Ve snaze podpořit původní potravinářské obiloviny podávala Indie světovým lídrům na slavnostní večeři, která zakončila první den summitu lídrů G20 v Dillí, proso, výživnou základní potravinu milionů Indů. Na seznamu hostů byly významné světové osobnosti jako prezident USA Joe Biden, britský premiér Rishi Sunak a japonský premiér Fumio Kišida. Tříchodová vegetariánská hostina, kterou pořádal indický prezident Droupadi Murmu, byla oslavou “podzimního období hojnosti” a zahrnovala eklektické varianty prosa.
Hlavní jídlo, chlebové pečivo doplněné glazovanými lesními houbami, prosínkovými křupinkami a červenou rýží Kerala s kari listy, ukázalo všestrannost této superpotraviny. Vedle toho si hosté pochutnali na Bakarkhani, mughlajském sladkém chlebu, a proslulých bombajských měkkých buchtách, k nimž se podávaly různé nápoje z celé Indie.
Tato propagace prosa je v souladu s vyhlášením roku 2023 “Mezinárodním rokem prosa” premiérem Naréndrou Módím a Organizací OSN pro výživu a zemědělství, což dokládá jeho nedávno zvýšený status zdravé alternativy k pšenici nebo rýži. Prohlášení skupiny G20 se rovněž vyslovilo pro posílení spolupráce v oblasti výzkumu obilovin odolných vůči klimatu a výživných obilovin, včetně prosa.
Ve snaze podpořit původní potravinářské obiloviny podávala Indie světovým lídrům na slavnostní večeři, která zakončila první den summitu lídrů G20 v Dillí, proso, výživnou základní potravinu milionů Indů. Na seznamu hostů byly významné světové osobnosti jako prezident USA Joe Biden, britský premiér Rishi Sunak a japonský premiér Fumio Kišida. Tříchodová vegetariánská hostina, kterou pořádal indický prezident Droupadi Murmu, byla oslavou “podzimního období hojnosti” a zahrnovala eklektické varianty prosa.
Hlavní jídlo, chlebové pečivo doplněné glazovanými lesními houbami, prosínkovými křupinkami a červenou rýží Kerala s kari listy, ukázalo všestrannost této superpotraviny. Vedle toho si hosté pochutnali na Bakarkhani, mughlajském sladkém chlebu, a proslulých bombajských měkkých buchtách, k nimž se podávaly různé nápoje z celé Indie.
Tato propagace prosa je v souladu s vyhlášením roku 2023 “Mezinárodním rokem prosa” premiérem Naréndrou Módím a Organizací OSN pro výživu a zemědělství, což dokládá jeho nedávno zvýšený status zdravé alternativy k pšenici nebo rýži. Prohlášení skupiny G20 se rovněž vyslovilo pro posílení spolupráce v oblasti výzkumu obilovin odolných vůči klimatu a výživných obilovin, včetně prosa.
