Mnohé z nich účtují 300-400 dolarů za jedno jídlo, některé však nabízejí ceny ještě vyšší.
Aby našel nejdražší restaurace oceněné michelinskou hvězdou, prozkoumal webový portál Chef’s Pencil podle svých webových stránek degustační menu ve více než 450 restauracích po celém světě.
Deset nejlepších
Podle Chef’s Pencil je 10 nejdražších restaurací*, které buď získaly michelinskou hvězdu – nebo je vede šéfkuchař, který ji získal – následující:

* Cena za osobu, obvykle bez nápojů a poplatků za služby.
Japonsko je jedinou zemí, která se na tomto seznamu objevuje více než jednou, a jeho restaurace – nacházející se v Kjótu a Tokiu – ovládají polovinu z deseti míst. Za zmínku však stojí, že tokijská restaurace Joel Robuchon, která se umístila na 6. místě, podává francouzskou kuchyni.
Jediná restaurace ze Spojených států, která se dostala do první desítky, Masa, je rovněž japonská restaurace.
V Japonsku se nachází největší počet michelinských restaurací na obyvatele na světě, přičemž podle Chef’s Pencil má Tokio více restaurací oceněných michelinskou hvězdou než kterékoli jiné město.

Proč mohou být japonské restaurace tak drahé
Existují důvody, proč je mnoho japonských restaurací drahých, řekl šéfkuchař Masaharu Morimoto, kterého miliony lidí znají jako hvězdu televizních kuchařských show „Iron Chef“ a „Iron Chef America“.
„Japonské restaurace odebírají sezónní ryby z celého světa, což zvyšuje cenu surovin,“ řekl. „S ohledem na to, že čerstvé mořské plody mají krátkou dobu trvanlivosti, jsou zde také náklady na správnou přepravu a skladování těchto surovin.“
Morimoto uvedl, že „dalšími faktory jsou dovednosti šéfkuchaře – preciznost a umění při přípravě a servírování pokrmů“.
Japonské restaurace mohou být poměrně malé a šéfkuchař se jim věnuje osobně.
„Restaurace s omezeným počtem míst se obvykle snaží poskytnout svým hostům intimní a smysluplný zážitek z jídla,“ řekl Morimoto. „Mnoho významných sushi restaurací má maximálně osm míst k sezení – bez obsluhy nebo dalšího personálu.“
Mnoho jídel ve špičkových japonských restauracích se podává ve stylu omakase, kdy si kuchař sám vybírá, co bude podávat. To umožňuje kuchařům připravit „dobrodružství, které se nepodobá žádnému jinému“, „nezapomenutelný zážitek z několika chodů, který obsahuje ty nejčerstvější ryby a různé další speciální ingredience, které jsou vyhrazeny pro toto skutečně jedinečné jídlo,“ řekl Morimoto.

Nejdražší jídla podle zemí
Přestože Japonsko dominuje seznamu nejdražších restaurací, nemusí být celkově nejdražší zemí pro lidi, kteří hledají špičkový zážitek s michelinskou hvězdou.
Samostatná analýza časopisu Chef’s Pencil zveřejněná v září analyzovala ceny nejdražších degustačních menu v restauracích se dvěma a třemi michelinskými hvězdami.
Japonsko se na tomto seznamu umístilo na čtvrtém místě.
Dánsko je nejdražší zemí, kde se můžete najíst v restauraci oceněné michelinskou hvězdou – degustační menu vyjde v průměru na 404 dolarů na osobu. Restaurace v Singapuru mají průměrnou cenu 364 dolarů a ve Švédsku 327 dolarů.
Průměrná cena za večeři v restauraci oceněné dvěma nebo třemi michelinskými hvězdičkami v Japonsku činí podle zprávy 322 dolarů.
Jídlo za 1740 dolarů?
Zatímco japonské restaurace jsou často jednoduché, nejdražší restaurace na seznamu restaurací šéfkuchaře Pencil je pravým opakem.
Restaurace Sublimotion, která se nachází na španělském ostrově Ibiza, je prvním „gastronomickým představením na světě“, jak uvedl její zakladatel Eduardo Gonzales.

Nejdražší degustační menu stojí 1740 dolarů na osobu za jídlo o 20 chodech. Restaurace nabízí 12 míst k sezení a využívá virtuální realitu a speciální efekty, které jídlo doplňují o světelné a zvukové prvky.
Kromě šéfkuchařů na tom pracoval tým inženýrů, iluzionistů, scénáristů a skladatelů „více než 10 let s cílem maximalizovat požitek z posezení u stolu“, řekl Gonzales.
Restauraci, která byla otevřena v roce 2014 a získala michelinskou hvězdu, provozuje šéfkuchař Paco Roncero, ačkoli on sám ještě žádnou hvězdičku nezískal.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky




























