Ceny kakaa dosáhly historického maxima, což vede k nedostatku a zvyšování cen čokolády, které může ovlivnit výrobce jako Hershey a Mondelez.
Zvýšení cen kakaa je způsobeno nepříznivými ekologickými událostmi a epidemií nemocí, což ohrožuje světové dodávky této klíčové komodity.
Suché počasí a vir zduřelých výhonků kakaovníku vážně narušují produkci kakaa.
Pokud jste byli mezi těmi, které překvapily prudce rostoucí ceny vaší oblíbené tabulky čokolády, nejste sami. Důvodem je výrazné narušení světového trhu s kakaem, klíčovou komoditou světového čokoládového průmyslu. Minulý týden cena kakaa vystřelila na historické maximum 5 798 dolarů za tunu. Od počátku roku se hodnota futures kontraktu zvýšila o téměř 27 %, což znázorňuje sporadický nárůst cen za posledních sedm týdnů, přičemž pouze v jediném týdnu došlo k poklesu.
Tento výrazný posun cen kakaa směrem vzhůru způsobila řada nepříznivých ekologických událostí a epidemie nemocí v celém odvětví. Mezi nejvýznamnější z nich patří drastické změny počasí, které vedly k obavám o zásobování. Kromě toho náhlé vypuknutí viru zduřelých výhonků kakaovníku kriticky ohrozilo značnou část celosvětových dodávek kakaa.
“Změny počasí znamenají, že potenciální výnosy kakaa jsou nyní trvale narušeny,” poznamenal Humza Hussain, komoditní analytik společnosti TD Asset Management, během rozhovoru pro CNBC minulý týden.
Zdroj: Getty Images
Tento nárůst cen komodit je dvousečnou zbraní pro přední výrobce čokolády, jako jsou společnosti Hershey a Mondelez. Na jedné straně nadsazené ceny poskytují těmto společnostem páku ke zvýšení vlastních cen, na druhé straně však mohou být tyto společnosti nuceny zvýšit své ceny nad úroveň, kterou jsou průměrní spotřebitelé ochotni zaplatit – což by mohlo výrazně snížit jejich tržby.
Pojďme se ponořit do klíčových faktorů, které podporují inflaci cen kakaa, a jejich důsledků pro investiční potenciál dvou hlavních čokoládových akcií: Hershey a Mondelez.
Extrémně suché počasí vyvolané jevem El Niño v kritických oblastech produkce kakaa v Ghaně a na Pobřeží slonoviny v poslední době ohrožuje místní úroveň půdní vlhkosti. V důsledku toho by mimořádně silný vliv El Niño mohl snížit množství orné půdy dostupné pro pěstování kakaa, a ohrozit tak výnosy z produkce plodin.
Podle analytika Citi Aakashe Doshiho tento problém dále zhoršují lesní požáry, které údajně zasáhly Nigérii a mohou poškodit úrodu kakaa v regionu. Ještě znepokojivější než nepříznivé povětrnostní podmínky jsou však prudce rostoucí případy viru zduřelých výhonků kakaovníku, který v posledních šesti až devíti měsících výrazně narušuje dodávky kakaa.
Doshi poznamenal, že “vyhlídky na neutrální počasí ENSO [El Niño-Southern Oscillation] podporují dlouhodobé oživení produkce. V současné době se však zdá, že naléhavým problémem je potlačení šíření viru zduřelých výhonků spolu s řešením nařízení EUDR [pravidla pro odlesňování], aby se od roku 2025 získávalo kakao šetrné k životnímu prostředí.”
Analytik společnosti Bernstein Bruno Monteyne předpokládá, že ceny kakaa si udrží své zrno částečně kvůli rostoucímu důrazu na “udržitelnou” čokoládu z hlediska životního prostředí i lidských práv. Pro CNBC zmínil: “Ceny kakaa jsou jen asi na polovině úrovně potřebné k tomu, aby zemědělcům nabídly důstojné živobytí. Ceny kakaa stagnují již desítky let… vyznačují se neúprosným, několikaletým poklesem. Přinejmenším z Evropy jsou vyvíjeny vážné tlaky, takže se zdá, že z dlouhodobého hlediska musí ceny bez ohledu na to růst.”
Zdroj: Reuters
Přesto je Doshi rozhodně méně optimistický, pokud jde o výhled do budoucna, a předpovídá, že ceny kakaa by mohly zažít 20% výprodej, což by je snížilo na zhruba 4 500 až 4 800 USD za tunu. Vysvětlil, že do druhé poloviny roku 2024 se pravděpodobně dostane do popředí širší destrukce poptávky spolu se substitučními efekty. Předpokládá se, že tato nerovnováha zvýší vyhlídky na rozsáhlý přebytek v letech 2025/26.
V této měnící se kakaové situaci se analytici Wall Street rozcházejí v názoru na to, jak by rostoucí ceny kakaa mohly ovlivnit přední výrobce čokoládových cukrovinek, jako jsou společnosti Hershey a Mondelez.
Nedávný vývoj v případě společnosti The Hershey Company (HSY) byl smíšený, přičemž analytička Alexia Howardová ze společnosti Bernstein koncem minulého měsíce provedla nedávné zvýšení hodnocení akcií společnosti Hershey z “market perform” na “outperform”. Svůj krok zdůvodnila silnou cenovou silou společnosti, spravedlivým oceněním akcií a rostoucími objemy a tržním podílem díky uvedení nových výrobků na trh. Howardové cílová cena 235 USD naznačuje potenciální růst o téměř 21 % v příštím roce.
Společnost Hershey se sice na začátku tohoto měsíce také dočkala povzbuzení po překonání zisku za čtvrté čtvrtletí, ale meziroční pokles tržeb o 6,6 % za stejné čtvrtletí spolu s celoročním výhledem pod očekáváním analytiků optimismus zmírnily. “Vzhledem k tomu, v jaké situaci se ceny kakaa nacházejí, budeme využívat všechny nástroje, které máme k dispozici, včetně cen, jako způsobu řízení podniku,” prohlásila generální ředitelka Michele Bucková.
Howard však uvedl, že dopady inflace nákladů na kakao se nemusí projevit okamžitě vzhledem k dlouhodobému zajištění cen kakaa společností Hershey, které garantuje ceny nejméně na jeden rok. Vysvětlila: “V závislosti na tom, jak přizpůsobili své forwardové nákupní strategie v první polovině roku 2023, než se ceny kakaa změnily k horšímu, by to mohlo ovlivnit část roku 2024 nebo 2025.”
Nakonec Howardová uvítala silnou cenovou sílu a sortiment výrobků společnosti Hershey jako brnění proti jakýmkoli trvalým dopadům zvýšení cen kakaa. Odmítla obavy z toho, že by rostoucí užívání léků na hubnutí GLP-1 ovlivnilo trh s pochutinami společností, jako je Hershey, a řekla: “Je nepravděpodobné, že by došlo ke katastrofickému scénáři, kterého jsem se dříve obávala. Díky této inovaci a cenové síle bude společnost Hershey pravděpodobně schopna dosáhnout slušného růstu cen a sortimentu díky tomu, že lidé budou přecházet na výrobky s vyšší cenou, aby vyvážili objemové tlaky, které by se mohly objevit v důsledku rostoucího užívání GLP-1.”
Bryan Spillane z Bank of America však v prosinci snížil hodnocení společnosti Hershey z “koupit” na “neutrální”, což přičítá eskalaci výhledu cen kakaa. Varoval před kombinací poklesu poptávky a převažujícího růstu cen v posledních letech, která omezuje hrubé marže společnosti. Revidovaná cílová cena pro akcie Hershey tak byla snížena z 250 USD na 200 USD, což odráží mírný 2,6% potenciální nárůst.
Kromě toho rostoucí sevření cenové inflace kakaa a potenciální vzestup zavádění léku na hubnutí GLP-1 přiměly banku Morgan Stanley snížit rating akcií Hershey na underweight. Analytička Pamela Kaufmanová poznamenala: “Jsme opatrní ohledně střednědobého výhledu společnosti Hershey vzhledem ke značné inflaci kakaa, náročnému cenovému prostředí a slabší spotřebitelské poptávce po cukrovinkách a popcornu.”
Podle Spillanea i Howardové se však zdá, že Mondelez International, Inc. (MDLZ) je připraven bouři ustát. Pro společnost drží hodnocení “buy” s odkazem na její diverzifikované portfolio, které ji chrání před vážnými otřesy; kromě výroby čokolády pro značky jako Cadbury a Milka vyrábí Mondelez také značky jako Ritz a Sour Patch Kids.
Podle Howardové jsou prudce rostoucí ceny kakaa pro Mondelez “menším problémem”, protože čokoládové výrobky tvoří jen asi třetinu jejího podnikání. Společnost se navíc aktivně snaží zvýšit své evropské ceny tváří v tvář náročnému prostředí. “Mondelez má velké objemové příležitosti na rozvíjejících se trzích, proto jsou obavy minimální. Rostoucí ceny kakaa zřejmě zatíží procentuální marže, ale dokud bude hrubý zisk v dolarech globálně poměrně stabilní, měly by si akcie udržet svou pozici,” uzavřela.
Pokud jste byli mezi těmi, které překvapily prudce rostoucí ceny vaší oblíbené tabulky čokolády, nejste sami. Důvodem je výrazné narušení světového trhu s kakaem, klíčovou komoditou světového čokoládového průmyslu. Minulý týden cena kakaa vystřelila na historické maximum 5 798 dolarů za tunu. Od počátku roku se hodnota futures kontraktu zvýšila o téměř 27 %, což znázorňuje sporadický nárůst cen za posledních sedm týdnů, přičemž pouze v jediném týdnu došlo k poklesu.Tento výrazný posun cen kakaa směrem vzhůru způsobila řada nepříznivých ekologických událostí a epidemie nemocí v celém odvětví. Mezi nejvýznamnější z nich patří drastické změny počasí, které vedly k obavám o zásobování. Kromě toho náhlé vypuknutí viru zduřelých výhonků kakaovníku kriticky ohrozilo značnou část celosvětových dodávek kakaa.“Změny počasí znamenají, že potenciální výnosy kakaa jsou nyní trvale narušeny,” poznamenal Humza Hussain, komoditní analytik společnosti TD Asset Management, během rozhovoru pro CNBC minulý týden.Tento nárůst cen komodit je dvousečnou zbraní pro přední výrobce čokolády, jako jsou společnosti Hershey a Mondelez. Na jedné straně nadsazené ceny poskytují těmto společnostem páku ke zvýšení vlastních cen, na druhé straně však mohou být tyto společnosti nuceny zvýšit své ceny nad úroveň, kterou jsou průměrní spotřebitelé ochotni zaplatit – což by mohlo výrazně snížit jejich tržby.Pojďme se ponořit do klíčových faktorů, které podporují inflaci cen kakaa, a jejich důsledků pro investiční potenciál dvou hlavních čokoládových akcií: Hershey a Mondelez.Extrémně suché počasí vyvolané jevem El Niño v kritických oblastech produkce kakaa v Ghaně a na Pobřeží slonoviny v poslední době ohrožuje místní úroveň půdní vlhkosti. V důsledku toho by mimořádně silný vliv El Niño mohl snížit množství orné půdy dostupné pro pěstování kakaa, a ohrozit tak výnosy z produkce plodin.Podle analytika Citi Aakashe Doshiho tento problém dále zhoršují lesní požáry, které údajně zasáhly Nigérii a mohou poškodit úrodu kakaa v regionu. Ještě znepokojivější než nepříznivé povětrnostní podmínky jsou však prudce rostoucí případy viru zduřelých výhonků kakaovníku, který v posledních šesti až devíti měsících výrazně narušuje dodávky kakaa.Doshi poznamenal, že “vyhlídky na neutrální počasí ENSO [El Niño-Southern Oscillation] podporují dlouhodobé oživení produkce. V současné době se však zdá, že naléhavým problémem je potlačení šíření viru zduřelých výhonků spolu s řešením nařízení EUDR [pravidla pro odlesňování], aby se od roku 2025 získávalo kakao šetrné k životnímu prostředí.”Analytik společnosti Bernstein Bruno Monteyne předpokládá, že ceny kakaa si udrží své zrno částečně kvůli rostoucímu důrazu na “udržitelnou” čokoládu z hlediska životního prostředí i lidských práv. Pro CNBC zmínil: “Ceny kakaa jsou jen asi na polovině úrovně potřebné k tomu, aby zemědělcům nabídly důstojné živobytí. Ceny kakaa stagnují již desítky let… vyznačují se neúprosným, několikaletým poklesem. Přinejmenším z Evropy jsou vyvíjeny vážné tlaky, takže se zdá, že z dlouhodobého hlediska musí ceny bez ohledu na to růst.”Přesto je Doshi rozhodně méně optimistický, pokud jde o výhled do budoucna, a předpovídá, že ceny kakaa by mohly zažít 20% výprodej, což by je snížilo na zhruba 4 500 až 4 800 USD za tunu. Vysvětlil, že do druhé poloviny roku 2024 se pravděpodobně dostane do popředí širší destrukce poptávky spolu se substitučními efekty. Předpokládá se, že tato nerovnováha zvýší vyhlídky na rozsáhlý přebytek v letech 2025/26.V této měnící se kakaové situaci se analytici Wall Street rozcházejí v názoru na to, jak by rostoucí ceny kakaa mohly ovlivnit přední výrobce čokoládových