Pocit větší svěžesti však může začít už při obědě. Podle studie zveřejněné v časopise Academy of Management je kvalitní polední přestávka základním způsobem, jak si odpočinout a načerpat síly na druhou polovinu dne.
Záleží však na tom, jak s časem naložíte. Výzkumníci zjistili, že věnování se relaxačním činnostem během oběda napomáhá obnově energie, zatímco práce přes oběd nebo dokonce společenský život mohou přinést neoptimální výsledky obnovy.
Klíčovým faktorem pro pocit osvěžení je samostatnost. Možnost svobodně si vybrat, jak strávit čas, byla dominantním faktorem toho, jak odpočinkové byly obědy zaměstnanců. Například když se zaměstnanec rozhodl strávit čas rozhovorem s ostatními, negativní účinky byly kompenzovány.
Takto byste měli trávit polední pauzu.
VYBERTE SI, CO JE PRO VÁS VHODNÉ
„Obědové přestávky by měly být regeneračními zážitky,“ říká Dr. Ken Mathos, ředitel oddělení people science na platformě Culture Amp, která se zaměřuje na zkušenosti zaměstnanců. „Pro introvertnějšího člověka to může znamenat, že se vzdálí od kanceláře a kolegů na dostatečně dlouhou dobu, aby mohl doplnit energii. Pro extraverta by to mohlo znamenat hledání způsobů, jak se spojit s lidmi, třeba prostřednictvím návštěvy odpočinkové nebo obědové zóny nebo kuchyňky.“

Mathos dodává, že správný postup bude ovlivněn také tím, co děláte celé dopoledne. „Dokonce i někteří extraverti se mohou rozhodnout pro samostatný oběd, pokud celý den telefonovali nebo pracovali na Zoomu,“ říká. „Pokud pracujete z domova a vyhledáváte sociální kontakt, možná si budete muset dopředu naplánovat schůzku na oběd, ať už virtuální nebo osobní.“
JDĚTE VEN
Některé aktivity jsou přirozeným povzbuzovačem energie a doplňují kognitivní zdroje, které jste celé dopoledne spalovali, říká Dr. Gloria Marková, profesorka informatiky na Kalifornské univerzitě a autorka knihy Attention Span: A Groundbreaking Way to Restore Balance, Happiness and Productivity
„Ideální je jít na 20 minut ven a projít se,“ říká. „Výzkumy ukázaly, že dvacetiminutová procházka může lidem výrazně snížit stres a můj vlastní výzkum ukázal, že se zvyšuje jejich divergentní myšlení – schopnost generovat více různých nápadů.“
Procházka také pomáhá bojovat proti sedavému zaměstnání. Výzkumy ukazují, že znalostní pracovníci tráví většinu dne vsedě. „Pohybujte se, procházejte se a protahujte,“ říká Mark.
VYHNĚTE SE VENTILAČNÍM SEZENÍM
Ať už se rozhodnete pro společenské setkání, nebo ne, Mathos říká, že je důležité vyhnout se rozhovorům o věcech, které jsou stresující. „Povídání o práci se spolupracovníky u oběda může být zábavné, pokud je to konverzace o práci a lidech, které máte rádi,“ říká. „Vyvarujte se toho, aby se konverzace u oběda změnila v odreagování, jinak si skutečně neodpočinete.“

Stejně tak se vyhněte tomu, abyste oběd využívali k diskusi o úkolech, které vás frustrují, dodává Mathos. „Diskutujte o pracovních úkolech, které nabízejí příležitost buď k tvůrčímu přístupu, nebo k získání věcného mentorství či pomoci od kolegy,“ říká. „Omílání hloupého, ale nezměnitelného nařízení generálního ředitele na tom nic nezmění a nepomůže vám uvolnit se natolik, abyste mohli čelit zbytku dne.“
JAK MOHOU ZAMĚSTNAVATELÉ POMOCI
Firmy mohou podporovat prostředí, kde se lidé mohou znovu spojit a načerpat síly, tím, že budou podporovat každodenní přestávku na oběd. Způsob, jakým si zařídíte kancelář, může podpořit pocit sounáležitosti pro ty, kteří čerpají energii ze socializace. Tento proces může být pro organizace přínosem díky vzájemnému oplodnění různých skupin, říká Christian Busch, vědecký pracovník Akademie managementu a ředitel programu CGA Global Economy na New York University, autor knihy The Serendipity Mindset.
„Můžete mít každý den tři stejné lidi, kteří spolu obědvají, což je sice hezké, ale ve skutečnosti to moc nepřispívá k tomu, čeho by firma mohla dosáhnout,“ říká. „Když Steve Jobs vedl Pixar, byl neoblomný v tom, že uprostřed musí být kavárna, která lidem napoví, aby narazili na jiné lidi. My chceme, aby do sebe lidé naráželi, zejména ti, kteří spolu obvykle nemluví. Vznikají tak tvůrčí kolize.“
Pro vzdálené týmy Busch doporučuje náhodné párování lidí napříč firmou na oběd nebo kávu online. „Vyberte lidi z různých divizí a pak jim dejte rychlý podnět, například: ‚Pojďme si krátce popovídat o jedné výzvě, se kterou se organizace potýká. Jak vás mohu podpořit?“ říká. „Díky tomu se propojí lidé napříč organizací, kteří by se obvykle nepotkali.“
Společnost HubSpot jde ještě o krok dál a motivuje lidi k pořádání vzdělávacích obědů. „Řekli: Hej, když půjdeš na oběd s někým mimo organizaci, tak ti zaplatíme oběd,“ říká Busch. „Zaměstnanci jsou motivováni k tomu, aby se spojovali s lidmi mimo organizaci a přinášeli nové nápady.“
Pointa je, že přestávky na oběd mají význam. Vyhněte se pokušení pracovat přes tu svou. Možná si myslíte, že tím dohoníte nebo předběhnete práci, ale také rychleji vyhoříte.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky




























