Zatímco subtropické ovoce se pěstuje v jižních pevninských provinciích, jako je Granada a Málaga, centrem produkce jsou Kanárské ostrovy, zejména největší ostrov Tenerife, a hned za ním je ostrov La Palma.
Díky celoročnímu slunečnímu svitu a mírným zimním teplotám je zdejší klima ideální pro pěstování celé řady subtropických druhů ovoce, včetně banánů, papájí a pitahayí (dračího ovoce).
Španělsko dokonce produkuje své vlastní jedinečné odrůdy, jako je Plátano Canario, speciální druh banánů pěstovaných pouze na Kanárských ostrovech. Je sladší než banány pěstované v Jižní Americe a je velmi ceněný po celém Španělsku.
„Kanárské ostrovy jsou výjimečné stálostí klimatu,“ říká Manuel Escoda, marketingový manažer společnosti Bonnysa, jednoho z největších španělských producentů ovoce a zeleniny.
Zdroj: Unsplash
„Jejich subtropické podmínky umožňují výjimečné pěstování tohoto druhu ovoce.“
Jaké podmínky potřebuje subtropické ovoce, aby se mu dařilo?
„Podnebí, půda, způsob pěstování… každý produkt vyžaduje specifické podmínky,“ říká Escoda.
„V případě subtropického ovoce jde kromě přizpůsobení odrůdy naší oblasti také o reprodukci stejných podmínek.“
Ve svém přirozeném prostředí vyžadují banánovníky ke svému přežití tropické podmínky. To znamená, že potřebují teploty kolem 27 stupňů a roční srážky mezi 198 a 248 centimetry. Zatímco na Kanárských ostrovech se plodinám jistě dostává správných teplot, problémem je zásobování vodou.
Průměrný roční úhrn srážek na Tenerife je pouhých 10 centimetrů, a protože se na přírodu nelze spolehnout, musí se zemědělci obrátit na zavlažování. I když to může být pro životní prostředí znepokojující, Escoda tvrdí, že existuje čistší metoda produkce subtropických produktů.
„Snažíme se dosáhnout rovnováhy mezi přirozenými potřebami rostlin a metodami, které můžeme použít, abychom byli efektivnější,“ vysvětluje Escoda.
„Díky správným teplotám a nižším srážkám se nám podařilo dosáhnout toho, že rostlina produkuje plody stejných vlastností s kapkovou závlahou, a to s mnohem nižší spotřebou vody než při tradičním zavlažování.“
Zatímco na Kanárských ostrovech je sluneční svit na dosah a spotřebu vody lze pečlivě kontrolovat, dalším příznivým faktorem je úrodná sopečná půda. Díky tenerifské sopce Mount Teide je půda na Kanárských ostrovech bohatá na minerální látky – včetně fosforu a draslíku – které rostliny potřebují, aby se jim dařilo.
Důkazem toho je množství banánů, které se společnosti Bonnysa na Kanárských ostrovech daří pěstovat.
Zdroj: Unsplash
„V současné době vyprodukujeme 10 milionů kilogramů banánů z Kanárských ostrovů, z nichž 90 % zůstává ve Španělsku, protože tam mají banány přednost,“ říká Escoda.
Podle Asociace producentů banánů na Kanárských ostrovech (ASPROCAN ) pěstuje banány na Kanárských ostrovech celkem více než 8 000 producentů a ročně se jich vyprodukuje více než 400 milionů kilogramů.
Jaké další subtropické ovoce se ve Španělsku pěstuje?
Zatímco na Kanárských ostrovech se v suchých a vyprahlých podmínkách daří ovoci, jako jsou kaktusy pitahaya, na pevnině je klima zcela jiné.
V jižní Andalusii se pěstuje většina subtropického ovoce na španělské pevnině. Středomořské pobřeží Granady je příznačně nazýváno Costa Tropical a je domovem méně známé odrůdy cherimoya nebo pudinkového jablka.
Zelené šupinaté ovoce pocházející z Bolívie, Kolumbie, Ekvádoru a Peru je zhruba stejně velké jako jablka a uvnitř má dužnatý povrch s konzistencí – hádáte správně – pudinku. Ovoce má sladkokyselou chuť, díky níž je oblíbené po celé zemi.
I když jsou cherimoya velmi chutné, není snadné je ve Španělsku pěstovat, protože brouci, kteří je opylují v jejich původním prostředí, se zde nevyskytují. Každý květ se proto musí opylovat ručně pomocí pylu z jiného květu. Tento náročný proces každoročně provádějí týmy zemědělských pracovníků.
