Klíčové body
- Obchodníci spěchají s nákupem lusků, které jsou ještě na stromech
- Nigerijští vlastníci půdy zčtyřnásobili nájemné kvůli vyšším cenám kakaa
Tato situace je způsobena růstem ceny kakaa, klíčové složky čokolády, která se nedávno vyšplhala na nejvyšší úroveň za posledních čtyřicet let. Mezi hlavní faktory, které vedou k růstu cen, patří nedostatek produkce v západní Africe, která je zodpovědná za pěstování většiny světové produkce kakaa.
Vzhledem k tomu, že vrcholí sezóna sklizně, tento neobvyklý vývoj poukazuje na boj o přístup k omezeným zásobám kakaa a komplikuje otázku, do jaké míry mají zemědělci z růstu cen nakonec prospěch.
“Do odvětví vtrhli zloději, kteří kradou lusky a prodávají je obchodníkům,” varuje Charles Etoundi Ngono, místní zástupce kamerunského ministerstva obchodu. Nelicencovaní obchodníci na trhu mezitím údajně používají vadné váhy, aby zemědělce podvedli.
Futures kontrakty na kakao obchodované v New Yorku dosáhly minulý týden 46letého maxima, protože silné deště a nemoci plodin nadále poškozují produkci kakaa v západní Africe. V megaproducentech kakaa: Pobřeží slonoviny a Ghaně, které dohromady produkují přibližně 60 % světové produkce kakaa, stanovují regulační orgány cenu, za kterou obchodníci od zemědělců nakupují. Na druhé straně v Kamerunu a Nigérii funguje systém volného trhu, který umožňuje minimální státní kontrolu.
V současné době se kilogram kakaových bobů v centrálních a pobřežních oblastech Kamerunu prodává za 3,30 USD, což představuje nárůst o 26 % oproti začátku sezóny v říjnu. Vyplývá to z údajů Kamerunské mezioborové rady pro kakao a kávu. Jednotlivé kakaové lusky se v závislosti na velikosti prodávají za 200 až 250 franků.
V sousední Nigérii zažívají zemědělci podobný boj o zisk. Příjmy přiměly majitele půdy v jihovýchodní oblasti země, která se podílí na 30 % roční produkce 285 000 tun kakaa, ke zvýšení nájemného, a to až na čtyřnásobek.
Podle Johna Kalu, koordinátora nigerijské kakaové asociace v této oblasti, se zvýšení nájemného dotklo více než pětiny z 18 000 zemědělců v jihovýchodním regionu. Varuje, že tito producenti kakaa by utrpěli, pokud by ceny kakaa klesly pod současnou úroveň.
Navzdory pokřivené povaze trhu přináší zemědělcům určité výhody, protože se zapojují do vytváření neobvyklých, ale potenciálně lukrativních kontraktů. Podle Ngona začali pěstitelé v centrálním Kamerunu prodávat boby ještě v luscích, aby si zajistili současné vysoké ceny. Tato strategie představuje posun od běžného způsobu produkce kakaa, kdy zemědělci dříve lusky rozřezávali a nechávali kakaové boby před prodejem 10-12 dní kvasit a sušit na slunci. Podle nových pravidel budou tyto kroky nyní přebírat odběratelé.
Nestálost trhu s kakaem však znepokojuje kamerunské úřady. V reakci na to vláda připravuje plány na zákaz prodeje veškerého kakaa na trhu, které nelze dohledat, aby se zamezilo krádežím v tomto odvětví. Tuto iniciativu oznámil ministr obchodu Luc Magloire Mbarga Atangana během své nedávné cesty po takzvaných centrech excelence v zemi, jejichž úkolem je pomáhat pěstitelům kakaa zpracovávat jejich boby a najít nejlepší zájemce o jejich produkci.
Navzdory turbulencím je zřejmé, že kakaový průmysl v Nigérii a Kamerunu přetrvává i v situaci, kdy se na trhu hraje o hodně. Mezitím se zainteresované strany po celém světě, včetně zemědělců, obchodníků a milovníků čokolády, nadále živě zajímají o vývoj na trhu.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky