Evropští pěstitelé zeleniny varují před nedostatkem v důsledku energetické krize
Emmanuel Lefebvre na své farmě v severní Francii ročně vyprodukuje tisíce tun endivie, ale letos se možná vzdá pěstování kvůli neúnosným nákladům na energii potřebnou k zamražení sklizených cibulovin.
V celé severní a západní Evropě zvažují pěstitelé zeleniny zastavení své činnosti kvůli finančnímu dopadu evropské energetické krize, což dále ohrožuje dodávky potravin.
Rostoucí ceny elektřiny a plynu budou mít dopad na plodiny pěstované přes zimu ve vytápěných sklenících, jako jsou rajčata, papriky a okurky, a na plodiny, které je třeba skladovat v chladu, jako jsou jablka, cibule a endivie.
Endivie je obzvláště náročná na energii. Po podzimní sklizni cibulí se skladují při teplotách pod bodem mrazu a později se přesazují do kontejnerů s řízenou teplotou, aby se mohly pěstovat celoročně.
Zdroj: Unsplash
„Jsme opravdu zvědaví, jestli v zimě sklidíme to, co je na polích,“ řekl Lefebvre agentuře Reuters na místě, kde se balí jeho endivie.
Evropští zemědělci varují před nedostatkem. Očekávaný zásah do produkce a skokový nárůst cen znamená, že supermarkety mohou přejít na odběr většího množství zboží z teplejších zemí, jako je Maroko, Turecko, Tunisko a Egypt.
Rostoucí ceny plynu jsou podle zemědělců největším nákladem, s nímž se potýkají pěstitelé zeleniny pěstované ve sklenících. Dva francouzští zemědělci, kteří obnovují své smlouvy na dodávky elektřiny na rok 2023, uvedli, že jim byly nabídnuty ceny více než desetinásobně vyšší než v roce 2021.
„V příštích týdnech budu plánovat sezónu, ale nevím, co mám dělat,“ řekl Benjamin Simonot-De Vos, který pěstuje okurky, rajčata a jahody jižně od Paříže.
„Pokud to takhle zůstane, nemá smysl začínat další rok. Není to udržitelné.“
SMĚŘOVÁNÍ NA JIH
Skleníky ve Španělsku – Zdroj: Utahpopulation.org
Zemědělci se nepotýkají jen s rostoucími cenami energií. Rostou i náklady na hnojiva, obaly a dopravu, což ohrožuje marže.
„Čelíme celkovému zvýšení výrobních nákladů asi o 30 procent,“ řekl Johannes Gross, zástupce vedoucího prodeje německého družstva Reichenau-Gemüse, jehož skleníky zabírají asi 60 hektarů. Podle něj tvoří energie polovinu až dvě třetiny těchto dodatečných nákladů.
„Někteří kolegové uvažují o tom, že nechají své skleníky prázdné, aby náklady byly co nejnižší. Nikdo neví, co bude příští rok,“ dodal.
Skupina skleníkového průmyslu Glastuinbouw Nederland uvádí, že až 40 % z jejích 3 000 členů je ve finanční tísni.
Dokonce i ve sluncem zalitých zemích, jako je Španělsko, se pěstitelé ovoce a zeleniny potýkají s 25% nárůstem nákladů na hnojiva.
Jack Ward, výkonný ředitel britské asociace pěstitelů, uvedl, že je nevyhnutelné, aby se produkce ovoce a zeleniny přesunula do teplejších oblastí.
„Produkce se bude přesouvat stále více na jih, přes Španělsko až do Maroka a kousků Afriky,“ řekl Ward.
„Vegetariáni na částečný úvazek“ vynechávají maso, protože ceny jsou ovlivněny inflací
Zdroj: Unsplash
Američtí zákazníci se vyhýbají masným výrobkům včetně steaků a kuřecího masa, protože vyšší ceny potravin zatěžují rozpočty domácností.
Vzhledem k prudkému nárůstu cen masa se stále více spotřebitelů hlásí k vegetariánské stravě.
Vegetariánská a veganská strava je v posledních letech stále populárnější, protože stále více Američanů se z různých zdravotních, etických a ekologických důvodů vyhýbá živočišným produktům. V současné době však příspěvky na sociálních sítích naznačují, že jde spíše o finanční důvody, protože šok z cen masa se stává kritickým bodem.
Podle údajů ministerstva práce USA se v srpnu ceny hovězího, rybího a drůbežího masa celkově meziročně zvýšily o 8,8 %. Průměrná cena steaku činila na konci srpna 9,54 dolaru za libru (237 Kč za 453g) – to je sice méně než rekordních 10,23 dolaru v listopadu, ale podle údajů amerického ministerstva zemědělství jsou ceny oproti srpnu 2019 stále o 25 % vyšší.
Tamara Sylvestre, svobodná matka z Chicaga, uvedla, že ji vysoké náklady přiměly stát se vegetariánkou. V posledních měsících začala tato 33letá náborářka omezovat kuřecí maso, lososa a krevety, protože viděla, jak ceny rostou pokaždé, když šla do supermarketu. V červenci dosáhla bodu zlomu a vyřadila maso ze svého jídelníčku, pokud v obchodě není obzvlášť výhodná nabídka nebo pokud nenavštíví rodiče, aby si uvařili domácí jídlo.
Zdroj: Unsplash
„Když jsou ceny tak vysoké, dokážu bez masa přežít,“ řekla a dodala, že své jedenáctileté dceři stále kupuje kuřecí nugety.
Zatímco někteří spotřebitelé se prohlašují za „vegetariány na částečný úvazek“, protože čekají, až se ceny zklidní, ti, kteří už byli vegany zvědaví, nacházejí další důvody, proč svůj jídelníček změnit natrvalo.
Mary Parrish, osmadvacetiletá animátorka z Atlanty, začala asi před půl rokem vyměňovat mléko za rostlinné smetany a kuřecí nugety vyměnila za veganské. Když viděla, že se cena balení kuřecích prsíček, které si dříve kupovala, zvýšila z 13 na 20 dolarů, rozhodla se vzdát masa, když doma vaří.
Vzhledem k tomu, že mnohé náhražky masa jsou dražší než maso samotné, dělá si Parrishová pizzu bez feferonek nebo jí burrito misky plné zeleniny.
„Je to lepší pro životní prostředí a je to levnější,“ řekla.
Evropští pěstitelé zeleniny varují před nedostatkem v důsledku energetické krize
Emmanuel Lefebvre na své farmě v severní Francii ročně vyprodukuje tisíce tun endivie, ale letos se možná vzdá pěstování kvůli neúnosným nákladům na energii potřebnou k zamražení sklizených cibulovin.
V celé severní a západní Evropě zvažují pěstitelé zeleniny zastavení své činnosti kvůli finančnímu dopadu evropské energetické krize, což dále ohrožuje dodávky potravin.
Rostoucí ceny elektřiny a plynu budou mít dopad na plodiny pěstované přes zimu ve vytápěných sklenících, jako jsou rajčata, papriky a okurky, a na plodiny, které je třeba skladovat v chladu, jako jsou jablka, cibule a endivie.
Endivie je obzvláště náročná na energii. Po podzimní sklizni cibulí se skladují při teplotách pod bodem mrazu a později se přesazují do kontejnerů s řízenou teplotou, aby se mohly pěstovat celoročně.
Zdroj: Unsplash
„Jsme opravdu zvědaví, jestli v zimě sklidíme to, co je na polích,“ řekl Lefebvre agentuře Reuters na místě, kde se balí jeho endivie.
Evropští zemědělci varují před nedostatkem. Očekávaný zásah do produkce a skokový nárůst cen znamená, že supermarkety mohou přejít na odběr většího množství zboží z teplejších zemí, jako je Maroko, Turecko, Tunisko a Egypt.Chcete využít této příležitosti?
Rostoucí ceny plynu jsou podle zemědělců největším nákladem, s nímž se potýkají pěstitelé zeleniny pěstované ve sklenících. Dva francouzští zemědělci, kteří obnovují své smlouvy na dodávky elektřiny na rok 2023, uvedli, že jim byly nabídnuty ceny více než desetinásobně vyšší než v roce 2021.
„V příštích týdnech budu plánovat sezónu, ale nevím, co mám dělat,“ řekl Benjamin Simonot-De Vos, který pěstuje okurky, rajčata a jahody jižně od Paříže.
„Pokud to takhle zůstane, nemá smysl začínat další rok. Není to udržitelné.“
Skleníky ve Španělsku – Zdroj: Utahpopulation.org
Zemědělci se nepotýkají jen s rostoucími cenami energií. Rostou i náklady na hnojiva, obaly a dopravu, což ohrožuje marže.
„Čelíme celkovému zvýšení výrobních nákladů asi o 30 procent,“ řekl Johannes Gross, zástupce vedoucího prodeje německého družstva Reichenau-Gemüse, jehož skleníky zabírají asi 60 hektarů. Podle něj tvoří energie polovinu až dvě třetiny těchto dodatečných nákladů.
„Někteří kolegové uvažují o tom, že nechají své skleníky prázdné, aby náklady byly co nejnižší. Nikdo neví, co bude příští rok,“ dodal.
Skupina skleníkového průmyslu Glastuinbouw Nederland uvádí, že až 40 % z jejích 3 000 členů je ve finanční tísni.
Dokonce i ve sluncem zalitých zemích, jako je Španělsko, se pěstitelé ovoce a zeleniny potýkají s 25% nárůstem nákladů na hnojiva.
Jack Ward, výkonný ředitel britské asociace pěstitelů, uvedl, že je nevyhnutelné, aby se produkce ovoce a zeleniny přesunula do teplejších oblastí.
„Produkce se bude přesouvat stále více na jih, přes Španělsko až do Maroka a kousků Afriky,“ řekl Ward.
Zdroj: Unsplash
Američtí zákazníci se vyhýbají masným výrobkům včetně steaků a kuřecího masa, protože vyšší ceny potravin zatěžují rozpočty domácností.
Vzhledem k prudkému nárůstu cen masa se stále více spotřebitelů hlásí k vegetariánské stravě.
Vegetariánská a veganská strava je v posledních letech stále populárnější, protože stále více Američanů se z různých zdravotních, etických a ekologických důvodů vyhýbá živočišným produktům. V současné době však příspěvky na sociálních sítích naznačují, že jde spíše o finanční důvody, protože šok z cen masa se stává kritickým bodem.
Podle údajů ministerstva práce USA se v srpnu ceny hovězího, rybího a drůbežího masa celkově meziročně zvýšily o 8,8 %. Průměrná cena steaku činila na konci srpna 9,54 dolaru za libru – to je sice méně než rekordních 10,23 dolaru v listopadu, ale podle údajů amerického ministerstva zemědělství jsou ceny oproti srpnu 2019 stále o 25 % vyšší.
Tamara Sylvestre, svobodná matka z Chicaga, uvedla, že ji vysoké náklady přiměly stát se vegetariánkou. V posledních měsících začala tato 33letá náborářka omezovat kuřecí maso, lososa a krevety, protože viděla, jak ceny rostou pokaždé, když šla do supermarketu. V červenci dosáhla bodu zlomu a vyřadila maso ze svého jídelníčku, pokud v obchodě není obzvlášť výhodná nabídka nebo pokud nenavštíví rodiče, aby si uvařili domácí jídlo.
Zdroj: Unsplash
„Když jsou ceny tak vysoké, dokážu bez masa přežít,“ řekla a dodala, že své jedenáctileté dceři stále kupuje kuřecí nugety.
Zatímco někteří spotřebitelé se prohlašují za „vegetariány na částečný úvazek“, protože čekají, až se ceny zklidní, ti, kteří už byli vegany zvědaví, nacházejí další důvody, proč svůj jídelníček změnit natrvalo.
Mary Parrish, osmadvacetiletá animátorka z Atlanty, začala asi před půl rokem vyměňovat mléko za rostlinné smetany a kuřecí nugety vyměnila za veganské. Když viděla, že se cena balení kuřecích prsíček, které si dříve kupovala, zvýšila z 13 na 20 dolarů, rozhodla se vzdát masa, když doma vaří.
Vzhledem k tomu, že mnohé náhražky masa jsou dražší než maso samotné, dělá si Parrishová pizzu bez feferonek nebo jí burrito misky plné zeleniny.
„Je to lepší pro životní prostředí a je to levnější,“ řekla.