Futuristický nápad tohoto startupu na boj proti změně klimatu? Vyrábět maso ze vzduchu
Vědci ze společnosti Air Protein využívají desítky let starou technologii NASA, aby z atmosféry vytáhli molekuly a připravili pro vás hamburger - první uhlíkově negativní zdroj bílkovin na planetě.
Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru je koncentrace CO2 v zemské atmosféře nejvyšší za posledních 3,6 milionu let. Ačkoli se často jako hlavní viník obviňuje dopravní průmysl (tj. osobní a nákladní automobily, vlaky, lodě a letadla), mnozí nevědí, že druhým největším přispěvatelem je zemědělství, které se na emisích skleníkových plynů podílí více než 24 % a konkuruje všem druhům dopravy spalujícím fosilní paliva dohromady.
My lidé se doslova požíráme do klimatického chaosu, protože nám dochází zemědělská půda. I kdyby tradiční zemědělství nebylo pro životní prostředí tak problematické, je tu další hrozící problém, který nedokáže vyřešit: jak nakrmit 10 miliard lidí, kteří by měli do roku 2050 obývat planetu, což by podle odhadů Odboru OSN pro ekonomické a sociální záležitosti vyžadovalo zvýšení produkce potravin o 70 % při současných metodách.
Ale co kdybychom místo využívání půdy a zvířat k nakrmení lidstva mohli vytáhnout řešení ze vzduchu? Přesně to dělá Air Protein, potravinářská společnost z kalifornského Pleasantonu. Lisa Dysonová spolu s kolegou Johnem Reedem našli pomocí více než půl století staré technologie NASA způsob, jak šlehat prvky odebrané ze vzduchu s živými kulturami a vyrábět z nich bílkoviny, které se kombinují s kulinářskými přísadami, čímž vzniká „alternativa masa, která nevyžaduje kompromis mezi chutí, výživou a ohrožením klimatu“. Boj proti klimatickým změnám zjevně může vypadat a chutnat jako kuře.
Zakladatelé podali první patent na přenos uhlíku v roce 2007 a výrobek byl nakonec po ověření konceptu uveden na trh v roce 2019. Oficiálně se jedná o první uhlíkově negativní a pro Zemi pozitivní zdroj bílkovin. „Využíváme minimální zdroje a exponenciálně minimální plochu půdy,“ říká Dyson. „Ve skutečnosti by bylo zapotřebí sójové farmy o velikosti Texasu, aby se vyprodukovalo stejné množství bílkovin, jaké dokážeme vyprodukovat na letecké farmě o velikosti Disney Worldu.“
Na nový proces sázejí i velcí investoři. Společnost v lednu 2021 uzavřela prodej akcií Série A v hodnotě 32 milionů dolarů, které chce využít na komercializaci technologie, aby byla schopna rozšířit se na velkovýrobu. „Vidím, že Air Protein ovlivní budoucnost masa tím, že vytvoří zcela nový způsob výroby masa,“ říká Dyson. „Doufám, že inspiruje budoucí inovátory tím, že jim dá najevo, že problémy se změnou klimatu a odlesňováním můžeme vyřešit, jen musíme zaměřit svou energii na to, abychom tato řešení vymysleli.“
Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru je koncentrace CO2 v zemské atmosféře nejvyšší za posledních 3,6 milionu let. Ačkoli se často jako hlavní viník obviňuje dopravní průmysl , mnozí nevědí, že druhým největším přispěvatelem je zemědělství, které se na emisích skleníkových plynů podílí více než 24 % a konkuruje všem druhům dopravy spalujícím fosilní paliva dohromady.My lidé se doslova požíráme do klimatického chaosu, protože nám dochází zemědělská půda. I kdyby tradiční zemědělství nebylo pro životní prostředí tak problematické, je tu další hrozící problém, který nedokáže vyřešit: jak nakrmit 10 miliard lidí, kteří by měli do roku 2050 obývat planetu, což by podle odhadů Odboru OSN pro ekonomické a sociální záležitosti vyžadovalo zvýšení produkce potravin o 70 % při současných metodách.Ale co kdybychom místo využívání půdy a zvířat k nakrmení lidstva mohli vytáhnout řešení ze vzduchu? Přesně to dělá Air Protein, potravinářská společnost z kalifornského Pleasantonu. Lisa Dysonová spolu s kolegou Johnem Reedem našli pomocí více než půl století staré technologie NASA způsob, jak šlehat prvky odebrané ze vzduchu s živými kulturami a vyrábět z nich bílkoviny, které se kombinují s kulinářskými přísadami, čímž vzniká „alternativa masa, která nevyžaduje kompromis mezi chutí, výživou a ohrožením klimatu“. Boj proti klimatickým změnám zjevně může vypadat a chutnat jako kuře.Zakladatelé podali první patent na přenos uhlíku v roce 2007 a výrobek byl nakonec po ověření konceptu uveden na trh v roce 2019. Oficiálně se jedná o první uhlíkově negativní a pro Zemi pozitivní zdroj bílkovin. „Využíváme minimální zdroje a exponenciálně minimální plochu půdy,“ říká Dyson. „Ve skutečnosti by bylo zapotřebí sójové farmy o velikosti Texasu, aby se vyprodukovalo stejné množství bílkovin, jaké dokážeme vyprodukovat na letecké farmě o velikosti Disney Worldu.“Na nový proces sázejí i velcí investoři. Společnost v lednu 2021 uzavřela prodej akcií Série A v hodnotě 32 milionů dolarů, které chce využít na komercializaci technologie, aby byla schopna rozšířit se na velkovýrobu. „Vidím, že Air Protein ovlivní budoucnost masa tím, že vytvoří zcela nový způsob výroby masa,“ říká Dyson. „Doufám, že inspiruje budoucí inovátory tím, že jim dá najevo, že problémy se změnou klimatu a odlesňováním můžeme vyřešit, jen musíme zaměřit svou energii na to, abychom tato řešení vymysleli.“