cukrovinek, jako jsou společnosti Hershey a Mondelez.Nedávný vývoj v případě společnosti The Hershey Company byl smíšený, přičemž analytička Alexia Howardová ze společnosti Bernstein koncem minulého měsíce provedla nedávné zvýšení hodnocení akcií společnosti Hershey z “market perform” na “outperform”. Svůj krok zdůvodnila silnou cenovou silou společnosti, spravedlivým oceněním akcií a rostoucími objemy a tržním podílem díky uvedení nových výrobků na trh. Howardové cílová cena 235 USD naznačuje potenciální růst o téměř 21 % v příštím roce.Společnost Hershey se sice na začátku tohoto měsíce také dočkala povzbuzení po překonání zisku za čtvrté čtvrtletí, ale meziroční pokles tržeb o 6,6 % za stejné čtvrtletí spolu s celoročním výhledem pod očekáváním analytiků optimismus zmírnily. “Vzhledem k tomu, v jaké situaci se ceny kakaa nacházejí, budeme využívat všechny nástroje, které máme k dispozici, včetně cen, jako způsobu řízení podniku,” prohlásila generální ředitelka Michele Bucková.Howard však uvedl, že dopady inflace nákladů na kakao se nemusí projevit okamžitě vzhledem k dlouhodobému zajištění cen kakaa společností Hershey, které garantuje ceny nejméně na jeden rok. Vysvětlila: “V závislosti na tom, jak přizpůsobili své forwardové nákupní strategie v první polovině roku 2023, než se ceny kakaa změnily k horšímu, by to mohlo ovlivnit část roku 2024 nebo 2025.”Nakonec Howardová uvítala silnou cenovou sílu a sortiment výrobků společnosti Hershey jako brnění proti jakýmkoli trvalým dopadům zvýšení cen kakaa. Odmítla obavy z toho, že by rostoucí užívání léků na hubnutí GLP-1 ovlivnilo trh s pochutinami společností, jako je Hershey, a řekla: “Je nepravděpodobné, že by došlo ke katastrofickému scénáři, kterého jsem se dříve obávala. Díky této inovaci a cenové síle bude společnost Hershey pravděpodobně schopna dosáhnout slušného růstu cen a sortimentu díky tomu, že lidé budou přecházet na výrobky s vyšší cenou, aby vyvážili objemové tlaky, které by se mohly objevit v důsledku rostoucího užívání GLP-1.”Bryan Spillane z Bank of America však v prosinci snížil hodnocení společnosti Hershey z “koupit” na “neutrální”, což přičítá eskalaci výhledu cen kakaa. Varoval před kombinací poklesu poptávky a převažujícího růstu cen v posledních letech, která omezuje hrubé marže společnosti. Revidovaná cílová cena pro akcie Hershey tak byla snížena z 250 USD na 200 USD, což odráží mírný 2,6% potenciální nárůst. Kromě toho rostoucí sevření cenové inflace kakaa a potenciální vzestup zavádění léku na hubnutí GLP-1 přiměly banku Morgan Stanley snížit rating akcií Hershey na underweight. Analytička Pamela Kaufmanová poznamenala: “Jsme opatrní ohledně střednědobého výhledu společnosti Hershey vzhledem ke značné inflaci kakaa, náročnému cenovému prostředí a slabší spotřebitelské poptávce po cukrovinkách a popcornu.”Podle Spillanea i Howardové se však zdá, že Mondelez International, Inc. je připraven bouři ustát. Pro společnost drží hodnocení “buy” s odkazem na její diverzifikované portfolio, které ji chrání před vážnými otřesy; kromě výroby čokolády pro značky jako Cadbury a Milka vyrábí Mondelez také značky jako Ritz a Sour Patch Kids.Podle Howardové jsou prudce rostoucí ceny kakaa pro Mondelez “menším problémem”, protože čokoládové výrobky tvoří jen asi třetinu jejího podnikání. Společnost se navíc aktivně snaží zvýšit své evropské ceny tváří v tvář náročnému prostředí. “Mondelez má velké objemové příležitosti na rozvíjejících se trzích, proto jsou obavy minimální. Rostoucí ceny kakaa zřejmě zatíží procentuální marže, ale dokud bude hrubý zisk v dolarech globálně poměrně stabilní, měly by si akcie udržet svou pozici,” uzavřela.