Podle výzkumné společnosti ReportLinker se na severoamerickém trhu s mezcalem v roce 2019 prodalo 326,29 milionu USD a očekává se, že do roku 2027 dosáhne 521,11 milionu USD. Statistiky společnosti Data Bridge Market Research uvádějí, že celosvětový trh s mezkalem dosáhl v roce 2021 prodeje ve výši 387,10 milionu USD a do roku 2029 se předpokládá jeho nárůst na 2,458 miliardy USD, což představuje roční míru růstu téměř 23 %.
„Mezcal, který byl kdysi doménou barmanů a znalců lihovin, se rozhodně dostal do hlavního proudu,“ říká Michael Anstendig, odborník na lihoviny a víno a spoluautor knihy The Japanese Art of Cocktail Making.
Anstendig poznamenal, že z technického hlediska je tequila podmnožinou mezcalu. Ale zatímco první z nich se může vyrábět pouze z agáve Blue Weber, mezcal používá více než 40 odrůd agáve, které před sklizní zrají na polích pět až 35 let.

„Řemeslné mezcaly se často vyrábějí v malých rodinných palírnách, kde se agáve praží v tradičních krytých podzemních jámách, které jim dodávají výrazně kouřový nádech.“
Dodává, že zatímco u tequily se oslavuje stárnutí díky výrazům jako reposado a anejo, stařené mezkaly jsou mnohem méně časté.
Podle Justina Lane Briggse, manažera mexického portfolia společnosti Skurnik Wines & Spirits, která spravuje více než 150 mezcalů, se nejdostupnější lahve mezcalu prodávají za minimálně 45 USD. Říká, že cena mnoha nejkvalitnějších se pohybuje nad 100 USD, přičemž cena některých přesahuje 200 USD.
„Při výrobě těchto mezcalů se často používá agáve, kterou je těžké sehnat, a jejich výroba vyžaduje náročný proces,“ říká Lane Briggs. „Vyrábějí se také v mikrokvantitách v odlehlých částech Mexika. Některá vydání mohou mít jen 100 lahví nebo dokonce méně.“
Níže uvádíme sedm mezcalů, které podle doporučení odborníků patří k nejvzácnějším a nejdražším na současném trhu.
Mezcal Amaras Logia Chuparrosa US$349.99

Chuparrosa od značky Amaras Logia, která nabízí více než půl tuctu mezcalů, se vyrábí ručně z agáve, která nese její jméno. Rostlina pochází z hor v oblasti Chontal v Oaxace a kvasí v kádích pod širým nebem za použití divokých kvasinek. Vyznačuje se chutí pražené kávy a zralých rozinek, občas se objeví i tóny citrusů.
Clase Azul Mezcal Guerrero US$349

Agáve papalote z mezcalu Guerrero společnosti Clase Azul pochází z málo známého státu Guerrero na jihozápadě Mexika podél pobřeží. Přímořské prostředí a lesy v této oblasti dodávají agáve svěží květinovou chuť, díky níž je mezcal citrusově-dřevitý a není tradičně kouřový. Jeho karafa je stejně nápadná jako samotný destilát a je ručně vyráběná dva týdny: má nefritovou barvu a je zdobená květinou, má barevný vršek s obrázkem kolibříka a je to kousek, který si můžete pověsit na krk ještě dlouho poté, co se nápoj vypije.
El Jolgorio Tobasiche US$245
El Jolgorio, který založila a provozuje rodina Cortesových z Oaxacy, je jedním z nejžádanějších mezcalů mezi vážnými fanoušky této lihoviny. Tento výraz, vyráběný v malých hliněných nádobách, používá Tobasiche, vzácný druh agáve, který je karamelový, bylinný a jemný, když přijde na kouř.
Tlamati Paper Planet US$185
Tato odrůda se vyrábí na úpatí Puebly z agáve Papalometl, která je v Oaxace známá jako Tobala a patří k nejvyhledávanějším odrůdám. Má hedvábnou strukturu, v chuti se objevuje tropické ovoce a má krémový závěr.

Macurichos Crassispina US$250
Macurichos se vyrábí ručně ze tří nejstarších a nejvzácnějších odrůd agáve v Oaxace – Crassispina, Maguey Blanco a Arroqueño – a otevírá se jemnými květinovými tóny, po nichž následují tóny paprik a jalapeňos. V závěru se naopak objevuje kukuřičné hedvábí a máslový karamel. Je součástí portfolia společnosti Skurnik a Lane Briggs ji doporučil párovat s ceviche, vepřovým bůčkem nebo krémovým dezertem, jako je flan nebo Pana cotta.
Real Minero Pechuga US$185
Rodina Angeles Carreno stojí za výrobou Real Minero Pechuga a je považována za špičku ve výrobě mezcalu, pokud jde o studium a uchovávání rostlin agáve. V této expresi se používá agáve Espadin. Stejně jako většina pechug se i tento mezcal spoléhá na kombinaci ovoce, koření a syrových kuřecích prsou – ano, čtete správně – během procesu destilace, což mu dodává pikantní a hrozinkový chuťový profil.
The Lost Explorer Salmiana US$180

Agáve Salmiana v tomto mezcalu roste 12 let, než se sklidí, a vyniká svou bylinnou chutí. Sladký a kořeněný zároveň, mezcal se na patře pomalu rozvíjí a odhaluje chuť pomerančů, chilli a sušených bylin. Je svěží a jasný.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky



























