Pomoc investorům
Invest mentoring
Odebírat Ranního Bullionáře
Podcast
Burzovnisvet Logo
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • DIP
  • IPO Radar

    Nadcházející IPO.

    CDNL 10 prosince, 2025

    Stavební společnost specializující se na infrastrukturní projekty

    UGAI 3 prosince, 2025

    UltraGreen.ai míří na burzu: vše podstatné o nadcházejícím IPO

    TBA Bude oznámeno

    Americká platforma pro nákup a prodej vstupenek na sportovní a kulturní akce

    TBA Bude oznámeno

    Komunikační platforma zaměřeá na hlasovou, video a textovou komunikaci

    Minulé IPO.

    PPHC.L 1 prosince, 2025

    Společnost specializující se na komunikaci v oblasti vládních vztahů

    2685.HK 27 listopadu, 2025

    Digitální společnost zaměřená na e-commerce a využívající prvky AI

    2788.HK 24 listopadu, 2025

    Společnost působící v oblasti výroby elektrolytického hliníku

    CBC 20 listopadu, 2025

    Americká bankovní společnost poskytující komplexní služby bankovnictví

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
  • Login
Burzovnisvet.cz - Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy - zpravodajství
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • DIP
  • IPO Radar

    Nadcházející IPO.

    CDNL 10 prosince, 2025

    Stavební společnost specializující se na infrastrukturní projekty

    UGAI 3 prosince, 2025

    UltraGreen.ai míří na burzu: vše podstatné o nadcházejícím IPO

    TBA Bude oznámeno

    Americká platforma pro nákup a prodej vstupenek na sportovní a kulturní akce

    TBA Bude oznámeno

    Komunikační platforma zaměřeá na hlasovou, video a textovou komunikaci

    Minulé IPO.

    PPHC.L 1 prosince, 2025

    Společnost specializující se na komunikaci v oblasti vládních vztahů

    2685.HK 27 listopadu, 2025

    Digitální společnost zaměřená na e-commerce a využívající prvky AI

    2788.HK 24 listopadu, 2025

    Společnost působící v oblasti výroby elektrolytického hliníku

    CBC 20 listopadu, 2025

    Americká bankovní společnost poskytující komplexní služby bankovnictví

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
    • Žádný výsledek
      Zobrazit všechny výsledky
BS Logo

Tato nová káva se vaří bez zrn (ale bez kofeinu, nebojte se)

Dopady klimatických změn jsou sice dobře zdokumentované, ale někdy se mohou zdát abstraktní.

Andrej Krúpa Autor: Andrej Krúpa
14 února, 2023
5 min. čtení
Zdroj: Getty Images

Zdroj: Getty Images

5 min.
čtení
Přihlaste se k odběru newsletteru
Chcete využít této příležitosti?

Jak uchopit množství emisí skleníkových plynů nebo jak se vztahovat ke změnám, které se dějí na druhém konci světa?

Změna klimatu má však přímé a hmatatelné dopady na naše potraviny. Michael Hoffmann, profesor z Cornellu, který se zabývá vztahem mezi změnou klimatu a potravinami, má jednu větu, kterou rád říká, když přednáší na toto téma: „Tání ledovců je dost špatné, ale ztráta kávy je přímo děsivá.“

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a její vztah ke změně klimatu je dvojí: Nejenže má produkce kávy negativní dopad na životní prostředí, ale změna klimatu ohrožuje i její existenci. Pěstování kávy je spojeno s odlesňováním a degradací půdy a podle jednoho odhadu je na výrobu jednoho šálku kávy potřeba 140 litrů vody. Očekává se, že do roku 2050 se kvůli klimatickým podmínkám, jako jsou rostoucí teploty a sucha, sníží plocha vhodná pro pěstování kávy na polovinu.

V knize Our Changing Menu, Hoffmann poukazuje na to, že pokud máte rádi kávu, musíte snížit svou stopu skleníkových plynů. Některé společnosti mezitím začínají pracovat na alternativách kávy nebo na přípravě kávy bez kávových zrn.

Maricel Saenzová, zakladatelka a generální ředitelka společnosti Minus Coffee, pochází z Kostariky, kde byla káva vždy oblíbená – a důležitá – jako způsob, jak se spojit se svými kulturními kořeny nebo s přáteli a kolegy. „Nechci žít ve světě bez kávy,“ říká s tím, že pracuje na její náhradě, která by stále poskytovala skutečný zážitek z kávy.

Zdroj: Getty Images

Když Saenzová zakládala Compound Foods, mateřskou společnost společnosti Minus, chtěla využít biotechnologické nástroje k řešení klimatických změn a efektivnější výrobě potravin. „Káva se zdála být ideálním cílem,“ říká.

Advertisement

Místo pěstování, zpracování, pražení a vaření kávových zrn vyrábí společnost Minus Coffee produkt bez zrn pomocí fermentace. Společnost používá upcyklované suroviny, včetně kořenů čekanky, datlových semínek a luštěnin, jako je čočka – praží je, mele a pak je vaří ve fermentační dávce s kofeinem, aby vznikla směs podobná kávě. Ve spolupráci s vědci zabývajícími se potravinami a fermentací tým společnosti Minus studoval kávový mikrobiom z různých míst světa, aby pochopil podmínky, v nichž káva roste, a pomohl vyvinout chutě.

Chcete využít této příležitosti?

„[Naši vědci] se k tomu snaží přistupovat opravdu z výzkumného hlediska, pochopit, jak tyto chutě vyvíjíme, co dělá „kávu“ kávou, a pak jak to znovu vytvořit pomocí vstupů, které mají nízký dopad na životní prostředí, a [pomocí] fermentace,“ vysvětluje Saenzová. Fermentace je v potravinářství osvědčenou technologií, která se používá k přeměně chutí, což podle ní umožňuje společnosti Minus všestrannost v tom, co může vyvinout.

Fermentace hraje roli i při výrobě běžné kávy a pro Hoffmanna (který není se společností Minus Coffee nijak spojen) dává proces vytváření „kávové alternativy“ tímto způsobem smysl. „Káva je takříkajíc jen hromada chemikálií,“ říká. „Existují sloučeniny, které nám dávají tu úžasnou chuť a vůni, a částečně je fermentovaná, takže je logické, kdybyste se chtěli obrátit na čočku a datle a fermentovat je tím správným způsobem, abyste získali podobnou chuť a vůni.“ Dodává, že velkou výhodou je, že se fazole nepřevážejí a plodiny se mohou pěstovat v místě, což snižuje uhlíkovou stopu výrobku.

Společnost Minus uvádí, že její káva spotřebuje o 94 % méně vody a produkuje o 91 % méně emisí skleníkových plynů než tradiční káva. Její cold brew (jediný současný produkt, i když se plánuje rozšíření) se vyrábí z datlových semínek, čekanky, slunečnicových semínek, svatojánského chleba, čočky a hroznových semínek (a kofeinu).

Zdroj: Getty Images

V říjnu 2022 společnost Minus provedla beta test, při kterém jezdila s kamionem po San Franciscu, kde sídlí, rozdávala vzorky a prodávala plechovky cold brew. Podle průzkumu společnosti Minus hodnotilo 95 % těchto zákazníků kávu bez zrn jako lepší než jejich běžnou kávu. Když společnost Minus v listopadu uvedla na trh limitovanou online edici, vyprodala více než 1 700 plechovek během 24 hodin. Společnost získala 5,3 milionu dolarů a komerční prodej plánuje zahájit později v roce 2023.

Minus Coffee není jediným výrobcem kávy bez kávových zrn. Další společností, která pracuje na kávě bez kávy, je Atomo, která má podobný příběh s chuťovými testy. Když rozdala vzorky svého nápoje asi 30 studentům Washingtonské univerzity, 70 % z nich dalo podle společnosti přednost Atomo před Starbucksem. Společnost Atomo vyrábí také studenou kávu v plechovkách a tvrdí, že její produkt spotřebuje o 94 % méně vody a produkuje o 93 % méně emisí uhlíku ve srovnání s běžnou studenou kávou. Společnost Voyage Foods také plánuje vyvinout kávu bez zrn (již nyní vytváří další potravinové alternativy, včetně arašídového másla bez arašídů a čokolády bez čokolády, což jsou další plodiny ohrožené změnou klimatu).

Budou lidé obezřetní vůči alternativám kávy nebo budou váhat, zda vyzkoušet kávu bez zrn? Saenzová se toho neobává. „Jedním z důvodů, proč jsme si mysleli, že káva je dobrý začátek, je to, že lidé jsou zvyklí zkoušet kávu na spoustu různých způsobů,“ říká. Lidé dokonce pijí „kávu z kočičích bobků“, poznamenává. „Existuje ochota ochutnávat a zkoušet nové produkty, takže naším cílem je, abychom se snad stali tou vstupní branou, která lidem poskytne příležitost vyzkoušet náš produkt, který je kvalitní, a… povzbudí je k tomu, aby udělali tento skok.“

Jak uchopit množství emisí skleníkových plynů nebo jak se vztahovat ke změnám, které se dějí na druhém konci světa?Změna klimatu má však přímé a hmatatelné dopady na naše potraviny. Michael Hoffmann, profesor z Cornellu, který se zabývá vztahem mezi změnou klimatu a potravinami, má jednu větu, kterou rád říká, když přednáší na toto téma: „Tání ledovců je dost špatné, ale ztráta kávy je přímo děsivá.“Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a její vztah ke změně klimatu je dvojí: Nejenže má produkce kávy negativní dopad na životní prostředí, ale změna klimatu ohrožuje i její existenci. Pěstování kávy je spojeno s odlesňováním a degradací půdy a podle jednoho odhadu je na výrobu jednoho šálku kávy potřeba 140 litrů vody. Očekává se, že do roku 2050 se kvůli klimatickým podmínkám, jako jsou rostoucí teploty a sucha, sníží plocha vhodná pro pěstování kávy na polovinu.V knize Our Changing Menu, Hoffmann poukazuje na to, že pokud máte rádi kávu, musíte snížit svou stopu skleníkových plynů. Některé společnosti mezitím začínají pracovat na alternativách kávy nebo na přípravě kávy bez kávových zrn.Maricel Saenzová, zakladatelka a generální ředitelka společnosti Minus Coffee, pochází z Kostariky, kde byla káva vždy oblíbená – a důležitá – jako způsob, jak se spojit se svými kulturními kořeny nebo s přáteli a kolegy. „Nechci žít ve světě bez kávy,“ říká s tím, že pracuje na její náhradě, která by stále poskytovala skutečný zážitek z kávy.Když Saenzová zakládala Compound Foods, mateřskou společnost společnosti Minus, chtěla využít biotechnologické nástroje k řešení klimatických změn a efektivnější výrobě potravin. „Káva se zdála být ideálním cílem,“ říká.Místo pěstování, zpracování, pražení a vaření kávových zrn vyrábí společnost Minus Coffee produkt bez zrn pomocí fermentace. Společnost používá upcyklované suroviny, včetně kořenů čekanky, datlových semínek a luštěnin, jako je čočka – praží je, mele a pak je vaří ve fermentační dávce s kofeinem, aby vznikla směs podobná kávě. Ve spolupráci s vědci zabývajícími se potravinami a fermentací tým společnosti Minus studoval kávový mikrobiom z různých míst světa, aby pochopil podmínky, v nichž káva roste, a pomohl vyvinout chutě.Chcete využít této příležitosti?„[Naši vědci] se k tomu snaží přistupovat opravdu z výzkumného hlediska, pochopit, jak tyto chutě vyvíjíme, co dělá „kávu“ kávou, a pak jak to znovu vytvořit pomocí vstupů, které mají nízký dopad na životní prostředí, a [pomocí] fermentace,“ vysvětluje Saenzová. Fermentace je v potravinářství osvědčenou technologií, která se používá k přeměně chutí, což podle ní umožňuje společnosti Minus všestrannost v tom, co může vyvinout.Fermentace hraje roli i při výrobě běžné kávy a pro Hoffmanna dává proces vytváření „kávové alternativy“ tímto způsobem smysl. „Káva je takříkajíc jen hromada chemikálií,“ říká. „Existují sloučeniny, které nám dávají tu úžasnou chuť a vůni, a částečně je fermentovaná, takže je logické, kdybyste se chtěli obrátit na čočku a datle a fermentovat je tím správným způsobem, abyste získali podobnou chuť a vůni.“ Dodává, že velkou výhodou je, že se fazole nepřevážejí a plodiny se mohou pěstovat v místě, což snižuje uhlíkovou stopu výrobku.Společnost Minus uvádí, že její káva spotřebuje o 94 % méně vody a produkuje o 91 % méně emisí skleníkových plynů než tradiční káva. Její cold brew se vyrábí z datlových semínek, čekanky, slunečnicových semínek, svatojánského chleba, čočky a hroznových semínek .V říjnu 2022 společnost Minus provedla beta test, při kterém jezdila s kamionem po San Franciscu, kde sídlí, rozdávala vzorky a prodávala plechovky cold brew. Podle průzkumu společnosti Minus hodnotilo 95 % těchto zákazníků kávu bez zrn jako lepší než jejich běžnou kávu. Když společnost Minus v listopadu uvedla na trh limitovanou online edici, vyprodala více než 1 700 plechovek během 24 hodin. Společnost získala 5,3 milionu dolarů a komerční prodej plánuje zahájit později v roce 2023.Minus Coffee není jediným výrobcem kávy bez kávových zrn. Další společností, která pracuje na kávě bez kávy, je Atomo, která má podobný příběh s chuťovými testy. Když rozdala vzorky svého nápoje asi 30 studentům Washingtonské univerzity, 70 % z nich dalo podle společnosti přednost Atomo před Starbucksem. Společnost Atomo vyrábí také studenou kávu v plechovkách a tvrdí, že její produkt spotřebuje o 94 % méně vody a produkuje o 93 % méně emisí uhlíku ve srovnání s běžnou studenou kávou. Společnost Voyage Foods také plánuje vyvinout kávu bez zrn .Budou lidé obezřetní vůči alternativám kávy nebo budou váhat, zda vyzkoušet kávu bez zrn? Saenzová se toho neobává. „Jedním z důvodů, proč jsme si mysleli, že káva je dobrý začátek, je to, že lidé jsou zvyklí zkoušet kávu na spoustu různých způsobů,“ říká. Lidé dokonce pijí „kávu z kočičích bobků“, poznamenává. „Existuje ochota ochutnávat a zkoušet nové produkty, takže naším cílem je, abychom se snad stali tou vstupní branou, která lidem poskytne příležitost vyzkoušet náš produkt, který je kvalitní, a… povzbudí je k tomu, aby udělali tento skok.“
Tagy: businesskávaMinus Coffee


