Četné starobylé pekárny a cukrárny v hlavních venezuelských městech, které před dvěma lety kvůli nedostatku surovin jen s obtížemi vyráběly nejrůznější výrobky, nyní nabízejí stále více pečiva.
Bagety, rohlíky a bochníky místního chleba i chleba evropského typu zaplňují dříve prázdné pekárny, zatímco pestrobarevné koláče a dorty se lesknou na pultech, protože kdysi nedostatkové ovoce v době nejhorší venezuelské krize je nyní snadněji dostupné.
Oživení venezuelských pekáren a cukráren, tradičních podniků, které patřily k těm nejvíce postiženým faktickým hospodářským kolapsem země, protože spotřebitelé kvůli hyperinflaci omezili nákup luxusního zboží, je dalším důkazem počínajícího hospodářského oživení.
Od roku 2019, kdy se prezident Nicolás Maduro rozhodl uvolnit devizové kontroly, protože sankce měly dopad na příjmy z ropy, venezuelská ekonomika těží z tolik potřebného kyslíku, který přinesla faktická dolarizace.

Dolarizace znamenala osvobození od výkyvů a vrcholů venezuelské místní měny, dodatečné peníze na výdaje v některých odvětvích a snadnější dovoz některých surovin, například pšeničné mouky.
Přestože se pekárnám zatím nedaří tak dobře jako před deseti lety, Andres Kerese a jeho rodina – majitelé jednoho z nejstarších řetězců pekáren v Caracasu – využívají příležitostí, které jim nyní poskytuje větší využívání dolaru.
Výroba „klesla a nyní trochu roste. Zákazníci, kteří si přestali objednávat, se vracejí,“ řekl Kerese agentuře Reuters na terase jedné z rodinných pekáren, která kromě dezertů a chleba nabízí také obědy.
Zpracování a distribuce pšeničné mouky byly po léta pod státní kontrolou a dodávky byly přerušované, což vedlo k nižší produkci, zatímco Venezuelané viděli chléb na příděl.
„Pekárny zaznamenávají zlepšení, protože vláda nezasahuje do distribuce mouky a dolarizace jim velmi pomohla, alespoň ve velkých městech,“ řekl Luis Nunes, ředitel federace pekáren v zemi, která zastupuje 8 000 podniků.

Venezuela dováží pšeničnou mouku ke zpracování. Zatímco před třemi lety zpracování mouky kleslo o 10 %, mezi prosincem 2021 a srpnem 2022 produkce vzrostla o 4,4 %, uvádí venezuelská potravinářská komora.
Zatímco v době venezuelského hospodářského kolapsu byly zavřeny stovky pekáren, ty, které se potýkaly s problémy, nyní zaznamenávají mírný oddech, uvedli majitelé podniků pro agenturu Reuters, ačkoli zlepšení financují z vlastních prostředků kvůli nedostatku dostupných úvěrů.
„Klienti nás požádali, abychom se znovu objevili, abychom rozšířili naše prostory,“ řekla Viviane Caloniová, která vlastní cukrárnu na severu Caracasu, jež se nedávno rozšířila o kavárnu.
„Lidé chodí více na kávu a koupit si něco sladkého,“ dodala Caloniová.
Navzdory zlepšující se ekonomické situaci v kraji zůstávají nízké platy překážkou pro pekárny, které chtějí růst.
Káva v typické pekárně stojí nejméně 1,50 dolaru, zatímco nejlevnější chléb stojí 1 dolar. V zemi, kde minimální mzda odpovídá 12 dolarům měsíčně, jsou však kvůli tomu dorty a sušenky pro mnohé stále nedostupné.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky



























