Pomoc investorům
Invest mentoring
Odebírat Ranního Bullionáře
Podcast
Burzovnisvet Logo
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • IPO Radar

    Nadcházející IPO.

    02691.HK 22 prosince, 2025

    Finanční společnost zaměřená na obchodování s futures a deriváty

    TBA Bude oznámeno

    Americká platforma pro nákup a prodej vstupenek na sportovní a kulturní akce

    TBA Bude oznámeno

    Komunikační platforma zaměřeá na hlasovou, video a textovou komunikaci

    BTGO Bude oznámeno

    Americká společnost specializující se na bezpečné úschovy kryptoměn

    Minulé IPO.

    MDLN 17 prosince, 2025

    Americký výrobce a distributor zdravotnických potřeb a zařízení

    471A 16 prosince, 2025

    Holdingová společnost poskytující služby záruky nájemného

    CDNL 10 prosince, 2025

    Stavební společnost specializující se na infrastrukturní projekty

    PPHC.L 1 prosince, 2025

    Společnost specializující se na komunikaci v oblasti vládních vztahů

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
  • Login
Burzovnisvet.cz - Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy - zpravodajství
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • IPO Radar

    Nadcházející IPO.

    02691.HK 22 prosince, 2025

    Finanční společnost zaměřená na obchodování s futures a deriváty

    TBA Bude oznámeno

    Americká platforma pro nákup a prodej vstupenek na sportovní a kulturní akce

    TBA Bude oznámeno

    Komunikační platforma zaměřeá na hlasovou, video a textovou komunikaci

    BTGO Bude oznámeno

    Americká společnost specializující se na bezpečné úschovy kryptoměn

    Minulé IPO.

    MDLN 17 prosince, 2025

    Americký výrobce a distributor zdravotnických potřeb a zařízení

    471A 16 prosince, 2025

    Holdingová společnost poskytující služby záruky nájemného

    CDNL 10 prosince, 2025

    Stavební společnost specializující se na infrastrukturní projekty

    PPHC.L 1 prosince, 2025

    Společnost specializující se na komunikaci v oblasti vládních vztahů

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
    • Žádný výsledek
      Zobrazit všechny výsledky
BS Logo

Nejlepší světové kavárny našly nový trend… Přecházejí na plesnivá zrna

Koji a japonská fermentace pomáhají zvýraznit sladkost, ovocnost a komplexnost nápoje.

Andrej Krúpa Autor: Andrej Krúpa
9 července, 2022
5 min. čtení
focus photography of coffee artwork

Zdroj: Unsplash

5 min.
čtení
Přihlaste se k odběru newsletteru
Chcete využít této příležitosti?

Šéfkuchaři se obecně snaží držet plísně mimo své kuchyně, ale v případě koji dělají výjimku. Už zhruba deset let je tato houba tajnou zbraní průkopnických šéfkuchařů, jako je Rene Redzepi v kodaňské restauraci Noma, a používá se ke kvašení obilí, vytvrzování bílkovin a dodávání umami pokrmům na sladko i na slano.

Nyní se nejoblíbenější plíseň kulinářského světa chystá stát největším trendem ve světě výběrové kávy. Podnikaví výrobci věří, že tato víceúčelová přísada může vylepšit průměrná kávová zrna a vytvořit šálek kofeinu lepší chuti.

Nastává příhodná doba pro maximalizaci kvality kávových zrn. Cena kávových zrn arabiky, která je nejoblíbenější na světě, se za poslední rok a půl více než zdvojnásobila.

„Největší věc, která dělá koji skvělou, je potenciál vypěstovat sladkost v kávách, které chybí, nebo vylepšit kávu na vyšší stupeň,“ říká Mason Salisbury, spoluzakladatel společnosti Luminous Coffee se sídlem v Nevadě, která je jedním z prvních, kdo v zemi zavedl kávu koji. Salisbury začal prodávat svá fermentovaná zrna letos na jaře; 200gramový sáček se prodává za přibližně 750 Kč.

