Globální ceny potravin v dubnu stouply kvůli vyšším cenám obilovin, masa a mléčných výrobků, což převážilo pokles cen cukru a rostlinných olejů, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Index cen potravin FAO dosáhl v dubnu 128,3 bodu, což je o 1 % více než v březnu (127,1 bodu). Meziročně vzrostl o 7,6 %, ale zůstává o 19,9 % pod maximem z března 2022 po ruské invazi na Ukrajinu.
U obilovin ceny vzrostly o 1,2 %, zejména kvůli omezenému vývozu pšenice z Ruska, vyšší poptávce po rýži a snížení zásob kukuřice v USA.
FAO uvedla, že kolísání měn a změny v celní politice zvyšují nejistotu na trzích. Přesto byl index cen obilovin meziročně o 0,5 % nižší.
Ceny masa vzrostly o 3,2 %, především kvůli vyšším cenám vepřového masa a silné poptávce po hovězím. Ceny mléčných výrobků vzrostly o 2,4 % a meziročně o 22,9 % díky rekordním cenám másla.
Naopak ceny rostlinných olejů klesly o 2,3 % a ceny cukru o 3,5 % kvůli obavám z globální ekonomické nejistoty.

Globální ceny potravin v dubnu stouply kvůli vyšším cenám obilovin, masa a mléčných výrobků, což převážilo pokles cen cukru a rostlinných olejů, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství .
Index cen potravin FAO dosáhl v dubnu 128,3 bodu, což je o 1 % více než v březnu . Meziročně vzrostl o 7,6 %, ale zůstává o 19,9 % pod maximem z března 2022 po ruské invazi na Ukrajinu.
U obilovin ceny vzrostly o 1,2 %, zejména kvůli omezenému vývozu pšenice z Ruska, vyšší poptávce po rýži a snížení zásob kukuřice v USA.
FAO uvedla, že kolísání měn a změny v celní politice zvyšují nejistotu na trzích. Přesto byl index cen obilovin meziročně o 0,5 % nižší.
Ceny masa vzrostly o 3,2 %, především kvůli vyšším cenám vepřového masa a silné poptávce po hovězím. Ceny mléčných výrobků vzrostly o 2,4 % a meziročně o 22,9 % díky rekordním cenám másla.
Naopak ceny rostlinných olejů klesly o 2,3 % a ceny cukru o 3,5 % kvůli obavám z globální ekonomické nejistoty.