Za oběd v restauraci utratili Češi loni v prosinci průměrně 180 korun, v meziročním srovnání asi o 29 korun více. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti Sodexo Benefity, kterou má ČTK k dispozici.
Od začátku loňského roku podle Sodexo Benefity restauratéři meziměsíčně zdražovali asi o dvě koruny, znatelnější zvyšování cen přišlo na podzim. „Zřejmě to souvisí s tím, že se provozovatelé restaurací po skončení prázdnin odvážili do konečných cen výrazněji promítnout své rostoucí náklady,“ řekl ředitel marketingu ve společnosti Sodexo Benefity Jan Michelfeit. Restauracím podle něj také ubývají zákazníci. Své stravenkové karty lidé již několik měsíců využívají spíše k nákupu potravin v obchodech a vaří si doma, dodal.
Vliv na růst cen měl loni rovněž tlak na zvyšování mezd, který byl doprovázený nedostatkem pracovních sil v oboru, řekl Michelfeit. „Obědy za loňský rok v podstatě zdražily o inflaci, byť ještě v létě to vypadalo, že se inflace do jejich cen celá nepromítne,“ uvedl. Zdražovat podle něj restauratéři budou i v tomto roce, avšak pozvolněji než loni.
Za oběd v prosinci nejvíce utratili Pražané, a to asi 204 korun. Předloni stejnou dobou to bylo přibližně 169 korun, stojí ve zprávě. Druhý nejdražší oběd měli obyvatelé středočeského kraje, stál asi 196 korun, tedy o 33 korun více než v roce 2021. Nejlevněji v prosinci naopak bylo na Vysočině a v Ústeckém kraji, kde oběd v restauraci vyšel na asi 162 korun.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky

























