Podle ekonomů a právníků by kanadská snaha snížit ceny potravin prostřednictvím přísnější regulace mohla neúmyslně zvýšit náklady podniků, aniž by z toho měli prospěch spotřebitelé. Mírné zákony o hospodářské soutěži v zemi vedly k tomu, že některá odvětví ovládlo jen několik málo společností. Ve snaze zavést větší konkurenci oznámil premiér Justin Trudeau plány na změnu zákona o hospodářské soutěži a odstranění ustanovení, které umožňuje společnostem usilovat o fúze, které přinášejí zvýšení efektivity, i když poškozují hospodářskou soutěž.
Změny umožní kanadskému antimonopolnímu úřadu Competition Bureau blokovat transakce, o nichž se domnívá, že mohou zvýšit koncentraci trhu. K tomu dochází v době krize cenové dostupnosti v Kanadě, kdy ceny potravin od začátku pandemie v roce 2020 vzrostly o 25 %.
Kritici však tvrdí, že novela pravděpodobně inflaci potravin nezchladí, protože pouze brání budoucím transakcím mezi výrobci potravin a nemění stávající dominantní postavení na trhu. Omar Wakil z advokátní kanceláře Torys LLP uvedl, že navrhované změny by mohly výrazně zvýšit náklady podniků, které by se přenesly na spotřebitele. Podle Scotiabank se inflace potravin v Kanadě v současné době pohybuje na úrovni 25 %, což je méně než v Německu a Velké Británii, kde se pohybuje kolem 35 %.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky