Zásoby pomerančové šťávy se po celém světě snižují, což vyhnalo ceny na pětiletá maxima, protože Florida čelí nejmenší úrodě od druhé světové války a největší producent citrusů Brazílie se potýká s vyčerpanými zásobami.
Produkce ve Slunečním státě – největším dodavateli džusu v USA – se letos sníží o 28 % na 38,2 milionu krabic, což je nejméně od roku 1943. Jedna krabice váží 90 liber (41 kg). Lednové mrazivé teploty oslabily háje a přidaly se k přetrvávajícím následkům hurikánů, které způsobily, že citrusové stromy předčasně opadaly, zatímco choroby rostlin zanechaly menší pomeranče.
Floridské potíže jsou „kumulací mnoha problémů, s nimiž se odvětví potýkalo v posledních několika letech“, uvedla Shelley Rossetterová z floridského úřadu pro citrusy.
Problémy, kterým čelí pomerančový džus, se objevují v době, kdy se zemědělci i spotřebitelé potýkají s prudce rostoucí inflací a zvyšujícími se cenami potravin po celém světě, které se ještě zhoršují v důsledku nedostatku a problémů s přepravou mnoha zemědělských produktů. Snížená úroda v Brazílii, kterou oslabily mrazy a sucho, a rostoucí náklady na dopravu přispívají k 66% skoku ceny džusu v uplynulém roce.
Zdroj: unsplash
Mražený pomerančový džus se ve středu na burze ICE Futures U.S. v New Yorku usadil na ceně 1,82 USD za libru, což je nejvyšší hodnota od března 2017. Podle společnosti Nielsen cena oblíbené snídaňové suroviny v amerických supermarketech koncem března oproti předchozímu roku vzrostla o 7,1 % na 7,88 USD za galon (3,78L).
Růst cen zvyšuje náklady výrobců nápojů, včetně vlastníka značky Minute Maid, společnosti Coca-Cola Co. a pařížské společnosti PAI Partners, která vlastní Tropicanu, a zvyšuje tak inflační tlaky na spotřebitele v době, kdy se omezují celosvětové dodávky.
Podle odhadů Andrese Padilly, analytika společnosti Rabobank International, dlouhodobé potíže s dodávkami v USA a špatná úroda v Brazílii snížily za poslední dva roky celosvětovou nabídku průmyslově vyráběných mražených koncentrovaných šťáv na přibližně 1,5 milionu metrických tun a přiblížily se tak nejnižší úrovni za posledních deset let.
Podle Ibiapaby Netta, výkonného ředitele společnosti CitrusBR, jsou zásoby zmrazené pomerančové šťávy v Brazílii nejnižší od roku 2017, ačkoli se rovnají „téměř nule“, protože šťáva nesplňuje požadavky průmyslu na kyselost a sladkost. Očekává se, že nadcházející úroda se zotaví, protože počasí bylo příznivé, i když nebude „gigantická“, protože následky sucha budou přetrvávat několik let, uvedl.
Nemoci plodin
Zdroj: unsplash
Úroda pomerančů na Floridě je asi čtvrtinová oproti roku 2005, kdy se ve státních hájích objevila choroba rostlin známá jako zelenání citrusů. Tato choroba postupně zničila výsadby a způsobila ztráty v řádu miliard dolarů včetně pracovních míst.
„Greening nedovoluje stromům snášet stres, a my jsme měli více zdrojů stresu,“ řekl Ray Royce, výkonný ředitel sdružení pěstitelů citrusů v okrese Highlands ve floridském Sebringu. Skupina, která se na úrodě ve státě podílí asi 15 %, zaznamená nižší produkci, než se očekávalo. „Doufá“, že nové stromy mohou v příštím roce zvýšit produkci.
Zelenání citrusů se rozšířilo také v brazilských hájích, kde objem a kvalitu úrody v letech 2021-22 omezily mrazy a sucho. Podle Renata Bassaneziho, výzkumného pracovníka společnosti Fundecitrus, byla tato choroba zjištěna ve 22 % hlavních brazilských pěstitelských oblastí, což je o čtyři roky dříve 17 %. V některých oblastech vykazovala v loňském roce příznaky polovina rostlin. Podle něj se choroba rozšiřuje kvůli nedostatečnému ošetření porostů, počasí a rostoucímu odporu pěstitelů k pokácení infikovaných stromů, které ještě plodí.
Podle Judy Ganesové, konzultantky, která toto odvětví sleduje přibližně tři desetiletí, bude mít Florida potíže s obnovením produkce citrusů. Stromy zoufale potřebují živiny, a přesto jsou ceny hnojiv zvýšené, a očekává se, že nadcházející období hurikánů přinese nadprůměrnou aktivitu, což zvýší rizika pro zemědělce, uvedla v rozhovoru.
„Bude obrovskou výzvou obnovit produkci,“ řekla.
Kontrakt na pomerančový džús – Zdroj: tradingeconomics
Zásoby pomerančové šťávy se po celém světě snižují, což vyhnalo ceny na pětiletá maxima, protože Florida čelí nejmenší úrodě od druhé světové války a největší producent citrusů Brazílie se potýká s vyčerpanými zásobami.Produkce ve Slunečním státě – největším dodavateli džusu v USA – se letos sníží o 28 % na 38,2 milionu krabic, což je nejméně od roku 1943. Jedna krabice váží 90 liber . Lednové mrazivé teploty oslabily háje a přidaly se k přetrvávajícím následkům hurikánů, které způsobily, že citrusové stromy předčasně opadaly, zatímco choroby rostlin zanechaly menší pomeranče.Floridské potíže jsou „kumulací mnoha problémů, s nimiž se odvětví potýkalo v posledních několika letech“, uvedla Shelley Rossetterová z floridského úřadu pro citrusy.Problémy, kterým čelí pomerančový džus, se objevují v době, kdy se zemědělci i spotřebitelé potýkají s prudce rostoucí inflací a zvyšujícími se cenami potravin po celém světě, které se ještě zhoršují v důsledku nedostatku a problémů s přepravou mnoha zemědělských produktů. Snížená úroda v Brazílii, kterou oslabily mrazy a sucho, a rostoucí náklady na dopravu přispívají k 66% skoku ceny džusu v uplynulém roce.Zdroj: unsplashMražený pomerančový džus se ve středu na burze ICE Futures U.S. v New Yorku usadil na ceně 1,82 USD za libru, což je nejvyšší hodnota od března 2017. Podle společnosti Nielsen cena oblíbené snídaňové suroviny v amerických supermarketech koncem března oproti předchozímu roku vzrostla o 7,1 % na 7,88 USD za galon .Růst cen zvyšuje náklady výrobců nápojů, včetně vlastníka značky Minute Maid, společnosti Coca-Cola Co. a pařížské společnosti PAI Partners, která vlastní Tropicanu, a zvyšuje tak inflační tlaky na spotřebitele v době, kdy se omezují celosvětové dodávky.Chcete využít této příležitosti?Podle odhadů Andrese Padilly, analytika společnosti Rabobank International, dlouhodobé potíže s dodávkami v USA a špatná úroda v Brazílii snížily za poslední dva roky celosvětovou nabídku průmyslově vyráběných mražených koncentrovaných šťáv na přibližně 1,5 milionu metrických tun a přiblížily se tak nejnižší úrovni za posledních deset let.Podle Ibiapaby Netta, výkonného ředitele společnosti CitrusBR, jsou zásoby zmrazené pomerančové šťávy v Brazílii nejnižší od roku 2017, ačkoli se rovnají „téměř nule“, protože šťáva nesplňuje požadavky průmyslu na kyselost a sladkost. Očekává se, že nadcházející úroda se zotaví, protože počasí bylo příznivé, i když nebude „gigantická“, protože následky sucha budou přetrvávat několik let, uvedl.Zdroj: unsplashÚroda pomerančů na Floridě je asi čtvrtinová oproti roku 2005, kdy se ve státních hájích objevila choroba rostlin známá jako zelenání citrusů. Tato choroba postupně zničila výsadby a způsobila ztráty v řádu miliard dolarů včetně pracovních míst.„Greening nedovoluje stromům snášet stres, a my jsme měli více zdrojů stresu,“ řekl Ray Royce, výkonný ředitel sdružení pěstitelů citrusů v okrese Highlands ve floridském Sebringu. Skupina, která se na úrodě ve státě podílí asi 15 %, zaznamená nižší produkci, než se očekávalo. „Doufá“, že nové stromy mohou v příštím roce zvýšit produkci.Zelenání citrusů se rozšířilo také v brazilských hájích, kde objem a kvalitu úrody v letech 2021-22 omezily mrazy a sucho. Podle Renata Bassaneziho, výzkumného pracovníka společnosti Fundecitrus, byla tato choroba zjištěna ve 22 % hlavních brazilských pěstitelských oblastí, což je o čtyři roky dříve 17 %. V některých oblastech vykazovala v loňském roce příznaky polovina rostlin. Podle něj se choroba rozšiřuje kvůli nedostatečnému ošetření porostů, počasí a rostoucímu odporu pěstitelů k pokácení infikovaných stromů, které ještě plodí.Podle Judy Ganesové, konzultantky, která toto odvětví sleduje přibližně tři desetiletí, bude mít Florida potíže s obnovením produkce citrusů. Stromy zoufale potřebují živiny, a přesto jsou ceny hnojiv zvýšené, a očekává se, že nadcházející období hurikánů přinese nadprůměrnou aktivitu, což zvýší rizika pro zemědělce, uvedla v rozhovoru.„Bude obrovskou výzvou obnovit produkci,“ řekla.Kontrakt na pomerančový džús – Zdroj: tradingeconomics