V této oblasti se pěstuje také avokádo a mango. Nejoblíbenějším mangem ve Španělsku je odrůda se zelenou a fialovou slupkou zvaná Osteen. Mango se sklízí koncem srpna, ještě předtím, než plně dozraje, a na cestě ke spotřebiteli pak dále dozrává.
Zdroj: Unsplash
Španělsko doufá, že v příštích letech bude produkovat více subtropických odrůd ovoce, aby se stalo soběstačným a snížilo počet potravinových mil, vysvětluje Escoda.
„Další výzvou, které čelíme, je další rozvoj odrůd, jejichž počet je v současné době velmi omezený, což je nevýhoda ve srovnání s producentskými zeměmi mimo EU,“ říká.
Kam se vydat za nejlepším subtropickým ovocem ve Španělsku?
Pokud chcete ochutnat některé z vynikajících španělských plodin, Kanárské ostrovy jsou ideálním místem, kde je můžete ochutnat. Farmářské trhy po celém ostrově nabízejí vynikající ovoce po celý rok. A nákupem místních produktů mohou spotřebitelé také snížit svou uhlíkovou stopu.
„V posledních letech jsme byli svědky exponenciálního nárůstu pěstební plochy,“ říká Escoda.
„Je to dáno tím, že naše produkty jsou ceněny pro svou kvalitu a s přidanou hodnotou toho, že jsou vypěstovány v EU.“
Kam se vydat za nejlepším subtropickým ovocem ve Španělsku?
Zdroj: Euronews.com
Pokud chcete ochutnat některé z vynikajících španělských plodin, Kanárské ostrovy jsou ideálním místem, kde je můžete ochutnat. Farmářské trhy po celém ostrově nabízejí vynikající ovoce po celý rok. A nákupem místních produktů mohou spotřebitelé také snížit svou uhlíkovou stopu.
„V posledních letech jsme byli svědky exponenciálního nárůstu pěstební plochy,“ říká Escoda.
„Je to dáno tím, že naše produkty jsou ceněny pro svou kvalitu a s přidanou hodnotou toho, že jsou vypěstovány v EU.“
Zatímco subtropické ovoce se pěstuje v jižních pevninských provinciích, jako je Granada a Málaga, centrem produkce jsou Kanárské ostrovy, zejména největší ostrov Tenerife, a hned za ním je ostrov La Palma.Díky celoročnímu slunečnímu svitu a mírným zimním teplotám je zdejší klima ideální pro pěstování celé řady subtropických druhů ovoce, včetně banánů, papájí a pitahayí .Španělsko dokonce produkuje své vlastní jedinečné odrůdy, jako je Plátano Canario, speciální druh banánů pěstovaných pouze na Kanárských ostrovech. Je sladší než banány pěstované v Jižní Americe a je velmi ceněný po celém Španělsku.„Kanárské ostrovy jsou výjimečné stálostí klimatu,“ říká Manuel Escoda, marketingový manažer společnosti Bonnysa, jednoho z největších španělských producentů ovoce a zeleniny.Zdroj: Unsplash„Jejich subtropické podmínky umožňují výjimečné pěstování tohoto druhu ovoce.“Chcete využít této příležitosti?Jaké podmínky potřebuje subtropické ovoce, aby se mu dařilo?„Podnebí, půda, způsob pěstování… každý produkt vyžaduje specifické podmínky,“ říká Escoda.„V případě subtropického ovoce jde kromě přizpůsobení odrůdy naší oblasti také o reprodukci stejných podmínek.“Ve svém přirozeném prostředí vyžadují banánovníky ke svému přežití tropické podmínky. To znamená, že potřebují teploty kolem 27 stupňů a roční srážky mezi 198 a 248 centimetry. Zatímco na Kanárských ostrovech se plodinám jistě dostává správných teplot, problémem je zásobování vodou.Průměrný roční úhrn srážek na Tenerife je pouhých 10 centimetrů, a protože se na přírodu nelze spolehnout, musí se zemědělci obrátit na zavlažování. I když to může být pro životní prostředí znepokojující, Escoda tvrdí, že existuje čistší metoda produkce subtropických produktů.„Snažíme se dosáhnout rovnováhy mezi přirozenými potřebami rostlin a metodami, které můžeme použít, abychom byli efektivnější,“ vysvětluje Escoda.