Futures na surový cukr v posledních dnech vzrostly na 24 centů za libru a dosáhly 11letého maxima.
“Základní údaje o cukru jsou poměrně příznivé pro to, aby ceny v krátkodobém až střednědobém horizontu zůstaly na vyšší úrovni,” uvedl Girish Chhimwal, analytik pro cukr ve společnosti S&P, s odkazem na rizika spojená s počasím, která trápí přední výrobce cukru.
Rostoucí náklady by se mohly přenést na spotřebitele v podobě dražších cukrovinek.
“Rostoucí cena cukrovinek a nápojů na bázi cukru bude zahrnovat rostoucí hodnoty cukru,” uvedl John Stansfield, vedoucí analytik pro cukr v komoditní datové platformě DNEXT.
Stansfield dodal, že ceny zpracovaných potravin celosvětově rostou.
“V tabulce čokolády je mléko, kakaový prášek atd. a tyto náklady také rostou. Rostou také náklady na energii a pracovní sílu při výrobě tohoto zboží,” řekl.
Výrobní problémy
“V posledních týdnech začala asijská sezóna drcení cukrové třtiny končit a v klíčových producentských zemích, zejména v Indii, Thajsku, Číně a Pákistánu, jsme zaznamenali velké revize úrody směrem dolů,” uvedl Stansfield.
Indie je po Brazílii druhým největším producentem cukru na světě.
Začátkem dubna snížilo sdružení All India Sugar Trade Association své odhady produkce cukru pro sklizňový rok od října 2022 do září 2023 o téměř 3 %. Sdružení se odvolává na nesezónní srážky v Maháráštře, která se na produkci cukru v zemi podílí více než jednou třetinou.
Stansfield dodal, že k nižší produkci přispěla špatná úroda evropské řepy, která byla důsledkem snížené plochy a velkého letního sucha, a také pokračující oživení poptávky po období Covid.
Podle Mezinárodní organizace pro cukr pochází přibližně 80 % světové produkce cukru z cukrové třtiny a 20 % z cukrové řepy.
Extrémní počasí by mohlo „zvýšit ceny“

“Ceny by se měly pohybovat v rozmezí 21 až 24 centů za libru,” předpovídá Chhimwal ze společnosti S&P.
Ačkoli by Čína mohla potenciálně využít státní rezervy, aby zmírnila tlak na světových trzích, Chhimwal varuje, že existuje mnoho faktorů, které by mohly zvýšit ceny.
“Riziko El Nino na asijský výhled produkce by se však mohlo ve střednědobém horizontu výrazně vyrovnat a ceny by mohly být mnohem vyšší,” upozornil Chhimwal.
Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru je 62% pravděpodobnost, že se v období od května do června vyskytnou podmínky El Niño.
Dodal, že v závislosti na asijských monzunových srážkách by se trh s cukrem mohl stát ve střednědobém horizontu “velmi volatilním” a závislým na počasí.
Déšť v Brazílii, která je největším producentem, rovněž zpomaluje začátek sklizně v dubnu.
Podle komoditního analytika společnosti Fitch Solutions Matthewa Biggina probíhá sklizeň cukrové třtiny v jižní a centrální části Brazílie, která představuje 90 % produkce země, od dubna do prosince a její výnosy budou klíčovým ukazatelem, který je třeba sledovat.
Ale ”[ceny cukru] jsou nyní tak vysoké, že i kdyby se ceny výrazně snížily, až se brazilská sklizeň dostane na trh, mohly by být stále považovány za zvýšené nad historickou úroveň,” řekl.
Dalším faktorem, který tlačí ceny vzhůru, je nedávné překvapivé rozhodnutí OPEC snížit těžbu ropy o přibližně 1,16 milionu barelů denně. To podpořilo přesměrování cukrové třtiny na výrobu etanolu a odklon od dodávek cukru, napsala společnost Fitch Solutions ve zprávě z 13. dubna.
“Rozhodnutí OPEC a růst cen ropy pravděpodobně udrží ceny na vyšší úrovni,” upozornil Biggin.
Biggin uvedl, že tlak na zvýšení mandátů pro biopaliva také dlouhodobě sníží ceny.
Hořká pilulka pro některé

Stejně jako v případě vyšších cen potravin budou země, které se potýkají s vysokou mírou nedostatku potravin, nejvíce zasaženy prudkým nárůstem cen cukru, uvedl Chhimwal ze společnosti S&P.
Podle něj to “obzvláště tvrdě zasáhne” země severní a subsaharské Afriky, kde je spotřeba cukru a poptávka po jeho dovozu vysoká.
“Průměrný spotřebitel již pociťuje dopad vyšších cen,” uvedl Stansfield ze společnosti DNEXT.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky
 
 
 
	    	



























