Převrat v newyorské ekonomice po desetiletí? Ceny pizzy překonávají ceny metra
"Princip pizzy", který je již více než čtyři desetiletí základem newyorské ekonomiky, říká, že kousek sýrové pizzy bude vždy stát stejně jako jízda metrem.
Toto pravidlo platí od roku 1980, kdy bylo poprvé vysloveno v deníku New York Times, a každé zvýšení ceny pizzy obvykle předpovídá odpovídající zvýšení jízdného ve veřejné dopravě.
Teď už ne.
Ceny obyčejných kousků pizzy se po celém městě spolu s náklady na zboží a pracovní sílu vyšplhaly nad 3 dolary. Vzhledem k tomu, že Metropolitní dopravní úřad (MTA) zmrazil jízdné na 2,75 dolaru, rozdíl mezi cenou za jízdu do centra a uspokojením nočního hladu rychle roste.
„Stop, stop, stop, stop, stop, stop!“ vykřikl Paul Giannone, majitel obchodu s plátky v brooklynském Greenpointu, který nese jeho přezdívku Paulie Gee, když se ho zeptali na princip pizzy. „Mluvím o tom už celou věčnost. A teď se to rozchází.“
Zdroj: 6sqft
MTA původně plánovala ponechat jízdné v dopravě beze změny po dobu šesti měsíců, tedy do konce července, a čekat na miliardovou pomoc z federálního zákona o infrastruktuře prezidenta Joea Bidena. Newyorská guvernérka Kathy Hochulová však zašla ještě dál: Podle mluvčí MTA její návrh státního rozpočtu zahrnuje finanční prostředky, které zabrání zvyšování jízdného po zbytek letošního roku.
Pro Newyorčany jsou krajíce nedílnou součástí života v místě, které Jon Stewart slavně nazval „mekkou pizzy“. A pizzerie – podobně jako vagony metra – jsou jedny z mála míst, kde se o sebe navzájem otírají Newyorčané ze všech společenských vrstev.
„Pizza je v New Yorku tak oblíbená, že ji všichni jedí a všichni na ni musí chodit na stejná místa,“ řekl Colin Hagendorf, který je spolumajitelem Macosa Trattoria v Brooklynu a dva roky recenzoval všechny plátky na Manhattanu pro knihu nazvanou „Slice Harvester“.
Pizza je cenově dostupné sousto v drahém městě. Samozřejmě, že některé ceny zůstaly téměř nemožně nízké, plátky za 99 centů jsou stále roztroušeny po celém Manhattanu a některé pizzerie udržují své sýrové plátky za 2,75 dolaru – alespoň prozatím.
Průměrný plátek sýrové pizzy – místně známý jako „obyčejný“ nebo „běžný“, podle toho, koho se zeptáte – však dnes ve městě stojí mnohem více: 3,14 dolaru, jak uvádí Slice, newyorská online objednávková služba pro nezávislé pizzerie. Podle údajů jsou letos poprvé ceny ve všech pěti čtvrtích vyšší než 3 dolary, přičemž nejvyšší průměrná cena je na Manhattanu, a to 3,26 dolaru.
Zdroj: unsplash
V uplynulém roce inflace vyvíjela na pizzerie a jejich kousky stále větší tlak. Podle amerického Úřadu pro statistiku práce (U.S. Bureau of Labor Statistics) se za tu dobu průměrná cena plynu, kterým se často vytápějí velké pece v restauracích, zvýšila o 24 % pro městské spotřebitele v celé zemi.
Paulie Gee’s má jednu pec na zemní plyn a Giannone říká, že jeho účty se prudce zvýšily. „Upřímně řečeno, mám toho teď tolik, že jsem s tím nedokázal pořádně bojovat,“ řekl.
Dražší jsou i suroviny. Ceny sýrů se během pandemie nezvyšovaly tak rychle jako ceny jiných potravin, ale podle úřadu se i tak za tři roky zvýšily asi o 10 %. Mezi přísadami se jako největší tlaková oblast ukázala mouka: její cena jen za poslední rok vzrostla o 11,6 %, což je nejvíce za více než deset let.
Pak je tu pracovní síla. Podle údajů newyorského ministerstva práce se průměrná mzda v potravinářském průmyslu ve městě zvýšila o 7,9 % oproti předchozímu roku k 30. září, což je poslední datum, za které jsou údaje k dispozici. Giannone uvedl, že od doby před pandemií zvýšil mzdy svým zaměstnancům na recepci o 50 %.
Všechny tyto náklady snížily zisk pizzerií a donutily je zvýšit ceny. Pizza Palace, která je již 75 let stálicí v Inwoodu na severním cípu Manhattanu, zvýšila v říjnu cenu z 3,25 USD na 3 USD. A zatímco cena plátku zůstane v dohledné době neměnná, u speciálních plátků se možná brzy zvýší, uvedl Panos Kakanas, zeť majitele Johna Kambourise a jeden z faktických manažerů pizzerie.
Zdroj: wsj
„O zvýšení cen mluvíme denně,“ řekl Kakanas.
Někteří zákazníci pizzy uvedli, že pociťují tlak inflace. Daphney Lopezová, devatenáctiletá studentka střední školy umění a designu v centru Manhattanu, chodí několikrát týdně na oběd do pizzerie Little Italy na Třetí avenue. „Raději si zajdu do restaurace za 99 centů,“ řekla, ale o žádné přímo u školy neví. Její sedmnáctiletá kamarádka Willa Johnsonová, rovněž maturantka, řekla, že se o principu pizzy dozvěděla v hodinách ekonomie. „Neuvědomila jsem si, že je to skutečná věc.“
Některé podniky se ke zvýšení cen zatím nedostaly, ale vzhledem k bobtnajícím nákladům a konkurenci, která skáče výše než 3 dolary, budou pravděpodobně následovat její příklad. A zákazníci, kteří jsou zvyklí na to, že všechno od cen benzinu až po účty za potraviny stoupá, se nebudou bránit dalšímu zvýšení cen, předpovědělo několik majitelů pizzerií.
„Můžete říct, že běžný plátek stál 3,75 dolaru, ale teď se zdraží na 4 dolary,“ řekl Giannone. „Řeknu svému manažerovi, aby to změnil, jakmile se ozveme.“
Toto pravidlo platí od roku 1980, kdy bylo poprvé vysloveno v deníku New York Times, a každé zvýšení ceny pizzy obvykle předpovídá odpovídající zvýšení jízdného ve veřejné dopravě.Teď už ne.Ceny obyčejných kousků pizzy se po celém městě spolu s náklady na zboží a pracovní sílu vyšplhaly nad 3 dolary. Vzhledem k tomu, že Metropolitní dopravní úřad zmrazil jízdné na 2,75 dolaru, rozdíl mezi cenou za jízdu do centra a uspokojením nočního hladu rychle roste.„Stop, stop, stop, stop, stop, stop!“ vykřikl Paul Giannone, majitel obchodu s plátky v brooklynském Greenpointu, který nese jeho přezdívku Paulie Gee, když se ho zeptali na princip pizzy. „Mluvím o tom už celou věčnost. A teď se to rozchází.“Zdroj: 6sqftMTA původně plánovala ponechat jízdné v dopravě beze změny po dobu šesti měsíců, tedy do konce července, a čekat na miliardovou pomoc z federálního zákona o infrastruktuře prezidenta Joea Bidena. Newyorská guvernérka Kathy Hochulová však zašla ještě dál: Podle mluvčí MTA její návrh státního rozpočtu zahrnuje finanční prostředky, které zabrání zvyšování jízdného po zbytek letošního roku.Pro Newyorčany jsou krajíce nedílnou součástí života v místě, které Jon Stewart slavně nazval „mekkou pizzy“. A pizzerie – podobně jako vagony metra – jsou jedny z mála míst, kde se o sebe navzájem otírají Newyorčané ze všech společenských vrstev.Chcete využít této příležitosti?„Pizza je v New Yorku tak oblíbená, že ji všichni jedí a všichni na ni musí chodit na stejná místa,“ řekl Colin Hagendorf, který je spolumajitelem Macosa Trattoria v Brooklynu a dva roky recenzoval všechny plátky na Manhattanu pro knihu nazvanou „Slice Harvester“.Pizza je cenově dostupné sousto v drahém městě. Samozřejmě, že některé ceny zůstaly téměř nemožně nízké, plátky za 99 centů jsou stále roztroušeny po celém Manhattanu a některé pizzerie udržují své sýrové plátky za 2,75 dolaru – alespoň prozatím.Průměrný plátek sýrové pizzy – místně známý jako „obyčejný“ nebo „běžný“, podle toho, koho se zeptáte – však dnes ve městě stojí mnohem více: 3,14 dolaru, jak uvádí Slice, newyorská online objednávková služba pro nezávislé pizzerie. Podle údajů jsou letos poprvé ceny ve všech pěti čtvrtích vyšší než 3 dolary, přičemž nejvyšší průměrná cena je na Manhattanu, a to 3,26 dolaru.Zdroj: unsplashV uplynulém roce inflace vyvíjela na pizzerie a jejich kousky stále větší tlak. Podle amerického Úřadu pro statistiku práce se za tu dobu průměrná cena plynu, kterým se často vytápějí velké pece v restauracích, zvýšila o 24 % pro městské spotřebitele v celé zemi.Paulie Gee’s má jednu pec na zemní plyn a Giannone říká, že jeho účty se prudce zvýšily. „Upřímně řečeno, mám toho teď tolik, že jsem s tím nedokázal pořádně bojovat,“ řekl.Dražší jsou i suroviny. Ceny sýrů se během pandemie nezvyšovaly tak rychle jako ceny jiných potravin, ale podle úřadu se i tak za tři roky zvýšily asi o 10 %. Mezi přísadami se jako největší tlaková oblast ukázala mouka: její cena jen za poslední rok vzrostla o 11,6 %, což je nejvíce za více než deset let.Pak je tu pracovní síla. Podle údajů newyorského ministerstva práce se průměrná mzda v potravinářském průmyslu ve městě zvýšila o 7,9 % oproti předchozímu roku k 30. září, což je poslední datum, za které jsou údaje k dispozici. Giannone uvedl, že od doby před pandemií zvýšil mzdy svým zaměstnancům na recepci o 50 %.Všechny tyto náklady snížily zisk pizzerií a donutily je zvýšit ceny. Pizza Palace, která je již 75 let stálicí v Inwoodu na severním cípu Manhattanu, zvýšila v říjnu cenu z 3,25 USD na 3 USD. A zatímco cena plátku zůstane v dohledné době neměnná, u speciálních plátků se možná brzy zvýší, uvedl Panos Kakanas, zeť majitele Johna Kambourise a jeden z faktických manažerů pizzerie.Zdroj: wsj „O zvýšení cen mluvíme denně,“ řekl Kakanas.Někteří zákazníci pizzy uvedli, že pociťují tlak inflace. Daphney Lopezová, devatenáctiletá studentka střední školy umění a designu v centru Manhattanu, chodí několikrát týdně na oběd do pizzerie Little Italy na Třetí avenue. „Raději si zajdu do restaurace za 99 centů,“ řekla, ale o žádné přímo u školy neví. Její sedmnáctiletá kamarádka Willa Johnsonová, rovněž maturantka, řekla, že se o principu pizzy dozvěděla v hodinách ekonomie. „Neuvědomila jsem si, že je to skutečná věc.“Některé podniky se ke zvýšení cen zatím nedostaly, ale vzhledem k bobtnajícím nákladům a konkurenci, která skáče výše než 3 dolary, budou pravděpodobně následovat její příklad. A zákazníci, kteří jsou zvyklí na to, že všechno od cen benzinu až po účty za potraviny stoupá, se nebudou bránit dalšímu zvýšení cen, předpovědělo několik majitelů pizzerií.„Můžete říct, že běžný plátek stál 3,75 dolaru, ale teď se zdraží na 4 dolary,“ řekl Giannone. „Řeknu svému manažerovi, aby to změnil, jakmile se ozveme.“
Hongkongská burza zažívá v posledních měsících opětovné oživení a zvyšující se množství technologických titulů přitahuje pozornost globálních investorů. Do tohoto...