Invest mentoring
Odebírat Ranního Bullionáře
Burzovnisvet Logo
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • DIP
  • IPO Radar
    TBA Bude oznámeno

    Finančně-technologická společnost, která nabízí digitální bankovní služby

    TBA Bude oznámeno

    Finančně-technologická společnost nabízející širokou škálu finančních služeb

    TBA Bude oznámeno

    ​Komunikační platforma umožňující uživatelům komunikovat pomoci hlasu a textu

    TBA Bude oznámeno

    Britská digitální banka a první peer-to-peer (P2P) platforma na světě

    TBA Bude oznámeno

    Technologická společnost poskytující infrastrukturu pro online platby

    Zdroj: Shein
    TBA Bude oznámeno

    Čínska společnost pro globální online prodej rychlé módy za dostupné ceny

    TBA Bude oznámeno

    Společnost poskytující cloudovou platformu pro datovou analytiku

    TBA Bude oznámeno

    Švédská fintech společnost, která poskytuje služby „kup teď, zaplať později“

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
  • Login
Burzovnisvet.cz - Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy - zpravodajství
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • DIP
  • IPO Radar
    TBA Bude oznámeno

    Finančně-technologická společnost, která nabízí digitální bankovní služby

    TBA Bude oznámeno

    Finančně-technologická společnost nabízející širokou škálu finančních služeb

    TBA Bude oznámeno

    ​Komunikační platforma umožňující uživatelům komunikovat pomoci hlasu a textu

    TBA Bude oznámeno

    Britská digitální banka a první peer-to-peer (P2P) platforma na světě

    TBA Bude oznámeno

    Technologická společnost poskytující infrastrukturu pro online platby

    Zdroj: Shein
    TBA Bude oznámeno

    Čínska společnost pro globální online prodej rychlé módy za dostupné ceny

    TBA Bude oznámeno

    Společnost poskytující cloudovou platformu pro datovou analytiku

    TBA Bude oznámeno

    Švédská fintech společnost, která poskytuje služby „kup teď, zaplať později“

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
    • Žádný výsledek
      Zobrazit všechny výsledky
BS Logo

Prodej šampaňského je na vzestupu. Jeho chuť se však může brzy navždy změnit – díky změně klimatu

Šampaňské je po staletí známkou oslav a luxusního života.

Jan Golda Autor: Jan Golda
14 srpna, 2023
6 min. čtení
Zdroj: Getty Images

Zdroj: Getty Images

6 min.
čtení
Chcete využít této příležitosti? Přihlaste se k odběru newsletteru

Stoupající teploty v Evropě a stále nestálejší počasí však vyvolávají obavy, že by se francouzská oblast Champagne mohla stát pro jeho výrobu nevhodnou.

Podle obchodní asociace Comité Champagne bylo v roce 2022 ze Champagne vyexpedováno více než 325 milionů lahví šampaňského, čímž tržby poprvé přesáhly 6 miliard eur (6,6 miliardy dolarů). Největšími trhy jsou Spojené státy, Velká Británie a Japonsko.

Výbor navrhl „opatrný výhled“ pro rok 2023, ačkoli uvedl, že pěstitelé a domy v Champagne „zůstávají přesvědčeni o základním zdraví svého podnikání“.

Zdraví klimatu však vrhá budoucnost nápoje na pochybnosti – výrobci šampaňského se budou muset přizpůsobit, aby přežily, a chuť šampaňského se může cestou změnit.

Hrozny spálené sluncem, poškozená chuť
Podle zprávy S&P Global Sustainable1 se vystavení regionu Champagne fyzikálním rizikům způsobeným suchem do roku 2050 téměř ztrojnásobí, což pro vinice představuje vážné problémy.

Zpráva hodnotí regiony na stupnici od 1 do 100, přičemž skóre 100 představuje maximální míru ohrožení. Podle ní se riziko sucha v Champagne do roku 2050 zvýší ze současných 16 na 43 a do roku 2090 se zdvojnásobí na 88, pokud nedojde ke změně současných klimatických opatření.

Advertisement

Sucho není jediným faktorem, který může omezit produkci. Počasí je stále nevyzpytatelnější, v posledních letech se stále častěji objevují požáry, záplavy a mrazy.

Zdroj: Getty Images

I když jsou hrozny schopné růst i v měnícím se klimatu, mohou tyto podmínky změnit vývoj plodů a způsobit škody.

″Pokud jsou hrozny vystaveny příliš extrémnímu UV záření, pak dostanou ekvivalent našeho úpalu a to v podstatě … poškodí chuť,“ řekl Matt Hodgson, zakladatel anglického prodejce vína Grape Britannia, pro CNBC.

Dodatečné teplo může také změnit kyselost hroznů, která šampaňskému dodává svěžest a „neuchopitelný šmrnc a šmrnc“, řekl Hodgson.

Mezinárodní značky si uvědomují, jak velký dopad může mít změna klimatu na jejich podnikání.

„Uvědomujeme si dopady klimatických změn na všechny terroiry společnosti Moët Hennessy, a to v různé míře,“ uvedla Sandrine Sommerová, ředitelka pro udržitelnost divize vína a lihovin společnosti LVMH, Moët Hennessy, prostřednictvím e-mailu pro CNBC.

„Více než kdy jindy se snažíme přizpůsobit,“ dodala Sommerová.

Zdroj: Moët Hennessy

Metoda šampaňského
Nejznámějším pravidlem šampaňského je, že se musí vyrábět v oblasti Champagne ve Francii, ale dlouhý seznam apelačních pravidel, která se musí dodržovat, zahrnuje specifické postupy při pěstování vinné révy; získávání hroznů z určitých lokalit; zvláštní metody lisování hroznů a používání pouze vybraných odrůd hroznů.

Je zakázáno používat pesticidy a dodatečné okyselování a všechny fáze výroby musí probíhat v Champagne až po etiketování lahví. Podniky na výrobu šampaňského však své postupy upravují, aby mohly pokračovat ve výrobě v rámci přísných pravidel.

„Před 20 lety se sklizeň konala koncem září, začátkem října,“ řekla CNBC mluvčí Champagne Taittinger Claire Sarazinová. Nyní výrobce šampaňského sklízí hrozny na přelomu srpna a září.

Změna teplot také znamená, že šampaňské je přirozeně sladší.

„Máme tolik slunce a tolik cukru v podstatě ve šťávě, že už není třeba přidávat cukr,“ řekla Sarazinová. „Zatím to není problém, ale je to něco, na co musíme dbát.“

Zdroj: Getty Images

„Určitý posun“ v chuti
Podle kritiků se některé šampaňské již chuťově velmi liší od šampaňského, které si lidé dávali před lety.

„Co se týče chuti, hodně si všímáte mnohem zralejších vlastností,“ řekl CNBC kritik šampaňského Tom Hewson a dodal, že bublinkové víno se díky tomu přibližuje ostatním bílým vínům a stává se „transparentnějším“.

Porotkyně a kritička vín Susy Atkinsová si také všimla, že chuť šampaňského se v posledních desetiletích změnila.

„Za svých 30 let jsem si všimla jemné změny a … jiní lidé, kteří mají více než 50 let zkušeností s ochutnáváním vína, poukázali na určitý posun ve stylu směrem k bohatšímu,“ řekla Atkinsová.

Budoucnost šampaňského
Podniky na výrobu šampaňského volí různé přístupy k zachování své budoucnosti v oboru, včetně pokukování po lokalitách s podobným klimatem jako v Champagne.

Taittinger se stal prvním výrobcem šampaňského, který investoval do anglického šumivého vína již v roce 2015, těsně následován Pommery v roce 2016. Podnikají se však kroky k zachování rozdílu mezi produkty vyráběnými v Anglii a ve Francii.

Například anglické šumivé víno Taittinger je určeno výhradně pro britský trh, aby se zabránilo „kanibalizaci“ původního produktu.

Na otázku, zda je možné, že se šampaňské již nebude vyrábět v regionu Champagne, Taittinger odpověděl, že značka má „pozitivnější“ vyhlídky a že Comité Champagne zkoumá možnosti, jako je vývoj nových hroznů.

Zatím se však organizaci nepodařilo najít hrozny, které by splňovaly vysoké standardy nezbytné pro výrobu šampaňského.

Moët Hennessy zase podle vyjádření generálního ředitele Philippa Schause pro The Telegraph nemá v úmyslu otevřít v Anglii vinice.

Dlouhý seznam pravidel potřebných k výrobě šampaňského by se mohl přizpůsobit i tomu, jak se region snaží udržet na trhu. Znamená to však, že výsledkem bude stále šampaňské, jak ho známe?