    Chcete využít této příležitosti?


    Zanechte své kontaktní údaje, ozve se Vám licencovaný specialista a zároveň získáte:

    • Přístup k nejžhavějším IPO a investičním trendům.

    • Pravidelnou dávku aktuálních tipů pro Vaše portfolio v našem Newsletteru.

    • Investiční portfolio

    Máte zkušenosti s investováním?

    Jakou částku jste připraven použít na investování?



    Odesláním formuláře souhlasíte se zasíláním newsletteru Burzovní svět. Odhlásit se můžete kdykoli.

    Advertisement

    Breaking.

    00:01

    SMJ International dokončuje IPO ve výši 10,8 milionu dolarů na NYSE American.

    23:56

    Mexická burza uzavírá s poklesem; S&P/BMV IPC klesá o 0,48%

    23:50

    Akcie ServiceNow rostou po schválení akcionáři pro rozdělení akcií v poměru 5 ku 1.

    23:45

    Americké akcie ke konci obchodování rostou; Dow Jones stoupá o 0,22 %

    23:39

    New America Acquisition I dokončuje IPO ve výši 345 milionů dolarů na NYSE.

    23:33

    Akcie Clearmind Medicine klesají po varování o souladu s pravidly Nasdaq.

    Advertisement

    Příležitosti.

    Zdroj: Getty Images
    Akcie

    Wall Street vítá škrty Meta v metaversu. Investoři čekají růst akcií

    5 prosince, 2025

    Meta Platforms zažila ve čtvrtek výrazný nárůst pozornosti investorů poté, co agentura Bloomberg zveřejnila informaci, že vedení společnosti zvažuje razantní...

    Zdroj: Getty Images

    Platební společnosti zažily nejhorší rok za 15 let. Kde hledat příležitosti

    5 prosince, 2025
    Zdroj: Getty Images

    Čínská firma Moore Threads vystřelila po IPO o více než 400 %

    5 prosince, 2025
    Zdroj: lumexaimaging

    IPO Lumexa Imaging: Jeden z největších hráčů v diagnostice míří na burzu

    5 prosince, 2025
    Zdroj: Shutterstock

    Proč partnerství Microsoftu s OpenAI může být klíčové pro růst akcií

    5 prosince, 2025

    IPO Radar.

    Cardinal Infrastructure Group Inc.

    Datum IPO: 10 prosince, 2025
    Potenciální ocenění: 768 milionů USD

    Buďte u toho

    Nejčtenější zprávy.

    Trumpova úprava norem spotřeby paliva: proč nepovede k levnějším automobilům

    4 prosince, 2025

    Americké akcie po slabých údajích o zaměstnanosti v soukromém sektoru klesají

    3 prosince, 2025

    Index S&P 500 zahajuje prosinec s mírnými ztrátami, investoři sledují Fed

    1 prosince, 2025

    S&P 500 sílí, data o zaměstnanosti podpořila sázky na snížení úrokových sazeb

    3 prosince, 2025

    Trump vybírá šéfa Fedu, který prosadí rychlejší snížení sazeb

    1 prosince, 2025

    S&P 500 zaznamenal mírný nárůst před zveřejněním klíčových údajů o inflaci

    4 prosince, 2025

    Index S&P 500 dále posiluje, pozornost investorů se upírá na Fed

    5 prosince, 2025

    S&P 500 posiluje díky obnovení zájmu o technologické akcie

    2 prosince, 2025
    Advertisement

    Tip editora.

    Zdroj: BurzovníSvět.cz
    Tip editora

    Bublina na trhu nezastavila boom umělé inteligence v Silicon Valley

    30 listopadu, 2025

    Během technologického boomu, který definoval druhou dekádu tohoto století, byla uniformou Silicon Valley obyčejná mikina s kapucí. Tento symbol ležérnosti...

    Advertisement

    Veškeré materiály a informace umístěné na internetových stránkách Burzovního Světa jsou čerpány z veřejně dostupných zdrojů, jako napriklad tyto a slouží výhradně pro informační účely. Při jejich tvorbě bylo postupováno s vynaložením maximální péče. Informace uveřejněné na internetových stránkách Burzovní Svět nemají charakter právních, daňových či jiného doporučení, analýz nebo návrhů a nabídek ke koupi či prodeji investičních nástrojů, jejichž realizací může dojít k poklesu či ztrátě investovaného majetku. Investiční doporučení, která jsou takto označena, jsou pouze informativní a nezávazná. Burzovní Svět neodpovídá za jakoukoli případnou škodu, která v souvislosti s nimi vznikne. Pro obchodování s investičními nástroji proto využívejte výhradně společnosti s udělenou licencí ČNB, popřípadě s platným povolením k činnosti na území České Republiky.

    Burzovní Svět zároveň prohlašuje, že neodpovídá za přímou i nepřímou škodu vzniklou v důsledku obchodování na kapitálových trzích všeobecně a příspěvky v diskusích vyjadřující názory čtenářů, nemusí být v souladu s postojem provozovatele a není možno je tím pádem považovat za jeho názory. Udělením souhlasu / přijetím podmínek zároveň souhlasíte s možností zasílání, či jiného kontaktování v rámci marketingových služeb obchodních partnerů Burzovního Světa. Více informací o cookies

    • Zásady ochrany osobních údajů a cookies
    • Reklama
    • Kontakt

    Burzovnisvet.cz © 2025

    Burzovnisvet.cz © 2025

    Název nebo symbol
    Žádný výsledek
    Zobrazit všechny výsledky
    • Burzy
      • Headlines
      • Breaking
      • Akcie
      • ETF
      • Dividendy
      • IPO
      • Forex
      • Komodity
      • Kryptoměny
      • Ekonomika
      • Hospodářské výsledky
    • Příležitost
    • DIP
    • IPO Radar
    • Nejčtenější
    • Bullionář Daily
    • Úspěch
      • Alternativní investice
      • Škola bullionáře
      • Miliardáři
      • Business
      • Bullionářova knihspirace
      • Bullionářův almanach
      • Bullionářův slovníček
    • AI
    • Česko
    • Invest mentoring
    • E-booky
    • Srovnávač brokerů
    • Kariéra
    • Pomoc investorům
    Odebírat Ranního Bullionáře Podcast

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    ·
    Poslední událost
    Poslední událost