Invest mentoring
Odebírat Ranního Bullionáře
Burzovnisvet Logo
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • DIP
  • IPO Radar
    TBA Bude oznámeno

    Finančně-technologická společnost nabízející širokou škálu finančních služeb

    TBA Bude oznámeno

    ​Komunikační platforma umožňující uživatelům komunikovat pomoci hlasu a textu

    TBA Bude oznámeno

    Britská digitální banka a první peer-to-peer (P2P) platforma na světě

    TBA Bude oznámeno

    Technologická společnost poskytující infrastrukturu pro online platby

    Zdroj: Shein
    TBA Bude oznámeno

    Čínska společnost pro globální online prodej rychlé módy za dostupné ceny

    TBA Bude oznámeno

    Společnost poskytující cloudovou platformu pro datovou analytiku

    TBA Bude oznámeno

    Švédská fintech společnost, která poskytuje služby „kup teď, zaplať později“

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
  • Login
Burzovnisvet.cz - Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy - zpravodajství
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • DIP
  • IPO Radar
    TBA Bude oznámeno

    Finančně-technologická společnost nabízející širokou škálu finančních služeb

    TBA Bude oznámeno

    ​Komunikační platforma umožňující uživatelům komunikovat pomoci hlasu a textu

    TBA Bude oznámeno

    Britská digitální banka a první peer-to-peer (P2P) platforma na světě

    TBA Bude oznámeno

    Technologická společnost poskytující infrastrukturu pro online platby

    Zdroj: Shein
    TBA Bude oznámeno

    Čínska společnost pro globální online prodej rychlé módy za dostupné ceny

    TBA Bude oznámeno

    Společnost poskytující cloudovou platformu pro datovou analytiku

    TBA Bude oznámeno

    Švédská fintech společnost, která poskytuje služby „kup teď, zaplať později“

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
    • Žádný výsledek
      Zobrazit všechny výsledky
BS Logo

Tato nová káva se vaří bez zrn (ale bez kofeinu, nebojte se)

Dopady klimatických změn jsou sice dobře zdokumentované, ale někdy se mohou zdát abstraktní.

Andrej Krúpa Autor: Andrej Krúpa
14 února, 2023
5 min. čtení
Zdroj: Getty Images

Zdroj: Getty Images

5 min.
čtení
Chcete využít této příležitosti? Přihlaste se k odběru newsletteru

Jak uchopit množství emisí skleníkových plynů nebo jak se vztahovat ke změnám, které se dějí na druhém konci světa?

Změna klimatu má však přímé a hmatatelné dopady na naše potraviny. Michael Hoffmann, profesor z Cornellu, který se zabývá vztahem mezi změnou klimatu a potravinami, má jednu větu, kterou rád říká, když přednáší na toto téma: „Tání ledovců je dost špatné, ale ztráta kávy je přímo děsivá.“

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a její vztah ke změně klimatu je dvojí: Nejenže má produkce kávy negativní dopad na životní prostředí, ale změna klimatu ohrožuje i její existenci. Pěstování kávy je spojeno s odlesňováním a degradací půdy a podle jednoho odhadu je na výrobu jednoho šálku kávy potřeba 140 litrů vody. Očekává se, že do roku 2050 se kvůli klimatickým podmínkám, jako jsou rostoucí teploty a sucha, sníží plocha vhodná pro pěstování kávy na polovinu.

V knize Our Changing Menu, Hoffmann poukazuje na to, že pokud máte rádi kávu, musíte snížit svou stopu skleníkových plynů. Některé společnosti mezitím začínají pracovat na alternativách kávy nebo na přípravě kávy bez kávových zrn.

Maricel Saenzová, zakladatelka a generální ředitelka společnosti Minus Coffee, pochází z Kostariky, kde byla káva vždy oblíbená – a důležitá – jako způsob, jak se spojit se svými kulturními kořeny nebo s přáteli a kolegy. „Nechci žít ve světě bez kávy,“ říká s tím, že pracuje na její náhradě, která by stále poskytovala skutečný zážitek z kávy.

Zdroj: Getty Images

Když Saenzová zakládala Compound Foods, mateřskou společnost společnosti Minus, chtěla využít biotechnologické nástroje k řešení klimatických změn a efektivnější výrobě potravin. „Káva se zdála být ideálním cílem,“ říká.

Advertisement

Místo pěstování, zpracování, pražení a vaření kávových zrn vyrábí společnost Minus Coffee produkt bez zrn pomocí fermentace. Společnost používá upcyklované suroviny, včetně kořenů čekanky, datlových semínek a luštěnin, jako je čočka – praží je, mele a pak je vaří ve fermentační dávce s kofeinem, aby vznikla směs podobná kávě. Ve spolupráci s vědci zabývajícími se potravinami a fermentací tým společnosti Minus studoval kávový mikrobiom z různých míst světa, aby pochopil podmínky, v nichž káva roste, a pomohl vyvinout chutě.

„[Naši vědci] se k tomu snaží přistupovat opravdu z výzkumného hlediska, pochopit, jak tyto chutě vyvíjíme, co dělá „kávu“ kávou, a pak jak to znovu vytvořit pomocí vstupů, které mají nízký dopad na životní prostředí, a [pomocí] fermentace,“ vysvětluje Saenzová. Fermentace je v potravinářství osvědčenou technologií, která se používá k přeměně chutí, což podle ní umožňuje společnosti Minus všestrannost v tom, co může vyvinout.

Fermentace hraje roli i při výrobě běžné kávy a pro Hoffmanna (který není se společností Minus Coffee nijak spojen) dává proces vytváření „kávové alternativy“ tímto způsobem smysl. „Káva je takříkajíc jen hromada chemikálií,“ říká. „Existují sloučeniny, které nám dávají tu úžasnou chuť a vůni, a částečně je fermentovaná, takže je logické, kdybyste se chtěli obrátit na čočku a datle a fermentovat je tím správným způsobem, abyste získali podobnou chuť a vůni.“ Dodává, že velkou výhodou je, že se fazole nepřevážejí a plodiny se mohou pěstovat v místě, což snižuje uhlíkovou stopu výrobku.

Společnost Minus uvádí, že její káva spotřebuje o 94 % méně vody a produkuje o 91 % méně emisí skleníkových plynů než tradiční káva. Její cold brew (jediný současný produkt, i když se plánuje rozšíření) se vyrábí z datlových semínek, čekanky, slunečnicových semínek, svatojánského chleba, čočky a hroznových semínek (a kofeinu).

Zdroj: Getty Images

V říjnu 2022 společnost Minus provedla beta test, při kterém jezdila s kamionem po San Franciscu, kde sídlí, rozdávala vzorky a prodávala plechovky cold brew. Podle průzkumu společnosti Minus hodnotilo 95 % těchto zákazníků kávu bez zrn jako lepší než jejich běžnou kávu. Když společnost Minus v listopadu uvedla na trh limitovanou online edici, vyprodala více než 1 700 plechovek během 24 hodin. Společnost získala 5,3 milionu dolarů a komerční prodej plánuje zahájit později v roce 2023.

Minus Coffee není jediným výrobcem kávy bez kávových zrn. Další společností, která pracuje na kávě bez kávy, je Atomo, která má podobný příběh s chuťovými testy. Když rozdala vzorky svého nápoje asi 30 studentům Washingtonské univerzity, 70 % z nich dalo podle společnosti přednost Atomo před Starbucksem. Společnost Atomo vyrábí také studenou kávu v plechovkách a tvrdí, že její produkt spotřebuje o 94 % méně vody a produkuje o 93 % méně emisí uhlíku ve srovnání s běžnou studenou kávou. Společnost Voyage Foods také plánuje vyvinout kávu bez zrn (již nyní vytváří další potravinové alternativy, včetně arašídového másla bez arašídů a čokolády bez čokolády, což jsou další plodiny ohrožené změnou klimatu).

Budou lidé obezřetní vůči alternativám kávy nebo budou váhat, zda vyzkoušet kávu bez zrn? Saenzová se toho neobává. „Jedním z důvodů, proč jsme si mysleli, že káva je dobrý začátek, je to, že lidé jsou zvyklí zkoušet kávu na spoustu různých způsobů,“ říká. Lidé dokonce pijí „kávu z kočičích bobků“, poznamenává. „Existuje ochota ochutnávat a zkoušet nové produkty, takže naším cílem je, abychom se snad stali tou vstupní branou, která lidem poskytne příležitost vyzkoušet náš produkt, který je kvalitní, a… povzbudí je k tomu, aby udělali tento skok.“

Jak uchopit množství emisí skleníkových plynů nebo jak se vztahovat ke změnám, které se dějí na druhém konci světa?Změna klimatu má však přímé a hmatatelné dopady na naše potraviny. Michael Hoffmann, profesor z Cornellu, který se zabývá vztahem mezi změnou klimatu a potravinami, má jednu větu, kterou rád říká, když přednáší na toto téma: „Tání ledovců je dost špatné, ale ztráta kávy je přímo děsivá.“Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a její vztah ke změně klimatu je dvojí: Nejenže má produkce kávy negativní dopad na životní prostředí, ale změna klimatu ohrožuje i její existenci. Pěstování kávy je spojeno s odlesňováním a degradací půdy a podle jednoho odhadu je na výrobu jednoho šálku kávy potřeba 140 litrů vody. Očekává se, že do roku 2050 se kvůli klimatickým podmínkám, jako jsou rostoucí teploty a sucha, sníží plocha vhodná pro pěstování kávy na polovinu.V knize Our Changing Menu, Hoffmann poukazuje na to, že pokud máte rádi kávu, musíte snížit svou stopu skleníkových plynů. Některé společnosti mezitím začínají pracovat na alternativách kávy nebo na přípravě kávy bez kávových zrn.Maricel Saenzová, zakladatelka a generální ředitelka společnosti Minus Coffee, pochází z Kostariky, kde byla káva vždy oblíbená – a důležitá – jako způsob, jak se spojit se svými kulturními kořeny nebo s přáteli a kolegy. „Nechci žít ve světě bez kávy,“ říká s tím, že pracuje na její náhradě, která by stále poskytovala skutečný zážitek z kávy.Když Saenzová zakládala Compound Foods, mateřskou společnost společnosti Minus, chtěla využít biotechnologické nástroje k řešení klimatických změn a efektivnější výrobě potravin. „Káva se zdála být ideálním cílem,“ říká.Místo pěstování, zpracování, pražení a vaření kávových zrn vyrábí společnost Minus Coffee produkt bez zrn pomocí fermentace. Společnost používá upcyklované suroviny, včetně kořenů čekanky, datlových semínek a luštěnin, jako je čočka – praží je, mele a pak je vaří ve fermentační dávce s kofeinem, aby vznikla směs podobná kávě. Ve spolupráci s vědci zabývajícími se potravinami a fermentací tým společnosti Minus studoval kávový mikrobiom z různých míst světa, aby pochopil podmínky, v nichž káva roste, a pomohl vyvinout chutě.„[Naši vědci] se k tomu snaží přistupovat opravdu z výzkumného hlediska, pochopit, jak tyto chutě vyvíjíme, co dělá „kávu“ kávou, a pak jak to znovu vytvořit pomocí vstupů, které mají nízký dopad na životní prostředí, a [pomocí] fermentace,“ vysvětluje Saenzová. Fermentace je v potravinářství osvědčenou technologií, která se používá k přeměně chutí, což podle ní umožňuje společnosti Minus všestrannost v tom, co může vyvinout.Fermentace hraje roli i při výrobě běžné kávy a pro Hoffmanna dává proces vytváření „kávové alternativy“ tímto způsobem smysl. „Káva je takříkajíc jen hromada chemikálií,“ říká. „Existují sloučeniny, které nám dávají tu úžasnou chuť a vůni, a částečně je fermentovaná, takže je logické, kdybyste se chtěli obrátit na čočku a datle a fermentovat je tím správným způsobem, abyste získali podobnou chuť a vůni.“ Dodává, že velkou výhodou je, že se fazole nepřevážejí a plodiny se mohou pěstovat v místě, což snižuje uhlíkovou stopu výrobku.Společnost Minus uvádí, že její káva spotřebuje o 94 % méně vody a produkuje o 91 % méně emisí skleníkových plynů než tradiční káva. Její cold brew se vyrábí z datlových semínek, čekanky, slunečnicových semínek, svatojánského chleba, čočky a hroznových semínek .V říjnu 2022 společnost Minus provedla beta test, při kterém jezdila s kamionem po San Franciscu, kde sídlí, rozdávala vzorky a prodávala plechovky cold brew. Podle průzkumu společnosti Minus hodnotilo 95 % těchto zákazníků kávu bez zrn jako lepší než jejich běžnou kávu. Když společnost Minus v listopadu uvedla na trh limitovanou online edici, vyprodala více než 1 700 plechovek během 24 hodin. Společnost získala 5,3 milionu dolarů a komerční prodej plánuje zahájit později v roce 2023.Minus Coffee není jediným výrobcem kávy bez kávových zrn. Další společností, která pracuje na kávě bez kávy, je Atomo, která má podobný příběh s chuťovými testy. Když rozdala vzorky svého nápoje asi 30 studentům Washingtonské univerzity, 70 % z nich dalo podle společnosti přednost Atomo před Starbucksem. Společnost Atomo vyrábí také studenou kávu v plechovkách a tvrdí, že její produkt spotřebuje o 94 % méně vody a produkuje o 93 % méně emisí uhlíku ve srovnání s běžnou studenou kávou. Společnost Voyage Foods také plánuje vyvinout kávu bez zrn .Budou lidé obezřetní vůči alternativám kávy nebo budou váhat, zda vyzkoušet kávu bez zrn? Saenzová se toho neobává. „Jedním z důvodů, proč jsme si mysleli, že káva je dobrý začátek, je to, že lidé jsou zvyklí zkoušet kávu na spoustu různých způsobů,“ říká. Lidé dokonce pijí „kávu z kočičích bobků“, poznamenává. „Existuje ochota ochutnávat a zkoušet nové produkty, takže naším cílem je, abychom se snad stali tou vstupní branou, která lidem poskytne příležitost vyzkoušet náš produkt, který je kvalitní, a… povzbudí je k tomu, aby udělali tento skok.“
Tagy: businesskávaMinus Coffee

