Zatímco se supermarkety potýkají s roztřepanými dodavatelskými řetězci a nejvyšší inflací cen potravin za poslední desetiletí, čelí také dalšímu naléhavému problému: předvídat, který z mnoha trendů vyvolaných pandemií vydrží.
Spotřebitelé v posledních dvou letech změnili způsob nakupování – od panických nákupů a prudkého nárůstu dodávek do domu až po propad tržeb v obchodech se smíšeným zbožím v centrech měst.
Podle generálního ředitele společnosti Tesco Kena Murphyho se objevují první známky toho, že se někteří vracejí ke starému chování, opět často navštěvují supermarkety a více cestují a jedí mimo domov.
Ale „rozhodně jsme se ještě nevrátili na úroveň před pandemií“, řekl.
„Myslím, že jsme na půli cesty, mám-li být upřímný, a myslím, že tlak na náklady, který pozorujeme na příjmech domácností, může tento návrat ještě zpomalit.“
Zdroj: Pexels
Britský online supermarket Ocado v březnu uvedl, že průměrná hodnota nákupního košíku v prvním čtvrtletí klesla oproti loňsku o 15 % na 124 liber, protože zákazníci se více vydávali ven a méně jedli doma.
V Tescu a Sainsbury se online objednávky také snížily z vrcholu, kdy dosahovaly přibližně 20 % tržeb, ale stále tvoří přibližně 14-16 %, zatímco před nástupem Covidu to bylo 9 %.
„To, jak spotřebováváme, se řídí tím, jak žijeme,“ řekl Andrew Walker, ředitel pro znalosti klientů v poradenské společnosti Kantar. „Stále trávíme více času doma než v roce 2019 a od toho se odvíjí vše ostatní.“
Rozsah, v jakém budou lidé nadále pracovat z domova, je jednou z největších neznámých – a jedním z faktorů, které nejvíce ovlivňují nákupy potravin.
Podle další poradenské společnosti Remit pracují kanceláře ve Velké Británii na 25 % své kapacity před pandemií, zatímco londýnský dopravní podnik odhaduje využití metra v londýnské finanční čtvrti na zhruba polovinu předpandemické úrovně.
Tim Steiner, výkonný ředitel společnosti Ocado, uvedl, že pokračující práce z domova je patrná ve struktuře poptávky po rozvozových místech. „Nedělní sloty nejsou tak populární jako dříve, možná proto, že více lidí je stále doma v pondělí – které je populárnější než dříve.“
Zdroj: Pexels
Díky výlukám byla poptávka rovnoměrně rozložena do celého týdne, přičemž tradiční víkendový nárůst téměř vymizel. „V jednu chvíli jsme mohli prodat jakýkoli slot, lidé by si brali dodávky i ve dvě ráno,“ řekl.
Změnilo se také to, co lidé kupovali; výluky vyvolaly velký nárůst „scratch“ vaření ze základních surovin, domácího pečení a spotřeby alkoholu.
Některé z těchto trendů přetrvávají; podle společnosti Kantar je prodej alkoholu stále o 17 % vyšší než před pandemií. Výkonný ředitel společnosti J Sainsbury Simon Roberts očekává, že trend domácího vaření „bude skutečně růst, protože náklady na stravování mimo domov stále rostou“.
Zatímco se supermarkety potýkají s roztřepanými dodavatelskými řetězci a nejvyšší inflací cen potravin za poslední desetiletí, čelí také dalšímu naléhavému problému: předvídat, který z mnoha trendů vyvolaných pandemií vydrží.Spotřebitelé v posledních dvou letech změnili způsob nakupování – od panických nákupů a prudkého nárůstu dodávek do domu až po propad tržeb v obchodech se smíšeným zbožím v centrech měst.Podle generálního ředitele společnosti Tesco Kena Murphyho se objevují první známky toho, že se někteří vracejí ke starému chování, opět často navštěvují supermarkety a více cestují a jedí mimo domov.Ale „rozhodně jsme se ještě nevrátili na úroveň před pandemií“, řekl.„Myslím, že jsme na půli cesty, mám-li být upřímný, a myslím, že tlak na náklady, který pozorujeme na příjmech domácností, může tento návrat ještě zpomalit.“Zdroj: PexelsBritský online supermarket Ocado v březnu uvedl, že průměrná hodnota nákupního košíku v prvním čtvrtletí klesla oproti loňsku o 15 % na 124 liber, protože zákazníci se více vydávali ven a méně jedli doma.Chcete využít této příležitosti?V Tescu a Sainsbury se online objednávky také snížily z vrcholu, kdy dosahovaly přibližně 20 % tržeb, ale stále tvoří přibližně 14-16 %, zatímco před nástupem Covidu to bylo 9 %.„To, jak spotřebováváme, se řídí tím, jak žijeme,“ řekl Andrew Walker, ředitel pro znalosti klientů v poradenské společnosti Kantar. „Stále trávíme více času doma než v roce 2019 a od toho se odvíjí vše ostatní.“Rozsah, v jakém budou lidé nadále pracovat z domova, je jednou z největších neznámých – a jedním z faktorů, které nejvíce ovlivňují nákupy potravin.Podle další poradenské společnosti Remit pracují kanceláře ve Velké Británii na 25 % své kapacity před pandemií, zatímco londýnský dopravní podnik odhaduje využití metra v londýnské finanční čtvrti na zhruba polovinu předpandemické úrovně.Tim Steiner, výkonný ředitel společnosti Ocado, uvedl, že pokračující práce z domova je patrná ve struktuře poptávky po rozvozových místech. „Nedělní sloty nejsou tak populární jako dříve, možná proto, že více lidí je stále doma v pondělí – které je populárnější než dříve.“Zdroj: PexelsDíky výlukám byla poptávka rovnoměrně rozložena do celého týdne, přičemž tradiční víkendový nárůst téměř vymizel. „V jednu chvíli jsme mohli prodat jakýkoli slot, lidé by si brali dodávky i ve dvě ráno,“ řekl.Změnilo se také to, co lidé kupovali; výluky vyvolaly velký nárůst „scratch“ vaření ze základních surovin, domácího pečení a spotřeby alkoholu.Některé z těchto trendů přetrvávají; podle společnosti Kantar je prodej alkoholu stále o 17 % vyšší než před pandemií. Výkonný ředitel společnosti J Sainsbury Simon Roberts očekává, že trend domácího vaření „bude skutečně růst, protože náklady na stravování mimo domov stále rostou“.
Hongkongská burza zažívá v posledních měsících opětovné oživení a zvyšující se množství technologických titulů přitahuje pozornost globálních investorů. Do tohoto...