Skokový nárůst infekce virem Covid v Číně poškozuje masivní masokombináty v zemi a přidává se k příznakům rostoucího znepokojení způsobeného náhlým zrušením virových omezení ze strany Pekingu.
Podle Zhu Di, analytika společnosti Guangfa Futures, se porážky prasat v uplynulém týdnu snížily, což svědčí o nedostatku pracovních sil v masných závodech. Producenti masa uvedli, že docházka zaměstnanců a výroba jsou nyní značně nestabilní, protože pracovníci se nakazili ve stejnou dobu.
Situace je podobná tomu, co se stalo v jiných zemích na počátku pandemie. Masné závody byly ohniskem výskytu Covid-19 v USA a v celé Evropě, částečně kvůli vysoké hustotě pracovníků ve vnitřním prostředí a dlouhodobému těsnému kontaktu zaměstnanců na výrobní lince. To ohrožovalo zdraví pracovníků i širší společnosti.
Klíčový rozdíl nyní spočívá v tom, že Čína učinila rozhodný krok k životu s virem a nesnaží se kontrolovat prudký nárůst infekcí. Továrny vynakládají velké úsilí, aby udržely stroje v chodu, protože propuknutí nákazy může potenciálně rozkolísat výrobu všeho možného od vepřového masa přes automobily až po iPhony.
Celkový dopad na produkci masa bude omezený a krátkodobý, uvedl Zhu. K narušení dochází v době, kdy je spotřeba masa před lunárním novým rokem slabší, než se očekávalo, protože lidé mohou být opatrní při stolování a chtějí se vyhnout velkým shromážděním.
Podle komoditní poradenské společnosti Mysteel musela některá drůbeží jatka minulý týden nabídnout zaměstnancům příplatky, aby udržela provozní tempo poté, co si mnoho pracovníků vzalo dovolenou.

Skokový nárůst infekce virem Covid v Číně poškozuje masivní masokombináty v zemi a přidává se k příznakům rostoucího znepokojení způsobeného náhlým zrušením virových omezení ze strany Pekingu.
Podle Zhu Di, analytika společnosti Guangfa Futures, se porážky prasat v uplynulém týdnu snížily, což svědčí o nedostatku pracovních sil v masných závodech. Producenti masa uvedli, že docházka zaměstnanců a výroba jsou nyní značně nestabilní, protože pracovníci se nakazili ve stejnou dobu.
Situace je podobná tomu, co se stalo v jiných zemích na počátku pandemie. Masné závody byly ohniskem výskytu Covid-19 v USA a v celé Evropě, částečně kvůli vysoké hustotě pracovníků ve vnitřním prostředí a dlouhodobému těsnému kontaktu zaměstnanců na výrobní lince. To ohrožovalo zdraví pracovníků i širší společnosti.
Klíčový rozdíl nyní spočívá v tom, že Čína učinila rozhodný krok k životu s virem a nesnaží se kontrolovat prudký nárůst infekcí. Továrny vynakládají velké úsilí, aby udržely stroje v chodu, protože propuknutí nákazy může potenciálně rozkolísat výrobu všeho možného od vepřového masa přes automobily až po iPhony.
Celkový dopad na produkci masa bude omezený a krátkodobý, uvedl Zhu. K narušení dochází v době, kdy je spotřeba masa před lunárním novým rokem slabší, než se očekávalo, protože lidé mohou být opatrní při stolování a chtějí se vyhnout velkým shromážděním.
Podle komoditní poradenské společnosti Mysteel musela některá drůbeží jatka minulý týden nabídnout zaměstnancům příplatky, aby udržela provozní tempo poté, co si mnoho pracovníků vzalo dovolenou.