Několik specializovaných kaváren po celém světě začalo prodávat sáčky s kávou koji, například Phoenix Coffee v Ohiu, Manhattan Coffee Roasters v Nizozemsku a Hatch v kanadském Ontariu. Manhattan Coffee Roasters rychle vyprodali zásoby, když během 72 hodin odvezli 100 kg kávy koji.

Advertisement

Ať už se káva připravuje metodou filtrování nebo přelévání, součástí půvabu procesu koji je skutečnost, že při správném provedení nepřidává kávě vlastní chuť. Pro odborníky z oboru je tato káva revoluční díky své schopnosti zvýšit kvalitu základního zrna a proměnit ho v lepší verzi sebe sama. Pro spotřebitele znamená koji kulatější, hedvábnější a sladší kávu.

Chcete využít této příležitosti?

Tento proces si získal vážnou pozornost poté, co finský barista Kaapo Paavolainen z helsinské kavárny One Day Coffee poprvé veřejně uvařil netradiční zrnkovou kávu koji na říjnovém mistrovství světa baristů v Miláně.

„Šampionát… je tak velký, že může definovat celou úrodu kávy na několik let dopředu,“ říká Paavolainen.

První úspěšnou várku kávových zrn ošetřených koji má na svědomí El Vergel Estates, butiková kávová farma v Kolumbii, která je známá svými špičkovými exotickými odrůdami. Farma spolupracovala s týmem nadšenců do koji, aby mohla plíseň – kmen houby aspergillus oryzae, která je známá především svou schopností přeměnit rýži na saké a sójové boby na pastu miso – použít pro kávu. Patřili k nim Salisbury, Christopher Feran, ředitel společnosti Phoenix Coffee, šéfkuchař Jeremy Umansky (jeho lahůdkářství Larder v Clevelandu v Ohiu prodává výrobky, jako je například pastrami konzervované koji) a Koichi Higuchi, výrobce spor koji sedmé generace z japonské Ósaky.

Postup je zdánlivě jednoduchý. Začíná se posypáním čerstvě natrhaných kávových třešní žlutobílým práškem koji – látkou, která vypadá jako mouka – a následným jemným promícháním pádlem. Bobule pak dva dny leží a vytvářejí nadýchaný bílý kožich, který se pak dva až tři týdny suší na slunci. Poté se rozemelou, aby se odstranila vnější slupka, a odesílají se do pražíren, které jsou otevřeny.

latte deconstructed bar nine
Zdroj: Unsplash

Tento proces, který Feran nazval Koji Supernatural Protocol, vedl v roce 2020 k výrobě prvních kávových zrn zpracovaných pomocí koji na světě. Paavolainen uvařil druhou sklizeň na pódiu během loňského mistrovství světa baristů.

Po této ukázce „byl o zpracování mezi mými kolegy obrovský zájem,“ říká Paavolainen. Mnozí nevěřili, že by se kvalita kávových zrn dala zlepšit pomocí plísní.

Zvýrazněná sladkost kávy Koji vzniká při fermentaci, kdy se enzymy rozkládají bílkoviny v kávové třešni na aminokyseliny a škroby na zkvasitelné cukry, říká Feran. Ty pomáhají „zvýšit vnímání sladkosti, ovocnosti a komplexnosti kávy“, říká.

Koji má „schopnost proměnit i ty nejobyčejnější ingredience“, říká Umansky. Tento proces umožňuje kávě „stát se brilantnější než původní zrno“, říká Rabi Aouam, zakladatel španělské společnosti Kima Coffee, dalšího z prvních uživatelů.

Fanoušci dychtiví vyzkoušet tento nápoj mohou očekávat o něco dražší šálek kávy. Obecně platí, že koji káva stojí zhruba dvakrát tolik za libru ve srovnání s běžnou kávou, což ve většině obchodů činí 5 až 7 dolarů (120-170 Kč) za šálek. Tato káva se v současné době dostává na jídelní lístky v místech, jako je Luminous v Brooklynu; v Bristolu ve Velké Británii Sweven příležitostně zásobuje kávová zrna. A protože se zpracování koji rozšířilo na farmy v Kolumbii, Guatemale, Kostarice, Thajsku, Číně, Vietnamu, Brazílii a Indonésii, bude fermentovaná káva letos na podzim dostupnější po celém světě.

Podle Paavolainena je transformační potenciál kávy koji snadno popsatelný: „Buďte vším, čím můžete být,“ říká.

Šéfkuchaři se obecně snaží držet plísně mimo své kuchyně, ale v případě koji dělají výjimku. Už zhruba deset let je tato houba tajnou zbraní průkopnických šéfkuchařů, jako je Rene Redzepi v kodaňské restauraci Noma, a používá se ke kvašení obilí, vytvrzování bílkovin a dodávání umami pokrmům na sladko i na slano.Nyní se nejoblíbenější plíseň kulinářského světa chystá stát největším trendem ve světě výběrové kávy. Podnikaví výrobci věří, že tato víceúčelová přísada může vylepšit průměrná kávová zrna a vytvořit šálek kofeinu lepší chuti.Nastává příhodná doba pro maximalizaci kvality kávových zrn. Cena kávových zrn arabiky, která je nejoblíbenější na světě, se za poslední rok a půl více než zdvojnásobila.„Největší věc, která dělá koji skvělou, je potenciál vypěstovat sladkost v kávách, které chybí, nebo vylepšit kávu na vyšší stupeň,“ říká Mason Salisbury, spoluzakladatel společnosti Luminous Coffee se sídlem v Nevadě, která je jedním z prvních, kdo v zemi zavedl kávu koji. Salisbury začal prodávat svá fermentovaná zrna letos na jaře; 200gramový sáček se prodává za přibližně 750 Kč.Několik specializovaných kaváren po celém světě začalo prodávat sáčky s kávou koji, například Phoenix Coffee v Ohiu, Manhattan Coffee Roasters v Nizozemsku a Hatch v kanadském Ontariu. Manhattan Coffee Roasters rychle vyprodali zásoby, když během 72 hodin odvezli 100 kg kávy koji.Ať už se káva připravuje metodou filtrování nebo přelévání, součástí půvabu procesu koji je skutečnost, že při správném provedení nepřidává kávě vlastní chuť. Pro odborníky z oboru je tato káva revoluční díky své schopnosti zvýšit kvalitu základního zrna a proměnit ho v lepší verzi sebe sama. Pro spotřebitele znamená koji kulatější, hedvábnější a sladší kávu.Chcete využít této příležitosti?Tento proces si získal vážnou pozornost poté, co finský barista Kaapo Paavolainen z helsinské kavárny One Day Coffee poprvé veřejně uvařil netradiční zrnkovou kávu koji na říjnovém mistrovství světa baristů v Miláně.„Šampionát… je tak velký, že může definovat celou úrodu kávy na několik let dopředu,“ říká Paavolainen.První úspěšnou várku kávových zrn ošetřených koji má na svědomí El Vergel Estates, butiková kávová farma v Kolumbii, která je známá svými špičkovými exotickými odrůdami. Farma spolupracovala s týmem nadšenců do koji, aby mohla plíseň – kmen houby aspergillus oryzae, která je známá především svou schopností přeměnit rýži na saké a sójové boby na pastu miso – použít pro kávu. Patřili k nim Salisbury, Christopher Feran, ředitel společnosti Phoenix Coffee, šéfkuchař Jeremy Umansky a Koichi Higuchi, výrobce spor koji sedmé generace z japonské Ósaky.Postup je zdánlivě jednoduchý. Začíná se posypáním čerstvě natrhaných kávových třešní žlutobílým práškem koji – látkou, která vypadá jako mouka – a následným jemným promícháním pádlem. Bobule pak dva dny leží a vytvářejí nadýchaný bílý kožich, který se pak dva až tři týdny suší na slunci. Poté se rozemelou, aby se odstranila vnější slupka, a odesílají se do pražíren, které jsou otevřeny.Zdroj: UnsplashTento proces, který Feran nazval Koji Supernatural Protocol, vedl v roce 2020 k výrobě prvních kávových zrn zpracovaných pomocí koji na světě. Paavolainen uvařil druhou sklizeň na pódiu během loňského mistrovství světa baristů.Po této ukázce „byl o zpracování mezi mými kolegy obrovský zájem,“ říká Paavolainen. Mnozí nevěřili, že by se kvalita kávových zrn dala zlepšit pomocí plísní.Zvýrazněná sladkost kávy Koji vzniká při fermentaci, kdy se enzymy rozkládají bílkoviny v kávové třešni na aminokyseliny a škroby na zkvasitelné cukry, říká Feran. Ty pomáhají „zvýšit vnímání sladkosti, ovocnosti a komplexnosti kávy“, říká.Koji má „schopnost proměnit i ty nejobyčejnější ingredience“, říká Umansky. Tento proces umožňuje kávě „stát se brilantnější než původní zrno“, říká Rabi Aouam, zakladatel španělské společnosti Kima Coffee, dalšího z prvních uživatelů.Fanoušci dychtiví vyzkoušet tento nápoj mohou očekávat o něco dražší šálek kávy. Obecně platí, že koji káva stojí zhruba dvakrát tolik za libru ve srovnání s běžnou kávou, což ve většině obchodů činí 5 až 7 dolarů za šálek. Tato káva se v současné době dostává na jídelní lístky v místech, jako je Luminous v Brooklynu; v Bristolu ve Velké Británii Sweven příležitostně zásobuje kávová zrna. A protože se zpracování koji rozšířilo na farmy v Kolumbii, Guatemale, Kostarice, Thajsku, Číně, Vietnamu, Brazílii a Indonésii, bude fermentovaná káva letos na podzim dostupnější po celém světě.Podle Paavolainena je transformační potenciál kávy koji snadno popsatelný: „Buďte vším, čím můžete být,“ říká.
Tagy: businesskávatrendy


    Chcete využít této příležitosti?


    Zanechte své kontaktní údaje, ozve se Vám licencovaný specialista a zároveň získáte:

    • Přístup k nejžhavějším IPO a investičním trendům.

    • Pravidelnou dávku aktuálních tipů pro Vaše portfolio v našem Newsletteru.

    • Investiční portfolio

    Máte zkušenosti s investováním?

    Jakou částku jste připraven použít na investování?



    Odesláním formuláře souhlasíte se zasíláním newsletteru Burzovní svět. Odhlásit se můžete kdykoli.

    Advertisement

    Breaking.

    07:53

    Eurazeo souhlasí s prodejem aktiv v hodnotě 260 milionů eur.

    07:18

    Medipost obdrží 8 milionů dolarů předem v japonské licenční dohodě na léčbu kolen.

    07:14

    Tchajwanské akcie při uzavření trhu klesly; Taiwan Weighted se snížil o 0,04 %

    06:48

    Trump vydává směrnici s cílem přistání na Měsíci a zřízení lunární základny do roku 2028.

    06:43

    Australské akcie rostou při uzavření trhu; S&P/ASX 200 se zvýšil o 0,47 %

    06:24

    Honda pozastaví výrobu v Japonsku a Číně kvůli dopadu nedostatku čipů.

    Advertisement

    Příležitosti.

    Zdroj: Getty Images
    Akcie

    Akcie Core Scientific jsou s výhledem na rok 2026 atraktivní příležitostí

    19 prosince, 2025

    Akcie společnosti Core Scientific se v posledních měsících ocitly pod tlakem, přesto podle analytiků investiční společnosti Citizens vzniká zajímavá investiční...

    Zdroj: Getty Images

    Akcie ServiceNow prudce oslabily, Bernstein vidí výjimečnou příležitost

    18 prosince, 2025
    Zdroj: Getty Images

    Akcie společnosti Meta mohou v příštích měsících výrazně posílit

    18 prosince, 2025
    Zdroj: Unsplash

    Akcie společnosti Airbnb by se mohly dočkat v příštím roce obratu

    18 prosince, 2025
    Zdroj: Reuters

    Baird věří v obrat u společnosti Gap, oživení značek si získává zákazníky

    18 prosince, 2025

    IPO Radar.

    Nanhua Futures Co., Ltd.

    Datum IPO: 22 prosince, 2025
    Potenciální ocenění: 8,61–11,48 miliardy HKD

    Buďte u toho

    Nejčtenější zprávy.

    S&P 500 posiluje s oživením technologického sektoru, inflace klesá

    18 prosince, 2025

    Central Bank Company a Ultra Green IPO na závěr roku potvrdily hype kolem emisí

    17 prosince, 2025

    S&P 500 klesá s propadem v technologickém sektoru, Nvidia nadále roste

    15 prosince, 2025

    Index S&P 500 uzavřel níže, Oracle a Nvidia zařídily propad AI sektoru

    17 prosince, 2025

    S&P 500 klesá kvůli výprodeji velkých technologických společností

    15 prosince, 2025

    Index S&P 500 uzavřel výše díky boomu technologických akcií

    18 prosince, 2025

    Akcie Core Scientific jsou s výhledem na rok 2026 atraktivní příležitostí

    19 prosince, 2025

    S&P 500 klesá kvůli obavám o ekonomiku USA; Tesla dosáhla rekordního závěru

    16 prosince, 2025
    Advertisement

    Tip editora.

    Zdroj: Shutterstock
    AI

    Broadcom a další čipové akcie patří mezi hlavní sázky J.P. Morgan pro rok 2026

    17 prosince, 2025

    Obavy z možné bubliny v oblasti umělé inteligence na finančních trzích v posledních měsících sílí.

    Advertisement

    Veškeré materiály a informace umístěné na internetových stránkách Burzovního Světa jsou čerpány z veřejně dostupných zdrojů, jako napriklad tyto a slouží výhradně pro informační účely. Při jejich tvorbě bylo postupováno s vynaložením maximální péče. Informace uveřejněné na internetových stránkách Burzovní Svět nemají charakter právních, daňových či jiného doporučení, analýz nebo návrhů a nabídek ke koupi či prodeji investičních nástrojů, jejichž realizací může dojít k poklesu či ztrátě investovaného majetku. Investiční doporučení, která jsou takto označena, jsou pouze informativní a nezávazná. Burzovní Svět neodpovídá za jakoukoli případnou škodu, která v souvislosti s nimi vznikne. Pro obchodování s investičními nástroji proto využívejte výhradně společnosti s udělenou licencí ČNB, popřípadě s platným povolením k činnosti na území České Republiky.

    Burzovní Svět zároveň prohlašuje, že neodpovídá za přímou i nepřímou škodu vzniklou v důsledku obchodování na kapitálových trzích všeobecně a příspěvky v diskusích vyjadřující názory čtenářů, nemusí být v souladu s postojem provozovatele a není možno je tím pádem považovat za jeho názory. Udělením souhlasu / přijetím podmínek zároveň souhlasíte s možností zasílání, či jiného kontaktování v rámci marketingových služeb obchodních partnerů Burzovního Světa. Více informací o cookies

    • Zásady ochrany osobních údajů a cookies
    • Reklama
    • Kontakt

    Burzovnisvet.cz © 2025

    Burzovnisvet.cz © 2025

    Název nebo symbol
    Žádný výsledek
    Zobrazit všechny výsledky
    • Burzy
      • Headlines
      • Breaking
      • Akcie
      • ETF
      • Dividendy
      • IPO
      • Forex
      • Komodity
      • Ekonomika
      • Hospodářské výsledky
    • Příležitost
    • IPO Radar
    • Nejčtenější
    • Bullionář Daily
    • Úspěch
      • Alternativní investice
      • Škola bullionáře
      • Miliardáři
      • Business
      • Bullionářova knihspirace
      • Bullionářův almanach
      • Bullionářův slovníček
    • AI
    • Česko
    • Invest mentoring
    • E-booky
    • Srovnávač brokerů
    • Kariéra
    • Pomoc investorům
    Odebírat Ranního Bullionáře Podcast

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    ·
    Poslední událost
    Poslední událost
      Kontaktujte nás

      Používáme soubory cookie a podobné technologie, které jsou nezbytné pro provoz webových stránek. Další soubory cookie se používají k provádění analýzy používání webových stránek. Pokračováním v používání našich webových stránek vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. Další informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů.