Ceny rafinovaného cukru se tento týden vyšplhaly na nejvyšší úroveň za více než deset let a jsou na cestě k tomu, aby v březnu vyskočily o 11 %, což je nejvíce za měsíc od roku 2021. Surová odrůda se mezitím pohybuje poblíž své nejdražší úrovně za více než šest let. Celosvětové dodávky jsou stále omezenější, zejména proto, že Indie, jeden z největších světových přepravců, omezuje vývoz poté, co deště poškodily úrodu cukrové třtiny, a protože země odvádí více sladidla na výrobu biopaliv.
Podle průzkumu agentury Bloomberg mezi obchodníky a analytiky se vývoz z Indie v roce končícím v září sníží téměř o polovinu na 6 milionů tun z přibližně 11 milionů tun před rokem a v příští sezóně by mohl klesnout až na 4 miliony tun. Tím se sníží nabídka na trhu, který podle odhadů poradenských společností Green Pool a Covrig Analytics již v příštím roce vykáže nedostatek.
Pokud bude země v příští sezóně vyvážet méně sladidla, než se očekává, „ceny budou muset vzrůst, aby bylo možné získat cukr z jakékoli jiné části světa,“ řekl Henrique Akamine, vedoucí oddělení cukru a etanolu ve společnosti Tropical Research Services.
Indie je v naší bilanci mezinárodního obchodu s cukrem v letech 2023-24 zodpovědná za 6 milionů tun, uvedl Akamine. „Pokud jednoduše odstraníte byť jen polovinu toho, co předpovídáme, obchodní tok se dostane do deficitu.“
Skokové zvýšení cen cukru již zhoršilo dopad inflace v celým světě, kde zákazníci platí více za pečivo, sladkosti a perlivé nápoje.

Zatímco Brazílie, která je největším dodavatelem, očekává nárazovou produkci cukrové třtiny, deště zpozdily sklizeň a kapacita přístavů může omezit dodávky na světový trh, protože země také sklízí rekordní úrodu sóji. Produkce v Thajsku, dalším předním vývozci, letos pravděpodobně také zaostane za prognózami.
Neustálý růst světové spotřeby a klesající zásoby způsobily, že dodávky z Indie jsou pro světový trh ještě důležitější. Na znamení toho, jak je Indie důležitá, se ceny v lednu vyšplhaly na šestileté maximum kvůli obavám, že země v letošní sezóně neschválí další vývoz. Když vláda v březnu naznačila, že by mohla povolit větší dodávky, ceny se snížily.
Pokles indického vývozu je způsoben nižší produkcí a větším využitím cukrové třtiny pro výrobu biopaliv. Silné deště snížily výnosy třtiny v Maháráštře, která se na produkci cukru v zemi podílí více než třetinou. Ministerstvo potravinářství očekává, že národní produkce v současné sezóně klesne na 33,6 milionu tun, což je méně než dřívější odhad 35,2 milionu tun a 35,9 milionu tun před rokem.
Podle obchodníků a analytiků je sice ještě brzy na hodnocení indické produkce v sezóně začínající v říjnu, ale odhady se pohybují v rozmezí 32 až 34 milionů tun s možností ještě nižší úrody, pokud El Nino přinese suché počasí. Produkce 32 milionů tun by znamenala exportní přebytek 4 až 4,5 milionu tun, uvedl Rahil Shaikh, generální ředitel společnosti Meir Commodities India.
Premiér Naréndra Módí zároveň prosazuje agresivní program biopaliv, v jehož rámci se bude více cukrové třtiny využívat k výrobě etanolu. Vláda tvrdí, že přínosem je snížení znečištění ovzduší, snížení účtů za dovoz ropy, využití nadbytečné místní produkce a zvýšení příjmů zemědělců. Otázkou zůstává jak si s tím zemědělci poradí.
Program se zaměří na to, kolik třtinové šťávy se spotřebuje na výrobu cukru. V letošní sezóně plánuje vláda přesměrovat 5 milionů tun cukru na výrobu etanolu, což je o 3,6 milionu tun více než v předchozím roce. Konečným cílem je do roku 2025 odklonit 6 milionů tun ročně na výrobu paliva.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky