V Indii provozovatelé restaurací u silnic snižují používání palmového oleje na polovinu a přecházejí na občerstvení připravované v páře. Pekaři na Pobřeží slonoviny chtějí snížit velikost standardní bagety. Sendviče z amerických stánků rychlého občerstvení směřují k menšímu množství plátků slaniny, pizzy k úspornějšímu posypání salámou.
Vzhledem k tomu, že světovou ekonomiku už tak ochromil nedostatek související s Covidem a nyní se vzpamatovává z ruské invaze na Ukrajinu, ceny základních potravin, jako je chléb, maso a oleje na vaření, vyskočily po celém světě, což vyvolalo šokové vlny na komoditních trzích a poškodilo globální potravinový systém.
Pro nejzranitelnější společnosti, jako je Jemen, který uprostřed vleklého konfliktu a znehodnocující se měny dováží 90 % potravin, to představuje skutečné riziko hladu. Jinde to vyvolává obavy z toho, co ekonomové nazývají destrukcí poptávky, tedy jevem, kdy se zboží stává příliš drahým na to, aby se dalo koupit.
“ Spíže jsou prázdné,“ říká Julian Conway McGill, vedoucí oddělení pro jihovýchodní Asii v poradenské společnosti LMC International, „a spotřebitelé budou muset snížit svůj příjem.“
Zdroj: unsplash
V domácnostech i v potravinářském průmyslu se rostlinné oleje staly nepostradatelnými, používají se k fritování instantních nudlí, zvlhčují koláče a dodávají pečivu vláčnou strukturu. Vývozci se již potýkali s nedostatkem pracovních sil a špatným počasím. Útok na Ukrajinu dále rozkolísal světový obchod s plodinami a způsobil, že ceny dvou nejběžnějších olejů, palmového a sójového, dosáhly rekordních hodnot. Vlády začínají zasahovat, omezují vývoz, kontrolují ceny a tvrdě zasahují proti hromaditelům. Vzhledem k tomu, že vyšší náklady se promítají do účtů za potraviny, a vzhledem k blížícím se svátkům v Asii jsou spotřebitelé nuceni omezovat nákupy.
Raju Sahoo, 48letý provozovatel restaurace u silnice ve východoindickém státě Odisha, snížil denní nákupy palmového oleje na polovinu, a to na 15 kilogramů tím, že prodává méně smažených pochutin a přechází na jídla připravovaná v páře.
„V současné době dělám 300 až 400 smažených knedlíků denně ve srovnání s dřívějšími asi 1 000 kusy,“ řekl Sahoo. „Začal jsem vyrábět idlis a upma, abych svým zákazníkům poskytl více možností,“ dodal s odkazem na vařené rýžové placky a krupicovou kaši, oblíbené snídaňové pokrmy.
Nedostatek oleje na vaření se zhoršuje od loňského roku. V Malajsii – světovém producentovi palmového oleje číslo dvě – produkce drasticky poklesla kvůli chronickému nedostatku pracovních sil. Sucho pak zdecimovalo úrodu řepky v Kanadě a snížilo úrodu sóji v Brazílii a Argentině. Odběratelé počítali s doplněním slunečnicového oleje z Ukrajiny a Ruska, které dohromady tvoří asi 75 % světového vývozu. Invaze tuto možnost ukončila.
Trh reagoval rychle. Ceny čtyř hlavních olejů na vaření – palmového, sójového, řepkového a slunečnicového – prudce vzrostly a toto zdražení se projeví u zákazníků v podobě vyšších cen všeho možného od cukrovinek po čokoládu. McGill ze společnosti LMC dodal, že subsaharská Afrika a jižní Asie čelí pravděpodobnosti zvýšené chudoby a že může dojít k náhlému zničení poptávky, protože společnosti budou používat méně oleje nebo zmenší velikost svých výrobků najednou.
Zdroj: pixabay
Například Organizace zaměstnavatelů v pekárenství na Pobřeží slonoviny usiluje o snížení hmotnosti bagety, jejíž cena je stanovena zákonem, kvůli rostoucím nákladům na pšenici v důsledku války na Ukrajině. Navrhuje 150 místo 200 gramů, což je současná schválená hmotnost.
Podle Brice Dunlopa, hlavního analytika pro potravinářský průmysl a nápoje ve společnosti Fitch Solutions, mohou s takovými změnami hrozit sociální nepokoje, zejména v Indii. „Indie má dlouhou historii nepokojů spojených s nedostatkem klíčových potravinářských výrobků a rostlinné oleje jsou klíčovou složkou mnoha různých indických kuchyní,“ řekl.
Válka také zhoršuje rekordní nárůst cen hnojiv, což potraviny jen zdraží. Brazilský zemědělec Zilto Donadello plánuje v příští sklizni sóji snížit dávky hnojiv o 30 až 50 %, což pravděpodobně povede k nižším výnosům na jeho 400hektarové farmě v severním Mato Grosso v srdci zemědělství největšího světového producenta sóji. Donadello zatím nenakoupil živiny pro plodiny, které se budou sázet v září, protože čekal na pokles cen po loňské vysoké ceně – a pak čelil novému šoku z invaze. Ceny sóji sice vzrostly, ale ne natolik, aby vyrovnaly vyšší náklady.
„Rizika jsou velmi vysoká pro malou marži,“ řekl Donadello.
Přesto je Donadellův plán v souladu s doporučením největší brazilské zemědělské skupiny Aprosoja. „Máme úspory hnojiv, které by se měly využít v problematických chvílích, jako je tato,“ řekl Antonio Galvan, šéf Aprosoja. „Říkali jsme zemědělcům, aby nic nekupovali za zneužívající ceny.“
Zdroj: pixabay
Nejde jen o plodiny. V Chicagu a na okolních předměstích vlastní Joe Fontana pět provozoven restaurace s pikantním kuřecím masem Fry the Coop. Ceny kuřecího masa jsou zvýšené od doby, kdy pandemie před dvěma lety uzavřela masokombináty. Nyní sucho v Brazílii a válka na Ukrajině zvýšily ceny krmiv, což ještě více zvyšuje náklady na kuřata.
Fontana se již dříve vyhýbala rostlinným olejům vyrobeným ze semen, jako je řepka. Místo toho smaží kuřata a brambory pouze na hovězím loji. Náklady na tento tuk však také prudce vzrostly v souvislosti s problémy na jatkách a prudce rostoucí poptávkou po tucích a olejích k výrobě obnovitelné nafty.
„Od ledna 2021 to vypadá, že se nám náklady v celém rozsahu téměř zdvojnásobily,“ řekl Fontana. 22Kg kostka hovězího loje stála léta asi 29 dolarů, ale nyní je to 56 dolarů, řekl.
Ceny svých kuřecích sendvičů už několikrát zvýšil a plánuje další zdražení, takže se dostanou nad 10 dolarů. Zákazníci mu říkají, že jsou chutné, ale drahé. „Zákazníkům můžete účtovat jen určitou cenu, když je to fast casual,“ řekl. „Obávám se, že to dospěje do bodu, kdy to bude sendvič za 15 dolarů.“
Znovu vyjednává o všech svých dodavatelských smlouvách a vytváří centralizovanou kuchyni, která bude připravovat potraviny, jako je zelný salát, pro všechny své restaurace. Přesto se nyní sotva dostává na hranici rentability, protože náklady na pracovní sílu a zemní plyn také prudce rostou.
Zdroj: pixabay
Ušetřena nezůstanou ani další oblíbená jídla. Výrobci pizzy možná začnou snižovat množství salámu, které se dávají na pizzu, na polovinu, uvedla Christine McCrackenová, analytička společnosti Rabobank zabývající se bílkovinami. A to není všechno.
„Dávejte si pozor na slaninu,“ řekla. „Začnete vidět, jak stravovací služby ubírají jeden proužek ze sendviče.“
V Indii provozovatelé restaurací u silnic snižují používání palmového oleje na polovinu a přecházejí na občerstvení připravované v páře. Pekaři na Pobřeží slonoviny chtějí snížit velikost standardní bagety. Sendviče z amerických stánků rychlého občerstvení směřují k menšímu množství plátků slaniny, pizzy k úspornějšímu posypání salámou.Vzhledem k tomu, že světovou ekonomiku už tak ochromil nedostatek související s Covidem a nyní se vzpamatovává z ruské invaze na Ukrajinu, ceny základních potravin, jako je chléb, maso a oleje na vaření, vyskočily po celém světě, což vyvolalo šokové vlny na komoditních trzích a poškodilo globální potravinový systém.Pro nejzranitelnější společnosti, jako je Jemen, který uprostřed vleklého konfliktu a znehodnocující se měny dováží 90 % potravin, to představuje skutečné riziko hladu. Jinde to vyvolává obavy z toho, co ekonomové nazývají destrukcí poptávky, tedy jevem, kdy se zboží stává příliš drahým na to, aby se dalo koupit.“ Spíže jsou prázdné,“ říká Julian Conway McGill, vedoucí oddělení pro jihovýchodní Asii v poradenské společnosti LMC International, „a spotřebitelé budou muset snížit svůj příjem.“Zdroj: unsplashV domácnostech i v potravinářském průmyslu se rostlinné oleje staly nepostradatelnými, používají se k fritování instantních nudlí, zvlhčují koláče a dodávají pečivu vláčnou strukturu. Vývozci se již potýkali s nedostatkem pracovních sil a špatným počasím. Útok na Ukrajinu dále rozkolísal světový obchod s plodinami a způsobil, že ceny dvou nejběžnějších olejů, palmového a sójového, dosáhly rekordních hodnot. Vlády začínají zasahovat, omezují vývoz, kontrolují ceny a tvrdě zasahují proti hromaditelům. Vzhledem k tomu, že vyšší náklady se promítají do účtů za potraviny, a vzhledem k blížícím se svátkům v Asii jsou spotřebitelé nuceni omezovat nákupy.Raju Sahoo, 48letý provozovatel restaurace u silnice ve východoindickém státě Odisha, snížil denní nákupy palmového oleje na polovinu, a to na 15 kilogramů tím, že prodává méně smažených pochutin a přechází na jídla připravovaná v páře.Chcete využít této příležitosti?„V současné době dělám 300 až 400 smažených knedlíků denně ve srovnání s dřívějšími asi 1 000 kusy,“ řekl Sahoo. „Začal jsem vyrábět idlis a upma, abych svým zákazníkům poskytl více možností,“ dodal s odkazem na vařené rýžové placky a krupicovou kaši, oblíbené snídaňové pokrmy.Nedostatek oleje na vaření se zhoršuje od loňského roku. V Malajsii – světovém producentovi palmového oleje číslo dvě – produkce drasticky poklesla kvůli chronickému nedostatku pracovních sil. Sucho pak zdecimovalo úrodu řepky v Kanadě a snížilo úrodu sóji v Brazílii a Argentině. Odběratelé počítali s doplněním slunečnicového oleje z Ukrajiny a Ruska, které dohromady tvoří asi 75 % světového vývozu. Invaze tuto možnost ukončila.Trh reagoval rychle. Ceny čtyř hlavních olejů na vaření – palmového, sójového, řepkového a slunečnicového – prudce vzrostly a toto zdražení se projeví u zákazníků v podobě vyšších cen všeho možného od cukrovinek po čokoládu. McGill ze společnosti LMC dodal, že subsaharská Afrika a jižní Asie čelí pravděpodobnosti zvýšené chudoby a že může dojít k náhlému zničení poptávky, protože společnosti budou používat méně oleje nebo zmenší velikost svých výrobků najednou.Zdroj: pixabayNapříklad Organizace zaměstnavatelů v pekárenství na Pobřeží slonoviny usiluje o snížení hmotnosti bagety, jejíž cena je stanovena zákonem, kvůli rostoucím nákladům na pšenici v důsledku války na Ukrajině. Navrhuje 150 místo 200 gramů, což je současná schválená hmotnost.Podle Brice Dunlopa, hlavního analytika pro potravinářský průmysl a nápoje ve společnosti Fitch Solutions, mohou s takovými změnami hrozit sociální nepokoje, zejména v Indii. „Indie má dlouhou historii nepokojů spojených s nedostatkem klíčových potravinářských výrobků a rostlinné oleje jsou klíčovou složkou mnoha různých indických kuchyní,“ řekl.Válka také zhoršuje rekordní nárůst cen hnojiv, což potraviny jen zdraží. Brazilský zemědělec Zilto Donadello plánuje v příští sklizni sóji snížit dávky hnojiv o 30 až 50 %, což pravděpodobně povede k nižším výnosům na jeho 400hektarové farmě v severním Mato Grosso v srdci zemědělství největšího světového producenta sóji. Donadello zatím nenakoupil živiny pro plodiny, které se budou sázet v září, protože čekal na pokles cen po loňské vysoké ceně – a pak čelil novému šoku z invaze. Ceny sóji sice vzrostly, ale ne natolik, aby vyrovnaly vyšší náklady.„Rizika jsou velmi vysoká pro malou marži,“ řekl Donadello.Přesto je Donadellův plán v souladu s doporučením největší brazilské zemědělské skupiny Aprosoja. „Máme úspory hnojiv, které by se měly využít v problematických chvílích, jako je tato,“ řekl Antonio Galvan, šéf Aprosoja. „Říkali jsme zemědělcům, aby nic nekupovali za zneužívající ceny.“Zdroj: pixabayNejde jen o plodiny. V Chicagu a na okolních předměstích vlastní Joe Fontana pět provozoven restaurace s pikantním kuřecím masem Fry the Coop. Ceny kuřecího masa jsou zvýšené od doby, kdy pandemie před dvěma lety uzavřela masokombináty. Nyní sucho v Brazílii a válka na Ukrajině zvýšily ceny krmiv, což ještě více zvyšuje náklady na kuřata.Fontana se již dříve vyhýbala rostlinným olejům vyrobeným ze semen, jako je řepka. Místo toho smaží kuřata a brambory pouze na hovězím loji. Náklady na tento tuk však také prudce vzrostly v souvislosti s problémy na jatkách a prudce rostoucí poptávkou po tucích a olejích k výrobě obnovitelné nafty.„Od ledna 2021 to vypadá, že se nám náklady v celém rozsahu téměř zdvojnásobily,“ řekl Fontana. 22Kg kostka hovězího loje stála léta asi 29 dolarů, ale nyní je to 56 dolarů, řekl.Ceny svých kuřecích sendvičů už několikrát zvýšil a plánuje další zdražení, takže se dostanou nad 10 dolarů. Zákazníci mu říkají, že jsou chutné, ale drahé. „Zákazníkům můžete účtovat jen určitou cenu, když je to fast casual,“ řekl. „Obávám se, že to dospěje do bodu, kdy to bude sendvič za 15 dolarů.“Znovu vyjednává o všech svých dodavatelských smlouvách a vytváří centralizovanou kuchyni, která bude připravovat potraviny, jako je zelný salát, pro všechny své restaurace. Přesto se nyní sotva dostává na hranici rentability, protože náklady na pracovní sílu a zemní plyn také prudce rostou.Zdroj: pixabayUšetřena nezůstanou ani další oblíbená jídla. Výrobci pizzy možná začnou snižovat množství salámu, které se dávají na pizzu, na polovinu, uvedla Christine McCrackenová, analytička společnosti Rabobank zabývající se bílkovinami. A to není všechno.„Dávejte si pozor na slaninu,“ řekla. „Začnete vidět, jak stravovací služby ubírají jeden proužek ze sendviče.“
Hongkongská burza zažívá v posledních měsících opětovné oživení a zvyšující se množství technologických titulů přitahuje pozornost globálních investorů. Do tohoto...