Krevety jsou celosvětově jedním z nejoblíbenějších mořských plodů, ale chov těchto korýšů na farmách může mít ničivý dopad na místní stanoviště – a v některých případech i na klima. Singapurský startup nyní tvrdí, že má nové, k planetě šetrné řešení pro produkci potravin bez využití moře.
V pobřežních oblastech mohou krevetové farmy vytvářet stálý proud chemikálií, výkalů a antibiotik, které jsou vypouštěny zpět do oceánu. To je sice dost znepokojivé, ale toto odvětví je také spojováno s globálním oteplováním. Podle neziskového think tanku Planet Tracker je třicet procent ničení mangrovových porostů – silného pohlcovače uhlíku – a změn ve využívání půdy na pobřeží v jihovýchodní Asii připisováno chovu krevet.
Lov krevet ve volné přírodě může mít dopad na ostatní mořské živočichy a destabilizovat křehké ekosystémy. Než se mořské plody dostanou na talíře v USA, Evropě nebo Japonsku, často urazí tisíce kilometrů z farem v Číně, Thajsku nebo Brazílii, což představuje velkou uhlíkovou stopu.
Nejlepší budoucnost chovu krevet by proto mohla vypadat jako spojení datového centra a místní garáže – pokud s tím má společnost Vertical Oceans něco společného. Startup tvrdí, že jeho algoritmy umožňují produkci krevet v autonomních nádržích, které plánuje umístit v blízkosti poptávkových center na pevnině, jako je Las Vegas nebo Praha, čímž se eliminuje vypouštění do oceánu. Tento přístup produkuje lokálně vypěstované potraviny, které se sklízejí a doručují k vašim dveřím ještě týž den.
Zdroj: Unsplash
„Ukazujeme, jak by mohla vypadat budoucnost efektivní produkce bílkovin,“ říká spoluzakladatel a výkonný ředitel John Diener.
Vertical Oceans je nejnovější společností, která se snaží vyvinout udržitelnější modely akvakultury na pevnině pro základní zdroje potravin. Například produkce lososů na souši může mít ekologické výhody, pokud jsou ryby chovány v ohradách se slanou vodou, protože se zvířata odstraní z přirozeného mořského prostředí, čímž se eliminuje riziko přenosu virů a parazitů na volně žijící druhy.
Podle výzkumné skupiny Pitchbook Data Inc. roste apetit investorů po technologických společnostech souvisejících s potravinami: v roce 2021 investoři rizikového kapitálu vložili do tohoto odvětví více než 39 miliard dolarů, což je dvojnásobek částky, kterou financovali v předchozím roce. Ačkoli více než polovina těchto finančních prostředků směřovala do digitálních potravinářských podniků a online tržišť, akvakultura je připravena stát se větší součástí dodavatelského řetězce.
Společnosti rizikového kapitálu Khosla Ventures a SOSV investovaly v polovině loňského roku v rámci seed kola společnosti Vertical Oceans dohromady 4 miliony dolarů.
Rizika systémů, jako je ten, který buduje Vertical Oceans, spočívají v tom, že pokud se mechanický nebo biologický systém porouchá, může dojít ke špatnému vývoji, uvedl Cyr Couturier, mořský biolog a vědec v oblasti akvakultury z Institutu pro rybolov a moře na Memorial University of Newfoundland v Kanadě. Společnosti se mohou setkat s problémy, když se pokusí rozšířit výrobu, ačkoli modulární konstrukce Vertical Oceans by měla umožnit rozšiřování po malých krocích, pokud bude schopna pokrýt kapitálové požadavky, řekl.
Zdroj: Unsplash
Couturier uvedl, že za posledních deset let viděl několik systémů pro produkci lososů a krevet, které se dostaly do problémů, protože inženýři nerozuměli tomu, jak budou organismy spolupracovat se zařízeními, která postavili.
„Biologické systémy jsou často dlouhodobě nepředvídatelné,“ uvedl Couturier v e-mailu.
Nádrže společnosti Vertical Oceans jsou velké zhruba jako školní autobus. Podle Dienera provzdušňují a recirkulují vodu, krmí krevety a využívají makrořasy jako umibudo, které pohlcují dusík, fosfor a výkaly, čímž eliminují potřebu vypouštět odpadní vodu. Společnost při výrobě nepoužívá žádné chemikálie ani antibiotika a výsledkem prostředí s více druhy je mnohem zdravější vodní ekosystém.
„Důvodem, proč jsme schopni vyhnout se problémům s bakteriálními patogeny, je z velké části to, že máme tento zdravý a vyváženější ekosystém,“ řekl Diener.
Existuje také naděje, že mořské plody pěstované v nádržích mohou přinést to, co je pro většinu spotřebitelů nejdůležitější: chuť. Vědci zjistili, že okyselování oceánů – způsobené nadměrným množstvím rozpuštěného oxidu uhličitého – způsobuje, že měkkýši a korýši jsou pro naše chuťové buňky méně atraktivní.
Společnost Vertical Oceans zatím vyprodukovala asi 1 tunu krevet v rámci zkušebního projektu na malém rekreačním ostrově u pobřeží Singapuru a příští rok chce otevřít první komerční místo v USA. Společnost prodává přímo spotřebitelům v jihovýchodní Asii a zásobuje místní restaurace, včetně singapurské restaurace Open Farm Community.
Krevety jsou celosvětově jedním z nejoblíbenějších mořských plodů, ale chov těchto korýšů na farmách může mít ničivý dopad na místní stanoviště – a v některých případech i na klima. Singapurský startup nyní tvrdí, že má nové, k planetě šetrné řešení pro produkci potravin bez využití moře.V pobřežních oblastech mohou krevetové farmy vytvářet stálý proud chemikálií, výkalů a antibiotik, které jsou vypouštěny zpět do oceánu. To je sice dost znepokojivé, ale toto odvětví je také spojováno s globálním oteplováním. Podle neziskového think tanku Planet Tracker je třicet procent ničení mangrovových porostů – silného pohlcovače uhlíku – a změn ve využívání půdy na pobřeží v jihovýchodní Asii připisováno chovu krevet.Lov krevet ve volné přírodě může mít dopad na ostatní mořské živočichy a destabilizovat křehké ekosystémy. Než se mořské plody dostanou na talíře v USA, Evropě nebo Japonsku, často urazí tisíce kilometrů z farem v Číně, Thajsku nebo Brazílii, což představuje velkou uhlíkovou stopu.Nejlepší budoucnost chovu krevet by proto mohla vypadat jako spojení datového centra a místní garáže – pokud s tím má společnost Vertical Oceans něco společného. Startup tvrdí, že jeho algoritmy umožňují produkci krevet v autonomních nádržích, které plánuje umístit v blízkosti poptávkových center na pevnině, jako je Las Vegas nebo Praha, čímž se eliminuje vypouštění do oceánu. Tento přístup produkuje lokálně vypěstované potraviny, které se sklízejí a doručují k vašim dveřím ještě týž den.Zdroj: Unsplash„Ukazujeme, jak by mohla vypadat budoucnost efektivní produkce bílkovin,“ říká spoluzakladatel a výkonný ředitel John Diener.Vertical Oceans je nejnovější společností, která se snaží vyvinout udržitelnější modely akvakultury na pevnině pro základní zdroje potravin. Například produkce lososů na souši může mít ekologické výhody, pokud jsou ryby chovány v ohradách se slanou vodou, protože se zvířata odstraní z přirozeného mořského prostředí, čímž se eliminuje riziko přenosu virů a parazitů na volně žijící druhy.Chcete využít této příležitosti?Podle výzkumné skupiny Pitchbook Data Inc. roste apetit investorů po technologických společnostech souvisejících s potravinami: v roce 2021 investoři rizikového kapitálu vložili do tohoto odvětví více než 39 miliard dolarů, což je dvojnásobek částky, kterou financovali v předchozím roce. Ačkoli více než polovina těchto finančních prostředků směřovala do digitálních potravinářských podniků a online tržišť, akvakultura je připravena stát se větší součástí dodavatelského řetězce.Společnosti rizikového kapitálu Khosla Ventures a SOSV investovaly v polovině loňského roku v rámci seed kola společnosti Vertical Oceans dohromady 4 miliony dolarů.Rizika systémů, jako je ten, který buduje Vertical Oceans, spočívají v tom, že pokud se mechanický nebo biologický systém porouchá, může dojít ke špatnému vývoji, uvedl Cyr Couturier, mořský biolog a vědec v oblasti akvakultury z Institutu pro rybolov a moře na Memorial University of Newfoundland v Kanadě. Společnosti se mohou setkat s problémy, když se pokusí rozšířit výrobu, ačkoli modulární konstrukce Vertical Oceans by měla umožnit rozšiřování po malých krocích, pokud bude schopna pokrýt kapitálové požadavky, řekl.Zdroj: UnsplashCouturier uvedl, že za posledních deset let viděl několik systémů pro produkci lososů a krevet, které se dostaly do problémů, protože inženýři nerozuměli tomu, jak budou organismy spolupracovat se zařízeními, která postavili.„Biologické systémy jsou často dlouhodobě nepředvídatelné,“ uvedl Couturier v e-mailu.Nádrže společnosti Vertical Oceans jsou velké zhruba jako školní autobus. Podle Dienera provzdušňují a recirkulují vodu, krmí krevety a využívají makrořasy jako umibudo, které pohlcují dusík, fosfor a výkaly, čímž eliminují potřebu vypouštět odpadní vodu. Společnost při výrobě nepoužívá žádné chemikálie ani antibiotika a výsledkem prostředí s více druhy je mnohem zdravější vodní ekosystém.„Důvodem, proč jsme schopni vyhnout se problémům s bakteriálními patogeny, je z velké části to, že máme tento zdravý a vyváženější ekosystém,“ řekl Diener.Existuje také naděje, že mořské plody pěstované v nádržích mohou přinést to, co je pro většinu spotřebitelů nejdůležitější: chuť. Vědci zjistili, že okyselování oceánů – způsobené nadměrným množstvím rozpuštěného oxidu uhličitého – způsobuje, že měkkýši a korýši jsou pro naše chuťové buňky méně atraktivní. Společnost Vertical Oceans zatím vyprodukovala asi 1 tunu krevet v rámci zkušebního projektu na malém rekreačním ostrově u pobřeží Singapuru a příští rok chce otevřít první komerční místo v USA. Společnost prodává přímo spotřebitelům v jihovýchodní Asii a zásobuje místní restaurace, včetně singapurské restaurace Open Farm Community.