Po tisíciletích, kdy lidé chovali zvířata k jídlu, se zdá, že vybudovat podnik na mase vytvořeném v laboratoři namísto na farmách nebo ve velkochovech je obrovská technická výzva. Pro podnikatele v potravinářských technologiích Joshe Tetricka však úspěch závisí nejen na vědcích obeznámených s nejnovějšími pokroky v bioinženýrství, ale také na mudrcích, kteří se věnují detailům náboženských stravovacích zákonů.
Tetrick je výkonným ředitelem společnosti Eat Just Inc. ze San Franciska, startupu podporovaného miliardáři Marcem Benioffem, Peterem Thielem a spoluzakladatelem Facebooku Eduardem Saverinem, který vyvíjí maso pěstované v bioreaktorech namísto chovu na farmách. Na rozdíl od rostlinných výrobků společností Beyond Meat Inc. a Impossible Foods Inc. je kultivované maso vypěstováno ze zvířecích buněk a je strukturálně identické s masem. „Z genetického a nutričního hlediska je to maso,“ říká Tetrick. „Jen v celém procesu chybí jateční složka.“
Tato absence krveprolití však vyvolává nejrůznější otázky u věřících muslimů a židů, kteří jedí pouze takové maso, jako je hovězí, kuřecí nebo jehněčí, ze zvířat poražených podle dlouho zavedených pravidel. Může být například maso halal nebo košer, pokud bylo vypěstováno v laboratoři a nepochází ze zabitého zvířete? Je to vůbec maso? To nejsou malé otázky vzhledem k tomu, že miliardy lidí na celém světě se hlásí k vírám nebo tradicím, které mají přísná pravidla pro přípravu masa.
Eat Just CEO Tetrick
Tetrick sází na to, že dnešní technologie může najít zalíbení v prastarých tradicích a přinést nový způsob, jak uspokojit hlad po bílkovinách ve světě. V roce 2020 začala společnost Eat Just prodávat laboratorně vypěstované kuřecí nugety v Singapuru a v prosinci získala povolení uvést na tamní trh kultivovaná kuřecí prsa. Společnost, která v roce 2021 získala 267 milionů dolarů, se nyní zaměřuje na muslimské spotřebitele – v srpnu oznámila plány na vybudování závodu v Kataru. Přestože společnost Eat Just konzultovala své kroky s náboženskými odborníky, zatím pro svůj nový druh masa nezískala schvalovací pečeť. „Je to opravdu důležitá otázka, možná ještě důležitější kvůli tomu, co budeme v Kataru dělat,“ říká Tetrick. „Ale zatím toto razítko nemáme.“
Agrární giganti nečekají na vyřešení těchto otázek, než vstoupí do odvětví, které je stále ve fázi rozvoje a podle společnosti McKinsey & Co. by mohlo mít do roku 2030 hodnotu 25 miliard dolarů. Brazilská společnost JBS SA, která je největším světovým dodavatelem živočišných bílkovin prostřednictvím značek Swift a Primo, se 18. listopadu dohodla na převzetí španělské společnosti BioTech Foods, která vyrábí kultivované maso, za 100 milionů dolarů. Investiční odnož společnosti Archer-Daniels-Midland Co., ADM Ventures, se podílela na investici ve výši 347 milionů dolarů do izraelského startupu Future Meat Technologies, jak společnosti oznámily 20. prosince. Společnosti Cargill Inc. a Tyson Foods Inc. spolu s Billem Gatesem a Richardem Bransonem jsou investory kalifornského vývojáře laboratorně pěstovaného masa Upside Foods.
Kultivované maso bude zakázáno pro vyznavače islámu – druhého největšího náboženství na světě s přibližně 2 miliardami stoupenců – pokud islámské úřady rozhodnou, že není halal. Největší indonéská muslimská organizace Nahdlatul Ulama tak učinila v září a ve svém prohlášení uvedla, že buňky odebrané z živých zvířat a následně vypěstované v bioreaktorech spadají „do kategorie mršin, které jsou právně nečisté a jejichž konzumace je zakázána“.
Fatva z Indonésie, nejlidnatější muslimské země na světě, by mohla povzbudit úřady v dalších zemích k vydání podobných rozhodnutí. V Pákistánu, druhé největší muslimské zemi, učenci pod vedením odborníka na islámské právo Muhammada Taqiho Usmaniho loni rozhodli, že kultivované maso je přípustné pouze v případě, že původní buňky pocházejí ze zvířat poražených v souladu s postupem podle šaríi. Mnoho začínajících podniků však spoléhá na buněčné linie, které pocházejí ze živých zvířat.
Toto odvětví se také potýká s problémem u židů, protože rabíni se dosud nedohodli na tom, zda může být maso košer, pokud nepochází ze zvířete zabitého rituální porážkou. Židovské úřady se také obávají používání fetálního hovězího séra (FBS), které se získává z krve plodů zabitých při porážce březích krav, k výživě zvířecích buněk v bioreaktorech. Podle Joela Kenigsberga, rabína londýnské Sjednocené synagogy, který studoval židovské právo a vědu na izraelské Bar-Ilanově univerzitě a poskytuje společnostem poradenství v otázkách kašrutu, by se maso mohlo stát nekošer, protože je zakázáno konzumovat krev. „Tato technologie je tak nová, tak neotřelá, že snaha najít precedent je největší výzvou,“ říká.
Shoda nepanuje ani v tom, zda mají Židé považovat produkty vypěstované v laboratoři za maso, které nelze konzumovat s mléčnými výrobky, nebo za pareve, neutrální kategorii, která není ani masem, ani mlékem. „Nezáleží na tom, jak to společnosti nazývají,“ říká Avrom Pollak, prezident společnosti Star-K Kosher Certification Inc. se sídlem v Baltimoru, která spolupracuje s klienty, jako jsou Nestlé SA a Walmart Inc. „Někteří budou tvrdit, že to není maso.“
Mnoho společností se snaží od používání FBS upustit. Izraelská společnost Aleph Farms, která pěstuje hovězí maso bez jatečních zvířat, oznámila 8. prosince partnerství s mnichovskou společností Wacker Biosolutions, které se zaměřuje na alternativy bez živočišné výroby pro krmení buněk v bioreaktorech.
Podle prezidenta společnosti Yaakova Nahmiase využívá společnost Future Meat Technologies k řešení obav z bezmasého masa buněčné linie, které pocházejí z rituálně usmrceného skotu, kuřat a jehňat. Společnost Future Meat, která usiluje o schválení americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, chce mít své kuřecí maso v restauracích do začátku roku 2023 a očekává, že do té doby budou vyřešeny náboženské otázky. „Už nás navštívilo několik skupin rabínů. Jsme na dobré cestě,“ říká Nahmias a dodává, že získat islámskou certifikaci nebude těžké. „Bude to košer i halal,“ říká.
V Singapuru, jehož vláda je nejrychlejší na světě ve schvalování komercializace kulturního masa, muslimští odborníci nicméně nespěchají. „Nové potraviny, jako jsou tyto, jsou v islámské jurisprudenci novou oblastí a vyžadují odpovídající náboženský výzkum, analýzu a výklad,“ uvedla Islámská náboženská rada Singapuru (IRCS) v prohlášení zaslaném e-mailem. „Jedná se o nový vývoj, který IRCS podrobně zkoumá.“
Po tisíciletích, kdy lidé chovali zvířata k jídlu, se zdá, že vybudovat podnik na mase vytvořeném v laboratoři namísto na farmách nebo ve velkochovech je obrovská technická výzva. Pro podnikatele v potravinářských technologiích Joshe Tetricka však úspěch závisí nejen na vědcích obeznámených s nejnovějšími pokroky v bioinženýrství, ale také na mudrcích, kteří se věnují detailům náboženských stravovacích zákonů.Tetrick je výkonným ředitelem společnosti Eat Just Inc. ze San Franciska, startupu podporovaného miliardáři Marcem Benioffem, Peterem Thielem a spoluzakladatelem Facebooku Eduardem Saverinem, který vyvíjí maso pěstované v bioreaktorech namísto chovu na farmách. Na rozdíl od rostlinných výrobků společností Beyond Meat Inc. a Impossible Foods Inc. je kultivované maso vypěstováno ze zvířecích buněk a je strukturálně identické s masem. „Z genetického a nutričního hlediska je to maso,“ říká Tetrick. „Jen v celém procesu chybí jateční složka.“Tato absence krveprolití však vyvolává nejrůznější otázky u věřících muslimů a židů, kteří jedí pouze takové maso, jako je hovězí, kuřecí nebo jehněčí, ze zvířat poražených podle dlouho zavedených pravidel. Může být například maso halal nebo košer, pokud bylo vypěstováno v laboratoři a nepochází ze zabitého zvířete? Je to vůbec maso? To nejsou malé otázky vzhledem k tomu, že miliardy lidí na celém světě se hlásí k vírám nebo tradicím, které mají přísná pravidla pro přípravu masa.Eat Just CEO TetrickTetrick sází na to, že dnešní technologie může najít zalíbení v prastarých tradicích a přinést nový způsob, jak uspokojit hlad po bílkovinách ve světě. V roce 2020 začala společnost Eat Just prodávat laboratorně vypěstované kuřecí nugety v Singapuru a v prosinci získala povolení uvést na tamní trh kultivovaná kuřecí prsa. Společnost, která v roce 2021 získala 267 milionů dolarů, se nyní zaměřuje na muslimské spotřebitele – v srpnu oznámila plány na vybudování závodu v Kataru. Přestože společnost Eat Just konzultovala své kroky s náboženskými odborníky, zatím pro svůj nový druh masa nezískala schvalovací pečeť. „Je to opravdu důležitá otázka, možná ještě důležitější kvůli tomu, co budeme v Kataru dělat,“ říká Tetrick. „Ale zatím toto razítko nemáme.“Agrární giganti nečekají na vyřešení těchto otázek, než vstoupí do odvětví, které je stále ve fázi rozvoje a podle společnosti McKinsey & Co. by mohlo mít do roku 2030 hodnotu 25 miliard dolarů. Brazilská společnost JBS SA, která je největším světovým dodavatelem živočišných bílkovin prostřednictvím značek Swift a Primo, se 18. listopadu dohodla na převzetí španělské společnosti BioTech Foods, která vyrábí kultivované maso, za 100 milionů dolarů. Investiční odnož společnosti Archer-Daniels-Midland Co., ADM Ventures, se podílela na investici ve výši 347 milionů dolarů do izraelského startupu Future Meat Technologies, jak společnosti oznámily 20. prosince. Společnosti Cargill Inc. a Tyson Foods Inc. spolu s Billem Gatesem a Richardem Bransonem jsou investory kalifornského vývojáře laboratorně pěstovaného masa Upside Foods.Kultivované maso bude zakázáno pro vyznavače islámu – druhého největšího náboženství na světě s přibližně 2 miliardami stoupenců – pokud islámské úřady rozhodnou, že není halal. Největší indonéská muslimská organizace Nahdlatul Ulama tak učinila v září a ve svém prohlášení uvedla, že buňky odebrané z živých zvířat a následně vypěstované v bioreaktorech spadají „do kategorie mršin, které jsou právně nečisté a jejichž konzumace je zakázána“.Chcete využít této příležitosti?Fatva z Indonésie, nejlidnatější muslimské země na světě, by mohla povzbudit úřady v dalších zemích k vydání podobných rozhodnutí. V Pákistánu, druhé největší muslimské zemi, učenci pod vedením odborníka na islámské právo Muhammada Taqiho Usmaniho loni rozhodli, že kultivované maso je přípustné pouze v případě, že původní buňky pocházejí ze zvířat poražených v souladu s postupem podle šaríi. Mnoho začínajících podniků však spoléhá na buněčné linie, které pocházejí ze živých zvířat.Toto odvětví se také potýká s problémem u židů, protože rabíni se dosud nedohodli na tom, zda může být maso košer, pokud nepochází ze zvířete zabitého rituální porážkou. Židovské úřady se také obávají používání fetálního hovězího séra , které se získává z krve plodů zabitých při porážce březích krav, k výživě zvířecích buněk v bioreaktorech. Podle Joela Kenigsberga, rabína londýnské Sjednocené synagogy, který studoval židovské právo a vědu na izraelské Bar-Ilanově univerzitě a poskytuje společnostem poradenství v otázkách kašrutu, by se maso mohlo stát nekošer, protože je zakázáno konzumovat krev. „Tato technologie je tak nová, tak neotřelá, že snaha najít precedent je největší výzvou,“ říká.Shoda nepanuje ani v tom, zda mají Židé považovat produkty vypěstované v laboratoři za maso, které nelze konzumovat s mléčnými výrobky, nebo za pareve, neutrální kategorii, která není ani masem, ani mlékem. „Nezáleží na tom, jak to společnosti nazývají,“ říká Avrom Pollak, prezident společnosti Star-K Kosher Certification Inc. se sídlem v Baltimoru, která spolupracuje s klienty, jako jsou Nestlé SA a Walmart Inc. „Někteří budou tvrdit, že to není maso.“Mnoho společností se snaží od používání FBS upustit. Izraelská společnost Aleph Farms, která pěstuje hovězí maso bez jatečních zvířat, oznámila 8. prosince partnerství s mnichovskou společností Wacker Biosolutions, které se zaměřuje na alternativy bez živočišné výroby pro krmení buněk v bioreaktorech.Podle prezidenta společnosti Yaakova Nahmiase využívá společnost Future Meat Technologies k řešení obav z bezmasého masa buněčné linie, které pocházejí z rituálně usmrceného skotu, kuřat a jehňat. Společnost Future Meat, která usiluje o schválení americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, chce mít své kuřecí maso v restauracích do začátku roku 2023 a očekává, že do té doby budou vyřešeny náboženské otázky. „Už nás navštívilo několik skupin rabínů. Jsme na dobré cestě,“ říká Nahmias a dodává, že získat islámskou certifikaci nebude těžké. „Bude to košer i halal,“ říká.V Singapuru, jehož vláda je nejrychlejší na světě ve schvalování komercializace kulturního masa, muslimští odborníci nicméně nespěchají. „Nové potraviny, jako jsou tyto, jsou v islámské jurisprudenci novou oblastí a vyžadují odpovídající náboženský výzkum, analýzu a výklad,“ uvedla Islámská náboženská rada Singapuru v prohlášení zaslaném e-mailem. „Jedná se o nový vývoj, který IRCS podrobně zkoumá.“