Dramatický pokles zpracování kakaa v Pobřeží Slonoviny v červenci tohoto roku ovlivnil místní trh a globální dodávky čokolády. Podle dat od asociace exportérů GEPEX pokleslo zpracování kakaa o 31,2 % meziročně, přičemž objem dosáhl pouze 39 301 metrických tun. Důvodem tohoto propadu je špatná kvalita bobů a nízké objemy v polovině sklizně.
Z informací vyplývá, že od začátku sezony 2024/25 do konce července činily celkové objemy zpracování 515 055 tun, což představuje pokles o 4 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Zpracovatelé uvádějí, že mnohé zásoby jsou vyčerpány a budou muset opětovně obnovit objemy, aby se dostali na průměrné zpracovací úrovně během hlavní sklizně.
Experti očekávají zlepšení situace v říjnu, kdy by mělo dojít k přísunu kvalitnějších bobů. Kvůli stávajícímu nedostatku zpracovatelé uvedli, že se budou muset aktivně zapojit do nákupu kakaa, aby obnovili své zásoby a navrátili se k průměrnému zpracování přes 58 000 tun měsíčně. Tato situace významně ovlivňuje nejen místní zemědělce, ale i celosvětový trh s čokoládou.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky