Společenské pití alkoholu je již dlouho součástí naší kultury. Historicky lidi sbližovalo, snižovalo bariéry, a dokonce nám pomáhalo ve válkách. Používáme ho k odreagování, navázání kontaktu s ostatními a k oslavám. Podle výzkumu zveřejněného v Harvard Business Review nám také pomáhá být kreativnější.
Může se zdát, že téměř bez ohledu na to, kam jdeme nebo co podnikáme, je alkohol neodmyslitelnou součástí – ať už se chystáte na zápas, grilování na zahradě nebo na slavnostní událost. Dobrá zábava vás může stát produktivitu a duševní jasnost v následujících dnech. Ale nemusí.
I když se neprobouzíte s bolestmi hlavy, které vám rozbíjejí lebku, neznamená to, že si nepoškozujete schopnost soustředit se, zapojit se a myslet. Pouhý jeden drink může stačit k tomu, abyste způsobili nekvalitní spánek, který si přirozeně spojujeme s nízkou energií, mozkovou mlhou a sníženou produktivitou následujícího dne. Špatný spánek však není viníkem. Je jím nápoj, který si pohrál s hladinou cukru v krvi.
Existuje však i dobrá zpráva: Ne každý nápoj má takový účinek.

Klíčem k udržení duševní jasnosti, hladiny energie a produktivity – i po požití alkoholu – je pochopení několika klíčových detailů. Ačkoli odpovědí na to, jak se cítit co nejlépe, je samozřejmě vyhnout se alkoholu úplně, zde je návod, jak se můžete chytřeji rozhodovat o pití v případech, kdy si ho chcete dopřát.
Díky těmto trikům se můžete cítit co nejlépe a i nadále vytěžit maximum z každého pracovního dne. Protože když začínáte podnikat a vedete firmu, každý den má velký význam pro dosažení prodejů a přiblížení se k vašim cílům.
- Při pití tvrdého alkoholu volte vodku nebo tequilu
Vodka a tequila jsou všeobecně považovány za „nejzdravější“ druhy alkoholu, protože mají přirozeně nižší obsah sacharidů a kalorií ve srovnání se svými předními protějšky. Když se tedy díváte na koktejlový lístek nebo se rozhodujete pro nějaký tvrdý nápoj, snažte se vybrat takový, který je na bázi vodky nebo tequily.
- Vynechejte ochucené likéry
Chcete-li přidat další aspekt toho, jaký typ nápoje zvolit, vynechejte některý z ochucených likérů. Jakkoli mohou být některé zábavné příchutě lákavé, neprospějí vám. Protože tyto sladké příchutě jsou samozřejmě, no, slazené cukrem. Výsledkem je skokové zvýšení hladiny cukru v krvi, které je často vyvažováno poklesem hladiny cukru v krvi. Jinými slovy, recept na špatný spánek.
- Zvolte si jako míchací prostředek sodovku

Hlavní příčinou mozkové mlhy a únavy následujícího dne je nadbytek cukru a pro mnohé z nich nemusí být nutně nejhorším viníkem alkohol, ale míchačka. Místo toho, abyste si vybrali nápoj smíchaný s cukrem z limonád, jako je Coca-Cola nebo ovocné šťávy, zvolte raději sodovku. Ta má přirozeně nula kalorií, nula sacharidů a nula cukru.
- Pozor na sirupy
Koktejly se sladí mnoha způsoby, z nichž většina je maskována jiným názvem než cukr. Do mnoha koktejlů se chytře vkrádá přidaný cukr, od jednoduchého sirupu po agáve. Místo toho se držte jednoduchosti a ochuťte svůj nápoj citrusovými plody, jako je citron nebo limetka, které mají přirozenou chuť a mnohem nižší obsah cukru.
- Když pijete víno, volte suché
Pokud pijete víno, už víte, že suché víno znamená méně cukru. A méně cukru samozřejmě znamená méně negativních účinků na hladinu glukózy a celkovou pohodu. Pokud tedy sáhnete po víně, volte suché.
- Když pijete pivo, dejte si hořké

Je známo, že pivo má nižší obsah cukru než víno nebo likér, ale na druhou stranu má vyšší obsah sacharidů v jedné porci. Podle společnosti Livestrong je lepší hořké pivo. Je to proto, že běžné pivo má 12 gramů sacharidů na porci a nula gramů cukru, zatímco hořčí piva, mají zhruba polovinu sacharidů a méně než půl gramu cukru. Pro tělo to znamená, že je snadněji zpracovává, a proto se po jeho konzumaci nacházíte v lepší kondici.
- Pijte po jídle
Všichni víme, že nemáme pít na lačný žaludek, a přesto je náš systém nastaven tak, že často pijeme před jídlem. Jdeme na skleničku před večeří, sedneme si do restaurace a objednáme si nejdříve nápoje. Před pitím bychom však měli něco sníst, abychom připravili svůj trávicí systém na nadcházející alkohol.
- Před pitím si dejte lžičku olivového oleje
V případech, kdy nemůžete jíst jídlo před pitím, udělejte svým střevům laskavost a před prvním drinkem vypijte lžičku olivového oleje. Pomáhá chránit váš žaludek tím, že ho vystýlá, což v podstatě slouží jako bariéra proti alkoholu.
Představte si to jako praní prádla a použití bělidla. Pokud dáte čisté bělidlo přímo do náplně, poškodíte si oblečení. Zatímco když ho zředíte vodou a pak ho tam nalijete, odvede svou práci a vyčistí vaše oblečení – bez jakýchkoli skvrn od bělidla. Je to podobné, jako když olivový olej před pitím působí na váš žaludek.
- Získejte dostatek vitaminu B

Konzumace alkoholu nás ochuzuje o vitaminy a minerály. Konkrétněji nás však ochuzuje o vitamin B, takže zvýšením jeho příjmu můžeme snížit běžné účinky alkoholu na druhý den nebo se jim případně dokonce vyhnout, uvádí Live Science.
- Zůstaňte hydratovaní
Jistě, to už jsme všichni slyšeli, ale nemusí to nutně znamenat, že se mezi každým drinkem musíte napít vody. Místo toho může být ještě důležitější být před pitím dobře hydratovaný. Jinými slovy, pití velkého množství vody po celý den před konzumací alkoholu pomůže správnému fungování vašich jater. Obecně je dehydratace podle společnosti NutriSense spojena se zvýšenou hladinou cukru v krvi, což souvisí s mlhou v mozku a únavou. Nečekejte tedy s hydratací, až začnete být dehydratovaní. Místo toho se hydratujte proaktivně a dehydrataci se vyhněte úplně.
Samozřejmě, že alkohol by se měl vždy konzumovat s mírou a bylo by nedopatřením neříci, že nakonec to, co vám řekne každý odborník na výživu, je vyhnout se pití alkoholu, jak jen to je možné. Ale když už se rozhodnete pít, použijte tyto tipy, aby vaše zábava nebyla pro vaše tělo tak špatná. Pomůže vám to přitom zlepšit spánek, duševní jas a produktivitu v následujících dnech. Mluvíme o tom nejlepším z obou světů.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky




























