Klíčové body
- Cla na brazilskou kávu zvýšila tlak na už tak vysoké ceny způsobené klimatickými problémy
- Globální zásoby kávy klesly od roku 2020 téměř o polovinu, což podporuje inflaci na trhu
- Pražírny musí buď zdražovat, nebo snižovat kvalitu směsí, což zasahuje spotřebitele
- Dopad 50% cla se plně projeví až koncem roku, což přinese další růst cen
Rekordně vysoké ceny, které spotřebitelé již nyní platí, ještě vzrostou, protože se začínají naplno projevovat dopady cel zavedených americkou administrativou prezidenta Donalda Trumpa.
Ještě na jaře si mnozí hráči v odvětví mysleli, že káva unikne seznamu komodit zasažených cly. V USA se totiž téměř nepěstuje a většina suroviny se dováží z Brazílie, Kolumbie či Vietnamu. Přesto byla káva zařazena na seznam v dubnu, a to s 10% clem na většinu dovozů. V srpnu se pak sazba na brazilskou kávu dramaticky zvýšila na 50 %, což vyvolalo šok na trhu a znejistění celého dodavatelského řetězce.
Káva jako oběť obchodní války
Pro menší pražírny, jako je Low Country Coffee Roasters z Jižní Karolíny, znamenalo rozhodnutí Washingtonu zásadní zásah do podnikání. Spolumajitel Chad Seegers popisuje, že nebylo možné vytvořit si dostatečné rezervy před zavedením cel. Ceny surových kávových zrn totiž už předtím prudce rostly, a navíc kávu lze skladovat pouze omezenou dobu. Podle Seegerse se náklady na surovinu zdvojnásobily, zatímco on sám si mohl dovolit zvýšit ceny svým zákazníkům pouze o 30 až 40 %. Maloobchodní ceny vzrostly v průměru o čtvrtinu, což už i tak mnoho kaváren a restaurací posunulo na hranu ziskovosti.

Brazilská káva přitom tvořila klíčovou součást směsí Low Country Coffee Roasters. Seegers proto musel receptury změnit a nahradit brazilská zrna kávou z Mexika či Střední Ameriky. Některé směsi, oblíbené u zákazníků, se tak staly minulostí. „Není možné přenést cenu 17 dolarů za libru na koncového zákazníka,“ vysvětluje Seegers.
Klimatické problémy prohlubují krizi
Cenový tlak ale není způsoben pouze cly. Trh s kávou se potýká s dlouhodobými problémy na straně nabídky. Jak upozorňuje Fernando Maximiliano ze společnosti StoneX, od roku 2020 čelí produkce kávy opakovaným klimatickým extrémům – suchům, mrazům či vlnám veder. To zasáhlo nejen Brazílii, největšího producenta na světě, ale i další země. Globální zásoby klesly zhruba z 59 milionů pytlů v roce 2020 na pouhých 36 až 37 milionů v roce 2024. Tento „trvalý šok v nabídce“ již sám o sobě tlačil ceny vzhůru, a nová cla situaci jen dramaticky zhoršila.
Průměrná cena mleté kávy v USA v srpnu dosáhla rekordních 8,87 dolaru za libru, nejvyšší úrovně od roku 1980. Pro srovnání, ještě v prosinci byla na úrovni 6,77 dolaru. Futures kontrakty na arabiku se obchodují vysoko – letos již posílily o více než 19 % a zůstávají blízko historických maxim.
Dopady na spotřebitele i byznys
Zatímco pražírny hledají alternativní zdroje a bojují s rostoucí administrativní zátěží kvůli clům, konečný účet platí spotřebitelé. Kavárny hlásí, že cena latte se v mnoha případech zvýšila z 4,50 dolaru na 7 dolarů. Zákazníci tak začínají přehodnocovat své návyky a někteří se luxusu každodenní kávy vzdávají.
Thijs Geijer, analytik banky ING, upozorňuje, že americký trh se teprve začíná přizpůsobovat novým podmínkám. Vývoz brazilské kávy do USA se v srpnu propadl o více než 75 % oproti roku 2024. Brazilští obchodníci drží zásoby a farmáři odkládají prodej, protože očekávají ještě vyšší ceny. To nutí americké dovozce obracet se na Kolumbii, Vietnam nebo menší producenty z Afriky, i když tyto zdroje nejsou schopny výpadek plně nahradit.

Pražírny mají v podstatě dvě možnosti: buď zvýšit ceny a přenést náklady na zákazníky, nebo měnit složení směsí a snížit kvalitu. „Ať už se rozhodnou jakkoli, pro milovníky kávy to nebude příjemná změna,“ konstatuje Geijer. Seegers přitom zdůrazňuje, že jeho společnost se nechce kvality vzdát – raději akceptuje nižší marže, než aby nabízela horší kávu.
Co čekat dál
Situace se navíc pravděpodobně ještě zhorší. Dopad 50% cla na brazilský vývoz se na amerických pultech teprve projeví, protože pražírny nejprve spotřebovávají starší zásoby. Analytici očekávají, že cenový šok naplno dorazí k maloobchodníkům ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.
Ani velcí hráči, jako je Starbucks, nejsou imunní. Finanční ředitelka Cathy Smith v červenci uvedla, že díky zajišťovacím strategiím firma dopady pocítí se zpožděním, ale počítá s tím, že nejvyšší nárůst cen se projeví v první polovině fiskálního roku 2026.
Znamená to, že kávový trh čeká dlouhé období napětí. Kombinace klimatických rizik, obchodních bariér a rostoucích nákladů přináší jeden z největších otřesů za poslední desetiletí. Spotřebitelé si tak budou muset zvykat na vyšší ceny – ať už u prémiové kávy, nebo u levnějších směsí.
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky