V českých obchodních řetězcích v prvním pololetí meziročně vzrostly o 40 procent prodeje takzvaných veggie potravin. Obchody tak označují produkty vhodné primárně pro vegetariány. U online prodejců to bylo o 70 procent. Na konferenci o alternativním stravování v Poslanecké sněmovně to řekla ředitelka pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Romana Nýdrle. Většina těchto produktů se podle ní nyní do Česka dováží.
Nýdrle uvedla, že v kategorii alternativ je prostor v rozvoji i pro domácí výrobce, například u rostlinných alternativ mléka, které lze vyrábět i z brambor.
Majitel společnosti Emco Martin Jahoda uvedl, že podíl českých výrobců na trhu alternativ masa je zhruba 12 procent, u sýrů je to 7,3 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Nielsen, kterou si firma nechala zpracovat. Emco má vlastní značku Pan Hrášek, pod kterou vyrábí například alternativy hamburgerů. „Podle našeho názoru lidé budou chtít navyšovat podíl rostlinné stravy,“ uvedl. Spotřebitele k tomu podle něj povedou jak zdravotní důvody, tak ohledy na životní prostředí. Poukazoval na to, že produkce alternativ výrazně méně zatěžuje životní prostředí než běžná živočišná výroba.
V českých obchodních řetězcích v prvním pololetí meziročně vzrostly o 40 procent prodeje takzvaných veggie potravin. Obchody tak označují produkty vhodné primárně pro vegetariány. U online prodejců to bylo o 70 procent. Na konferenci o alternativním stravování v Poslanecké sněmovně to řekla ředitelka pro obchod Svazu obchodu a cestovního ruchu Romana Nýdrle. Většina těchto produktů se podle ní nyní do Česka dováží.
Nýdrle uvedla, že v kategorii alternativ je prostor v rozvoji i pro domácí výrobce, například u rostlinných alternativ mléka, které lze vyrábět i z brambor.
Majitel společnosti Emco Martin Jahoda uvedl, že podíl českých výrobců na trhu alternativ masa je zhruba 12 procent, u sýrů je to 7,3 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Nielsen, kterou si firma nechala zpracovat. Emco má vlastní značku Pan Hrášek, pod kterou vyrábí například alternativy hamburgerů. „Podle našeho názoru lidé budou chtít navyšovat podíl rostlinné stravy,“ uvedl. Spotřebitele k tomu podle něj povedou jak zdravotní důvody, tak ohledy na životní prostředí. Poukazoval na to, že produkce alternativ výrazně méně zatěžuje životní prostředí než běžná živočišná výroba.
