Klíčové body
- Snížení cen en primeur ročníku 2023 Bordeaux reaguje na tržní tlak
- Prestižní zámky jako Château Lafite Rothschild snížily ceny
- Reakce trhu na snížení cen bude klíčová pro obnovení zájmu o Bordeaux
Tento týden zveřejnilo několik zámků z největšího francouzského vinařského regionu své ceny en primeur neboli futures na poslední ročník. Víno se bude stáčet a uvádět na trh až za dva roky.
Pijáci, sběratelé a obchodníci s vínem Bordeaux jsou frustrováni cenami en primeur, které jsou tak vysoké, že je zbavují jakékoliv výhody nákupu vína předtím, než je možné ho pít nebo skladovat.
Dříve ve čtvrtek bylo Château Lafite Rothschild, špičkový producent klasifikovaný jako „first growth“, uvolněno mezinárodními prodejci soukromým klientům za cenu 4 920 liber
„Za tuto cenu je ročník 2023 jednou z nejlepších hodnot na trhu,“ napsal Liv-ex.
Společnost Amphora Portfolio Management, londýnská investiční firma zaměřená na víno, s tím zřejmě souhlasila. „Ocitli jsme se v poněkud nečekané pozici, kdy bez okolků obhajujeme investici do Lafite Rothschild 2023 en primeur,“ napsala firma ve čtvrtečním sdělení klientům. „Kdo by to byl řekl po všech našich odmítavých postojích během nadcházející kampaně?“
Firma poznamenala, že obchodníci s vínem se zasazovali o „rozumné ceny při uvedení na trh“ a „Lafite je poslechl“.
Dalším plusem pro toto konkrétní známé Bordeaux je chvála, které se mu dostalo od kritiků. William Kelley z časopisu Wine Advocate podle Amfory napsal: „Nejlepším z letošních prvních růstových vín se zdá být Lafite Rothschild 2023.“ A co se týče Lafite Rothschild 2023, tak to je podle Amfory nejlepší víno.

Zda bude celé Bordeaux následovat tento příklad, se teprve uvidí, i když pro kupce vína existují pozitivní náznaky. Château Pontet-Canet bylo v úterý nabízeno soukromým kupcům za 790 liber za bednu, což je téměř o 27 % méně než loni, uvedla společnost Liv-ex. Château Léoville-Las-Cases 2023, které bylo rovněž uvedeno na trh v úterý, se nabízí za 1662 liber za bednu, což je o 40 % méně než loni, uvedl Liv-ex.
„První uvolnění futures na Bordeaux 2023 nám ukazuje, že Bordeaux skutečně naslouchalo svým spotřebitelům a po možná až příliš vysokém uvolnění v posledních letech se vrací k ceně, která je blíže požadavku trhu,“ uvedla Hortense Bernardová, obchodní a marketingová ředitelka společnosti Millesima SA, maloobchodní společnosti se sídlem v Bordeaux a zastoupením v USA v New Yorku, která patří mezi největší odběratele futures.
Předtím, než kritici začali minulý měsíc ochutnávat vína, Nick Pegna, globální ředitel oddělení vín a lihovin v aukční síni Sotheby’s, vyjádřil naději, že letošní kampaň en primeur nabídne kupujícím důvod, aby se pro Bordeaux opět nadchli.
„Pokud to není pro sběratele přesvědčivá nabídka, celý smysl existence se stává hůře pochopitelným,“ říká Pegna.
Před zahájením kampaně trh s Bordeaux zaostával. Ve zprávě „Bordeaux 2023-v rovnováze“ z 11. dubna společnost Liv-ex uvedla, že její index Fine Wine 50, který sleduje ceny pěti vín prvního růstu z Bordeaux, klesl od února 2022 o 15,3 %.
„Na prodej je více než třikrát více Bordeaux, než kolik chce trh s kvalitními víny absorbovat,“ uvádí se ve zprávě.
Vysoké ceny předchozích kampaní en primeur po léta ubíraly na dobré vůli, která se vůči Bordeaux vytvářela během každoročního dubnového období, kdy se do regionu sjíždějí sběratelé a kritici, aby ochutnali některá z nejlepších vín na světě, uvedla společnost Liv-ex.

„Kupující, kteří nakupují en primeur, jsou příliš často svědky toho, že se stejná vína dostávají na fyzický trh za stejné nebo nižší ceny,“ uvedla firma.
Největším důvodem pro nákup Bordeaux je samozřejmě kvalita. V posledních letech výrobci v regionu reagují na znalce v USA – vedle Velké Británie hlavním trhu pro Bordeaux – a „změnili způsob práce na vinicích i ve sklepě“, aby vyráběli vína, která jsou dříve pitná, ale přesto mohou zrát 20 až 30 let, tvrdí Bernard.
Při letošních návštěvách statků v Bordeaux s potěšením sledovala změny, které jednotliví výrobci provádějí. Tyto změny byly patrné i při degustaci, kdy Bernard shledal ročník jako dobře vyvážený „mezi kyselostí, tříslovinami a ovocnými vůněmi“. Tyto vlastnosti jsou podle ní důležité jak pro možnost pít vína dříve, tak pro jejich zrání po desetiletí.
„Vína mají určitou svěžest, třísloviny a dřevní složky jsou méně agresivní, více integrované,“ říká Bernard. Výsledkem je, že tento ročník bude znamenat změnu – a to pozitivní – v produkci Bordeaux. Jak říká, „ve víně je cítit terroir každé apelace, jak jsme byli zvyklí v minulosti“.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky