Pomoc investorům
Invest mentoring
Odebírat Ranního Bullionáře
Podcast
Burzovnisvet Logo
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • IPO Radar

    Nadcházející IPO.

    MDLN 17 prosince, 2025

    Americký výrobce a distributor zdravotnických potřeb a zařízení

    471A 16 prosince, 2025

    Holdingová společnost poskytující služby záruky nájemného

    TBA Bude oznámeno

    Americká platforma pro nákup a prodej vstupenek na sportovní a kulturní akce

    TBA Bude oznámeno

    Komunikační platforma zaměřeá na hlasovou, video a textovou komunikaci

    Minulé IPO.

    CDNL 10 prosince, 2025

    Stavební společnost specializující se na infrastrukturní projekty

    PPHC.L 1 prosince, 2025

    Společnost specializující se na komunikaci v oblasti vládních vztahů

    UGAI 3 prosince, 2025

    UltraGreen.ai míří na burzu: vše podstatné o nadcházejícím IPO

    2685.HK 27 listopadu, 2025

    Digitální společnost zaměřená na e-commerce a využívající prvky AI

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
  • Login
Burzovnisvet.cz - Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy - zpravodajství
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • IPO Radar

    Nadcházející IPO.

    MDLN 17 prosince, 2025

    Americký výrobce a distributor zdravotnických potřeb a zařízení

    471A 16 prosince, 2025

    Holdingová společnost poskytující služby záruky nájemného

    TBA Bude oznámeno

    Americká platforma pro nákup a prodej vstupenek na sportovní a kulturní akce

    TBA Bude oznámeno

    Komunikační platforma zaměřeá na hlasovou, video a textovou komunikaci

    Minulé IPO.

    CDNL 10 prosince, 2025

    Stavební společnost specializující se na infrastrukturní projekty

    PPHC.L 1 prosince, 2025

    Společnost specializující se na komunikaci v oblasti vládních vztahů

    UGAI 3 prosince, 2025

    UltraGreen.ai míří na burzu: vše podstatné o nadcházejícím IPO

    2685.HK 27 listopadu, 2025

    Digitální společnost zaměřená na e-commerce a využívající prvky AI

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
    • Žádný výsledek
      Zobrazit všechny výsledky
BS Logo

Jak startup využívá AI k výrobě dalších veganských verzí Babybelu a Boursinu

Společnost Bel Group, která stojí za značkami jako Laughing Cow a Babybel, spolupracuje s biotechnologickou společností Climax Foods na výrobě nových rostlinných sýrů.

Andrej Krúpa Autor: Andrej Krúpa
7 května, 2023
5 min. čtení
Zdroj: Getty Images

Zdroj: Getty Images

5 min.
čtení
Přihlaste se k odběru newsletteru
Chcete využít této příležitosti?

Když procházíte uličkou se sýry v obchodě s potravinami, pravděpodobně poznáte nabídku skupiny Bel Group: červené Babybely zabalené do vosku, klínky Laughing Cow a krabice Boursin. Tato francouzská společnost vyrábí mléčné sýry již více než 150 let. Nyní se snaží rozšířit svou nabídku na rostlinné bázi prostřednictvím partnerství s Climax Foods, biotechnologickou společností se sídlem v kalifornském Berkeley, která využívá umělou inteligenci a datovou vědu k výrobě rostlinných alternativ, jež jsou podle ní „k nerozeznání“ od svých protějšků živočišného původu.

Skupina Bel Group se již pustila do oblasti rostlinných sýrů; v roce 2021 uvedla na trh bezmléčnou verzi sýru Boursin a v roce 2022 uvedla na trh veganské verze sýrů Babybel a Laughing Cow a novou značku Nurishh, která se věnuje výhradně rostlinným sýrům. Společnosti Bel Group a Climax budou společně vytvářet další rostlinné verze výrobků Bel, modernizovat stávající bezmléčné varianty díky technologii společnosti Climax a také uvádět na trh nové výrobky.

„Pokud jde o vytvoření výrobku, který optimálně nahradí živočišný produkt, a to možná dokonce k nerozeznání, bez prediktivního modelování to nejde,“ říká Oliver Zahn, generální ředitel a zakladatel společnosti Climax Foods. Ačkoli se do této oblasti pustilo mnoho začínajících podniků, které využívají technologie k výrobě alternativních bílkovin, společnost Climax je podle Zahna jedinečná svým přístupem, který spočívá v úplnějším využití rostlin v tomto procesu. Některé alternativy rostliny vůbec nevyužívají a místo toho se obracejí k technologiím, jako je přesná fermentace, aby napodobily mléčné bílkoviny; Climax se snaží dosáhnout stejných výsledků „plným prozkoumáním rostlinné říše“.

Zdroj: Getty Images

V podstatě to znamená, že společnost Climax využívá umělou inteligenci k tomu, aby zkoumala nejrůznější rostliny a jejich izolované části – jejich bílkoviny, tuky, chuťové látky atd. – a našla kombinaci, která napodobuje mléčný sýr. Podle společnosti by takovýto vývoj produktu ručně trval „miliardy let“. Místo toho může její proces strojového učení rychle provést několik experimentů a dokonce zjistit, jak tyto rostlinné složky použít různými způsoby, například při zahřátí nebo srážení s kyselinou, aby se dosáhlo různých chutí, textur a vůní.

„Zkoumáme také živočišné produkty do nejmenších detailů, abychom pochopili, proč chutnají tak, jak chutnají, a proč fungují tak, jak fungují, abychom pak mohli vytvořit tyto shody z kombinací rostlinných složek,“ říká Zahn a dodává, že společnost Climax může také vytvořit alternativy, které jsou „nutričně lepší a cenově konkurenceschopné“. Tato technologie také pomáhá zjistit, co je třeba během vývoje výrobku změnit: Algoritmy společnosti Climax mohou určit, která složka například dodala výrobku pevnější chuť v ústech, a tak mohou navrhnout změnu této složky, aby se chuť v ústech ještě více změnila. (Společnost si však stále cení lidského přispění a podílejí se na něm i řemeslní výrobci mléčných sýrů.)

Advertisement

Společnost Climax vyrábí vlastní sýry, včetně rostlinného modrého sýra, který vyzkoušeli vedoucí pracovníci společnosti Bel. „Kdysi jsem měla ve společnosti Bel na starosti akceleraci rostlinných sýrů, takže vím, jak je těžké mít chutný sýr,“ říká Caroline Sorlinová, ředitelka podniku Bel. Ale když ochutnala modrý sýr Climax, říká, že to bylo jako: „Panebože. Nejsme schopni udělat žádný rozdíl mezi [tímto] modrým sýrem a tím, co jsme zvyklí jíst ve Francii… a víte, že sýr je ve Francii dost důležitý.“

Chcete využít této příležitosti?

Sýry, které Climax vyrábí sám, se nejprve dostanou do restaurací a teprve poté na pulty obchodů. Zahn říká, že se jedná spíše o „luxusní sýry“, jako jsou modré sýry, sýry Brie a kozí sýry. To může zákazníky nadchnout, ale bývají trochu více specializované; debut ve fine diningových restauracích také znamená, že se budou zavádět v menším měřítku. Větší cestu ke změně potravinového systému však vidí v „masovějším prodeji výrobků, jako jsou ty, které Bel vyrábí již více než 100 let“.

Zdroj: Getty Images

Změna potravinového systému je důležitá i pro společnost Bel. Ačkoli je ikonickou mlékárenskou společností, chce do roku 2030 vyvážit své portfolio 50 % mléčných výrobků a 50 % rostlinných a ovocných produktů. „Je to poměrně ambiciózní cíl, ale my takový cíl potřebujeme. Nemáme jinou možnost,“ říká Sorlin. „Musíme být součástí přechodu na nové potraviny. Pokud chcete do roku 2050 nasytit 10 miliard lidí a zároveň zachovat zdroje planety, nemůžete zůstat v rámci stávajícího potravinového systému.“ (Společnost Bel investuje do regenerativního zemědělství i v případě své nabídky mléčných výrobků).

Společnost tvrdí, že sama nemůže změnit potravinový systém, a proto spolupracuje se společností Climax Foods. „Potřebujeme spolupracovat s těmi nejlepšími ve své třídě,“ říká Sorlin. Společnost Bel také chce, aby její rostlinné produkty byly výživné, cenově dostupné, měly stejnou strukturu jako jejich mléčné protějšky a měly nízkou uhlíkovou stopu.

Partnerství se společností Bel znamená, že Climax může své rostlinné sýry rozšířit rychleji, než by to dokázal sám; společnost Bel získala menšinový podíl ve startupu, který v roce 2020 získal 7,5 milionu dolarů v počátečním kole a celkem 27 milionů dolarů, aby tento přechod urychlila a zajistila společnosti dostatek zdrojů pro rychlý postup.

