Spojené státy zažívají prudký nárůst dovozu hovězího masa a pokles vývozu v důsledku výrazného snížení stavu skotu v zemi, což vede ke snížení ziskových marží masných společností, jako je Tyson Foods. Pokles stavů dobytka, který byl z velké části způsoben dlouholetým suchem poškozujícím pastviny, vedl k prudkému nárůstu cen hovězího masa v USA. Vyšší ceny zase motivují společnosti k dovozu levnějšího hovězího masa a zároveň odrazují mezinárodní odběratele, jako je Čína, Japonsko a Egypt, od nákupu amerického hovězího masa.
Analytici předpovídají pokles poptávky po americkém hovězím mase a vyšší náklady na dobytek, což letos poprvé povede k záporným čtvrtletním maržím společnosti Tyson v oblasti hovězího masa. Americké ministerstvo zemědělství navíc očekává, že Spojené státy klesnou z pozice druhého největšího vývozce hovězího a telecího masa na světě v roce 2022 na čtvrtou pozici v letošním roce. Vývoz hovězího masa z USA by měl klesnout o 14 % na 3 miliardy liber (přibližně 1,4 milionu tun), což je nejnižší úroveň od narušení způsobeného COVID-19 v roce 2020.
Americký hovězí průmysl čelí také výzvám plynoucím ze silného amerického dolaru, který snižuje atraktivitu amerických výrobků pro ostatní země. Kombinace vyšších cen a silné měny vede odborníky z odvětví k domněnce, že budoucnost odvětví leží na zahraničních trzích. Společnost Tyson Foods, kromě dalších amerických vývozců hovězího masa, jako jsou Cargill a JBS, pociťuje dopad těchto faktorů, přičemž analytici Goldman Sachs předpovídají pro letošní rok záporné marže společnosti Tyson v oblasti hovězího masa.
Aby se vypořádali s poklesem marží a drahým domácím skotem, masokombináty se stále častěji uchylují k dovozu a při výrobě hamburgerů míchají libové hovězí maso dovážené ze zemí, jako je Austrálie a Nový Zéland, s dodávkami z USA s vyšším obsahem tuku. Americké ministerstvo zemědělství zvýšilo své prognózy dovozu hovězího masa v letech 2023 a 2024 a velvyslanectví USA v Paraguayi oznámilo, že po 25leté přestávce znovu otevírá dveře do USA pro paraguayské hovězí maso.
Vzhledem k tomu, že se stádo v USA pomalu obnovuje a domácí zásoby nadále klesají, odborníci z odvětví předpokládají, že stavy skotu budou i nadále nízké, což omezí možnosti vývozu.
Spojené státy zažívají prudký nárůst dovozu hovězího masa a pokles vývozu v důsledku výrazného snížení stavu skotu v zemi, což vede ke snížení ziskových marží masných společností, jako je Tyson Foods. Pokles stavů dobytka, který byl z velké části způsoben dlouholetým suchem poškozujícím pastviny, vedl k prudkému nárůstu cen hovězího masa v USA. Vyšší ceny zase motivují společnosti k dovozu levnějšího hovězího masa a zároveň odrazují mezinárodní odběratele, jako je Čína, Japonsko a Egypt, od nákupu amerického hovězího masa.
Analytici předpovídají pokles poptávky po americkém hovězím mase a vyšší náklady na dobytek, což letos poprvé povede k záporným čtvrtletním maržím společnosti Tyson v oblasti hovězího masa. Americké ministerstvo zemědělství navíc očekává, že Spojené státy klesnou z pozice druhého největšího vývozce hovězího a telecího masa na světě v roce 2022 na čtvrtou pozici v letošním roce. Vývoz hovězího masa z USA by měl klesnout o 14 % na 3 miliardy liber , což je nejnižší úroveň od narušení způsobeného COVID-19 v roce 2020.
Americký hovězí průmysl čelí také výzvám plynoucím ze silného amerického dolaru, který snižuje atraktivitu amerických výrobků pro ostatní země. Kombinace vyšších cen a silné měny vede odborníky z odvětví k domněnce, že budoucnost odvětví leží na zahraničních trzích. Společnost Tyson Foods, kromě dalších amerických vývozců hovězího masa, jako jsou Cargill a JBS, pociťuje dopad těchto faktorů, přičemž analytici Goldman Sachs předpovídají pro letošní rok záporné marže společnosti Tyson v oblasti hovězího masa.
Aby se vypořádali s poklesem marží a drahým domácím skotem, masokombináty se stále častěji uchylují k dovozu a při výrobě hamburgerů míchají libové hovězí maso dovážené ze zemí, jako je Austrálie a Nový Zéland, s dodávkami z USA s vyšším obsahem tuku. Americké ministerstvo zemědělství zvýšilo své prognózy dovozu hovězího masa v letech 2023 a 2024 a velvyslanectví USA v Paraguayi oznámilo, že po 25leté přestávce znovu otevírá dveře do USA pro paraguayské hovězí maso.
Vzhledem k tomu, že se stádo v USA pomalu obnovuje a domácí zásoby nadále klesají, odborníci z odvětví předpokládají, že stavy skotu budou i nadále nízké, což omezí možnosti vývozu.