„Díky správným teplotám a nižším srážkám se nám podařilo dosáhnout toho, že rostlina produkuje plody stejných vlastností s kapkovou závlahou, a to s mnohem nižší spotřebou vody než při tradičním zavlažování.“Zatímco na Kanárských ostrovech je sluneční svit na dosah a spotřebu vody lze pečlivě kontrolovat, dalším příznivým faktorem je úrodná sopečná půda. Díky tenerifské sopce Mount Teide je půda na Kanárských ostrovech bohatá na minerální látky – včetně fosforu a draslíku – které rostliny potřebují, aby se jim dařilo.Důkazem toho je množství banánů, které se společnosti Bonnysa na Kanárských ostrovech daří pěstovat.Zdroj: Unsplash„V současné době vyprodukujeme 10 milionů kilogramů banánů z Kanárských ostrovů, z nichž 90 % zůstává ve Španělsku, protože tam mají banány přednost,“ říká Escoda.Podle Asociace producentů banánů na Kanárských ostrovech pěstuje banány na Kanárských ostrovech celkem více než 8 000 producentů a ročně se jich vyprodukuje více než 400 milionů kilogramů.Jaké další subtropické ovoce se ve Španělsku pěstuje?Zatímco na Kanárských ostrovech se v suchých a vyprahlých podmínkách daří ovoci, jako jsou kaktusy pitahaya, na pevnině je klima zcela jiné.V jižní Andalusii se pěstuje většina subtropického ovoce na španělské pevnině. Středomořské pobřeží Granady je příznačně nazýváno Costa Tropical a je domovem méně známé odrůdy cherimoya nebo pudinkového jablka.Zelené šupinaté ovoce pocházející z Bolívie, Kolumbie, Ekvádoru a Peru je zhruba stejně velké jako jablka a uvnitř má dužnatý povrch s konzistencí – hádáte správně – pudinku. Ovoce má sladkokyselou chuť, díky níž je oblíbené po celé zemi.I když jsou cherimoya velmi chutné, není snadné je ve Španělsku pěstovat, protože brouci, kteří je opylují v jejich původním prostředí, se zde nevyskytují. Každý květ se proto musí opylovat ručně pomocí pylu z jiného květu. Tento náročný proces každoročně provádějí týmy zemědělských pracovníků.V této oblasti se pěstuje také avokádo a mango. Nejoblíbenějším mangem ve Španělsku je odrůda se zelenou a fialovou slupkou zvaná Osteen. Mango se sklízí koncem srpna, ještě předtím, než plně dozraje, a na cestě ke spotřebiteli pak dále dozrává.Zdroj: UnsplashŠpanělsko doufá, že v příštích letech bude produkovat více subtropických odrůd ovoce, aby se stalo soběstačným a snížilo počet potravinových mil, vysvětluje Escoda.„Další výzvou, které čelíme, je další rozvoj odrůd, jejichž počet je v současné době velmi omezený, což je nevýhoda ve srovnání s producentskými zeměmi mimo EU,“ říká.Kam se vydat za nejlepším subtropickým ovocem ve Španělsku?Pokud chcete ochutnat některé z vynikajících španělských plodin, Kanárské ostrovy jsou ideálním místem, kde je můžete ochutnat. Farmářské trhy po celém ostrově nabízejí vynikající ovoce po celý rok. A nákupem místních produktů mohou spotřebitelé také snížit svou uhlíkovou stopu.„V posledních letech jsme byli svědky exponenciálního nárůstu pěstební plochy,“ říká Escoda.„Je to dáno tím, že naše produkty jsou ceněny pro svou kvalitu a s přidanou hodnotou toho, že jsou vypěstovány v EU.“Kam se vydat za nejlepším subtropickým ovocem ve Španělsku?Zdroj: Euronews.comPokud chcete ochutnat některé z vynikajících španělských plodin, Kanárské ostrovy jsou ideálním místem, kde je můžete ochutnat. Farmářské trhy po celém ostrově nabízejí vynikající ovoce po celý rok. A nákupem místních produktů mohou spotřebitelé také snížit svou uhlíkovou stopu.„V posledních letech jsme byli svědky exponenciálního nárůstu pěstební plochy,“ říká Escoda.„Je to dáno tím, že naše produkty jsou ceněny pro svou kvalitu a s přidanou hodnotou toho, že jsou vypěstovány v EU.“