Cena surového cukru se vyšplhala na úroveň, jaká nebyla zaznamenána více než deset let poté, co špatné počasí zničilo úrodu některých největších světových producentů. Poptávka po cukru je přitom stále vysoká, protože rafinovaný cukr je důležitou složkou pečiva, cukrovinek a nealkoholických nápojů, zatímco cukrová třtina se používá k výrobě ethanolového paliva.
V posledních týdnech vzrostl futures kontrakt na surovou cukrovou třtinu – mezinárodní benchmark – s dodáním v květnu na více než 27 centů za libru, což je nejvyšší úroveň od října 2011. Ve čtvrtek uzavřel futures kontrakt s dodáním v červenci v New Yorku těsně nad 26 centy za libru. Ceny rafinovaného cukru rovněž rostou, což by se mohlo promítnout do vyšších maloobchodních cen zboží v obchodech s potravinami.
„Z očekávaného přebytku cukru v letošním roce jsme se dostali na úroveň bez přebytku,“ uvedl Frank Jenkins, prezident společnosti JSG Commodities, nezávislého makléře specializujícího se na cukr, kávu a kakao.
Ještě před několika měsíci Jenkins očekával, že produkce cukru převýší poptávku, a přebytek odhadoval na čtyři až šest milionů tun. „Vzhledem ke ztrátám na úrodě v Indii, Číně, Evropské unii, Thajsku a Mexiku se tyto odhady snížily na v podstatě vyrovnanou bilanci, takže o žádném skutečném přebytku nelze hovořit,“ řekl.
V loňském roce byly rozsáhlé oblasti planety – od Severní Ameriky po Evropu a Asii – vyprahlé v důsledku extrémních veder a sucha. Počasí ovlivnilo výnosy plodin v regionech, kde se vyrábí cukr.
Zdroj: Getty Images
„Nepříznivé počasí se stalo mnohem větším problémem pro všechny zemědělské produkty včetně cukru,“ řekl Robin Shaw, analytik makléřské společnosti Marex. „Skutečným nepřítelem cukru je sucho. Cukr pohlcuje hodně vlhkosti a sucha se po celém světě objevují stále častěji.“
Shaw uvedl, že poptávka po cukru bude v příštích třech letech pravděpodobně převyšovat produkci o šest až sedm milionů tun. Dříve očekával, že letos bude přebytek asi čtyři miliony metrických tun.
Jedním z faktorů je špatné počasí, dalším je vliv, který měla ruská invaze na Ukrajinu na ceny hnojiv.
„Je to dokonalá bouře, která se skládá z událostí souvisejících s počasím po celém světě, a pak se k tomu přidá možné snížení výnosů v důsledku vysokých cen hnojiv v posledních několika letech, což trhu s cukrem nepomohlo,“ uvedl John Stansfield, hlavní analytik pro cukr ve společnosti DNEXT Intelligence, která se zabývá poradenstvím v oblasti komodit.
Cukrová třtina a cukrová řepa se pěstují po celém světě a zpracovávají se na rafinovaný cukr. Podle Mezinárodní organizace pro cukr (ISO) pochází přibližně 80 % světové produkce cukru z cukrové třtiny, zatímco 20 % z cukrové řepy.
Největšími producenty cukru jsou Brazílie a Indie, následuje Evropská unie a Thajsko, uvedl Peter de Klerk, hlavní ekonom ISO.
Začátkem dubna snížilo sdružení All India Sugar Trade Association své odhady produkce cukru o téměř 3 % pro sklizňový rok zahrnující období od října 2022 do září 2023. Zatímco příliš málo srážek je pro pěstování plodin problém, příliš mnoho srážek může ztížit sklizeň. Sdružení uvedlo nesezónní srážky v Maháráštře, která se na produkci cukru v zemi podílí více než jednou třetinou.
Zdroj: Getty Images
Dominantní postavení Brazílie v produkci cukru je také přínosem pro biopaliva: Přibližně polovina úrody cukrové třtiny se zpracovává na etanol. Indie rovněž rozvíjí svůj etanolový průmysl a více třtiny využívá k výrobě etanolu než cukru. „To v podstatě snižuje produkci cukru,“ řekl Stansfield.
Jedním z faktorů, který by mohl v příštích měsících ovlivnit nabídku cukru, je produkce výrobce č. 1, který začal sklízet cukrovou třtinu v dubnu. „Právě začíná brazilská sklizeň, která vypadá fantasticky,“ řekl Jenkins. „Trh však s každou zprávou o úrodě, která z Brazílie přijde, chodí po špičkách a hledá jakékoli známky problémů.“ V Brazílii je také hodně přetížených přístavů a vývoz cukru konkuruje s vývozem sóji, „a to vytvořilo na trhu další napětí,“ řekl.
Dalším faktorem, který by mohl ovlivnit produkci cukru, je globální vývoj počasí označovaný jako El Niño. Poslední jev El Niño v letech 2015 a 2016 přinesl nižší než obvyklé srážky v jihovýchodní Asii a sušší monzunové období v Indii.
