Invest mentoring
Odebírat Ranního Bullionáře
Podcast
Burzovnisvet Logo
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • DIP
  • IPO Radar

    Nadcházející IPO.

    BETA 4 listopadu, 2025

    Americká letecká společnost vyvíjející a vyrábějící elektrická letadla

    BLLN 6 listopadu, 2025

    Molekulárně diagnostická společnost vyvíjející prenatalní a onkologické testy

    AERO 6 listopadu, 2025

    Mexický letecký dopravce, který poskytuje mezinárodní i vnitrostátní lety

    TBA Bude oznámeno

    Americká platforma pro nákup a prodej vstupenek na sportovní a kulturní akce

    Minulé IPO.

    NAVN 30 října, 2025

    Společnost specializující se na řízení služebních cest a firemních výdajů

    Zdroj: Burzovni Svet
    06687.HK 21 října, 2025

    Technologická společnost JST Group úspěšně vstoupila na burzu!

    ALEC 15 října, 2025

    Přední stavební společnost působící v regionu Perského zálivu

    VSURE 8 října, 2025

    Bezpečnostní společnost poskytující monitorované bezpečnostní služby

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
  • Login
Burzovnisvet.cz - Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy - zpravodajství
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • DIP
  • IPO Radar

    Nadcházející IPO.

    BETA 4 listopadu, 2025

    Americká letecká společnost vyvíjející a vyrábějící elektrická letadla

    BLLN 6 listopadu, 2025

    Molekulárně diagnostická společnost vyvíjející prenatalní a onkologické testy

    AERO 6 listopadu, 2025

    Mexický letecký dopravce, který poskytuje mezinárodní i vnitrostátní lety

    TBA Bude oznámeno

    Americká platforma pro nákup a prodej vstupenek na sportovní a kulturní akce

    Minulé IPO.

    NAVN 30 října, 2025

    Společnost specializující se na řízení služebních cest a firemních výdajů

    Zdroj: Burzovni Svet
    06687.HK 21 října, 2025

    Technologická společnost JST Group úspěšně vstoupila na burzu!

    ALEC 15 října, 2025

    Přední stavební společnost působící v regionu Perského zálivu

    VSURE 8 října, 2025

    Bezpečnostní společnost poskytující monitorované bezpečnostní služby

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
    • Žádný výsledek
      Zobrazit všechny výsledky
BS Logo

Nejlepší světové kavárny našly nový trend… Přecházejí na plesnivá zrna

Koji a japonská fermentace pomáhají zvýraznit sladkost, ovocnost a komplexnost nápoje.

Andrej Krúpa Autor: Andrej Krúpa
9 července, 2022
5 min. čtení
focus photography of coffee artwork

Zdroj: Unsplash

5 min.
čtení
Přihlaste se k odběru newsletteru
Chcete využít této příležitosti?

Šéfkuchaři se obecně snaží držet plísně mimo své kuchyně, ale v případě koji dělají výjimku. Už zhruba deset let je tato houba tajnou zbraní průkopnických šéfkuchařů, jako je Rene Redzepi v kodaňské restauraci Noma, a používá se ke kvašení obilí, vytvrzování bílkovin a dodávání umami pokrmům na sladko i na slano.

Nyní se nejoblíbenější plíseň kulinářského světa chystá stát největším trendem ve světě výběrové kávy. Podnikaví výrobci věří, že tato víceúčelová přísada může vylepšit průměrná kávová zrna a vytvořit šálek kofeinu lepší chuti.

Nastává příhodná doba pro maximalizaci kvality kávových zrn. Cena kávových zrn arabiky, která je nejoblíbenější na světě, se za poslední rok a půl více než zdvojnásobila.

„Největší věc, která dělá koji skvělou, je potenciál vypěstovat sladkost v kávách, které chybí, nebo vylepšit kávu na vyšší stupeň,“ říká Mason Salisbury, spoluzakladatel společnosti Luminous Coffee se sídlem v Nevadě, která je jedním z prvních, kdo v zemi zavedl kávu koji. Salisbury začal prodávat svá fermentovaná zrna letos na jaře; 200gramový sáček se prodává za přibližně 750 Kč.