Díky partnerství získá společnost Climax také již známou značku Bel: Sýry na rostlinné bázi, které mají být uvedeny na trh v USA a v Evropě do konce roku 2024, budou opatřeny cobrandem. „Je to kouzelná kombinace, která má za cíl demokratizovat rostlinné [výrobky],“ říká Sorlin. Namísto toho, aby se rostlinné výrobky pouze uváděly na trh a doufalo se, že se dostanou ke spotřebitelům, budou nyní spotřebitelé říkat: „‚Aha, znám mini Babybel, zkusíme mini Babybel na rostlinné bázi,'“ říká. „Je snazší proniknout do domácnosti se značkou, která je známá.“

Když procházíte uličkou se sýry v obchodě s potravinami, pravděpodobně poznáte nabídku skupiny Bel Group: červené Babybely zabalené do vosku, klínky Laughing Cow a krabice Boursin. Tato francouzská společnost vyrábí mléčné sýry již více než 150 let. Nyní se snaží rozšířit svou nabídku na rostlinné bázi prostřednictvím partnerství s Climax Foods, biotechnologickou společností se sídlem v kalifornském Berkeley, která využívá umělou inteligenci a datovou vědu k výrobě rostlinných alternativ, jež jsou podle ní „k nerozeznání“ od svých protějšků živočišného původu.Skupina Bel Group se již pustila do oblasti rostlinných sýrů; v roce 2021 uvedla na trh bezmléčnou verzi sýru Boursin a v roce 2022 uvedla na trh veganské verze sýrů Babybel a Laughing Cow a novou značku Nurishh, která se věnuje výhradně rostlinným sýrům. Společnosti Bel Group a Climax budou společně vytvářet další rostlinné verze výrobků Bel, modernizovat stávající bezmléčné varianty díky technologii společnosti Climax a také uvádět na trh nové výrobky.„Pokud jde o vytvoření výrobku, který optimálně nahradí živočišný produkt, a to možná dokonce k nerozeznání, bez prediktivního modelování to nejde,“ říká Oliver Zahn, generální ředitel a zakladatel společnosti Climax Foods. Ačkoli se do této oblasti pustilo mnoho začínajících podniků, které využívají technologie k výrobě alternativních bílkovin, společnost Climax je podle Zahna jedinečná svým přístupem, který spočívá v úplnějším využití rostlin v tomto procesu. Některé alternativy rostliny vůbec nevyužívají a místo toho se obracejí k technologiím, jako je přesná fermentace, aby napodobily mléčné bílkoviny; Climax se snaží dosáhnout stejných výsledků „plným prozkoumáním rostlinné říše“.V podstatě to znamená, že společnost Climax využívá umělou inteligenci k tomu, aby zkoumala nejrůznější rostliny a jejich izolované části – jejich bílkoviny, tuky, chuťové látky atd. – a našla kombinaci, která napodobuje mléčný sýr. Podle společnosti by takovýto vývoj produktu ručně trval „miliardy let“. Místo toho může její proces strojového učení rychle provést několik experimentů a dokonce zjistit, jak tyto rostlinné složky použít různými způsoby, například při zahřátí nebo srážení s kyselinou, aby se dosáhlo různých chutí, textur a vůní.„Zkoumáme také živočišné produkty do nejmenších detailů, abychom pochopili, proč chutnají tak, jak chutnají, a proč fungují tak, jak fungují, abychom pak mohli vytvořit tyto shody z kombinací rostlinných složek,“ říká Zahn a dodává, že společnost Climax může také vytvořit alternativy, které jsou „nutričně lepší a cenově konkurenceschopné“. Tato technologie také pomáhá zjistit, co je třeba během vývoje výrobku změnit: Algoritmy společnosti Climax mohou určit, která složka například dodala výrobku pevnější chuť v ústech, a tak mohou navrhnout změnu této složky, aby se chuť v ústech ještě více změnila. Společnost Climax vyrábí vlastní sýry, včetně rostlinného modrého sýra, který vyzkoušeli vedoucí pracovníci společnosti Bel. „Kdysi jsem měla ve společnosti Bel na starosti akceleraci rostlinných sýrů, takže vím, jak je těžké mít chutný sýr,“ říká Caroline Sorlinová, ředitelka podniku Bel. Ale když ochutnala modrý sýr Climax, říká, že to bylo jako: „Panebože. Nejsme schopni udělat žádný rozdíl mezi [tímto] modrým sýrem a tím, co jsme zvyklí jíst ve Francii… a víte, že sýr je ve Francii dost důležitý.“Chcete využít této příležitosti?Sýry, které Climax vyrábí sám, se nejprve dostanou do restaurací a teprve poté na pulty obchodů. Zahn říká, že se jedná spíše o „luxusní sýry“, jako jsou modré sýry, sýry Brie a kozí sýry. To může zákazníky nadchnout, ale bývají trochu více specializované; debut ve fine diningových restauracích také znamená, že se budou zavádět v menším měřítku. Větší cestu ke změně potravinového systému však vidí v „masovějším prodeji výrobků, jako jsou ty, které Bel vyrábí již více než 100 let“.Změna potravinového systému je důležitá i pro společnost Bel. Ačkoli je ikonickou mlékárenskou společností, chce do roku 2030 vyvážit své portfolio 50 % mléčných výrobků a 50 % rostlinných a ovocných produktů. „Je to poměrně ambiciózní cíl, ale my takový cíl potřebujeme. Nemáme jinou možnost,“ říká Sorlin. „Musíme být součástí přechodu na nové potraviny. Pokud chcete do roku 2050 nasytit 10 miliard lidí a zároveň zachovat zdroje planety, nemůžete zůstat v rámci stávajícího potravinového systému.“ .Společnost tvrdí, že sama nemůže změnit potravinový systém, a proto spolupracuje se společností Climax Foods. „Potřebujeme spolupracovat s těmi nejlepšími ve své třídě,“ říká Sorlin. Společnost Bel také chce, aby její rostlinné produkty byly výživné, cenově dostupné, měly stejnou strukturu jako jejich mléčné protějšky a měly nízkou uhlíkovou stopu.Partnerství se společností Bel znamená, že Climax může své rostlinné sýry rozšířit rychleji, než by to dokázal sám; společnost Bel získala menšinový podíl ve startupu, který v roce 2020 získal 7,5 milionu dolarů v počátečním kole a celkem 27 milionů dolarů, aby tento přechod urychlila a zajistila společnosti dostatek zdrojů pro rychlý postup.Díky partnerství získá společnost Climax také již známou značku Bel: Sýry na rostlinné bázi, které mají být uvedeny na trh v USA a v Evropě do konce roku 2024, budou opatřeny cobrandem. „Je to kouzelná kombinace, která má za cíl demokratizovat rostlinné [výrobky],“ říká Sorlin. Namísto toho, aby se rostlinné výrobky pouze uváděly na trh a doufalo se, že se dostanou ke spotřebitelům, budou nyní spotřebitelé říkat: „‚Aha, znám mini Babybel, zkusíme mini Babybel na rostlinné bázi,'“ říká. „Je snazší proniknout do domácnosti se značkou, která je známá.“
Tagy: AIBabybelClimax Foods


    Chcete využít této příležitosti?


    Zanechte své kontaktní údaje, ozve se Vám licencovaný specialista a zároveň získáte:

    • Přístup k nejžhavějším IPO a investičním trendům.

    • Pravidelnou dávku aktuálních tipů pro Vaše portfolio v našem Newsletteru.

    • Investiční portfolio

    Máte zkušenosti s investováním?

    Jakou částku jste připraven použít na investování?



    Odesláním formuláře souhlasíte se zasíláním newsletteru Burzovní svět. Odhlásit se můžete kdykoli.

    Související:

    1. Powell upozorňuje, že skutečný stav trhu práce může být horší než ukazují čísla
    2. Změna ve vedení Lululemon otevírá prostor pro nový strategický obrat
    Advertisement

    Breaking.

    07:43

    Akcie LG Energy Solution klesly o 6 % po stažení strategie Fordu pro elektromobily.

    07:35

    Strategy získává dalších 10 645 bitcoinů

    07:30

    Athena Gold dokončila druhé kolo financování prostřednictvím soukromého umístění.

    07:23

    Brazilské akcie rostou při uzavření trhu; Bovespa získává 1,18 %

    07:19

    Akcie spojené s Bitcoinem klesají, protože kryptoměna se dále propadá do medvědího trhu.

    07:14

    Akcie Fordu rostou, když společnost aktualizuje prognózu pro rok 2025 a upravuje svou strategii pro elektromobily.

    Advertisement

    Příležitosti.

    Zdroj: BurzovniSvet.cz
    Akcie

    Jefferies věří v další růst Viking Holdings po silném výkonu akcií

    15 prosince, 2025

    Investiční banka Jefferies se přiklání k ještě optimističtějšímu pohledu na společnost Viking, která provozuje výletní plavby a v letošním roce...

    Zdroj: Getty Images

    BofA sází na akcie těžící z luxusu a změn spotřebitelského chování

    15 prosince, 2025
    Zdroj: Getty Images

    Nejlepší internetové akcie podle JPMorgan pro následující rok

    15 prosince, 2025
    Zdroj: Nanhua Futures

    Nanhua Futures vstupuje na burzu: IPO, které může změnit trh derivátů

    15 prosince, 2025
    Zdroj: PowerX

    IPO PowerX: Rychle rostoucí bateriová společnost vstupuje na burzu

    15 prosince, 2025

    IPO Radar.

    Medline Inc.

    Datum IPO: 17 prosince, 2025
    Potenciální ocenění: 55,3 miliardy USD

    Buďte u toho

    Nejčtenější zprávy.

    Santa Claus rally nezačíná před svátky — trhy tradičně ožívají až po Vánocích

    14 prosince, 2025

    Rok 2026 rozhodne o budoucnosti realitního modelu Opendoor

    13 prosince, 2025

    S&P 500 uzavřel na rekordním maximu navzdory poklesu Oracle a AI

    11 prosince, 2025

    Dokáže Meta zopakovat „rok efektivity“ a znovu nastartovat růst akcií v roce 2026?

    13 prosince, 2025

    GE Vernova láme rekordy po vylepšeném výhledu a štědré dividendové politice

    11 prosince, 2025

    Intuitive Machines získává důvěru Wall Street díky akvizici Lanteris

    14 prosince, 2025

    S&P 500 klesá s propadem v technologickém sektoru, Nvidia nadále roste

    15 prosince, 2025

    Broadcom zajistil propad celého technologického sektoru

    12 prosince, 2025
    Advertisement

    Tip editora.

    Zdroj: BurzovníSvět.cz
    Tip editora

    Bublina na trhu nezastavila boom umělé inteligence v Silicon Valley

    30 listopadu, 2025

    Během technologického boomu, který definoval druhou dekádu tohoto století, byla uniformou Silicon Valley obyčejná mikina s kapucí. Tento symbol ležérnosti...

    Advertisement

    Veškeré materiály a informace umístěné na internetových stránkách Burzovního Světa jsou čerpány z veřejně dostupných zdrojů, jako napriklad tyto a slouží výhradně pro informační účely. Při jejich tvorbě bylo postupováno s vynaložením maximální péče. Informace uveřejněné na internetových stránkách Burzovní Svět nemají charakter právních, daňových či jiného doporučení, analýz nebo návrhů a nabídek ke koupi či prodeji investičních nástrojů, jejichž realizací může dojít k poklesu či ztrátě investovaného majetku. Investiční doporučení, která jsou takto označena, jsou pouze informativní a nezávazná. Burzovní Svět neodpovídá za jakoukoli případnou škodu, která v souvislosti s nimi vznikne. Pro obchodování s investičními nástroji proto využívejte výhradně společnosti s udělenou licencí ČNB, popřípadě s platným povolením k činnosti na území České Republiky.

    Burzovní Svět zároveň prohlašuje, že neodpovídá za přímou i nepřímou škodu vzniklou v důsledku obchodování na kapitálových trzích všeobecně a příspěvky v diskusích vyjadřující názory čtenářů, nemusí být v souladu s postojem provozovatele a není možno je tím pádem považovat za jeho názory. Udělením souhlasu / přijetím podmínek zároveň souhlasíte s možností zasílání, či jiného kontaktování v rámci marketingových služeb obchodních partnerů Burzovního Světa. Více informací o cookies

    • Zásady ochrany osobních údajů a cookies
    • Reklama
    • Kontakt

    Burzovnisvet.cz © 2025

    Burzovnisvet.cz © 2025

    Název nebo symbol
    Žádný výsledek
    Zobrazit všechny výsledky
    • Burzy
      • Headlines
      • Breaking
      • Akcie
      • ETF
      • Dividendy
      • IPO
      • Forex
      • Komodity
      • Kryptoměny
      • Ekonomika
      • Hospodářské výsledky
    • Příležitost
    • IPO Radar
    • Nejčtenější
    • Bullionář Daily
    • Úspěch
      • Alternativní investice
      • Škola bullionáře
      • Miliardáři
      • Business
      • Bullionářova knihspirace
      • Bullionářův almanach
      • Bullionářův slovníček
    • AI
    • Česko
    • Invest mentoring
    • E-booky
    • Srovnávač brokerů
    • Kariéra
    • Pomoc investorům
    Odebírat Ranního Bullionáře Podcast

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    ·
    Poslední událost
    Poslední událost
      Kontaktujte nás

      Používáme soubory cookie a podobné technologie, které jsou nezbytné pro provoz webových stránek. Další soubory cookie se používají k provádění analýzy používání webových stránek. Pokračováním v používání našich webových stránek vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. Další informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů.