Společnost LPM Restaurant & Bar, dříve známá jako La Petite Maison, uvádí, že obsluha, kuchaři a další zaměstnanci budou mít delší směny po dvou dnech a tři dny volna v týdnu v obou svých pobočkách ve Spojených arabských emirátech. Celkově budou zaměstnanci pracovat o něco méně hodin týdně a zachovají si stejný plat.
Francouzská restaurace provádí tuto změnu ve snaze přilákat a udržet si ty nejlepší zaměstnance v odvětví, které je známé vysokým tlakem. „Bylo opravdu nutné jednat,“ říká Alexandra Audonová, provozní ředitelka společnosti LPM pro Blízký východ. „V době, kdy všichni mluví o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, vás mohu ujistit, že pohostinství nikdy nebylo známé tím, že by tyto požadavky splňovalo.“
Tento krok přichází v době, kdy společnosti a vlády po celém světě experimentují se čtyřdenními pracovními týdny, což urychlilo přerušení pandemie Covid-19 . Některé studie pilotních programů z loňského roku dospěly k závěru, že zkrácená nebo stlačená pracovní doba je dobrá jak pro podniky, tak pro zaměstnance. Ve Velké Británii 88 % firem, které loni zkrácený týden vyzkoušely, uvedlo, že nový rozvrh funguje dobře.
V ideálním nastavení – které prosazuje novozélandská společnost 4 Day Week Global – by si zaměstnanci zkrátili pracovní dobu o celý pracovní den v týdnu, ale zachovali by si stejnou mzdu. V LPM budou zaměstnanci pracovat o tři hodiny méně než dosud.
Zdroj: Pexels
Také další restaurace po celém světě začaly experimentovat s rozvrhem svých zaměstnanců. Newyorský šéfkuchař Dan Barber změnil rozvrh v restauraci Blue Hill at Stone Barns tak, že zaměstnanci tráví dvě třetiny času tradiční prací v restauraci a třetinu času pracují na výzkumu a vývoji.
Čtyřdenní pracovní týden se častěji než v pohostinství zkouší v technologiích, finančnictví, odborných službách nebo v jiných kancelářských profesích, říká Joe O’Connor, ředitel a spoluzakladatel Centra pro zkrácení pracovní doby a bývalý výkonný ředitel společnosti 4 Day Week Global. Částečně je to proto, že v restauracích je méně volna: méně schůzek, které by mohly být e-maily.
„Pravděpodobně to vyžaduje poněkud inovativnější přístup,“ říká O’Connor. Přesto viděl, že se to daří. Některé restaurace automatizovaly určité procesy, jako jsou rezervace nebo platby, zatímco jiné šly tak daleko, že změnily uspořádání půdorysů, aby obsluha měla kratší trasy mezi dvěma body, říká.
Podniky, které nabízejí stejnou mzdu za méně hodin, dostávají záplavu životopisů a mají nízkou fluktuaci, říká O’Connor.
Spojené arabské emiráty již zavedly zkrácený pracovní týden pro státní zaměstnance. Před rokem země přesunula oficiální víkend na sobotu a neděli v souladu s globálními obchodními plány a z pátku – důležitého náboženského dne – udělala poloviční den pro většinu státních zaměstnanců. Emirát Šardžá severně od Dubaje přešel na čtyřdenní pracovní týden a zcela se vzdal pátečního půldne.
Zdroj: Unsplash
Společnost LPM zkoušela nový pracovní týden několik měsíců v každé z těchto lokalit: Dubaj, kde pracuje 110 zaměstnanců, a Abú Dhabí, kde pracuje 67 zaměstnanců. Do nového rozvrhu nejsou zahrnuti provozní zaměstnanci (myšleno kancelářští pracovníci), pouze zaměstnanci v přední a zadní části podniku. I když někteří lidé říkali, že si museli zvyknout na novou rutinu, nikdo si nestěžoval, říká Audon.
Společnost LPM chce tento koncept rozšířit do svých dalších restaurací na Blízkém východě v Kataru a Saúdské Arábii. Podle Audona by to v dalších čtyřech pobočkách – na Kypru, v Londýně, Miami a Hongkongu – mohlo být složitější, mimo jiné proto, že pracovní právo se liší.
„Všichni známe větu: ‚Spokojený personál, spokojený host‘,“ říká Audon. „Jiný způsob práce neexistuje.“
Myšlenka čtyřdenního pracovního týdne, kdy lidé pracují méně hodin týdně, ale stále dostávají stejnou mzdu, se v posledních letech těší určité oblibě. Zastánci čtyřdenního pracovního týdne tvrdí, že může vést ke zvýšení produktivity, spokojenosti s prací a rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem zaměstnanců a také ke snížení nákladů zaměstnavatelů. V některých odvětvích však může být náročné jej zavést a nemusí být praktický pro všechny společnosti. Je důležité pečlivě zvážit potenciální výhody a nevýhody čtyřdenního pracovního týdne a to, zda je pro konkrétní podnik nebo organizaci proveditelná.
Společnost LPM Restaurant & Bar, dříve známá jako La Petite Maison, uvádí, že obsluha, kuchaři a další zaměstnanci budou mít delší směny po dvou dnech a tři dny volna v týdnu v obou svých pobočkách ve Spojených arabských emirátech. Celkově budou zaměstnanci pracovat o něco méně hodin týdně a zachovají si stejný plat.Francouzská restaurace provádí tuto změnu ve snaze přilákat a udržet si ty nejlepší zaměstnance v odvětví, které je známé vysokým tlakem. „Bylo opravdu nutné jednat,“ říká Alexandra Audonová, provozní ředitelka společnosti LPM pro Blízký východ. „V době, kdy všichni mluví o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, vás mohu ujistit, že pohostinství nikdy nebylo známé tím, že by tyto požadavky splňovalo.“Tento krok přichází v době, kdy společnosti a vlády po celém světě experimentují se čtyřdenními pracovními týdny, což urychlilo přerušení pandemie Covid-19 . Některé studie pilotních programů z loňského roku dospěly k závěru, že zkrácená nebo stlačená pracovní doba je dobrá jak pro podniky, tak pro zaměstnance. Ve Velké Británii 88 % firem, které loni zkrácený týden vyzkoušely, uvedlo, že nový rozvrh funguje dobře.V ideálním nastavení – které prosazuje novozélandská společnost 4 Day Week Global – by si zaměstnanci zkrátili pracovní dobu o celý pracovní den v týdnu, ale zachovali by si stejnou mzdu. V LPM budou zaměstnanci pracovat o tři hodiny méně než dosud.Zdroj: PexelsTaké další restaurace po celém světě začaly experimentovat s rozvrhem svých zaměstnanců. Newyorský šéfkuchař Dan Barber změnil rozvrh v restauraci Blue Hill at Stone Barns tak, že zaměstnanci tráví dvě třetiny času tradiční prací v restauraci a třetinu času pracují na výzkumu a vývoji.Čtyřdenní pracovní týden se častěji než v pohostinství zkouší v technologiích, finančnictví, odborných službách nebo v jiných kancelářských profesích, říká Joe O’Connor, ředitel a spoluzakladatel Centra pro zkrácení pracovní doby a bývalý výkonný ředitel společnosti 4 Day Week Global. Částečně je to proto, že v restauracích je méně volna: méně schůzek, které by mohly být e-maily.„Pravděpodobně to vyžaduje poněkud inovativnější přístup,“ říká O’Connor. Přesto viděl, že se to daří. Některé restaurace automatizovaly určité procesy, jako jsou rezervace nebo platby, zatímco jiné šly tak daleko, že změnily uspořádání půdorysů, aby obsluha měla kratší trasy mezi dvěma body, říká.Podniky, které nabízejí stejnou mzdu za méně hodin, dostávají záplavu životopisů a mají nízkou fluktuaci, říká O’Connor.Spojené arabské emiráty již zavedly zkrácený pracovní týden pro státní zaměstnance. Před rokem země přesunula oficiální víkend na sobotu a neděli v souladu s globálními obchodními plány a z pátku – důležitého náboženského dne – udělala poloviční den pro většinu státních zaměstnanců. Emirát Šardžá severně od Dubaje přešel na čtyřdenní pracovní týden a zcela se vzdal pátečního půldne.Zdroj: UnsplashSpolečnost LPM zkoušela nový pracovní týden několik měsíců v každé z těchto lokalit: Dubaj, kde pracuje 110 zaměstnanců, a Abú Dhabí, kde pracuje 67 zaměstnanců. Do nového rozvrhu nejsou zahrnuti provozní zaměstnanci , pouze zaměstnanci v přední a zadní části podniku. I když někteří lidé říkali, že si museli zvyknout na novou rutinu, nikdo si nestěžoval, říká Audon.Společnost LPM chce tento koncept rozšířit do svých dalších restaurací na Blízkém východě v Kataru a Saúdské Arábii. Podle Audona by to v dalších čtyřech pobočkách – na Kypru, v Londýně, Miami a Hongkongu – mohlo být složitější, mimo jiné proto, že pracovní právo se liší.„Všichni známe větu: ‚Spokojený personál, spokojený host‘,“ říká Audon. „Jiný způsob práce neexistuje.“Myšlenka čtyřdenního pracovního týdne, kdy lidé pracují méně hodin týdně, ale stále dostávají stejnou mzdu, se v posledních letech těší určité oblibě. Zastánci čtyřdenního pracovního týdne tvrdí, že může vést ke zvýšení produktivity, spokojenosti s prací a rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem zaměstnanců a také ke snížení nákladů zaměstnavatelů. V některých odvětvích však může být náročné jej zavést a nemusí být praktický pro všechny společnosti. Je důležité pečlivě zvážit potenciální výhody a nevýhody čtyřdenního pracovního týdne a to, zda je pro konkrétní podnik nebo organizaci proveditelná.