„Může to být něco nového a pěkného, ale pokud máte rádi šampaňské v současné podobě, pak to nebude to, co se v Champagne vyrábí, pokud se změní pravidla,“ řekl Hodgson z Grape Britannia.

„Pokud je to volba mezi neexistencí a … rozšířením oblasti nebo změnou oblasti, podle které se může nazývat, pak kdo ví, co by si [výrobci šampaňského] mohli vybrat,“ řekl Hodgson. „Byla by to sebevražda, kdybychom nezvažovali alternativy, že?“ dodal.

Stoupající teploty v Evropě a stále nestálejší počasí však vyvolávají obavy, že by se francouzská oblast Champagne mohla stát pro jeho výrobu nevhodnou.Podle obchodní asociace Comité Champagne bylo v roce 2022 ze Champagne vyexpedováno více než 325 milionů lahví šampaňského, čímž tržby poprvé přesáhly 6 miliard eur . Největšími trhy jsou Spojené státy, Velká Británie a Japonsko.Výbor navrhl „opatrný výhled“ pro rok 2023, ačkoli uvedl, že pěstitelé a domy v Champagne „zůstávají přesvědčeni o základním zdraví svého podnikání“.Zdraví klimatu však vrhá budoucnost nápoje na pochybnosti – výrobci šampaňského se budou muset přizpůsobit, aby přežily, a chuť šampaňského se může cestou změnit.Hrozny spálené sluncem, poškozená chuťPodle zprávy S&P Global Sustainable1 se vystavení regionu Champagne fyzikálním rizikům způsobeným suchem do roku 2050 téměř ztrojnásobí, což pro vinice představuje vážné problémy.Zpráva hodnotí regiony na stupnici od 1 do 100, přičemž skóre 100 představuje maximální míru ohrožení. Podle ní se riziko sucha v Champagne do roku 2050 zvýší ze současných 16 na 43 a do roku 2090 se zdvojnásobí na 88, pokud nedojde ke změně současných klimatických opatření.Sucho není jediným faktorem, který může omezit produkci. Počasí je stále nevyzpytatelnější, v posledních letech se stále častěji objevují požáry, záplavy a mrazy.I když jsou hrozny schopné růst i v měnícím se klimatu, mohou tyto podmínky změnit vývoj plodů a způsobit škody.″Pokud jsou hrozny vystaveny příliš extrémnímu UV záření, pak dostanou ekvivalent našeho úpalu a to v podstatě … poškodí chuť,“ řekl Matt Hodgson, zakladatel anglického prodejce vína Grape Britannia, pro CNBC.Dodatečné teplo může také změnit kyselost hroznů, která šampaňskému dodává svěžest a „neuchopitelný šmrnc a šmrnc“, řekl Hodgson.Mezinárodní značky si uvědomují, jak velký dopad může mít změna klimatu na jejich podnikání.„Uvědomujeme si dopady klimatických změn na všechny terroiry společnosti Moët Hennessy, a to v různé míře,“ uvedla Sandrine Sommerová, ředitelka pro udržitelnost divize vína a lihovin společnosti LVMH, Moët Hennessy, prostřednictvím e-mailu pro CNBC.„Více než kdy jindy se snažíme přizpůsobit,“ dodala Sommerová.Metoda šampaňskéhoNejznámějším pravidlem šampaňského je, že se musí vyrábět v oblasti Champagne ve Francii, ale dlouhý seznam apelačních pravidel, která se musí dodržovat, zahrnuje specifické postupy při pěstování vinné révy; získávání hroznů z určitých lokalit; zvláštní metody lisování hroznů a používání pouze vybraných odrůd hroznů.Je zakázáno používat pesticidy a dodatečné okyselování a všechny fáze výroby musí probíhat v Champagne až po etiketování lahví. Podniky na výrobu šampaňského však své postupy upravují, aby mohly pokračovat ve výrobě v rámci přísných pravidel.„Před 20 lety se sklizeň konala koncem září, začátkem října,“ řekla CNBC mluvčí Champagne Taittinger Claire Sarazinová. Nyní výrobce šampaňského sklízí hrozny na přelomu srpna a září.Změna teplot také znamená, že šampaňské je přirozeně sladší.„Máme tolik slunce a tolik cukru v podstatě ve šťávě, že už není třeba přidávat cukr,“ řekla Sarazinová. „Zatím to není problém, ale je to něco, na co musíme dbát.“„Určitý posun“ v chutiPodle kritiků se některé šampaňské již chuťově velmi liší od šampaňského, které si lidé dávali před lety.„Co se týče chuti, hodně si všímáte mnohem zralejších vlastností,“ řekl CNBC kritik šampaňského Tom Hewson a dodal, že bublinkové víno se díky tomu přibližuje ostatním bílým vínům a stává se „transparentnějším“.Porotkyně a kritička vín Susy Atkinsová si také všimla, že chuť šampaňského se v posledních desetiletích změnila.„Za svých 30 let jsem si všimla jemné změny a … jiní lidé, kteří mají více než 50 let zkušeností s ochutnáváním vína, poukázali na určitý posun ve stylu směrem k bohatšímu,“ řekla Atkinsová.Budoucnost šampaňskéhoPodniky na výrobu šampaňského volí různé přístupy k zachování své budoucnosti v oboru, včetně pokukování po lokalitách s podobným klimatem jako v Champagne.Taittinger se stal prvním výrobcem šampaňského, který investoval do anglického šumivého vína již v roce 2015, těsně následován Pommery v roce 2016. Podnikají se však kroky k zachování rozdílu mezi produkty vyráběnými v Anglii a ve Francii.Například anglické šumivé víno Taittinger je určeno výhradně pro britský trh, aby se zabránilo „kanibalizaci“ původního produktu.Na otázku, zda je možné, že se šampaňské již nebude vyrábět v regionu Champagne, Taittinger odpověděl, že značka má „pozitivnější“ vyhlídky a že Comité Champagne zkoumá možnosti, jako je vývoj nových hroznů.Zatím se však organizaci nepodařilo najít hrozny, které by splňovaly vysoké standardy nezbytné pro výrobu šampaňského.Moët Hennessy zase podle vyjádření generálního ředitele Philippa Schause pro The Telegraph nemá v úmyslu otevřít v Anglii vinice.Dlouhý seznam pravidel potřebných k výrobě šampaňského by se mohl přizpůsobit i tomu, jak se region snaží udržet na trhu. Znamená to však, že výsledkem bude stále šampaňské, jak ho známe?„Může to být něco nového a pěkného, ale pokud máte rádi šampaňské v současné podobě, pak to nebude to, co se v Champagne vyrábí, pokud se změní pravidla,“ řekl Hodgson z Grape Britannia.„Pokud je to volba mezi neexistencí a … rozšířením oblasti nebo změnou oblasti, podle které se může nazývat, pak kdo ví, co by si [výrobci šampaňského] mohli vybrat,“ řekl Hodgson. „Byla by to sebevražda, kdybychom nezvažovali alternativy, že?“ dodal.
Tagy: champagnefrancievíno

Chcete využít této příležitosti?

Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky

      Advertisement

      Breaking.

      21:00

      Akcie společnosti Sectra vzrostly o 9 % díky silným objednávkám a cash flow ve zprávě za fiskální rok

      20:55

      Trump říká, že Musk čelí „velmi vážným důsledkům“, pokud bude financovat demokraty

      20:47

      Jaké jsou další velké projekty v oblasti mědi? UBS říká, kdy by z toho mohli těžit výrobci zařízení

      20:32

      Dassault Systèmes stanovil cíl 15% CAGR EPS do konce fiskálního roku 2029 v kontextu resetování růstu

      19:32

      Musk asi smazal na síti X některé z komentářů proti Trumpovi

      15:33

      Trump: Čína souhlasí s obnovením dodávek vzácných kovů

      Advertisement

      Příležitosti.

      Zdroj: Getty Images
      Akcie

      Je Vici Properties tím nejlepším REITem na současném trhu?

      6 června, 2025

      Investice do nemovitostí zůstávají jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak budovat pasivní příjem, a realitní investiční fondy (REIT) nabízejí ideální vstupní...

      Zdroj: Getty Images

      Bank of America doporučuje akcie malých firem s vysokými dividendami

      6 června, 2025
      Zdroj: Bloomberg

      IPO společnosti Circle: Akcie vzrostly téměř o 170 % v první den obchodování

      6 června, 2025
      Zdroj: BurzovniSvet.cz

      Dollar Tree si získává důvěru investorů – JPMorgan očekává růst až o 25 %

      6 června, 2025
      Zdroj: BurzovniSvet.cz

      Roblox podle BofA míří k dalším ziskům díky metaversu a strategické výhodě

      5 června, 2025

      Tip editora.

      Zdroj: BurzovníSvět.cz
      IPO

      Startup v digitálním bankovnictví Chime cílí při IPO na 11,2 miliardy dolarů

      5 června, 2025

      Společnost Chime Financial, působící v oblasti digitálního bankovnictví, ohlásila svůj záměr vstoupit na burzu prostřednictvím primární veřejné nabídky akcií (IPO)....

      Nejčtenější zprávy.

      Americké akcie prudce rostou; trh práce by mohl ovlivnit rozhodování Fedu

      6 června, 2025

      MongoDB posiluje důvěru investorů. Výsledky překonaly očekávání

      5 června, 2025

      Kde budou akcie Uber Technologies za 5 let? Je načase investovat?

      3 června, 2025

      S&P 500 táhne dolů propad Tesly uprostřed sporu Trumpa a Muska

      5 června, 2025

      Elon Musk označil daňový zákon Donalda Trumpa za „odpornou ohavnost“

      3 června, 2025

      S&P 500 skokově roste díky nadějím na urovnání obchodního sporu mezi USA a Čínou

      6 června, 2025

      Lululemon čelí propadu akcií a nejisté budoucnosti navzdory rostoucím tržbám

      7 června, 2025

      Index S&P 500 uzavřel beze změny, údaje z trhu práce vyvolaly obavy o ekonomiku

      4 června, 2025
      Advertisement

      IPO Radar.

      Chime Financial, Inc.

      Datum IPO: 2025
      Potenciální ocenění: 25 miliard dolarů

      Buďte u toho
      Advertisement

      Veškeré materiály a informace umístěné na internetových stránkách Burzovního Světa jsou čerpány z veřejně dostupných zdrojů, jako napriklad tyto a slouží výhradně pro informační účely. Při jejich tvorbě bylo postupováno s vynaložením maximální péče. Informace uveřejněné na internetových stránkách Burzovní Svět nemají charakter právních, daňových či jiného doporučení, analýz nebo návrhů a nabídek ke koupi či prodeji investičních nástrojů, jejichž realizací může dojít k poklesu či ztrátě investovaného majetku. Investiční doporučení, která jsou takto označena, jsou pouze informativní a nezávazná. Burzovní Svět neodpovídá za jakoukoli případnou škodu, která v souvislosti s nimi vznikne. Pro obchodování s investičními nástroji proto využívejte výhradně společnosti s udělenou licencí ČNB, popřípadě s platným povolením k činnosti na území České Republiky.

      Burzovní Svět zároveň prohlašuje, že neodpovídá za přímou i nepřímou škodu vzniklou v důsledku obchodování na kapitálových trzích všeobecně a příspěvky v diskusích vyjadřující názory čtenářů, nemusí být v souladu s postojem provozovatele a není možno je tím pádem považovat za jeho názory. Udělením souhlasu / přijetím podmínek zároveň souhlasíte s možností zasílání, či jiného kontaktování v rámci marketingových služeb obchodních partnerů Burzovního Světa. Více informací o cookies

      • Zásady ochrany osobních údajů a cookies
      • Reklama
      • Kontakt

      Burzovnisvet.cz © 2025

      Burzovnisvet.cz © 2025

      Název nebo symbol
      Žádný výsledek
      Zobrazit všechny výsledky
      • Burzy
        • Headlines
        • Breaking
        • Akcie
        • Hospodářské výsledky
        • ETF
        • Dividendy
        • IPO
        • Forex
        • Komodity
        • Kryptoměny
        • Ekonomika
      • Příležitost
      • DIP
      • IPO Radar
      • Nejčtenější
      • Bullionář Daily
      • Úspěch
        • Alternativní investice
        • Škola bullionáře
        • Miliardáři
        • Business
        • Bullionářova knihspirace
        • Bullionářův almanach
        • Bullionářův slovníček
      • AI
      • Česko
      • Invest mentoring
      • E-booky
      • Srovnávač brokerů
      • Kariéra
      Odebírat Ranního Bullionáře

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.