Vyhněte se těmto 5 typům potravin, abyste se vyhnuli únavě a stresu
Zatímco mnozí svědomití strávníci neustále přemýšlejí o tom, jaké potraviny jíme - jak ovlivní naše srdce, životní prostředí a především náš pas -, málokdy se zamýšlíme nad jejich vlivem na náš mozek, náladu a hladinu energie.
Střeva a mozek však spolu neustále obousměrně komunikují a zdraví jednoho přímo ovlivňuje zdraví druhého.
Přesněji řečeno, pokud je ve střevech přítomen zánět, mozek a tělo mají k dispozici méně energie. Je to proto, že nízký stupeň zánětu vypíná metabolický spínač v chemické dráze, která produkuje energii. Výsledkem je nejen nižší energie, ale i nárůst volných radikálů, které poškozují mozkovou tkáň.
Potraviny, které mohou způsobovat úzkost a únavu
Pochopení toho, které potraviny přispívají k chronickému zánětu střev a mozku, je účinným krokem ke zvládnutí vaší nálady a hladiny energie.
Zdroj: Unsplash
Snažte se vyhnout těmto pěti typům potravin, které mohou způsobit únavu a stres:
Zpracované potraviny
Konzumace nezdravých zpracovaných potravin, jako je pečivo a limonády, které jsou plné rafinovaných a přidaných cukrů – často ve formě kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy – zaplavuje mozek příliš velkým množstvím glukózy. Tato „záplava cukru“ může vést k zánětům v mozku a nakonec může vyústit v depresi a únavu.
Místo nákupu zpracovaných potravin zkuste sáhnout po potravinách bohatých na živiny, jako je čerstvé ovoce nebo zelenina, a čistých bílkovinách, jako je bio hovězí maso krmené trávou a divoké nebo udržitelně ulovené ryby.
Průmyslové oleje ze semen
Zdroj: Unsplash
Industrializace potravinářského průmyslu vedla k vývoji levných, vysoce zpracovaných olejů vytvořených z vedlejších produktů hojně pěstovaných plodin. Patří mezi ně kukuřičný, hroznový, sójový slunečnicový a palmový olej.
Zpracováním se tyto oleje stávají neuvěřitelně bohaté na zánětlivé omega-6 mastné kyseliny a zbavené protizánětlivých omega-3, které podporují zdraví mozku. Studie prokázaly, že lidé, kteří konzumují potraviny s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, jsou vystaveni vyššímu riziku deprese ve srovnání s těmi, kteří konzumují potraviny s vysokým obsahem omega-3.
Při vaření volte protizánětlivé alternativy, jako je extra panenský olivový olej nebo avokádový olej.
Přidané a rafinované cukry
Ačkoli byste možná očekávali, že cukr bude běžně obsažen v moučnících nebo cereáliích v krabičkách, lze jej nalézt i v překvapivých potravinách, jako je kečup, salátové dresinky a slané potraviny, například hranolky.
Zdroj: Unsplash
Přidané a rafinované cukry zhoršují zánět a zahlcují tělo větším množstvím cukru, než potřebuje, což může vyvolat zvýšenou úzkost a nestabilní náladu.
Protože cukr má návykový účinek, čím méně ho časem sníme, tím méně po něm budeme toužit. Chcete-li snížit svou závislost na cukru, nakupujte plnohodnotné potraviny, které nejsou vyrobeny s přidanými cukry.
Když mám absolutní chuť na něco sladkého, skuste sáhnout po hrsti borůvek nebo kousku extra hořké čokolády.
Smažené potraviny
Tempura, empanadas, samosy, fish and chips, smažené kuře – už se vám sbíhají sliny? Chápu to. Přesto se vyplatí omezit množství smažených jídel.
Zdroj: Unsplash
Studie z roku 2016 se zabývala 715 dělníky v továrnách a měřila u nich úroveň deprese, odolnosti a konzumaci smažených jídel. Jisté je, že vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali více smažených jídel, měli větší pravděpodobnost, že se u nich v průběhu života objeví deprese.
Smažená jídla jsou pravděpodobně zabijáky nálady, protože jsou obvykle smažená v nezdravých tucích. V posledních letech se konverzace kolem tuků ve stravě změnila. Nyní odborníci na výživu rozlišují mezi „špatnými tuky“ (tj. margaríny, hydrogenované oleje), o nichž je známo, že způsobují kardiovaskulární onemocnění a další potíže, a „dobrými tuky“ (tj. avokádo, olivový olej), které mohou prospět dobré pohodě.
Umělá sladidla
Náhražky cukru se stále častěji objevují v potravinách, které o sobě tvrdí, že jsou „zdravé“, protože pomáhají snižovat množství kalorií.
To je alarmující, protože podle vědeckých poznatků může mnoho umělých sladidel přispívat k depresi. Jedna studie ukázala, že lidé, kteří konzumují umělá sladidla, většinou prostřednictvím dietních nápojů, jsou depresivnější než ti, kteří je nekonzumují.
Zdroj: Unsplash
Ještě horší je, že několik studií prokázalo, že umělá sladidla mohou být toxická pro mozek a měnit koncentraci neurotransmiterů regulujících náladu.
Chcete-li omezit používání umělých sladidel, přidávejte do svých nápojů přírodní sladidla, jako je med nebo agávový nektar.
Střeva a mozek však spolu neustále obousměrně komunikují a zdraví jednoho přímo ovlivňuje zdraví druhého.Přesněji řečeno, pokud je ve střevech přítomen zánět, mozek a tělo mají k dispozici méně energie. Je to proto, že nízký stupeň zánětu vypíná metabolický spínač v chemické dráze, která produkuje energii. Výsledkem je nejen nižší energie, ale i nárůst volných radikálů, které poškozují mozkovou tkáň.Pochopení toho, které potraviny přispívají k chronickému zánětu střev a mozku, je účinným krokem ke zvládnutí vaší nálady a hladiny energie.Zdroj: UnsplashSnažte se vyhnout těmto pěti typům potravin, které mohou způsobit únavu a stres:Zpracované potravinyKonzumace nezdravých zpracovaných potravin, jako je pečivo a limonády, které jsou plné rafinovaných a přidaných cukrů – často ve formě kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy – zaplavuje mozek příliš velkým množstvím glukózy. Tato „záplava cukru“ může vést k zánětům v mozku a nakonec může vyústit v depresi a únavu.Chcete využít této příležitosti?Místo nákupu zpracovaných potravin zkuste sáhnout po potravinách bohatých na živiny, jako je čerstvé ovoce nebo zelenina, a čistých bílkovinách, jako je bio hovězí maso krmené trávou a divoké nebo udržitelně ulovené ryby.Průmyslové oleje ze semenZdroj: UnsplashIndustrializace potravinářského průmyslu vedla k vývoji levných, vysoce zpracovaných olejů vytvořených z vedlejších produktů hojně pěstovaných plodin. Patří mezi ně kukuřičný, hroznový, sójový slunečnicový a palmový olej.Zpracováním se tyto oleje stávají neuvěřitelně bohaté na zánětlivé omega-6 mastné kyseliny a zbavené protizánětlivých omega-3, které podporují zdraví mozku. Studie prokázaly, že lidé, kteří konzumují potraviny s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, jsou vystaveni vyššímu riziku deprese ve srovnání s těmi, kteří konzumují potraviny s vysokým obsahem omega-3.Při vaření volte protizánětlivé alternativy, jako je extra panenský olivový olej nebo avokádový olej.Přidané a rafinované cukryAčkoli byste možná očekávali, že cukr bude běžně obsažen v moučnících nebo cereáliích v krabičkách, lze jej nalézt i v překvapivých potravinách, jako je kečup, salátové dresinky a slané potraviny, například hranolky.Zdroj: UnsplashPřidané a rafinované cukry zhoršují zánět a zahlcují tělo větším množstvím cukru, než potřebuje, což může vyvolat zvýšenou úzkost a nestabilní náladu.Protože cukr má návykový účinek, čím méně ho časem sníme, tím méně po něm budeme toužit. Chcete-li snížit svou závislost na cukru, nakupujte plnohodnotné potraviny, které nejsou vyrobeny s přidanými cukry.Když mám absolutní chuť na něco sladkého, skuste sáhnout po hrsti borůvek nebo kousku extra hořké čokolády.Smažené potravinyTempura, empanadas, samosy, fish and chips, smažené kuře – už se vám sbíhají sliny? Chápu to. Přesto se vyplatí omezit množství smažených jídel.Zdroj: UnsplashStudie z roku 2016 se zabývala 715 dělníky v továrnách a měřila u nich úroveň deprese, odolnosti a konzumaci smažených jídel. Jisté je, že vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali více smažených jídel, měli větší pravděpodobnost, že se u nich v průběhu života objeví deprese.Smažená jídla jsou pravděpodobně zabijáky nálady, protože jsou obvykle smažená v nezdravých tucích. V posledních letech se konverzace kolem tuků ve stravě změnila. Nyní odborníci na výživu rozlišují mezi „špatnými tuky“ , o nichž je známo, že způsobují kardiovaskulární onemocnění a další potíže, a „dobrými tuky“ , které mohou prospět dobré pohodě.Umělá sladidlaNáhražky cukru se stále častěji objevují v potravinách, které o sobě tvrdí, že jsou „zdravé“, protože pomáhají snižovat množství kalorií.To je alarmující, protože podle vědeckých poznatků může mnoho umělých sladidel přispívat k depresi. Jedna studie ukázala, že lidé, kteří konzumují umělá sladidla, většinou prostřednictvím dietních nápojů, jsou depresivnější než ti, kteří je nekonzumují.Zdroj: UnsplashJeště horší je, že několik studií prokázalo, že umělá sladidla mohou být toxická pro mozek a měnit koncentraci neurotransmiterů regulujících náladu.Chcete-li omezit používání umělých sladidel, přidávejte do svých nápojů přírodní sladidla, jako je med nebo agávový nektar.