Klíčové body
- Cena kakaových bobů vzrostla na historická maxima, což výrazně zdražilo valentýnskou čokoládu
- Mnoho čokoládoven přenáší zvýšené náklady na zákazníky, některé dokonce dočasně zavírají
- Nízké ceny v minulosti vyhnaly farmáře z půdy, což nyní přispívá k nedostatku kakaa
- Přestože je čokoláda dražší, zůstává pro většinu lidí dostupným luxusem
Letos možná ukáže i to, jak hluboko máte do kapsy.
Vzhledem k tomu, že cena kakaových bobů na komoditním trhu trhá nevídané rekordy, promění se dárek z lásky jistě ve větší finanční závazek, než tomu bylo dříve. Ukazuje se, že pokud má láska pověst věčné lásky, nízká cena kakaa, základní složky čokolády, jí není.
Žádné boby, žádná valentýnská čokoláda
„Růst cen kakaa je naprosto spektakulární, už dva, dva a půl roku,“ řekl Philippe de Sellier, šéf společnosti Leonidas i belgické čokoládové federace Choprabisco. Když v létě 2022 stála méně než 2 000 dolarů za tunu, začátkem loňského roku skutečně vzala za své a během vánoční sezóny dosáhla vrcholu hodně přes 12 000 dolarů a od té doby se pohybuje kolem hranice 10 000 dolarů.
„Jsme svědky bezprecedentních cen. Tak vysoké nebyly za posledních 50 let,“ řekl Bart Van Besien, politický poradce skupiny pro spravedlivý obchod Oxfam. A dopad je cítit hluboko v zemi čokoládových labužníků Belgii, kde některým z 280 čokoládoven během valentýnského týdne krvácí srdce.

Dominque Persoone, majitel proslulé značky Chocolate Line, má ve své dílně v Bruggách stále spoustu bobů, které musí semlít, ale považuje se za šťastlivce, mimo jiné proto, že má také vlastní kakaovou plantáž v Mexiku.
„Mám spoustu kolegů, kteří jsou opravdu v problémech, protože cena je příliš vysoká,“ řekl. „Když nemáte dobré kontakty, tak už prostě nedodávají.“
Někteří prostě zavírají na Valentýna, řekl, a mění tak jednu z mála finančních radostí v roce na nucenou dovolenou v naději, že Velikonoce, s vajíčky a zajíčky, přinesou lepší zprávy. Mnoho čokoládoven nemůže jít na obvyklé ziskové marže a všechny dodatečné náklady na ceny kakaa přenášejí na své zákazníky. Persoone uvedl, že jen za poslední rok jeho čokolády zdražily o 20 %, zatímco de Selliers řekl, že velmi záleží na jednotlivých producentech.
Dokonalá čokoládová bouře
Šok v cenách kakaa je v podstatě metaforickou dokonalou bouří, v níž se mísí klima, nemoci, spekulace s komoditami, těžká situace farmářů a sociální vzestup po celém světě do jedné opojné směsi.
„Pokles produkce, ke kterému nyní došlo, přímo souvisel se změnou klimatu,“ řekl Van Besien a obvinil změny v ročním chodu dešťů a sucha v západní Africe, které oslabily citlivé stromy v klíčových produkčních oblastech. Persoone také uvedl, že se zvýšily teplotní rozdíly mezi nocí a dnem v malém pásu země kolem rovníku, kde se stromům může dařit. K tomu se přidaly nemoci, které způsobily, že se příliš mnoho sklizní nepodařilo.
Ve stejné době se po celém světě obyvatelstvo vymanilo z chudoby, v místech jako Čína se rozšířila střední třída a zvýšila se chuť na tuto pochoutku.
A co hůř, léta propadu cen bobů jednoduše vyhnala zemědělce z půdy, aby hledali lepší budoucnost ve městech, a ještě více snížila produkci. De Selliers uvedl, že „60 % kakaa pochází z Pobřeží slonoviny a Ghany a tito zemědělci si musí zajistit lepší živobytí. Je to nesmírně důležité.“

Persoone souhlasil: „Neplatili jsme dost na to, abychom měli pro zemědělce poctivou cenu.“
Takže kupodivu tehdejší nízké ceny přispívají k vysokým cenám v současnosti.
„Velkou ironií v kakaovém průmyslu je, že zemědělci nyní dostávají spravedlivou cenu ve chvíli, kdy od pěstování kakaa upouštějí,“ řekl Van Besien. „S cenou, kterou nyní dostávají, by mohli investovat do udržitelných postupů. Mohli poslat své děti do školy.“
Láska k čokoládě na dosah
Znamená to, že premiérová bonboniéra je na Valentýna provinilým potěšením?
„Ano, otázka viny ….. Je to ta, která vždycky funguje,“ řekl Van Besien, odborník na fair trade. „Nemohli bychom přežít, kdybychom na tyto věci neustále mysleli.“ Tvrdí, že legislativa by měla mít přednost před emocemi spotřebitelů.
„Měli bychom mít zákony, podle kterých je nákup kakaa pod výrobními náklady něco nelegálního. A nemělo by být na spotřebiteli, aby toto rozhodnutí učinil,“ řekl. Jak de Selliers, tak Persoone doufají, že pokud ceny opět klesnou, zůstanou kolem hranice 5 000 nebo 6 000 dolarů.
„Opravdu, opravdu doufám, že peníze půjdou zemědělcům,“ řekl Persoone.
Do té doby by tedy čokoláda i přes nárůst cen neměla zanechat příliš hořkou příchuť.
„Je to malý luxus, který si většina lidí stále může dovolit,“ řekl Persoone. „Doufám, že to tak zůstane.“
Chcete využít této příležitosti?
Zanechte svůj telefon a email a budete kontaktováni licencovanými odborníky