Průměrné ceny souvlaki rostou mnohem rychleji než celková míra inflace, která se v Řecku pohybuje na 28letém maximu kolem 10 % a kterou uvádějí národní statistické agentury.
Klasické jídlo z grilovaného masa zabaleného v chlebu se salátem a česnekovým jogurtem nyní v Aténách stojí v průměru 3,30 eura
Vzhledem k tomu, že náklady na hlavní ingredience – maso, zeleninu a slunečnicový olej – prudce vzrostly spolu s cenami energií, neboť válka a pandemie narušují dodavatelské řetězce, odhaluje tento nárůst některé z hlavních tlaků, kterým čelí světová ekonomika na nejnižší úrovni.
„Válka na Ukrajině nás hodně zasáhla,“ řekl 79letý Thanasis Golas, majitel jednoho z nejstarších obchodů s kebabem ve čtvrti Monastiraki ve stínu Akropole, když krájel kousky vepřového masa pro svou převážně zahraniční klientelu.

„Řeckých zákazníků výrazně ubylo.“
Souvlaki, které bylo dlouho považováno za levnou pochoutku dostupnou téměř každému, se stále častěji stává zbožím, jehož koupi si lidé s omezeným rozpočtem dvakrát rozmyslí.
„Dříve jsem si kupovala tři nebo dvě souvlaki, dnes jsem si koupila jen jedno, protože je velmi drahé a platy jsou teď nízké,“ říká Morina Ntotsi, 58letá uklízečka, která vydělává 720 eur měsíčně.
Svaz grilů a restaurací v Aténách uvádí, že cena vepřového masa se za posledních 12 měsíců zvýšila o 30 procent, slunečnicový olej dovážený zpravidla z Ukrajiny o 125 procent a účty za elektřinu o více než 100 procent.
„Doufám, že válka brzy skončí,“ řekl Spyros Bairachtaris, jehož rodina vlastní restauraci nedaleko Akropole již více než 140 let a který se po zdvojnásobení účtu za elektřinu snaží udržet cenu souvlaki pod 3 eury za porci.
Přinejmenším pro jednoho turistu je však svačina za tuto cenu stále výhodná.
„Za to souvlaki bych dal 10 eur, je vynikající,“ řekl Dave Disis z amerického státu Georgia.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky




