Cena surového cukru se vyšplhala na úroveň, jaká nebyla zaznamenána více než deset let poté, co špatné počasí zničilo úrodu některých největších světových producentů. Poptávka po cukru je přitom stále vysoká, protože rafinovaný cukr je důležitou složkou pečiva, cukrovinek a nealkoholických nápojů, zatímco cukrová třtina se používá k výrobě ethanolového paliva.V posledních týdnech vzrostl futures kontrakt na surovou cukrovou třtinu – mezinárodní benchmark – s dodáním v květnu na více než 27 centů za libru, což je nejvyšší úroveň od října 2011. Ve čtvrtek uzavřel futures kontrakt s dodáním v červenci v New Yorku těsně nad 26 centy za libru. Ceny rafinovaného cukru rovněž rostou, což by se mohlo promítnout do vyšších maloobchodních cen zboží v obchodech s potravinami.„Z očekávaného přebytku cukru v letošním roce jsme se dostali na úroveň bez přebytku,“ uvedl Frank Jenkins, prezident společnosti JSG Commodities, nezávislého makléře specializujícího se na cukr, kávu a kakao.Ještě před několika měsíci Jenkins očekával, že produkce cukru převýší poptávku, a přebytek odhadoval na čtyři až šest milionů tun. „Vzhledem ke ztrátám na úrodě v Indii, Číně, Evropské unii, Thajsku a Mexiku se tyto odhady snížily na v podstatě vyrovnanou bilanci, takže o žádném skutečném přebytku nelze hovořit,“ řekl.V loňském roce byly rozsáhlé oblasti planety – od Severní Ameriky po Evropu a Asii – vyprahlé v důsledku extrémních veder a sucha. Počasí ovlivnilo výnosy plodin v regionech, kde se vyrábí cukr.„Nepříznivé počasí se stalo mnohem větším problémem pro všechny zemědělské produkty včetně cukru,“ řekl Robin Shaw, analytik makléřské společnosti Marex. „Skutečným nepřítelem cukru je sucho. Cukr pohlcuje hodně vlhkosti a sucha se po celém světě objevují stále častěji.“Chcete využít této příležitosti?Shaw uvedl, že poptávka po cukru bude v příštích třech letech pravděpodobně převyšovat produkci o šest až sedm milionů tun. Dříve očekával, že letos bude přebytek asi čtyři miliony metrických tun.Jedním z faktorů je špatné počasí, dalším je vliv, který měla ruská invaze na Ukrajinu na ceny hnojiv.„Je to dokonalá bouře, která se skládá z událostí souvisejících s počasím po celém světě, a pak se k tomu přidá možné snížení výnosů v důsledku vysokých cen hnojiv v posledních několika letech, což trhu s cukrem nepomohlo,“ uvedl John Stansfield, hlavní analytik pro cukr ve společnosti DNEXT Intelligence, která se zabývá poradenstvím v oblasti komodit.Cukrová třtina a cukrová řepa se pěstují po celém světě a zpracovávají se na rafinovaný cukr. Podle Mezinárodní organizace pro cukr pochází přibližně 80 % světové produkce cukru z cukrové třtiny, zatímco 20 % z cukrové řepy.Největšími producenty cukru jsou Brazílie a Indie, následuje Evropská unie a Thajsko, uvedl Peter de Klerk, hlavní ekonom ISO.Začátkem dubna snížilo sdružení All India Sugar Trade Association své odhady produkce cukru o téměř 3 % pro sklizňový rok zahrnující období od října 2022 do září 2023. Zatímco příliš málo srážek je pro pěstování plodin problém, příliš mnoho srážek může ztížit sklizeň. Sdružení uvedlo nesezónní srážky v Maháráštře, která se na produkci cukru v zemi podílí více než jednou třetinou.Dominantní postavení Brazílie v produkci cukru je také přínosem pro biopaliva: Přibližně polovina úrody cukrové třtiny se zpracovává na etanol. Indie rovněž rozvíjí svůj etanolový průmysl a více třtiny využívá k výrobě etanolu než cukru. „To v podstatě snižuje produkci cukru,“ řekl Stansfield.Jedním z faktorů, který by mohl v příštích měsících ovlivnit nabídku cukru, je produkce výrobce č. 1, který začal sklízet cukrovou třtinu v dubnu. „Právě začíná brazilská sklizeň, která vypadá fantasticky,“ řekl Jenkins. „Trh však s každou zprávou o úrodě, která z Brazílie přijde, chodí po špičkách a hledá jakékoli známky problémů.“ V Brazílii je také hodně přetížených přístavů a vývoz cukru konkuruje s vývozem sóji, „a to vytvořilo na trhu další napětí,“ řekl.Dalším faktorem, který by mohl ovlivnit produkci cukru, je globální vývoj počasí označovaný jako El Niño. Poslední jev El Niño v letech 2015 a 2016 přinesl nižší než obvyklé srážky v jihovýchodní Asii a sušší monzunové období v Indii.