Pierre Chen sbírá vína stejně vášnivě jako umění, protože považuje víno za formu výtvarného umění stimulující čich a chuť
Chen prodává 25 000 lahví ze své sbírky na aukcích Sotheby’s, přičemž výnosy se odhadují na 50 milionů USD
Newyorská aukce zahrnuje vzácná vína z USA, Austrálie, Itálie a Francie, včetně prestižních značek jako Domaine de la Romanée-Conti a Dom Pérignon
Víno rozhodně není jedinou sběratelskou vášní Pierra Chena.
Naopak, miliardář a zakladatel tchajpejského výrobce elektronických součástek Yageo jej považuje za další formu výtvarného umění, která „využívá smysly, jež tradiční umělecká média obvykle nezahrnují, jako je čich a chuť“.
Tento přístup vedl Chena – který podle ArtNews patří mezi 200 největších sběratelů umění na světě – ke sbírání těch nejlepších vín na světě, z nichž část prodává dalším sběratelům v rámci celoročního světového turné po aukcích Sotheby’s, které začalo v Hongkongu letos v listopadu a bude pokračovat v New Yorku 13. září, než se vrátí do Hongkongu na závěrečný prodej v listopadu.
Série prodejů zahrnuje 25 000 lahví a odhaduje se, že vynese 50 milionů USD. Dosud se prodeje – včetně aukcí v Beaune a Champagne ve Francii – soustředily na velká vína z Bordeaux, Burgundska a Champagne a díky několika rekordním lotům dosáhly přibližně 20,35 milionu USD.
Newyorská aukce, jejíž očekávaná hodnota přesáhne 2,7 milionu USD, odhalí, jak Chen také sestavil sbírku těch nejlepších ušlechtilých a vzácných vín z celých USA, Austrálie a Evropy včetně Itálie a Španělska. Nechybí ani ceněné burgundské, bordeauxské a šampaňské.
Téměř 560 položek nabízených v New Yorku ukazuje Chenovu sběratelskou „otevřenost“ a jeho názor, že „skvělé víno je skvělé víno bez ohledu na to, kde bylo vyrobeno“, říká Richard Young, vedoucí aukčního oddělení Sotheby’s pro prodej vína v Americe.
Mezi více než 2 400 lahvemi, které jsou v aukci nabízeny, je i šest lahví italského super toskánského vína Sassicaia, ročník 1985, vyrobeného z 85 % z Cabernetu Sauvignon a 15 % z Cabernetu Franc, jehož cena se odhaduje na 13 000 až 18 000 USD. Z Itálie pochází také imperial a (šestilitrová láhev) Masseto 1995 (7 000-10 000 USD) a magnum (1,5 litru) Amarone della Valpolicella, Classico Riserva 1995 (2 600-3 500 USD).
V prodeji je také pět lahví australského Penfolds Grange 1982 (2 400-3 500 USD) a šest lahví Harlan Estate, Cabernet Sauvignon 1994 z Napa Valley (7 500-11 000 USD).
Výběr „dává našim klientům představu, že jeho chuťové buňky, jeho kurátorství, přesahují francouzská vína,“ říká Young. Je to také signál pro sběratele, že vína mimo trofejní jména jsou na sekundárním trhu velmi žádaná.
Newyorský prodej však zahrnuje spoustu trofejních vín. Vezměme si třeba jedinou láhev Domaine de la Romanée-Conti Romanée Conti 2005, která je nabízena odhadem za 20 000 až 28 000 USD. Různá bedna DRC 1999 z různých hvězdných vinic, včetně Romanée Conti, La Tâche a Grands Echézeau, se odhaduje na 65 000 až 95 000 USD.
Součástí prodeje je také šest lahví Dom Pérignon, Oenothèque 1971, jejichž cena se odhaduje na 10 000 až 14 000 USD.
Co to všechno spojuje, je pro Chena touha vlastnit vína, která vyjadřují „smysl pro místo“ pro každý region „a tato vína to ukazují“, říká Young.
Vykazují však také řadu stylů. Například v rámci Burgundska se vína z DRC vyrábějí jinak než Musigny z Domaine Faively, které se vyrábí z pozemku v Burgundsku, který Chen vlastní. DRC se klasicky vyrábí na zrání, zatímco Musigny představuje novější styl, který klade důraz na ovoce a je k dispozici k pití v mladším věku, říká Young.
Podobně v Itálii má Chen rád Monfortino Barolo od Giacoma Conterna – tradičně vyráběné víno z Piemontu – a také Masseto z oblasti Bolgheri ve středozápadním Toskánsku, která byla v 80. letech 20. století na špici ve výrobě vín na bázi Merlotu, říká Young (od roku 2005 ji vlastní společnost Frescobaldi). Vína od obou výrobců jsou v prodeji v New Yorku.
„Respektuje vizi každého jednotlivého vinaře, aby vytvořil ten nejlepší příklad, ať už ho interpretuje jakkoli,“ říká Young.
Sotheby’s nazývá celoroční „světové turné“ aukcí sbírkou „Epikurejcův atlas“, aby upozornila na sběratelovu vášeň pro gastronomii. „Záleží mu na chutích ve víně … a na tom, co bude podávat svým hostům nebo sobě, pokud jde o jídlo,“ říká Young. V Chenově vlastní restauraci Blanc v Paříži bude osobně spolupracovat s šéfkuchařem na vytvoření dokonalého párován
„Je velmi hrdý na to, jak vymýšlí buď překvapivá párování, která by nikoho nenapadla, nebo něco, co mu prostě přijde úžasné a chce se o to podělit s více lidmi,“ říká Young.
V prodeji je také řada velkoformátových lahví, například šestilitrové imperiální a 1,5litrové magnumy. Zejména magnumy, které se rovnají dvěma lahvím o objemu 750 ml, jsou pro sběratele skvělým formátem, zejména pro vyzrálé víno, a to nejen kvůli objemu, ale také proto, že větší láhev „dramaticky zachovává svěžest i při tak malém rozdílu velikosti formátu,“ říká.
Mezi magnumy ve sbírce je Vega Sicilia ‚Unico‘ 1962 ze Španělska (4 000 až 5 000 USD) a Harlan Estate, Cabernet Sauvignon z Napa Valley, Oakville (2 600 a 3 500 USD).
Chen získal mnoho svých lahví přímo od vinařství nebo ze sbírek jednotlivých majitelů prodaných v aukcích a nakupoval je po desetiletí. „Mnoho z těchto vín jsme už dlouho neviděli,“ říká Young.
Nyní jsou všechna prezentována v jednom prodeji, ale „nepřišlo to snadno. … Panu Chenovi trvalo nějakou dobu, než je všechny shromáždil,“ říká. „Máme to štěstí, že můžeme tak trochu udělat tuto kurátorskou akci najednou a doufáme, že si tyto láhve pořídí noví sběratelé.“
Víno rozhodně není jedinou sběratelskou vášní Pierra Chena. Naopak, miliardář a zakladatel tchajpejského výrobce elektronických součástek Yageo jej považuje za další formu výtvarného umění, která „využívá smysly, jež tradiční umělecká média obvykle nezahrnují, jako je čich a chuť“. Tento přístup vedl Chena – který podle ArtNews patří mezi 200 největších sběratelů umění na světě – ke sbírání těch nejlepších vín na světě, z nichž část prodává dalším sběratelům v rámci celoročního světového turné po aukcích Sotheby’s, které začalo v Hongkongu letos v listopadu a bude pokračovat v New Yorku 13. září, než se vrátí do Hongkongu na závěrečný prodej v listopadu. Série prodejů zahrnuje 25 000 lahví a odhaduje se, že vynese 50 milionů USD. Dosud se prodeje – včetně aukcí v Beaune a Champagne ve Francii – soustředily na velká vína z Bordeaux, Burgundska a Champagne a díky několika rekordním lotům dosáhly přibližně 20,35 milionu USD. Newyorská aukce, jejíž očekávaná hodnota přesáhne 2,7 milionu USD, odhalí, jak Chen také sestavil sbírku těch nejlepších ušlechtilých a vzácných vín z celých USA, Austrálie a Evropy včetně Itálie a Španělska. Nechybí ani ceněné burgundské, bordeauxské a šampaňské.Apartmány Benecko - Investiční apartmány v obci Benecko přímo na sjezdovce Reklama Téměř 560 položek nabízených v New Yorku ukazuje Chenovu sběratelskou „otevřenost“ a jeho názor, že „skvělé víno je skvělé víno bez ohledu na to, kde bylo vyrobeno“, říká Richard Young, vedoucí aukčního oddělení Sotheby’s pro prodej vína v Americe. Mezi více než 2 400 lahvemi, které jsou v aukci nabízeny, je i šest lahví italského super toskánského vína Sassicaia, ročník 1985, vyrobeného z 85 % z Cabernetu Sauvignon a 15 % z Cabernetu Franc, jehož cena se odhaduje na 13 000 až 18 000 USD. Z Itálie pochází také imperial a Masseto 1995 a magnum Amarone della Valpolicella, Classico Riserva 1995 . V prodeji je také pět lahví australského Penfolds Grange 1982 a šest lahví Harlan Estate, Cabernet Sauvignon 1994 z Napa Valley . Výběr „dává našim klientům představu, že jeho chuťové buňky, jeho kurátorství, přesahují francouzská vína,“ říká Young. Je to také signál pro sběratele, že vína mimo trofejní jména jsou na sekundárním trhu velmi žádaná. Newyorský prodej však zahrnuje spoustu trofejních vín. Vezměme si třeba jedinou láhev Domaine de la Romanée-Conti Romanée Conti 2005, která je nabízena odhadem za 20 000 až 28 000 USD. Různá bedna DRC 1999 z různých hvězdných vinic, včetně Romanée Conti, La Tâche a Grands Echézeau, se odhaduje na 65 000 až 95 000 USD. Součástí prodeje je také šest lahví Dom Pérignon, Oenothèque 1971, jejichž cena se odhaduje na 10 000 až 14 000 USD. Co to všechno spojuje, je pro Chena touha vlastnit vína, která vyjadřují „smysl pro místo“ pro každý region „a tato vína to ukazují“, říká Young. Vykazují však také řadu stylů. Například v rámci Burgundska se vína z DRC vyrábějí jinak než Musigny z Domaine Faively, které se vyrábí z pozemku v Burgundsku, který Chen vlastní. DRC se klasicky vyrábí na zrání, zatímco Musigny představuje novější styl, který klade důraz na ovoce a je k dispozici k pití v mladším věku, říká Young. Podobně v Itálii má Chen rád Monfortino Barolo od Giacoma Conterna – tradičně vyráběné víno z Piemontu – a také Masseto z oblasti Bolgheri ve středozápadním Toskánsku, která byla v 80. letech 20. století na špici ve výrobě vín na bázi Merlotu, říká Young . Vína od obou výrobců jsou v prodeji v New Yorku. „Respektuje vizi každého jednotlivého vinaře, aby vytvořil ten nejlepší příklad, ať už ho interpretuje jakkoli,“ říká Young. Sotheby’s nazývá celoroční „světové turné“ aukcí sbírkou „Epikurejcův atlas“, aby upozornila na sběratelovu vášeň pro gastronomii. „Záleží mu na chutích ve víně … a na tom, co bude podávat svým hostům nebo sobě, pokud jde o jídlo,“ říká Young. V Chenově vlastní restauraci Blanc v Paříži bude osobně spolupracovat s šéfkuchařem na vytvoření dokonalého párován „Je velmi hrdý na to, jak vymýšlí buď překvapivá párování, která by nikoho nenapadla, nebo něco, co mu prostě přijde úžasné a chce se o to podělit s více lidmi,“ říká Young. V prodeji je také řada velkoformátových lahví, například šestilitrové imperiální a 1,5litrové magnumy. Zejména magnumy, které se rovnají dvěma lahvím o objemu 750 ml, jsou pro sběratele skvělým formátem, zejména pro vyzrálé víno, a to nejen kvůli objemu, ale také proto, že větší láhev „dramaticky zachovává svěžest i při tak malém rozdílu velikosti formátu,“ říká. Mezi magnumy ve sbírce je Vega Sicilia ‚Unico‘ 1962 ze Španělska a Harlan Estate, Cabernet Sauvignon z Napa Valley, Oakville . Chen získal mnoho svých lahví přímo od vinařství nebo ze sbírek jednotlivých majitelů prodaných v aukcích a nakupoval je po desetiletí. „Mnoho z těchto vín jsme už dlouho neviděli,“ říká Young. Nyní jsou všechna prezentována v jednom prodeji, ale „nepřišlo to snadno. … Panu Chenovi trvalo nějakou dobu, než je všechny shromáždil,“ říká. „Máme to štěstí, že můžeme tak trochu udělat tuto kurátorskou akci najednou a doufáme, že si tyto láhve pořídí noví sběratelé.“