Spalující vedra, rekordní sucha, jarní mrazy, krupobití a lesní požáry opět připomněly vinařům hrozivou hrozbu a náklady klimatických změn, které v roce 2023 způsobí větší ekologickou úzkost. Pozitivní je, že vinaři a pijáci berou udržitelnost stále vážněji a přicházejí další inovace a adaptace.
Na první výstavě Future Drinks Expo, která se konala v květnu v San Francisku, se představily technologie pro budoucnost vína. Roboti? Už jsou na vinici, sbírají hrozny, pletí a stříhají a brzy budou pracovat na kvašení malých dávek hroznů ve sklepě.
Přesto se výrobci obávají finančních problémů. Problémy v dodavatelském řetězci a zvýšení nákladů na dopravu si loni vybraly svou daň. A inflace znamená, že budeme lovit hodnoty a výhodné nabídky. I když ceny rostou, nezapomeňte: Ultraprémiová vína mohou být ve srovnání s jiným luxusním zbožím relativně dostupným požitkem.
Tady je, co dalšího vidím ve své křišťálové sklenici pro rok 2023.
Rozumné pití se rozšíří
Zdroj: Unsplash
Jedním z nejrychleji rostoucích segmentů vinařského průmyslu je nová kategorie wellness a její mantrou je „uvědomělé pití“. Značky s mentalitou „lepší pro vás, vaši komunitu a Zemi“ zažívají boom. Zejména mladší pijáci chtějí pít méně, a když už to dělají, hledají „zdravější“ organická vína s menším obsahem alkoholu. Nedávná studie IWSR Drinks Market Analysis provedená v 10 zemích zjistila, že prodej nápojů bez alkoholu a s nízkým obsahem alkoholu v roce 2022 přesáhne 11 miliard dolarů, přičemž v roce 2018 to bylo 8 miliard dolarů. To je stále ještě výklenek, ale IWSR předpovídá, že spotřeba bezalkoholových a nízkoalkoholových nápojů se do roku 2026 zvýší o třetinu. Mezi nové značky na amerických pultech v roce 2023 budou patřit bezalkoholová šumivá vína od dánské společnosti Ish Spirits, která se zabývá šetrným pitím.
Výhrou pro spotřebitele je, že v prosinci 2023 vstoupí v platnost povinné nutriční značení všech vín prodávaných v Evropské unii a Úřad pro daně a obchod s alkoholem a tabákem amerického ministerstva financí oznámil, že zvažuje podobný krok.
Vína budou v plochých lahvích a sáčcích
Přehodnocení skleněných lahví se stalo hlavní prioritou pro pokrokově smýšlející vinařství, která usilují o snížení emisí uhlíku. Výroba a přeprava láhve vína představuje až 68 % uhlíkové stopy celého produktu. V roce 2022 představilo Château Galoupet společnosti LVMH v Provence snadno pitelné růžové víno Nomade v plochém kanystru z recyklovaného plastu, který je 10krát lehčí než běžná láhev. Kalifornská společnost Tablas Creek Vineyard uvedla svá základní vína do třílitrového formátu bag-in-a-box, jehož uhlíková stopa je o 84 % nižší než u čtyř standardních skleněných lahví. (Sáčková část však stále není na většině míst recyklovatelná.)
Ale zatím největší snížení uhlíkové stopy oproti skleněným lahvím – 90 % – nabízí 1,5litrový vak na víno, tedy sáček bez obalu, který se začíná prosazovat v Evropě. Špičkový degustační příklad: Chat Fou Côtes du Rhône 2020 od průkopnického vinaře Érica Texiera.
Ochutnáme vína vypěstovaná ve vesmíru
Zdroj: Getty Images
Koncem roku 2019 vyslala evropská společnost Space Cargo Unlimited a její mise WISE (Vitus Vinum in Spatium Experientia) na Mezinárodní vesmírnou stanici 320 řízků révy merlot a cabernet sauvignon (a lahve Château Pétrus) na roční pobyt. Cílem bylo zjistit, zda stres způsobený mikrogravitací a kosmickým zářením může zvýšit odolnost révy. Po návratu na Zemi v roce 2021 byly některé z řízků vysazeny ve francouzské oblasti Bordeaux. V roce 2022 vědci porovnali jejich vývoj s kontrolními révami, které zůstaly na Zemi.
Vesmírná réva je zatím odolnější vůči vysokým teplotám a chorobám a potřebuje méně vody – což jsou zásadní adaptace na změnu klimatu. Jak ale budou vína chutnat? To se dozvíme letos, až vědci sklidí první úrodu hroznů a vytvoří zkušební vína.
Sicilské víno
Pamatujete si, jak film Sideways z roku 2004 inspiroval vášeň pro pinot noir? Novými influencery jsou postavy z televizních pořadů o neprivilegovaných lidech, kteří víno staví do centra pozornosti. Přepychová degustace přírodních vín symbolizovala bezradnost rodiny Royových, kterou milujeme a nenávidíme, v seriálu Succession a v Miliardách drzí hedgeoví investoři sráželi do kolen klasiky, jako je Château Haut-Brion. Právě skončená druhá série hitu HBO The White Lotus (Bílý lotos) byla celá o Sicílii, s malebnými ochutnávkami ve vinařství Sciaranuova Planeta na Etně. Díky tomu se sopečná vína z této oblasti – a také ostatní sicilská vína – dostala do povědomí všech.
Poslední desetiletí prožívá ostrov renesanci vína. Kvalita je stále lepší a lepší. Jedinečná červená a bílá vína z Etny jsou již dnes mezi znalci vína uznávána pro svou hlubokou, zemitou mineralitu. Málokdo si však uvědomuje, jak rozmanitá sicilská vína jsou. V obchodech jsou k dostání špičková jména, ale další jsou na cestě. Jedno víno, které stojí za to ochutnat? Šťavnaté bílé Planeta Etna Bianco s citronem a bylinkami, vyrobené z místní odrůdy carricante.
Precizní švýcarská vína
Zdroj: Unsplash
Alpská vína zažívají svou chvíli, ale lahve z malého Švýcarska v akci chyběly – až do teď. Letos se na pultech objeví mnohem více nejlepších červených a bílých vín z více než 200 původních odrůd této země, a to díky propagačnímu úsilí butikových dovozců a hvězdných švýcarských vinařů mladší generace. Úžasné bílé, Donatsch Completer 2018, se loni dostalo do mého seznamu 10 nejlepších. Očekávejte bílá vína s živostí a minerálními podtóny a svěží, šťavnaté, pikantní pinot noir. Švýcarské vino není levné, ale stojí za to.
Samozřejmě mám ještě spoustu otázek, co budeme pít za rok. Dohoní tvrdou kombuchu střevně přívětivé, lehce perlivé mexické tepache (ananasový svařák)? Je japonský šóčú dalším velkým nápojem? Může šumivá medovina zaujmout milovníky šampaňského? A budou kočky a psi skutečně hltat vína pro domácí mazlíčky, jako je Meow & Chandon s příchutí kočičí máty a Dog Pawrignon? Fur-geddaboudit!
Spalující vedra, rekordní sucha, jarní mrazy, krupobití a lesní požáry opět připomněly vinařům hrozivou hrozbu a náklady klimatických změn, které v roce 2023 způsobí větší ekologickou úzkost. Pozitivní je, že vinaři a pijáci berou udržitelnost stále vážněji a přicházejí další inovace a adaptace.Na první výstavě Future Drinks Expo, která se konala v květnu v San Francisku, se představily technologie pro budoucnost vína. Roboti? Už jsou na vinici, sbírají hrozny, pletí a stříhají a brzy budou pracovat na kvašení malých dávek hroznů ve sklepě.Přesto se výrobci obávají finančních problémů. Problémy v dodavatelském řetězci a zvýšení nákladů na dopravu si loni vybraly svou daň. A inflace znamená, že budeme lovit hodnoty a výhodné nabídky. I když ceny rostou, nezapomeňte: Ultraprémiová vína mohou být ve srovnání s jiným luxusním zbožím relativně dostupným požitkem.Tady je, co dalšího vidím ve své křišťálové sklenici pro rok 2023.Rozumné pití se rozšíříZdroj: UnsplashJedním z nejrychleji rostoucích segmentů vinařského průmyslu je nová kategorie wellness a její mantrou je „uvědomělé pití“. Značky s mentalitou „lepší pro vás, vaši komunitu a Zemi“ zažívají boom. Zejména mladší pijáci chtějí pít méně, a když už to dělají, hledají „zdravější“ organická vína s menším obsahem alkoholu. Nedávná studie IWSR Drinks Market Analysis provedená v 10 zemích zjistila, že prodej nápojů bez alkoholu a s nízkým obsahem alkoholu v roce 2022 přesáhne 11 miliard dolarů, přičemž v roce 2018 to bylo 8 miliard dolarů. To je stále ještě výklenek, ale IWSR předpovídá, že spotřeba bezalkoholových a nízkoalkoholových nápojů se do roku 2026 zvýší o třetinu. Mezi nové značky na amerických pultech v roce 2023 budou patřit bezalkoholová šumivá vína od dánské společnosti Ish Spirits, která se zabývá šetrným pitím.Výhrou pro spotřebitele je, že v prosinci 2023 vstoupí v platnost povinné nutriční značení všech vín prodávaných v Evropské unii a Úřad pro daně a obchod s alkoholem a tabákem amerického ministerstva financí oznámil, že zvažuje podobný krok.Vína budou v plochých lahvích a sáčcíchPřehodnocení skleněných lahví se stalo hlavní prioritou pro pokrokově smýšlející vinařství, která usilují o snížení emisí uhlíku. Výroba a přeprava láhve vína představuje až 68 % uhlíkové stopy celého produktu. V roce 2022 představilo Château Galoupet společnosti LVMH v Provence snadno pitelné růžové víno Nomade v plochém kanystru z recyklovaného plastu, který je 10krát lehčí než běžná láhev. Kalifornská společnost Tablas Creek Vineyard uvedla svá základní vína do třílitrového formátu bag-in-a-box, jehož uhlíková stopa je o 84 % nižší než u čtyř standardních skleněných lahví. Ale zatím největší snížení uhlíkové stopy oproti skleněným lahvím – 90 % – nabízí 1,5litrový vak na víno, tedy sáček bez obalu, který se začíná prosazovat v Evropě. Špičkový degustační příklad: Chat Fou Côtes du Rhône 2020 od průkopnického vinaře Érica Texiera.Ochutnáme vína vypěstovaná ve vesmíruZdroj: Getty ImagesKoncem roku 2019 vyslala evropská společnost Space Cargo Unlimited a její mise WISE na Mezinárodní vesmírnou stanici 320 řízků révy merlot a cabernet sauvignon na roční pobyt. Cílem bylo zjistit, zda stres způsobený mikrogravitací a kosmickým zářením může zvýšit odolnost révy. Po návratu na Zemi v roce 2021 byly některé z řízků vysazeny ve francouzské oblasti Bordeaux. V roce 2022 vědci porovnali jejich vývoj s kontrolními révami, které zůstaly na Zemi.Vesmírná réva je zatím odolnější vůči vysokým teplotám a chorobám a potřebuje méně vody – což jsou zásadní adaptace na změnu klimatu. Jak ale budou vína chutnat? To se dozvíme letos, až vědci sklidí první úrodu hroznů a vytvoří zkušební vína.Sicilské vínoPamatujete si, jak film Sideways z roku 2004 inspiroval vášeň pro pinot noir? Novými influencery jsou postavy z televizních pořadů o neprivilegovaných lidech, kteří víno staví do centra pozornosti. Přepychová degustace přírodních vín symbolizovala bezradnost rodiny Royových, kterou milujeme a nenávidíme, v seriálu Succession a v Miliardách drzí hedgeoví investoři sráželi do kolen klasiky, jako je Château Haut-Brion. Právě skončená druhá série hitu HBO The White Lotus byla celá o Sicílii, s malebnými ochutnávkami ve vinařství Sciaranuova Planeta na Etně. Díky tomu se sopečná vína z této oblasti – a také ostatní sicilská vína – dostala do povědomí všech.Poslední desetiletí prožívá ostrov renesanci vína. Kvalita je stále lepší a lepší. Jedinečná červená a bílá vína z Etny jsou již dnes mezi znalci vína uznávána pro svou hlubokou, zemitou mineralitu. Málokdo si však uvědomuje, jak rozmanitá sicilská vína jsou. V obchodech jsou k dostání špičková jména, ale další jsou na cestě. Jedno víno, které stojí za to ochutnat? Šťavnaté bílé Planeta Etna Bianco s citronem a bylinkami, vyrobené z místní odrůdy carricante.Precizní švýcarská vínaZdroj: UnsplashAlpská vína zažívají svou chvíli, ale lahve z malého Švýcarska v akci chyběly – až do teď. Letos se na pultech objeví mnohem více nejlepších červených a bílých vín z více než 200 původních odrůd této země, a to díky propagačnímu úsilí butikových dovozců a hvězdných švýcarských vinařů mladší generace. Úžasné bílé, Donatsch Completer 2018, se loni dostalo do mého seznamu 10 nejlepších. Očekávejte bílá vína s živostí a minerálními podtóny a svěží, šťavnaté, pikantní pinot noir. Švýcarské vino není levné, ale stojí za to.Samozřejmě mám ještě spoustu otázek, co budeme pít za rok. Dohoní tvrdou kombuchu střevně přívětivé, lehce perlivé mexické tepache ? Je japonský šóčú dalším velkým nápojem? Může šumivá medovina zaujmout milovníky šampaňského? A budou kočky a psi skutečně hltat vína pro domácí mazlíčky, jako je Meow & Chandon s příchutí kočičí máty a Dog Pawrignon? Fur-geddaboudit!