Několik specializovaných kaváren po celém světě začalo prodávat sáčky s kávou koji, například Phoenix Coffee v Ohiu, Manhattan Coffee Roasters v Nizozemsku a Hatch v kanadském Ontariu. Manhattan Coffee Roasters rychle vyprodali zásoby, když během 72 hodin odvezli 100 kg kávy koji.

Advertisement

Ať už se káva připravuje metodou filtrování nebo přelévání, součástí půvabu procesu koji je skutečnost, že při správném provedení nepřidává kávě vlastní chuť. Pro odborníky z oboru je tato káva revoluční díky své schopnosti zvýšit kvalitu základního zrna a proměnit ho v lepší verzi sebe sama. Pro spotřebitele znamená koji kulatější, hedvábnější a sladší kávu.

Chcete využít této příležitosti?

Tento proces si získal vážnou pozornost poté, co finský barista Kaapo Paavolainen z helsinské kavárny One Day Coffee poprvé veřejně uvařil netradiční zrnkovou kávu koji na říjnovém mistrovství světa baristů v Miláně.

„Šampionát… je tak velký, že může definovat celou úrodu kávy na několik let dopředu,“ říká Paavolainen.

První úspěšnou várku kávových zrn ošetřených koji má na svědomí El Vergel Estates, butiková kávová farma v Kolumbii, která je známá svými špičkovými exotickými odrůdami. Farma spolupracovala s týmem nadšenců do koji, aby mohla plíseň – kmen houby aspergillus oryzae, která je známá především svou schopností přeměnit rýži na saké a sójové boby na pastu miso – použít pro kávu. Patřili k nim Salisbury, Christopher Feran, ředitel společnosti Phoenix Coffee, šéfkuchař Jeremy Umansky (jeho lahůdkářství Larder v Clevelandu v Ohiu prodává výrobky, jako je například pastrami konzervované koji) a Koichi Higuchi, výrobce spor koji sedmé generace z japonské Ósaky.

Postup je zdánlivě jednoduchý. Začíná se posypáním čerstvě natrhaných kávových třešní žlutobílým práškem koji – látkou, která vypadá jako mouka – a následným jemným promícháním pádlem. Bobule pak dva dny leží a vytvářejí nadýchaný bílý kožich, který se pak dva až tři týdny suší na slunci. Poté se rozemelou, aby se odstranila vnější slupka, a odesílají se do pražíren, které jsou otevřeny.

latte deconstructed bar nine
Zdroj: Unsplash

Tento proces, který Feran nazval Koji Supernatural Protocol, vedl v roce 2020 k výrobě prvních kávových zrn zpracovaných pomocí koji na světě. Paavolainen uvařil druhou sklizeň na pódiu během loňského mistrovství světa baristů.

Po této ukázce „byl o zpracování mezi mými kolegy obrovský zájem,“ říká Paavolainen. Mnozí nevěřili, že by se kvalita kávových zrn dala zlepšit pomocí plísní.

Zvýrazněná sladkost kávy Koji vzniká při fermentaci, kdy se enzymy rozkládají bílkoviny v kávové třešni na aminokyseliny a škroby na zkvasitelné cukry, říká Feran. Ty pomáhají „zvýšit vnímání sladkosti, ovocnosti a komplexnosti kávy“, říká.

Koji má „schopnost proměnit i ty nejobyčejnější ingredience“, říká Umansky. Tento proces umožňuje kávě „stát se brilantnější než původní zrno“, říká Rabi Aouam, zakladatel španělské společnosti Kima Coffee, dalšího z prvních uživatelů.

Fanoušci dychtiví vyzkoušet tento nápoj mohou očekávat o něco dražší šálek kávy. Obecně platí, že koji káva stojí zhruba dvakrát tolik za libru ve srovnání s běžnou kávou, což ve většině obchodů činí 5 až 7 dolarů (120-170 Kč) za šálek. Tato káva se v současné době dostává na jídelní lístky v místech, jako je Luminous v Brooklynu; v Bristolu ve Velké Británii Sweven příležitostně zásobuje kávová zrna. A protože se zpracování koji rozšířilo na farmy v Kolumbii, Guatemale, Kostarice, Thajsku, Číně, Vietnamu, Brazílii a Indonésii, bude fermentovaná káva letos na podzim dostupnější po celém světě.

Podle Paavolainena je transformační potenciál kávy koji snadno popsatelný: „Buďte vším, čím můžete být,“ říká.

Šéfkuchaři se obecně snaží držet plísně mimo své kuchyně, ale v případě koji dělají výjimku. Už zhruba deset let je tato houba tajnou zbraní průkopnických šéfkuchařů, jako je Rene Redzepi v kodaňské restauraci Noma, a používá se ke kvašení obilí, vytvrzování bílkovin a dodávání umami pokrmům na sladko i na slano.Nyní se nejoblíbenější plíseň kulinářského světa chystá stát největším trendem ve světě výběrové kávy. Podnikaví výrobci věří, že tato víceúčelová přísada může vylepšit průměrná kávová zrna a vytvořit šálek kofeinu lepší chuti.Nastává příhodná doba pro maximalizaci kvality kávových zrn. Cena kávových zrn arabiky, která je nejoblíbenější na světě, se za poslední rok a půl více než zdvojnásobila.„Největší věc, která dělá koji skvělou, je potenciál vypěstovat sladkost v kávách, které chybí, nebo vylepšit kávu na vyšší stupeň,“ říká Mason Salisbury, spoluzakladatel společnosti Luminous Coffee se sídlem v Nevadě, která je jedním z prvních, kdo v zemi zavedl kávu koji. Salisbury začal prodávat svá fermentovaná zrna letos na jaře; 200gramový sáček se prodává za přibližně 750 Kč.Několik specializovaných kaváren po celém světě začalo prodávat sáčky s kávou koji, například Phoenix Coffee v Ohiu, Manhattan Coffee Roasters v Nizozemsku a Hatch v kanadském Ontariu. Manhattan Coffee Roasters rychle vyprodali zásoby, když během 72 hodin odvezli 100 kg kávy koji.Ať už se káva připravuje metodou filtrování nebo přelévání, součástí půvabu procesu koji je skutečnost, že při správném provedení nepřidává kávě vlastní chuť. Pro odborníky z oboru je tato káva revoluční díky své schopnosti zvýšit kvalitu základního zrna a proměnit ho v lepší verzi sebe sama. Pro spotřebitele znamená koji kulatější, hedvábnější a sladší kávu.Chcete využít této příležitosti?Tento proces si získal vážnou pozornost poté, co finský barista Kaapo Paavolainen z helsinské kavárny One Day Coffee poprvé veřejně uvařil netradiční zrnkovou kávu koji na říjnovém mistrovství světa baristů v Miláně.„Šampionát… je tak velký, že může definovat celou úrodu kávy na několik let dopředu,“ říká Paavolainen.První úspěšnou várku kávových zrn ošetřených koji má na svědomí El Vergel Estates, butiková kávová farma v Kolumbii, která je známá svými špičkovými exotickými odrůdami. Farma spolupracovala s týmem nadšenců do koji, aby mohla plíseň – kmen houby aspergillus oryzae, která je známá především svou schopností přeměnit rýži na saké a sójové boby na pastu miso – použít pro kávu. Patřili k nim Salisbury, Christopher Feran, ředitel společnosti Phoenix Coffee, šéfkuchař Jeremy Umansky a Koichi Higuchi, výrobce spor koji sedmé generace z japonské Ósaky.Postup je zdánlivě jednoduchý. Začíná se posypáním čerstvě natrhaných kávových třešní žlutobílým práškem koji – látkou, která vypadá jako mouka – a následným jemným promícháním pádlem. Bobule pak dva dny leží a vytvářejí nadýchaný bílý kožich, který se pak dva až tři týdny suší na slunci. Poté se rozemelou, aby se odstranila vnější slupka, a odesílají se do pražíren, které jsou otevřeny.Zdroj: UnsplashTento proces, který Feran nazval Koji Supernatural Protocol, vedl v roce 2020 k výrobě prvních kávových zrn zpracovaných pomocí koji na světě. Paavolainen uvařil druhou sklizeň na pódiu během loňského mistrovství světa baristů.Po této ukázce „byl o zpracování mezi mými kolegy obrovský zájem,“ říká Paavolainen. Mnozí nevěřili, že by se kvalita kávových zrn dala zlepšit pomocí plísní.Zvýrazněná sladkost kávy Koji vzniká při fermentaci, kdy se enzymy rozkládají bílkoviny v kávové třešni na aminokyseliny a škroby na zkvasitelné cukry, říká Feran. Ty pomáhají „zvýšit vnímání sladkosti, ovocnosti a komplexnosti kávy“, říká.Koji má „schopnost proměnit i ty nejobyčejnější ingredience“, říká Umansky. Tento proces umožňuje kávě „stát se brilantnější než původní zrno“, říká Rabi Aouam, zakladatel španělské společnosti Kima Coffee, dalšího z prvních uživatelů.Fanoušci dychtiví vyzkoušet tento nápoj mohou očekávat o něco dražší šálek kávy. Obecně platí, že koji káva stojí zhruba dvakrát tolik za libru ve srovnání s běžnou kávou, což ve většině obchodů činí 5 až 7 dolarů za šálek. Tato káva se v současné době dostává na jídelní lístky v místech, jako je Luminous v Brooklynu; v Bristolu ve Velké Británii Sweven příležitostně zásobuje kávová zrna. A protože se zpracování koji rozšířilo na farmy v Kolumbii, Guatemale, Kostarice, Thajsku, Číně, Vietnamu, Brazílii a Indonésii, bude fermentovaná káva letos na podzim dostupnější po celém světě.Podle Paavolainena je transformační potenciál kávy koji snadno popsatelný: „Buďte vším, čím můžete být,“ říká.
Tagy: businesskávatrendy

Chcete využít této příležitosti?

Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky

      Související:

      1. Proč ceny kávy letí vzhůru a co čeká milovníky kofeinu v budoucnu
      2. Starbucks ztrácí tempo: akcie od maxima klesly o 30 % a tržby dál klesají
      3. Gemini jde na burzu a posiluje bohatství dvojčat Winklevossových
      4. Keurig Dr Pepper kupuje JDE Peet’s za 18 miliard dolarů a plánuje rozdělení
      5. Zions Bancorp hlásí ztrátu 50 milionů dolarů, akcie klesají
      6. Špatná zpráva pro milovníky kávy. Rekordní ceny ještě porostou kvůli clům
      7. Řetězec kaváren Black Rock Coffee Bar získal při IPO 294 milionů dolarů
      8. Black Rock Coffee Bar cílí na ocenění 861 milionů dolarů při IPO v USA
      Advertisement

      Breaking.

      09:52

      Investiční příležitosti: Raketový růst firem na obzoru!

      09:42

      Čínská deflace: Proč snižování cen nepřináší úlevu?

      09:22

      Technologičtí giganti se topí v dluzích kvůli expanzi AI

      09:17

      Microsoft a Tesla září, Meta zápasí s AI výdaji

      09:12

      Francouzské daňové změny: Hrozí úpadek velkých firem?

      06:52

      Exelixis slaví růst s cabozantinibem a expanzí na trh NET

      Advertisement

      Příležitosti.

      Zdroj: Getty Images
      Akcie

      Goldman Sachs sází na další růst společnosti Nvidia díky boomu AI

      1 listopadu, 2025

      Společnost Nvidia se i nadále nachází v centru pozornosti investorů, kteří sledují vývoj trhu s umělou inteligencí a kapacitou výpočetní...

      Zdroj: Getty Images

      Akcie Twilio vyskočily díky rekordním výsledkům a silnému výhledu růstu

      1 listopadu, 2025
      Zdroj: Getty Images

      Proč může být v éře AI Alphabet atraktivnější investicí než Meta

      31 října, 2025
      Zdroj: Getty Images

      Výsledky technologických gigantů ukazují neutuchající hlad po čipech pro AI

      31 října, 2025
      Zdroj: Shutterstock

      Restrukturalizace OpenAI posouvá hodnotu Microsoftu nad 4 biliony dolarů

      29 října, 2025

      IPO Radar.

      BETA Technologies, Inc.

      Datum IPO: 4 listopadu, 2025
      Potenciální ocenění: 7,2 miliardy USD

      Buďte u toho

      Nejčtenější zprávy.

      Inflace v eurozóně se blíží cíli, ECB drží úrokové sazby beze změny

      1 listopadu, 2025

      Apple překonal očekávání, ale prodeje iPhonů v Číně zůstávají slabinou

      31 října, 2025

      S&P 500 končí mírně níže poté, co Fed zchladil naděje na prosincové snížení sazeb

      29 října, 2025

      S&P 500 uzavřel výše, Amazon posílil díky výsledkům za 3. čtvrtletí

      31 října, 2025

      Proč investoři ve velkém sází na růst emisních povolenek ETS2?

      29 října, 2025

      Zlato klesá po ochlazení očekávání snížení sazeb, říjen však končí růstem

      1 listopadu, 2025

      Investice do umělé inteligence rostou na 380 miliard dolarů a mění trh

      2 listopadu, 2025

      S&P 500 klesá, technologický sektor utrpěl velký propad kvůli Metě a Microsoftu

      30 října, 2025
      Advertisement

      Tip editora.

      Zdroj: Getty Images
      Akcie

      Citi vidí další růst pro těžaře Gold Fields díky rekordně drahému zlatu

      29 října, 2025

      Společnost Gold Fields patří mezi nejvýznamnější těžaře zlata na světě a v letošním roce se ocitla v centru pozornosti investorů.

      Advertisement

      Veškeré materiály a informace umístěné na internetových stránkách Burzovního Světa jsou čerpány z veřejně dostupných zdrojů, jako napriklad tyto a slouží výhradně pro informační účely. Při jejich tvorbě bylo postupováno s vynaložením maximální péče. Informace uveřejněné na internetových stránkách Burzovní Svět nemají charakter právních, daňových či jiného doporučení, analýz nebo návrhů a nabídek ke koupi či prodeji investičních nástrojů, jejichž realizací může dojít k poklesu či ztrátě investovaného majetku. Investiční doporučení, která jsou takto označena, jsou pouze informativní a nezávazná. Burzovní Svět neodpovídá za jakoukoli případnou škodu, která v souvislosti s nimi vznikne. Pro obchodování s investičními nástroji proto využívejte výhradně společnosti s udělenou licencí ČNB, popřípadě s platným povolením k činnosti na území České Republiky.

      Burzovní Svět zároveň prohlašuje, že neodpovídá za přímou i nepřímou škodu vzniklou v důsledku obchodování na kapitálových trzích všeobecně a příspěvky v diskusích vyjadřující názory čtenářů, nemusí být v souladu s postojem provozovatele a není možno je tím pádem považovat za jeho názory. Udělením souhlasu / přijetím podmínek zároveň souhlasíte s možností zasílání, či jiného kontaktování v rámci marketingových služeb obchodních partnerů Burzovního Světa. Více informací o cookies

      • Zásady ochrany osobních údajů a cookies
      • Reklama
      • Kontakt

      Burzovnisvet.cz © 2025

      Burzovnisvet.cz © 2025

      Název nebo symbol
      Žádný výsledek
      Zobrazit všechny výsledky
      • Burzy
        • Headlines
        • Breaking
        • Akcie
        • ETF
        • Dividendy
        • IPO
        • Forex
        • Komodity
        • Kryptoměny
        • Ekonomika
        • Hospodářské výsledky
      • Příležitost
      • DIP
      • IPO Radar
      • Nejčtenější
      • Bullionář Daily
      • Úspěch
        • Alternativní investice
        • Škola bullionáře
        • Miliardáři
        • Business
        • Bullionářova knihspirace
        • Bullionářův almanach
        • Bullionářův slovníček
      • AI
      • Česko
      • Invest mentoring
      • E-booky
      • Srovnávač brokerů
      • Kariéra
      Odebírat Ranního Bullionáře Podcast

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.