Společnost Unreal Food ukončila snahu o výrobu vajec bez vajec. Společnost Remastered Foods přestala vyvíjet veganskou slaninu. Společnost The Meatless Farm zastavila výrobu rostlinných párků.
Velký otřes ve světovém odvětví falešného masa je tady a rozšiřuje se.
Vzhledem k tomu, že v důsledku rostoucích úrokových sazeb je tok peněz méně volný, investoři prudce stáhli své finanční prostředky právě v době, kdy inflace zvyšuje výrobní náklady a nutí spotřebitele vybírat si potraviny. To zasáhlo přeplněné pole, které se po počátečním úspěchu společností Beyond Meat Inc. a Impossible Foods Inc. rozrostlo jako houby po dešti.
Vzhledem k tomu, že zákazníky odrazuje nadměrné zpracování, nutriční hodnota a chuť, stále větší počet společností vyrábějících alternativní bílkoviny ukončuje činnost, propouští zaměstnance a prodává se. Podle pozorovatelů z oboru přijdou další otřesy, než se odvětví stabilizuje.
„V některých kategoriích je pravděpodobně potřeba udělat trochu pořádek, aby se prosadili vítězové,“ řekl Mark Lynch, partner londýnské společnosti Oghma Partners, která se zabývá podnikovým finančním poradenstvím a specializuje se na potravinářský a nápojový sektor. Dodal, že menší počet hráčů znamená, že zdroje budou více koncentrované a ti, kteří přežijí, budou kontrolovat větší část dostupného prostoru na regálech.
Po primární nabídce akcií společnosti Beyond Meat v roce 2019 vzrostlo nadšení pro alternativy k hovězímu a vepřovému masu a investoři rizikového kapitálu byli ochotni investovat do společností, které nabízely jen o málo víc než knihu receptů.
Prodej však neodpovídá optimistickým prognózám, protože díky vysokým cenám a zvláštním chutím a texturám se nákladné výrobky snadno vyškrtávají z nákupních seznamů. Řada neúspěchů sahá od rostlinných bílkovin a vertikálních farmářů až po chovatele hmyzu a laboratorně pěstované maso. Globální investice do potravinářských a zemědělských technologií klesly v roce 2022 o 44 %, uvádí AgFunder.
Útlum si zatím vyžádal hlavně neznámá jména a společnosti v rané fázi vývoje, jako je kanadská Merit Foods a čínská Hey Maet.
Ve Spojeném království však nedávno jmenovali správce dvou nadějných společností: Společnost The Meatless Farm propustila zaměstnance ve svém ústředí v Leedsu, zatímco Plant & Bean zasáhly prudce rostoucí ceny potravin a energií pouhé dva roky po otevření velké továrny v Lincolnshire.
Podle Andyho Shovela, spoluzakladatele britské společnosti THIS, která se zabývá výrobou rostlinného masa a jejíž prodeje letos vzrostly o 45 %, je tento převrat součástí fáze přizpůsobování, která probíhá téměř v každém rychle rostoucím spotřebitelském segmentu od smoothies po popcorn.
Výsledkem bude méně zmatků v obchodech, lepší kvalita a ceny se přiblíží cenám masa, tvrdí Shovel. „Z pohledu zákazníka je to jen dobrá zpráva,“ řekl.
Stálice v oboru se také potýkají s problémy. Společnost Beyond Meat, jejíž tržní hodnota klesla o více než 90 % oproti svému vrcholu, v uplynulém roce několikrát propouštěla, stejně jako společnost Impossible Foods. Škrty postihly také španělskou společnost Heura Foods a kalifornskou Eat Just Inc., která pokračovala v rozšiřování distribuce v USA.
Tradiční potravinářské společnosti rovněž omezují své aktivity. Společnost Nestle SA stáhla ze Spojeného království svou řadu Garden Gourmet a hrachové mléko Wunda kvůli silné konkurenci. Masný gigant JBS SA ukončil činnost své jednotky Planterra poté, co vložil peníze do megatovárny v Coloradu.
Navzdory otřesům zůstávají někteří investoři optimističtí. Big Idea Ventures, fond investující do potravinářských technologií, minulý měsíc uvedl, že se blíží k cíli získat 75 milionů dolarů. Výrobce falešné slaniny MyForest Foods získal na začátku tohoto měsíce 15 milionů dolarů v rámci nového financování a izraelský startup Chunk Foods na jaře oznámil seed kolo ve stejné výši.
Zemědělský gigant Archer-Daniels-Midland Co. také stále věří tomuto odvětví. V inovačním centru v anglickém Manchesteru společnost míchá zpracovanou sóju s příchutěmi, aby pomohla zvýšit atraktivitu alternativních bílkovin. Jeho jednotka rizikového kapitálu rovněž pokračuje v investicích do začínajících podniků.
„Tato kategorie se nyní vyvíjí tak, jak si ji spotřebitelé skutečně žádají,“ řekla Leticia Gonçalvesová, prezidentka společnosti ADM pro globální potraviny. „Společnosti se nyní poučují z minulosti a přizpůsobují se novému uvedení na trh.“
Společnost ADM očekává, že trh s alternativními bílkovinami poroste ročně „vysokým jednociferným tempem“ a do roku 2030 dosáhne obratu 100 miliard dolarů. Společnost Euromonitor International, která sleduje prodej v maloobchodních prodejnách a stravovacích službách, předpovídá, že objem celosvětového prodeje náhražek masa a mořských plodů letos vzroste o více než 10 %.
Podle Emmy Ignaszewski, zástupkyně ředitele průmyslové skupiny Good Food Institute, plánují přibližně dvě třetiny mladých spotřebitelů utrácet více za veganské masné a mléčné výrobky s odkazem na zdravotní vnímání a ekologické výhody.
Pro některé společnosti je toto narušení příležitostí. Společnost Wicked Kitchen se sídlem v Minnesotě, která vyrábí veganské polotovary, jako je chlebová pizza s feferonkami, získala za více než 7 milionů dolarů v akciích společnost Good Catch, která se zabývá výrobou mořských plodů na rostlinné bázi, a také veganskou značku ryb Current Foods v hodnotě 7 až 10 milionů dolarů, řekl agentuře Bloomberg výkonný ředitel Pete Speranza.
Správci společnosti Meatless Farm tento týden oznámili, že zajistili prodej značky společnosti VFC Foods, která vyrábí veganská kuřata.
Podle Rosie Wardleové, partnerky a spoluzakladatelky společnosti Synthesis Capital, která se v této oblasti pohybuje již deset let, jsou potraviny v současnosti považovány za klíčový prvek v boji proti klimatické krizi a alternativní bílkoviny jsou považovány za největší přínos.
„Tato oprava byla opožděná,“ řekla. „Nejlepší společnosti v tomto odvětví budou schopny najít kapitál, který potřebují, i v této náročné době. V konečném důsledku tu tento sektor zůstane.“
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky