Ceny potravin by měly v roce 2026 klesat ve většině vyspělých ekonomik, avšak rychlost a rozsah tohoto poklesu se budou lišit podle země.
V Japonsku, Británii a Kanadě je potravinová inflace v posledních měsících na vysoké úrovni, kde Japonsko vykazuje inflaci potravin ve výši 6 %, což tvoří téměř 60 % celkové inflace spotřebitelských cen. V Británii a Kanadě dosahuje inflace potravin 4,2 %, přičemž přispívá přibližně 20 % a 30 % k celkovým statistikám CPI.
Srovnáním: potravinová inflace v USA činí 2,6 % a v eurozóně 2,4 %.
Ekonomové zároveň upozorňují, že domácí zásobovací šoky a náklady na pracovní sílu v Japonsku a Británii přispěly k tomuto trendu. V Japonsku se výrazně zvýšily ceny rýže po slabých domácích sklizních, zatímco v Kanadě ovlivnily ceny potravin extrémní sucha v prériových regionech.
Důležité faktory ovlivňující ceny potravin zahrnují nárůst minimální mzdy, který v Japonsku zaznamenal největší roční vzestup za více než čtyři desetiletí a v Británii v důsledku zvýšených nákladů na Národní pojištění.
Ekonomové obzvlášť zdůrazňují, že vysoce viditelné změny cen potravin výrazně ovlivňují očekávání inflace domácností. V Japonsku a Británii jsou i nadále vysoká očekávání inflace na příštích pět až deset let.
Pro spotřebitele a centrální banky se však objevuje dobrá zpráva – potravinová inflace pravděpodobně dosáhla svého vrcholu jak v Británii, tak v Japonsku, a její úrovně v USA a eurozóně by měly zůstat v podstatně slabších hodnotách.
Chcete využít této příležitosti?
Ceny potravin by měly v roce 2026 klesat ve většině vyspělých ekonomik, avšak rychlost a rozsah tohoto poklesu se budou lišit podle země.
V Japonsku, Británii a Kanadě je potravinová inflace v posledních měsících na vysoké úrovni, kde Japonsko vykazuje inflaci potravin ve výši 6 %, což tvoří téměř 60 % celkové inflace spotřebitelských cen. V Británii a Kanadě dosahuje inflace potravin 4,2 %, přičemž přispívá přibližně 20 % a 30 % k celkovým statistikám CPI.
Srovnáním: potravinová inflace v USA činí 2,6 % a v eurozóně 2,4 %.
Ekonomové zároveň upozorňují, že domácí zásobovací šoky a náklady na pracovní sílu v Japonsku a Británii přispěly k tomuto trendu. V Japonsku se výrazně zvýšily ceny rýže po slabých domácích sklizních, zatímco v Kanadě ovlivnily ceny potravin extrémní sucha v prériových regionech.
Důležité faktory ovlivňující ceny potravin zahrnují nárůst minimální mzdy, který v Japonsku zaznamenal největší roční vzestup za více než čtyři desetiletí a v Británii v důsledku zvýšených nákladů na Národní pojištění.
Ekonomové obzvlášť zdůrazňují, že vysoce viditelné změny cen potravin výrazně ovlivňují očekávání inflace domácností. V Japonsku a Británii jsou i nadále vysoká očekávání inflace na příštích pět až deset let.
Pro spotřebitele a centrální banky se však objevuje dobrá zpráva – potravinová inflace pravděpodobně dosáhla svého vrcholu jak v Británii, tak v Japonsku, a její úrovně v USA a eurozóně by měly zůstat v podstatně slabších hodnotách.Chcete využít této příležitosti?