Když byl Kushal Choksi viceprezidentem ve společnosti Goldman Sachs Group Inc. a řídil analýzu portfolia pro oddělení fixních výnosů, stresoval se, když se krátký konec křivky úrokových sazeb zvedal. „Pak se mi vyřadilo veškeré zajištění a musel jsem překalibrovat své modely.“ Nyní říká, že „největší stres v mém životě je, když se neobjeví náklaďák UPS“.
Choksi a jeho žena Alak Vasa, bývalá viceprezidentka pro algoritmické obchodování ve společnosti Goldman, jsou zakladateli společnosti Elements Truffles. Tato čokoládovna se sídlem v Jersey City se specializuje na sladkosti inspirované ájurvédou, indickou přírodní medicínou, která vyzdvihuje přísady, jako je kurkuma, jež mají léčivé a zdraví prospěšné účinky.
Zdroj: Elementstruffles.com
Prodávají řadu nádherně zabalených tyčinek – etikety jsou tištěny rostlinným inkoustem a našity na krabice – vyrobených bez rafinovaného cukru a sóji. Místo toho jsou tyčinky jako Mořská sůl s kurkumou a Pomerančová quinoa slazené místním medem a vyrobené z eticky získaného kakaa z Ekvádoru.
Jejich čokoláda, jejíž cena se pohybuje kolem 7 dolarů za dvouuncovou tabulku (164Kč za 56.70 g), má čistou, hlubokou chuť tropického ovoce, která se pomalu rozplývá v ústech. Elements vyrábí také veganskou horkou čokoládu – hustý, uspokojivý ovocný lektvar – a také snackové tyčinky s příchutí manga a kokosové čokolády. Nejnovějším produktem je rostlinný proteinový prášek s kořením chai, který se vyrábí z bio žlutého hrachu. Manželé dávají přednost vzdělávání: Čtvrtina jejich zisku je věnována na výuku znevýhodněných dětí v Indii.
Choksi a Vasa založili společnost Elements v roce 2016. „Pracoval jsem na Wall Street dost dlouho – 10 let – a uvědomil jsem si, že takový životní styl nemohu udržet,“ říká Vasa. Jako východisko začala o víkendech péct a vyrábět cukrovinky ve Financier, cukrárně s francouzským zaměřením, která se nachází naproti bývalému sídlu Goldman Sachs na Broad Street. „Byl by to dlouhý týden,“ říká Alak, která po náročném pracovním týdnu jezdila v sobotu ráno v pět hodin do cukrárny vlakem.
Společnost založili za 100 000 dolarů ze svých peněz a nepřijali žádnou investici zvenčí. „Nechtěl jsem, aby šlo jen o honbu za oceněním,“ říká Choksi. „Chtěli jsme opravdu vytvářet hodnotu,“ říká. Místo toho byli s Vasou finančně obezřetní: Na začátku jim rodina pomáhala balit čokoládu.
První komerční prodej uskutečnili v roce 2016 na farmářském trhu v centru Jersey City. Pokud by se výrobek neprodával, Vasa věděla, že se vrátí na Wall Street. „Byla jsem velmi vypočítavá a nechtěla jsem riskovat,“ vzpomíná. Čokolády se však vyprodaly hned první víkend. Manželé pak vzali Elements do míst, jako je Chelsea Market Baskets v centru New Yorku. Téhož roku zahájili podnikání v oblasti elektronického obchodu. V současné době jsou výrobky Elements ve 2 000 obchodech, včetně čtyř regionů Whole Foods Market. Někteří zákazníci jsou až v Austrálii.
Společnost Elements také zřídila malé výrobní prostory v Gudžarátu v západní Indii a doufá, že do konce roku tam zahájí výrobu, aby mohla zásobovat trhy v Asii a na Blízkém východě. Plánuje vyrobit speciální tyčinku k 75. výročí Dne nezávislosti Indie.
Podle Choksiho je společnost Elements od druhého roku podnikání zisková a její průměrná čistá zisková marže v současnosti činí 20 %. Na rok 2022 plánovali získat 2 miliony dolarů, ale vzhledem k „makroekonomickému scénáři“ to zatím odkládají, říká Vasa. „Brzy se vrátíme na trh.“
Ona a Choksi nadále vidí přínosy vyčerpávajících hodin, které odpracovali na místech, jako jsou Goldman a BlackRock. „Práce ve finančním světě obchodování a správy portfolia nás připravila na to, že se dokážeme vypořádat se vším, co nám přijde do cesty,“ říká Choksi. „Nikdy jsem nebyl ve stresovější situaci než na obchodním stole. Takže to, co děláme teď, mi připadá tak přirozené. Je to všechno práce na jeden den.“
Když byl Kushal Choksi viceprezidentem ve společnosti Goldman Sachs Group Inc. a řídil analýzu portfolia pro oddělení fixních výnosů, stresoval se, když se krátký konec křivky úrokových sazeb zvedal. „Pak se mi vyřadilo veškeré zajištění a musel jsem překalibrovat své modely.“ Nyní říká, že „největší stres v mém životě je, když se neobjeví náklaďák UPS“.Choksi a jeho žena Alak Vasa, bývalá viceprezidentka pro algoritmické obchodování ve společnosti Goldman, jsou zakladateli společnosti Elements Truffles. Tato čokoládovna se sídlem v Jersey City se specializuje na sladkosti inspirované ájurvédou, indickou přírodní medicínou, která vyzdvihuje přísady, jako je kurkuma, jež mají léčivé a zdraví prospěšné účinky.Zdroj: Elementstruffles.comProdávají řadu nádherně zabalených tyčinek – etikety jsou tištěny rostlinným inkoustem a našity na krabice – vyrobených bez rafinovaného cukru a sóji. Místo toho jsou tyčinky jako Mořská sůl s kurkumou a Pomerančová quinoa slazené místním medem a vyrobené z eticky získaného kakaa z Ekvádoru.Jejich čokoláda, jejíž cena se pohybuje kolem 7 dolarů za dvouuncovou tabulku , má čistou, hlubokou chuť tropického ovoce, která se pomalu rozplývá v ústech. Elements vyrábí také veganskou horkou čokoládu – hustý, uspokojivý ovocný lektvar – a také snackové tyčinky s příchutí manga a kokosové čokolády. Nejnovějším produktem je rostlinný proteinový prášek s kořením chai, který se vyrábí z bio žlutého hrachu. Manželé dávají přednost vzdělávání: Čtvrtina jejich zisku je věnována na výuku znevýhodněných dětí v Indii.Choksi a Vasa založili společnost Elements v roce 2016. „Pracoval jsem na Wall Street dost dlouho – 10 let – a uvědomil jsem si, že takový životní styl nemohu udržet,“ říká Vasa. Jako východisko začala o víkendech péct a vyrábět cukrovinky ve Financier, cukrárně s francouzským zaměřením, která se nachází naproti bývalému sídlu Goldman Sachs na Broad Street. „Byl by to dlouhý týden,“ říká Alak, která po náročném pracovním týdnu jezdila v sobotu ráno v pět hodin do cukrárny vlakem.Společnost založili za 100 000 dolarů ze svých peněz a nepřijali žádnou investici zvenčí. „Nechtěl jsem, aby šlo jen o honbu za oceněním,“ říká Choksi. „Chtěli jsme opravdu vytvářet hodnotu,“ říká. Místo toho byli s Vasou finančně obezřetní: Na začátku jim rodina pomáhala balit čokoládu.Chcete využít této příležitosti?První komerční prodej uskutečnili v roce 2016 na farmářském trhu v centru Jersey City. Pokud by se výrobek neprodával, Vasa věděla, že se vrátí na Wall Street. „Byla jsem velmi vypočítavá a nechtěla jsem riskovat,“ vzpomíná. Čokolády se však vyprodaly hned první víkend. Manželé pak vzali Elements do míst, jako je Chelsea Market Baskets v centru New Yorku. Téhož roku zahájili podnikání v oblasti elektronického obchodu. V současné době jsou výrobky Elements ve 2 000 obchodech, včetně čtyř regionů Whole Foods Market. Někteří zákazníci jsou až v Austrálii.Společnost Elements také zřídila malé výrobní prostory v Gudžarátu v západní Indii a doufá, že do konce roku tam zahájí výrobu, aby mohla zásobovat trhy v Asii a na Blízkém východě. Plánuje vyrobit speciální tyčinku k 75. výročí Dne nezávislosti Indie.Podle Choksiho je společnost Elements od druhého roku podnikání zisková a její průměrná čistá zisková marže v současnosti činí 20 %. Na rok 2022 plánovali získat 2 miliony dolarů, ale vzhledem k „makroekonomickému scénáři“ to zatím odkládají, říká Vasa. „Brzy se vrátíme na trh.“Ona a Choksi nadále vidí přínosy vyčerpávajících hodin, které odpracovali na místech, jako jsou Goldman a BlackRock. „Práce ve finančním světě obchodování a správy portfolia nás připravila na to, že se dokážeme vypořádat se vším, co nám přijde do cesty,“ říká Choksi. „Nikdy jsem nebyl ve stresovější situaci než na obchodním stole. Takže to, co děláme teď, mi připadá tak přirozené. Je to všechno práce na jeden den.“
Hongkongská burza zažívá v posledních měsících opětovné oživení a zvyšující se množství technologických titulů přitahuje pozornost globálních investorů. Do tohoto...