Tyto bílkoviny, známé jako „buněčně kultivované“ nebo „kultivované maso“, se vyrábějí ze zvířecích buněk, nikoli z poražených zvířat, a často se vyvíjejí pomocí fermentačního procesu v bioreaktorech.
Společnosti Upside Foods a Good Meat, obě se sídlem v Kalifornii, budou nyní moci podávat svá jídla nejprve v restauracích. Společnost Upside již přijala první objednávku a bude dodávat omezené množství do baru Crenn v San Francisku, zatímco Good Meat spolupracuje s restaurací ve Washingtonu, kterou vede šéfkuchař a majitel José Andrés.
Dnešní schválení následovalo po tom, co americké ministerstvo zemědělství minulý týden schválilo způsob, jakým obě společnosti hodlaly označovat své výrobky.

Obě společnosti také získaly grant na inspekci od USDA, Upside na své inženýrské, výrobní a inovační centrum a Good Meat na svůj demonstrační závod v Alamedě spolu se svým smluvním výrobním partnerem, společností JOINN Biologics. Podle společnosti Good Meat inspekční proces zahrnuje kontrolu zařízení a vybavení, standardní operační postup pro sanitaci a systematický přístup k identifikaci, hodnocení a kontrole rizik pro bezpečnost potravin.
Singapur byl doposud jedinou zemí, která povolovala prodej pěstovaných kuřat. Společnost Good Meat byla první společností, která získala povolení k prodeji svého produktu z kultivovaného kuřete v této zemi a v březnu obdržela povolení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, čímž se připojila ke společnosti Upside Foods jako jediné dvě společnosti, které postoupily do další fáze komercializace svých produktů v USA.
Pěstování masa je složitý proces, který je tradičně drahý a časově náročný. Do procesu se také zapojují chutě spotřebitelů. Kromě Singapuru a USA podporují toto odvětví některé regiony, například Velká Británie, zatímco jiné
V celosvětovém měřítku jsou desítky společností, které se snaží uvést na trh masné výrobky z kultivovaných nebo buněčných kultur, a po dnešním oznámení bude pravděpodobně přibývat společností, které urychlí proces schvalování svých výrobků. Ve Spojených státech musí společnosti před uvedením svých výrobků na trh získat souhlas jak od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, tak od amerického ministerstva zemědělství.

Navzdory problémům si někteří investoři rizikového kapitálu v této oblasti věří. Generální partner SOSV/IndieBio Po Bronson prostřednictvím e-mailu uvedl, že nová schválení jsou „skvělá pro odvětví masa pěstovaného na buňkách“. Vysvětlil, že velká část „produktů z buněčné kultivace, které přicházejí na trh, jsou hybridní produkty“ a že „s tím, jak se bude maso z buněčné kultivace rozšiřovat, bude to utvářet a měnit sektor alternativních bílkovin a ovlivňovat to, kdo se bude agregovat, kdo přežije a stane se součástí širšího dodavatelského řetězce pouze společnosti se skutečnými technologickými pokroky“. Není třeba dodávat, že doby, kdy stačilo koupit nějakou hrachovou bílkovinu, extrudér, rostlinný olej a metylcelulózu – a doufat, že se vytisknou peníze – jsou dávno pryč.“
Poznamenal také, že odvětví pěstovaného masa se mění a pro nové začínající společnosti bude obtížné konkurovat společnostem, které se již rozšířily: „Zaznamenali jsme několik akvizic, ale ne s vysokou hodnotou. Rozhodně bude proudit více peněz, ale pouze do společností, které mohou prokázat, že jejich technologie je smysluplně odlišná a není napodobitelná nebo zaměnitelná. To jsou společnosti, které je třeba sledovat.“
V průzkumu mezi investory z minulého týdne se investoři konkrétně zabývali společnostmi, které spolupracují s americkou vládou.
Jeden z investorů, Johnny Ream, partner společnosti Stray Dog Capital, poznamenal, že jeho firma podporuje společnosti v portfoliu, aby se včas zapojily do jednání s regulačními orgány a aby byly ve svém procesu transparentní.
„Tento otevřený dialog je zásadní pro identifikaci rizikových faktorů, které mohou být přítomny, a měl by být podkladem pro strategii vývoje produktu,“ řekl Ream. „Bez tohoto zapojení bude větší šance na významné regulační překážky a/nebo vzdělávání regulátora, když se společnost bude blížit vstupu na trh.“
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky