McDonald’s (MCD) je fenomén, který rozhodně není třeba představovat
Jak ale toto impérium vznikalo?
Věděli jste, že jeho zakladatel měl české kořeny?
Příběh tohoto úspěchu je opravdu fenomenální – a inspirativní.
27. července roku 1940 byla otevřena první restaurace „McDonald’s Bar-B-Q“ v kalifornském San Bernardinu, kde ji založili Richard a Maurice McDonaldovi. Tím byl položen začátek kultovního řetězce rychlého občerstvení, který se později vyvinul do podoby společnosti McDonald’s, jak ji známe dnes.
Při bližším pohledu do průřezu historií ale uvidíme, že toho na dnešní den připadá ještě o mnoho více:
1976 – Po 4 letech válčení s úřady obdržel John Lennon zelenou kartu, která mu zaručovala možnost stálého pobytu na území Spojených států.
1996 – Při bombovém útoku na olympijský stadion v americké Atlantě během letních olympijských her zahynuli 2 lidé a 112 jich bylo zraněno.
2002 – Při havárii stíhacího letounu Suchoj Su-27 na letecké přehlídce v ukrajinském Lvově zahynulo 77 lidí a 543 jich bylo zraněno.
2012 – V Londýně byly zahájeny XXX. Letní olympijské hry.
2018 – Zatmění Měsíce.
A nyní se už jako obvykle přesuneme do světa byznysu a ekonomiky:
1866 – V roce 1866 byl položen první úspěšný podvodní telegrafní kabel přes Atlantický oceán, který spojil Evropu a Severní Ameriku. Tento úspěch znamenal revoluci v celosvětové komunikaci a usnadnil mezinárodní obchodní transakce.
1919 – Osm hráčů týmu White Sox bylo obviněno ze spiknutí s cílem úmyslně prohrát zápas proti newyorským Yankees výměnou za úplatky od hráčů, což vedlo k významnému skandálu ve sportovním a hazardním průmyslu.
1953 – Bylo podepsáno příměří v korejské válce, které mělo významné důsledky pro podniky působící v regionu a globální obchodní vztahy.
1990 – Byl podepsán zákon o zdravotně postižených osobách (Americans with Disabilities Act, ADA), který zakazuje diskriminaci osob se zdravotním postižením v zaměstnání a v podnicích, čímž ovlivnil podnikové postupy a úvahy o přístupnosti.
Legendární fast food a o tom, jak změnil svět
První restauraci McDonald’s otevřeli v roce 1940 bratři Maurice („Mac“) a Richard McDonaldovi v San Bernardinu v Kalifornii. Původně se jednalo o drive-in, který nabízel široký výběr zboží. V roce 1948 se však bratři rozhodli podnik zrekonstruovat a po tříměsíční rekonstrukci otevřeli nově pojatou restauraci McDonald’s. V té době se již nacházel v centru města. Malá restaurace byla navržena tak, aby produkovala obrovské množství jídla za nízké ceny. Aby toho bratři dosáhli, omezili nabídku jídelního lístku, který obsahoval pouze hamburgery, bramborové hranolky (později nahrazené hranolky), nápoje a koláče, a vyvinuli jednoduchý a efektivní formát, který nazvali Speedee Service System. Ten zahrnoval samoobslužný pult, který eliminoval potřebu číšníků a servírek, a zákazníci dostávali jídlo rychle, protože hamburgery byly připraveny předem, zabaleny a ohřívány pod tepelnými lampami. Díky těmto inovacím si bratři mohli účtovat za základní hamburger pouhých 15 centů, což bylo přibližně o polovinu méně než v konkurenčních restauracích. McDonald’s měl obrovský úspěch a bratři zahájili franšízový program.
Přístroje pro McDonald’s nakoupili od obchodníka jménem Ray Kroc, kterého zaujala jejich potřeba osmi míchaček na slad a šejkry. V roce 1954 navštívil restauraci, aby zjistil, jak může malý obchod prodávat tolik mléčných koktejlů. Kroc si uvědomil, že jejich koncept restaurace je velmi slibný, a stal se pro bratry zprostředkovatelem franšízy. V dubnu 1955 Kroc založil v Des Plaines ve státě Illinois společnost McDonald’s Systems, Inc. později známou jako McDonald’s Corporation, a tam také otevřel první franšízu McDonald’s na východ od řeky Mississippi. V roce 1961 Kroc bratry McDonaldovy vyplatil.
Zdroj: Pixabay
Kroc si uvědomoval, že franšízanti jsou pro úspěch společnosti životně důležití, a proto vypracoval přísné normy pro provoz každé restaurace McDonald’s, od přípravy jídla až po úklid. Aby zajistil standardizovaný provoz prodejen, vytvořil (1961) program, později známý jako Hamburger University, pro školení franšízantů. Kromě toho nakonec změnil formát restaurací, přidal personál u pultů, který přijímal objednávky, a v roce 1975 otevřel McDonald’s v Arizoně první průjezdní okénko, které se brzy stalo všudypřítomným.
V této době společnost McDonald’s také zavedla tři prvky, které definovaly její značku a dále ji uznávala veřejnost. Nejprve byla v roce 1963 představena veřejná tvář společnosti, klaun jménem Ronald McDonald; kritika marketingu zaměřeného na děti a rostoucí negativní vnímání klaunů však vedly k tomu, že společnost na počátku 21. století tuto postavu do značné míry odsunula na vedlejší kolej. Snad nejvýznamnější přírůstek se objevil v roce 1968, kdy McDonald’s zařadil do svého národního menu Big Mac; tento ikonický hamburger se údajně stal po hranolkách nejprodávanějším zbožím společnosti. V 60. letech 20. století řetězec navíc zdokonalil své logo a nakonec představil slavný design dvojitého oblouku M, který se stal jeho trvalým symbolem a jedním z nejznámějších log na světě; byl inspirován vysokými žlutými oblouky, které dominovaly střechám dřívějších restaurací McDonald’s.
Tyto změny pomohly urychlit růst společnosti McDonald’s. Za necelých deset let poté, co se Kroc stal jediným majitelem McDonald’s, překročil počet prodejen řetězce hranici 1 000. Díky těmto číslům se akcie společnosti začaly v roce 1965 veřejně obchodovat.
Řetězec pokračoval v expanzi na domácím i mezinárodním trhu. V roce 1967 byla otevřena franšíza v Richmondu v Britské Kolumbii v Kanadě, což byla první pobočka McDonald’s mimo Spojené státy. Na počátku 21. století bylo ve více než 115 zemích a teritoriích provozováno přibližně 34 000 prodejen. V 90. letech 20. století byl růst tak rychlý, že se říkalo, že každých pět hodin se někde na světě otevře nový McDonald’s. Stal se nejoblíbenější rodinnou restaurací, která kladla důraz na cenově dostupné jídlo, zábavu a chutě, jež oslovovaly děti i dospělé.
V průběhu let McDonald’s také rozšířil svůj jídelní lístek a zavedl sendviče Filet-O-Fish (1965), Quarter Pounders (1973), Egg McMuffins (1975), Happy Meals (1979) a Chicken McNuggets (1983). Kromě toho restaurace v cizích zemích také upravily své menu tak, aby vyhovovalo místním zvyklostem a chutím.
Zdroj: Getty Images
Na konci 20. století společnost McDonald’s překročila rámec hamburgerového byznysu tím, že ve Spojených státech koupila Chipotle Mexican Grill (1998), Donatos Pizza (1999) a Boston Market (2000) a ve Velké Británii společnost McDonald’s koupila Aroma Cafe (1999) a podíl v síti sendvičových restaurací Pret A Manger (2001). Koncem roku 2008 však již McDonald’s žádnou z těchto společností nevlastnil ani v ní neměl podíl a soustředil se na vlastní značku.
Příběh tohoto úspěchu je opravdu fenomenální – a inspirativní.27. července roku 1940 byla otevřena první restaurace „McDonald’s Bar-B-Q“ v kalifornském San Bernardinu, kde ji založili Richard a Maurice McDonaldovi. Tím byl položen začátek kultovního řetězce rychlého občerstvení, který se později vyvinul do podoby společnosti McDonald’s, jak ji známe dnes.Při bližším pohledu do průřezu historií ale uvidíme, že toho na dnešní den připadá ještě o mnoho více:
1976 – Po 4 letech válčení s úřady obdržel John Lennon zelenou kartu, která mu zaručovala možnost stálého pobytu na území Spojených států.
1996 – Při bombovém útoku na olympijský stadion v americké Atlantě během letních olympijských her zahynuli 2 lidé a 112 jich bylo zraněno.
2002 – Při havárii stíhacího letounu Suchoj Su-27 na letecké přehlídce v ukrajinském Lvově zahynulo 77 lidí a 543 jich bylo zraněno.
2012 – V Londýně byly zahájeny XXX. Letní olympijské hry.
2018 – Zatmění Měsíce.
A nyní se už jako obvykle přesuneme do světa byznysu a ekonomiky:
1866 – V roce 1866 byl položen první úspěšný podvodní telegrafní kabel přes Atlantický oceán, který spojil Evropu a Severní Ameriku. Tento úspěch znamenal revoluci v celosvětové komunikaci a usnadnil mezinárodní obchodní transakce.
1919 – Osm hráčů týmu White Sox bylo obviněno ze spiknutí s cílem úmyslně prohrát zápas proti newyorským Yankees výměnou za úplatky od hráčů, což vedlo k významnému skandálu ve sportovním a hazardním průmyslu.
1953 – Bylo podepsáno příměří v korejské válce, které mělo významné důsledky pro podniky působící v regionu a globální obchodní vztahy.
1990 – Byl podepsán zákon o zdravotně postižených osobách , který zakazuje diskriminaci osob se zdravotním postižením v zaměstnání a v podnicích, čímž ovlivnil podnikové postupy a úvahy o přístupnosti.
Legendární fast food a o tom, jak změnil světPrvní restauraci McDonald’s otevřeli v roce 1940 bratři Maurice a Richard McDonaldovi v San Bernardinu v Kalifornii. Původně se jednalo o drive-in, který nabízel široký výběr zboží. V roce 1948 se však bratři rozhodli podnik zrekonstruovat a po tříměsíční rekonstrukci otevřeli nově pojatou restauraci McDonald’s. V té době se již nacházel v centru města. Malá restaurace byla navržena tak, aby produkovala obrovské množství jídla za nízké ceny. Aby toho bratři dosáhli, omezili nabídku jídelního lístku, který obsahoval pouze hamburgery, bramborové hranolky , nápoje a koláče, a vyvinuli jednoduchý a efektivní formát, který nazvali Speedee Service System. Ten zahrnoval samoobslužný pult, který eliminoval potřebu číšníků a servírek, a zákazníci dostávali jídlo rychle, protože hamburgery byly připraveny předem, zabaleny a ohřívány pod tepelnými lampami. Díky těmto inovacím si bratři mohli účtovat za základní hamburger pouhých 15 centů, což bylo přibližně o polovinu méně než v konkurenčních restauracích. McDonald’s měl obrovský úspěch a bratři zahájili franšízový program.Přístroje pro McDonald’s nakoupili od obchodníka jménem Ray Kroc, kterého zaujala jejich potřeba osmi míchaček na slad a šejkry. V roce 1954 navštívil restauraci, aby zjistil, jak může malý obchod prodávat tolik mléčných koktejlů. Kroc si uvědomil, že jejich koncept restaurace je velmi slibný, a stal se pro bratry zprostředkovatelem franšízy. V dubnu 1955 Kroc založil v Des Plaines ve státě Illinois společnost McDonald’s Systems, Inc. později známou jako McDonald’s Corporation, a tam také otevřel první franšízu McDonald’s na východ od řeky Mississippi. V roce 1961 Kroc bratry McDonaldovy vyplatil.Kroc si uvědomoval, že franšízanti jsou pro úspěch společnosti životně důležití, a proto vypracoval přísné normy pro provoz každé restaurace McDonald’s, od přípravy jídla až po úklid. Aby zajistil standardizovaný provoz prodejen, vytvořil program, později známý jako Hamburger University, pro školení franšízantů. Kromě toho nakonec změnil formát restaurací, přidal personál u pultů, který přijímal objednávky, a v roce 1975 otevřel McDonald’s v Arizoně první průjezdní okénko, které se brzy stalo všudypřítomným.V této době společnost McDonald’s také zavedla tři prvky, které definovaly její značku a dále ji uznávala veřejnost. Nejprve byla v roce 1963 představena veřejná tvář společnosti, klaun jménem Ronald McDonald; kritika marketingu zaměřeného na děti a rostoucí negativní vnímání klaunů však vedly k tomu, že společnost na počátku 21. století tuto postavu do značné míry odsunula na vedlejší kolej. Snad nejvýznamnější přírůstek se objevil v roce 1968, kdy McDonald’s zařadil do svého národního menu Big Mac; tento ikonický hamburger se údajně stal po hranolkách nejprodávanějším zbožím společnosti. V 60. letech 20. století řetězec navíc zdokonalil své logo a nakonec představil slavný design dvojitého oblouku M, který se stal jeho trvalým symbolem a jedním z nejznámějších log na světě; byl inspirován vysokými žlutými oblouky, které dominovaly střechám dřívějších restaurací McDonald’s.Tyto změny pomohly urychlit růst společnosti McDonald’s. Za necelých deset let poté, co se Kroc stal jediným majitelem McDonald’s, překročil počet prodejen řetězce hranici 1 000. Díky těmto číslům se akcie společnosti začaly v roce 1965 veřejně obchodovat.Řetězec pokračoval v expanzi na domácím i mezinárodním trhu. V roce 1967 byla otevřena franšíza v Richmondu v Britské Kolumbii v Kanadě, což byla první pobočka McDonald’s mimo Spojené státy. Na počátku 21. století bylo ve více než 115 zemích a teritoriích provozováno přibližně 34 000 prodejen. V 90. letech 20. století byl růst tak rychlý, že se říkalo, že každých pět hodin se někde na světě otevře nový McDonald’s. Stal se nejoblíbenější rodinnou restaurací, která kladla důraz na cenově dostupné jídlo, zábavu a chutě, jež oslovovaly děti i dospělé.V průběhu let McDonald’s také rozšířil svůj jídelní lístek a zavedl sendviče Filet-O-Fish , Quarter Pounders , Egg McMuffins , Happy Meals a Chicken McNuggets . Kromě toho restaurace v cizích zemích také upravily své menu tak, aby vyhovovalo místním zvyklostem a chutím.Na konci 20. století společnost McDonald’s překročila rámec hamburgerového byznysu tím, že ve Spojených státech koupila Chipotle Mexican Grill , Donatos Pizza a Boston Market a ve Velké Británii společnost McDonald’s koupila Aroma Cafe a podíl v síti sendvičových restaurací Pret A Manger . Koncem roku 2008 však již McDonald’s žádnou z těchto společností nevlastnil ani v ní neměl podíl a soustředil se na vlastní značku.