Vyhněte se těmto 5 typům potravin, abyste se vyhnuli únavě a stresu
Zatímco mnozí svědomití strávníci neustále přemýšlejí o tom, jaké potraviny jíme - jak ovlivní naše srdce, životní prostředí a především náš pas -, málokdy se zamýšlíme nad jejich vlivem na náš mozek, náladu a hladinu energie.
Střeva a mozek však spolu neustále obousměrně komunikují a zdraví jednoho přímo ovlivňuje zdraví druhého.
Přesněji řečeno, pokud je ve střevech přítomen zánět, mozek a tělo mají k dispozici méně energie. Je to proto, že nízký stupeň zánětu vypíná metabolický spínač v chemické dráze, která produkuje energii. Výsledkem je nejen nižší energie, ale i nárůst volných radikálů, které poškozují mozkovou tkáň.
Potraviny, které mohou způsobovat úzkost a únavu
Pochopení toho, které potraviny přispívají k chronickému zánětu střev a mozku, je účinným krokem ke zvládnutí vaší nálady a hladiny energie.
Zdroj: Unsplash
Snažte se vyhnout těmto pěti typům potravin, které mohou způsobit únavu a stres:
Zpracované potraviny
Konzumace nezdravých zpracovaných potravin, jako je pečivo a limonády, které jsou plné rafinovaných a přidaných cukrů – často ve formě kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy – zaplavuje mozek příliš velkým množstvím glukózy. Tato „záplava cukru“ může vést k zánětům v mozku a nakonec může vyústit v depresi a únavu.
Místo nákupu zpracovaných potravin zkuste sáhnout po potravinách bohatých na živiny, jako je čerstvé ovoce nebo zelenina, a čistých bílkovinách, jako je bio hovězí maso krmené trávou a divoké nebo udržitelně ulovené ryby.
Průmyslové oleje ze semen
Zdroj: Unsplash
Industrializace potravinářského průmyslu vedla k vývoji levných, vysoce zpracovaných olejů vytvořených z vedlejších produktů hojně pěstovaných plodin. Patří mezi ně kukuřičný, hroznový, sójový slunečnicový a palmový olej.
Zpracováním se tyto oleje stávají neuvěřitelně bohaté na zánětlivé omega-6 mastné kyseliny a zbavené protizánětlivých omega-3, které podporují zdraví mozku. Studie prokázaly, že lidé, kteří konzumují potraviny s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, jsou vystaveni vyššímu riziku deprese ve srovnání s těmi, kteří konzumují potraviny s vysokým obsahem omega-3.
Při vaření volte protizánětlivé alternativy, jako je extra panenský olivový olej nebo avokádový olej.
Přidané a rafinované cukry
Ačkoli byste možná očekávali, že cukr bude běžně obsažen v moučnících nebo cereáliích v krabičkách, lze jej nalézt i v překvapivých potravinách, jako je kečup, salátové dresinky a slané potraviny, například hranolky.
Zdroj: Unsplash
Přidané a rafinované cukry zhoršují zánět a zahlcují tělo větším množstvím cukru, než potřebuje, což může vyvolat zvýšenou úzkost a nestabilní náladu.
Protože cukr má návykový účinek, čím méně ho časem sníme, tím méně po něm budeme toužit. Chcete-li snížit svou závislost na cukru, nakupujte plnohodnotné potraviny, které nejsou vyrobeny s přidanými cukry.
Když mám absolutní chuť na něco sladkého, skuste sáhnout po hrsti borůvek nebo kousku extra hořké čokolády.
Smažené potraviny
Tempura, empanadas, samosy, fish and chips, smažené kuře – už se vám sbíhají sliny? Chápu to. Přesto se vyplatí omezit množství smažených jídel.
Zdroj: Unsplash
Studie z roku 2016 se zabývala 715 dělníky v továrnách a měřila u nich úroveň deprese, odolnosti a konzumaci smažených jídel. Jisté je, že vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali více smažených jídel, měli větší pravděpodobnost, že se u nich v průběhu života objeví deprese.
Smažená jídla jsou pravděpodobně zabijáky nálady, protože jsou obvykle smažená v nezdravých tucích. V posledních letech se konverzace kolem tuků ve stravě změnila. Nyní odborníci na výživu rozlišují mezi „špatnými tuky“ (tj. margaríny, hydrogenované oleje), o nichž je známo, že způsobují kardiovaskulární onemocnění a další potíže, a „dobrými tuky“ (tj. avokádo, olivový olej), které mohou prospět dobré pohodě.
Umělá sladidla
Náhražky cukru se stále častěji objevují v potravinách, které o sobě tvrdí, že jsou „zdravé“, protože pomáhají snižovat množství kalorií.
To je alarmující, protože podle vědeckých poznatků může mnoho umělých sladidel přispívat k depresi. Jedna studie ukázala, že lidé, kteří konzumují umělá sladidla, většinou prostřednictvím dietních nápojů, jsou depresivnější než ti, kteří je nekonzumují.
Zdroj: Unsplash
Ještě horší je, že několik studií prokázalo, že umělá sladidla mohou být toxická pro mozek a měnit koncentraci neurotransmiterů regulujících náladu.
Chcete-li omezit používání umělých sladidel, přidávejte do svých nápojů přírodní sladidla, jako je med nebo agávový nektar.
Střeva a mozek však spolu neustále obousměrně komunikují a zdraví jednoho přímo ovlivňuje zdraví druhého.Přesněji řečeno, pokud je ve střevech přítomen zánět, mozek a tělo mají k dispozici méně energie. Je to proto, že nízký stupeň zánětu vypíná metabolický spínač v chemické dráze, která produkuje energii. Výsledkem je nejen nižší energie, ale i nárůst volných radikálů, které poškozují mozkovou tkáň.Pochopení toho, které potraviny přispívají k chronickému zánětu střev a mozku, je účinným krokem ke zvládnutí vaší nálady a hladiny energie.Zdroj: UnsplashSnažte se vyhnout těmto pěti typům potravin, které mohou způsobit únavu a stres:Zpracované potravinyKonzumace nezdravých zpracovaných potravin, jako je pečivo a limonády, které jsou plné rafinovaných a přidaných cukrů – často ve formě kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy – zaplavuje mozek příliš velkým množstvím glukózy. Tato „záplava cukru“ může vést k zánětům v mozku a nakonec může vyústit v depresi a únavu.Chcete využít této příležitosti?Místo nákupu zpracovaných potravin zkuste sáhnout po potravinách bohatých na živiny, jako je čerstvé ovoce nebo zelenina, a čistých bílkovinách, jako je bio hovězí maso krmené trávou a divoké nebo udržitelně ulovené ryby.Průmyslové oleje ze semenZdroj: UnsplashIndustrializace potravinářského průmyslu vedla k vývoji levných, vysoce zpracovaných olejů vytvořených z vedlejších produktů hojně pěstovaných plodin. Patří mezi ně kukuřičný, hroznový, sójový slunečnicový a palmový olej.Zpracováním se tyto oleje stávají neuvěřitelně bohaté na zánětlivé omega-6 mastné kyseliny a zbavené protizánětlivých omega-3, které podporují zdraví mozku. Studie prokázaly, že lidé, kteří konzumují potraviny s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, jsou vystaveni vyššímu riziku deprese ve srovnání s těmi, kteří konzumují potraviny s vysokým obsahem omega-3.Při vaření volte protizánětlivé alternativy, jako je extra panenský olivový olej nebo avokádový olej.Přidané a rafinované cukryAčkoli byste možná očekávali, že cukr bude běžně obsažen v moučnících nebo cereáliích v krabičkách, lze jej nalézt i v překvapivých potravinách, jako je kečup, salátové dresinky a slané potraviny, například hranolky.Zdroj: UnsplashPřidané a rafinované cukry zhoršují zánět a zahlcují tělo větším množstvím cukru, než potřebuje, což může vyvolat zvýšenou úzkost a nestabilní náladu.Protože cukr má návykový účinek, čím méně ho časem sníme, tím méně po něm budeme toužit. Chcete-li snížit svou závislost na cukru, nakupujte plnohodnotné potraviny, které nejsou vyrobeny s přidanými cukry.Když mám absolutní chuť na něco sladkého, skuste sáhnout po hrsti borůvek nebo kousku extra hořké čokolády.Smažené potravinyTempura, empanadas, samosy, fish and chips, smažené kuře – už se vám sbíhají sliny? Chápu to. Přesto se vyplatí omezit množství smažených jídel.Zdroj: UnsplashStudie z roku 2016 se zabývala 715 dělníky v továrnách a měřila u nich úroveň deprese, odolnosti a konzumaci smažených jídel. Jisté je, že vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali více smažených jídel, měli větší pravděpodobnost, že se u nich v průběhu života objeví deprese.Smažená jídla jsou pravděpodobně zabijáky nálady, protože jsou obvykle smažená v nezdravých tucích. V posledních letech se konverzace kolem tuků ve stravě změnila. Nyní odborníci na výživu rozlišují mezi „špatnými tuky“ , o nichž je známo, že způsobují kardiovaskulární onemocnění a další potíže, a „dobrými tuky“ , které mohou prospět dobré pohodě.Umělá sladidlaNáhražky cukru se stále častěji objevují v potravinách, které o sobě tvrdí, že jsou „zdravé“, protože pomáhají snižovat množství kalorií.To je alarmující, protože podle vědeckých poznatků může mnoho umělých sladidel přispívat k depresi. Jedna studie ukázala, že lidé, kteří konzumují umělá sladidla, většinou prostřednictvím dietních nápojů, jsou depresivnější než ti, kteří je nekonzumují.Zdroj: UnsplashJeště horší je, že několik studií prokázalo, že umělá sladidla mohou být toxická pro mozek a měnit koncentraci neurotransmiterů regulujících náladu.Chcete-li omezit používání umělých sladidel, přidávejte do svých nápojů přírodní sladidla, jako je med nebo agávový nektar.
Během technologického boomu, který definoval druhou dekádu tohoto století, byla uniformou Silicon Valley obyčejná mikina s kapucí. Tento symbol ležérnosti...