Chcete využít této příležitosti?

Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky

      Advertisement

      Breaking.

      17:48

      Adidas zvažuje zvýšení cen v USA v reakci na cla, která firmu stála 231 milionů dolarů.

      17:36

      Kraft Heinz překonal odhady čtvrtletních tržeb díky stabilní poptávce v USA

      17:24

      Akcie společnosti SoFi klesají po stanovení ceny emise akcií v hodnotě 1,5 miliardy dolarů

      17:12

      Mateřská společnost Vans, VF Corp, překonala odhady čtvrtletních tržeb díky rostoucí poptávce

      17:00

      Čínský konkurent SpaceX, společnost LandSpace, plánuje IPO v Šanghaji

      16:48

      Zisk společnosti Panasonic Energy v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 47 % díky boomu v oblasti umělé inteligence

      Advertisement

      Příležitosti.

      Zdroj: BurzovniSvet.cz
      Akcie

      AI nadšení táhne celý polovodičový sektor. A Nvidia tomu velí

      30 července, 2025

      Analytici upozorňují na „výjimečnou“ sílu poptávky po AI a nové produktové cykly

      Zdroj: Shutterstock

      Cadence Design Systems hlásí silné výsledky a míří výš, akcie rostou

      30 července, 2025
      Zdroj: Bloomberg

      Coinbase má podle Citigroup prostor k dalšímu růstu. Cílová cena jde nahoru

      29 července, 2025
      Zdroj: Getty Images

      Investiční společnosti sází na obrat Texas Instruments a Charter Communications

      28 července, 2025
      Zdroj: Getty Images

      JPMorgan věří v obrat u Nike. Plán oživení má být víceletý a ambiciózní

      28 července, 2025

      Tip editora.

      Zdroj: Shutterstock
      Akcie

      Tesla sází na Samsung: Klíčová dohoda o výrobě čipů za miliardy má urychlit vývoj AI

      28 července, 2025

      Společnost Tesla oznámila uzavření kontraktu se Samsung Electronics na výrobu nové generace čipů, přičemž hodnota dohody má činit až 16,5...

      Nejčtenější zprávy.

      S&P 500 klesá kvůli nejistotě ohledně obchodních vztahů mezi USA a Čínou

      29 července, 2025

      S&P 500 uzavřel beze změny, blíží se zveřejnění výsledků „Mag 7“ a rozhodnutí Fedu

      28 července, 2025

      Rozdělení Kraft Heinz: Strategický tah, nebo poslední možná záchrana?

      26 července, 2025

      Dolar posiluje díky dohodám, ale největší nejistotou zůstává postoj Fedu

      28 července, 2025

      CrowdStrike: Rychlý růst, vysoké ocenění a otázky ohledně budoucího potenciálu

      26 července, 2025

      Dolar se během chaosu opět ocitá v popředí zájmu mezi investory

      29 července, 2025

      Union Pacific spojuje síly s Norfolk Southern v obří fúzi za 85 miliard dolarů

      30 července, 2025

      Netflix potvrzuje výjimečný růst a zůstává dominantní silou ve streamování

      27 července, 2025
      Advertisement

      IPO Radar.

      Revolut Group Holdings Ltd

      Datum IPO: 2025
      Potenciální ocenění: 45 miliard USD

      Buďte u toho
      Advertisement

      Veškeré materiály a informace umístěné na internetových stránkách Burzovního Světa jsou čerpány z veřejně dostupných zdrojů, jako napriklad tyto a slouží výhradně pro informační účely. Při jejich tvorbě bylo postupováno s vynaložením maximální péče. Informace uveřejněné na internetových stránkách Burzovní Svět nemají charakter právních, daňových či jiného doporučení, analýz nebo návrhů a nabídek ke koupi či prodeji investičních nástrojů, jejichž realizací může dojít k poklesu či ztrátě investovaného majetku. Investiční doporučení, která jsou takto označena, jsou pouze informativní a nezávazná. Burzovní Svět neodpovídá za jakoukoli případnou škodu, která v souvislosti s nimi vznikne. Pro obchodování s investičními nástroji proto využívejte výhradně společnosti s udělenou licencí ČNB, popřípadě s platným povolením k činnosti na území České Republiky.

      Burzovní Svět zároveň prohlašuje, že neodpovídá za přímou i nepřímou škodu vzniklou v důsledku obchodování na kapitálových trzích všeobecně a příspěvky v diskusích vyjadřující názory čtenářů, nemusí být v souladu s postojem provozovatele a není možno je tím pádem považovat za jeho názory. Udělením souhlasu / přijetím podmínek zároveň souhlasíte s možností zasílání, či jiného kontaktování v rámci marketingových služeb obchodních partnerů Burzovního Světa. Více informací o cookies

      • Zásady ochrany osobních údajů a cookies
      • Reklama
      • Kontakt

      Burzovnisvet.cz © 2025

      Burzovnisvet.cz © 2025

      Název nebo symbol
      Žádný výsledek
      Zobrazit všechny výsledky
      • Burzy
        • Headlines
        • Breaking
        • Akcie
        • Hospodářské výsledky
        • ETF
        • Dividendy
        • IPO
        • Forex
        • Komodity
        • Kryptoměny
        • Ekonomika
      • Příležitost
      • DIP
      • IPO Radar
      • Nejčtenější
      • Bullionář Daily
      • Úspěch
        • Alternativní investice
        • Škola bullionáře
        • Miliardáři
        • Business
        • Bullionářova knihspirace
        • Bullionářův almanach
        • Bullionářův slovníček
      • AI
      • Česko
      • Invest mentoring
      • E-booky
      • Srovnávač brokerů
      • Kariéra
      Odebírat Ranního Bullionáře

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.