EU zavádí zákony, které zajišťují, že komodity včetně kakaa, kávy a palmového oleje nebudou pěstovány na odlesněné půdě, a zavádí také opatření, která řeší problémy, jako je dětská práce v dodavatelských řetězcích. Firmy jako Lindt & Spruengli AG, Ferrero SpA a Unilever Plc tvrdí, že tento krok podporují, protože se stará o životní prostředí a o ty, kteří plodiny pěstují.
Pro zákazníky, kteří stále častěji chtějí vědět, odkud jejich potraviny pocházejí a zda byly vyrobeny eticky, to však může být drahé. Druhý největší pěstitel kakaa Ghana varoval, že kupující by měli být připraveni zaplatit více kvůli investicím potřebným k zavedení systémů pro sledování původu bobů zpět na farmy. To může potenciálně zvýšit ceny zboží denní potřeby, jako jsou čokoládové tyčinky a sprchový gel, pro evropské spotřebitele, kteří se potýkají s krizí životních nákladů.
„Je zřejmé, že je třeba investovat,“ uvedl Francesco Tramontin, viceprezident pro vztahy s institucemi EU ve společnosti Ferrero, která vyrábí Kinder. Uvedl, že společnost již má zajištěnou plnou sledovatelnost farem, od kterých nakupuje kakao.
Vyhlídka na to, že za komodity, jako je kakao, bude nutné platit více, přichází v době, kdy inflace zůstává problémem zejména pro požitkářské pochoutky kvůli omezené nabídce. Například futures kontrakty na kakao se vyšplhaly na několikaleté maximum a ceny kávy v Londýně také vyskočily.
Výrobce prémiové čokolády Lindt, který nové nařízení rovněž přivítal a usiloval o jeho zavedení, se odmítl vyjádřit k možnému dopadu na spotřebitele.

Nová pravidla týkající se odlesňování vstupují v platnost již nyní, společnosti však mají na jejich dodržování čas do konce příštího roku. Pobřeží slonoviny a Ghana, odkud pocházejí dvě třetiny světové produkce kakaa, musí zavést zvláštní systémy, které budou splňovat požadavky EU – například označování půdy, na níž byly tyto produkty sklizeny.
Společnost Unilever, která používá čokoládu do svých zmrzlin a nakupuje ghanské kakao prostřednictvím zpracovatele Barry Callebaut AG, uvedla, že „planeta tato opatření zoufale potřebuje“ a že budou znamenat rovné podmínky v Evropě.
„Myslím, že Ghana má pravdu, když říká, že jako země bude potřebovat, aby všichni platili více, stejně jako my,“ řekla Hanneke Faberová, vedoucí oddělení výživy společnosti Unilever. Dodala, že společnost platí navíc, aby zajistila, že se zboží vyrábí bez odlesňování a otroctví.
Společnost Unilever uvedla, že se jí zatím daří nepřenášet ceny na spotřebitele a že doufá, že to bude platit pro celé odvětví i v budoucnu.
Sledování kakaa v současné době probíhá prostřednictvím dobrovolných programů udržitelnosti, které provádějí jednotlivé společnosti. Každý program má jiná kritéria a národní vlády nad nimi nemají žádný dohled. Tramontin ze společnosti Ferrero říká, že odvětví potřebuje standardy udržitelnosti na politické úrovni.
„V opačném případě budete mít jen společnosti, které tak nějak uzavřou svůj dodavatelský řetězec, což pro ně bude dobré z hlediska získání kakaa v Evropě, ale ne nutně s dopadem, který řekněme ve velkém měřítku chtějí mít všichni,“ řekl.

Společnost Nestlé SA se zavázala, že do roku 2023 bude kakao získávat bez odlesňování. Společnost Unilever uvedla, že do konce tohoto roku bude kakao, které nakupuje, rovněž bez odlesňování. Některé firmy tvrdí, že dodržování pravidel je již zakotveno v jejich systémech, analytici však varovali před zásahem do ziskovosti některých firem.
Například společnost Barclays Plc odhaduje, že procesy související s dodržováním pravidel pro Barry Callebaut v roce 2025 ovlivní přibližně 9 % Ebitdy v roce 2023. Zpracovatel se odmítl vyjádřit.
Kakao je klíčovou zemědělskou komoditou, která se pěstuje především pro výrobu čokolády. Pochází z kakaovníku, který je původem z tropických oblastí, přičemž většina produkce kakaa se uskutečňuje v zemích, jako je Pobřeží slonoviny, Ghana a Indonésie.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky