Díky tomuto seznamu se má emirát čím chlubit vedle svého nablýskanějšího souseda Dubaje, který byl první lokalitou na Blízkém východě, jež získala ocenění Michelin.
Vzhledem k tomu, že byly vybrány pouze tři restaurace, představitelé Michelinu a Abú Zabí opakovaně uvedli, že se jedná o výchozí bod, z něhož bude odvětví růst.
„Je to rozhodně rychle se rozvíjející kulinářská krajina,“ řekl o Abú Zabí Gwendal Poullennec, mezinárodní ředitel průvodce. „Dnes je to teprve zahajovací večírek a úplný začátek.“
Po jedné hvězdičce získaly Talea by Antonio Guida, italská restaurace rodinného stylu, Hakkasan, pobočka oblíbeného kantonského řetězce, a 99 Sushi Bar, japonská restaurace, která má pobočky po celém Španělsku a v Dubaji. Další čtyři restaurace získaly ocenění Bib Gourmand, což je ocenění kvalitního jídla za skromnou cenu – v Abú Zabí se cena jídla pohybuje kolem 80 dolarů na osobu. Dalších 35 míst bylo označeno jako „Selected“, což je souhrnná kategorie pro místa, která nejsou hodnocena hvězdičkami nebo nespadají do jejich rozpočtové kategorie, ale jsou považována za kvalitní.
Abu Dhabi má sice turisticky atraktivní letoviska a muzea, ale jeho ekonomika je poháněna zásobami ropy. Na druhou stranu Dubaj, jeho severní soused, vybudovala prosperující cestovní ruch a realitní sektor i bez těchto přírodních zdrojů.

Průvodce, který původně vydala francouzská společnost vyrábějící pneumatiky na podporu cestování, se v posledních letech rychle rozšířil. Letos poprvé vydal seznamy pro Istanbul, Dubaj, Toronto, Vancouver a Floridu. Činí tak ve spolupráci s místními vládními agenturami, které za tuto výsadu platí nezveřejněné částky – v případě Floridy údajně 1,5 milionu dolarů.
Restaurace často zaznamenávají okamžitý nárůst obratu po jmenování – někdy je to více, než mohou zvládnout.
Michelin popisuje 99 Sushi jako „elegantní japonskou restauraci“, která měla „nádherně prezentované pokrmy plné jemnosti a preciznosti“. Recenzenti – známí jako inspektoři – uvedli, že jim obzvlášť chutnaly červené krevety.
V restauraci Talea inspektoři uvedli, že chutě byly „jednoduché, ale vzrušující“. Konkrétně jim chutnaly Maccheroncelli alla Genovese, což jsou domácí těstoviny s pomalu vařeným jehněčím masem, parmazánem a bazalkou za 150 dirhamů
Mezitím byl Hakkasan v Abú Zabí považován za favorita na hvězdu, která se přidala k hvězdám nasbíraným v dalších pobočkách mezinárodního řetězce v Londýně a Dubaji. Inspektoři uvedli, že je „okamžitě rozpoznatelný“ a podává „osvědčenou klasiku“, jako je pekingská kachna, dim sum a chilský mořský vlk na medu.

„Přinese to koncepty, bude to tlačit kuchaře k tomu, aby přinášeli nové produkty, novinky, a nakonec z toho těží konečný spotřebitel,“ řekl o dopadu michelinských hvězdiček ve městě Hendrik Durot, ředitel prodeje distribuční společnosti Classic Fine Foods. Tato společnost se podílela na sponzorování slavnostního předávání cen.
Jedna hvězda
- 99 Sushi Bar
- Hakkasan
- Talea by Antonio Guida
Bib Gourmand
- Almayass
- Beirut Sur Mer
- Otoro
- Tazal
Vybrané
- Al Mrzab
- Butcher & Still
- Byblos Sur Mer
- Cafe James
- Café Milano
- Catch by St. Regis
- Cipriani
- Coya
- Dai Pai Dong
- Finz
- Fishmarket
- Fouquet’s
- Grand Beirut
- Hoi An
- Li Bejrút
- Li Jiang
- LPM
- Market Kitchen
- Martabaan by Hemant Oberoi
- Mazi
- Meylas
- Mijana
- Moksh
- Namak
- NIRI
- Dubový pokoj
- Oii
- Paradiso
- Punjab Grill
- Shang Palace
- Silk & Spice
- Tean
- VaKaVa Pan Latin Grill and Lounge by Richard Sandoval
- Villa Toscana
- Zuma
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky



























