Pomoc investorům
Invest mentoring
Odebírat Ranního Bullionáře
Podcast
Burzovnisvet Logo
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • IPO Radar

    Nadcházející IPO.

    MDLN 17 prosince, 2025

    Americký výrobce a distributor zdravotnických potřeb a zařízení

    471A 16 prosince, 2025

    Holdingová společnost poskytující služby záruky nájemného

    TBA Bude oznámeno

    Americká platforma pro nákup a prodej vstupenek na sportovní a kulturní akce

    TBA Bude oznámeno

    Komunikační platforma zaměřeá na hlasovou, video a textovou komunikaci

    Minulé IPO.

    CDNL 10 prosince, 2025

    Stavební společnost specializující se na infrastrukturní projekty

    PPHC.L 1 prosince, 2025

    Společnost specializující se na komunikaci v oblasti vládních vztahů

    UGAI 3 prosince, 2025

    UltraGreen.ai míří na burzu: vše podstatné o nadcházejícím IPO

    2685.HK 27 listopadu, 2025

    Digitální společnost zaměřená na e-commerce a využívající prvky AI

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
  • Login
Burzovnisvet.cz - Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy - zpravodajství
  • Headlines
    • Breaking
    • Bullionář Daily
    • Akcie
    • Hospodářské výsledky
    • ETF
    • Dividendy
    • IPO
    • Forex
    • Komodity
    • Kryptoměny
    • Ekonomika
  • Příležitost
  • IPO Radar

    Nadcházející IPO.

    MDLN 17 prosince, 2025

    Americký výrobce a distributor zdravotnických potřeb a zařízení

    471A 16 prosince, 2025

    Holdingová společnost poskytující služby záruky nájemného

    TBA Bude oznámeno

    Americká platforma pro nákup a prodej vstupenek na sportovní a kulturní akce

    TBA Bude oznámeno

    Komunikační platforma zaměřeá na hlasovou, video a textovou komunikaci

    Minulé IPO.

    CDNL 10 prosince, 2025

    Stavební společnost specializující se na infrastrukturní projekty

    PPHC.L 1 prosince, 2025

    Společnost specializující se na komunikaci v oblasti vládních vztahů

    UGAI 3 prosince, 2025

    UltraGreen.ai míří na burzu: vše podstatné o nadcházejícím IPO

    2685.HK 27 listopadu, 2025

    Digitální společnost zaměřená na e-commerce a využívající prvky AI

  • Úspěch
    • Alternativní investice
    • Škola bullionáře
    • Miliardáři
    • Business
    • Bullionářova knihspirace
    • Bullionářův almanach
    • Bullionářův slovníček
  • AI
  • Česko
  • E-booky
  • Srovnávač brokerů
  • Kariéra
    • Žádný výsledek
      Zobrazit všechny výsledky
BS Logo

Byrokracie pomalu zabíjí hongkongské pouliční stánky s jídlem

V pouličním stánku v dělnické čtvrti Hongkongu připravují manželé za zvuku hučícího otevřeného ohně smaženou rýži, sendviče s opečenými vejci, sendviče a mléčný čaj.

Andrej Krúpa Autor: Andrej Krúpa
28 ledna, 2023
5 min. čtení
Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Bloomberg

5 min.
čtení
Přihlaste se k odběru newsletteru
Chcete využít této příležitosti?

Kolem sedmi stolů stánku se shlukují skupinky strávníků, kteří touží po něčem, co by je v chladném podzimním dni zahřálo.

Navzdory své oblíbenosti se jídelny známé jako dai pai dong staly vzácností. Podle oficiálních údajů jich zůstalo jen 21, zatímco v 50. letech jich bylo 40 a v roce 2004 32. Vláda od 70. let minulého století nevydala žádnou novou licenci, přičemž ty stávající lze převést pouze na rodinné příslušníky. Mnozí se také potýkali s letitými přísnými omezeními Covid, která byla zrušena teprve nedávno.

„Máme něco, co jinde nenajdete. Naši zaměstnanci i zákazníci k nám chodí srdečně,“ říká Irene Li, která v Sing Heung Yuen, dai pai dong v centrální finanční čtvrti, podává slavné nudle s rajčatovou polévkou a další pokrmy už 47 let. „Připomíná mi to starý Hongkong. Takový pocit teď ve městě nenajdete.“

V kantonštině dai pai dong označuje restauraci, kde se vaří i stoluje venku. V doslovném překladu znamená „stánek s velkou licencí“ – což je odkaz na fyzickou velikost licencí – a tyto obchody se poprvé objevily po druhé světové válce jako cenově dostupná možnost stravování pro chudé vrstvy obyvatel města. 

Stánky jsou oblíbené pro svůj osobitý zážitek z venkovního stolování, ale vybíravější strávníci tam chodí hledat wok hei, což znamená „dech z woku“, což je technika, která dodává jídlu charakteristickou zuhelnatělou chuť. Video Hongkongské rady pro cestovní ruch vydané v loňském roce propagovalo také dai pai dong v Sham Shui Po, jedné z nejchudších čtvrtí města, kde se nachází mnoho zbývajících stánků.

Zdroj: Bloomberg

Sing Heung Yuen se kdysi těšil dlouhým frontám jihokorejských turistů před Covidem, řekla Li, kvůli jejich lásce k ramyeon neboli korejským instantním nudlím, které jsou podobné charakteristickému pokrmu restaurace. Situace ohledně Covidu v Hongkongu nejenže na dlouhá léta odradila zahraniční turisty, ale společenská pravidla, včetně omezení počtu strávníků u jednoho stolu a zákazu stolování, znamenala také propad místních podniků.

Advertisement

Zrušení nejpřísnějších pravidel pro cestování Covid a omezení společenského odstupu v posledních týdnech do jisté míry pomůže dai pai dongu zotavit se, ale mnohem větší výzvou může být překonání vrstev byrokracie, které ztěžují provoz stánků.

Chcete využít této příležitosti?

Neochota vlády vydávat nové licence pramení z obav o bezpečnost potravin a veřejnou hygienu, ačkoli vláda uznala kulturní význam stánků. V roce 2009 zmírnila pravidla týkající se dědictví a převodu licencí, aby o ně mohli žádat nejbližší rodinní příslušníci, a nikoli pouze manžel/manželka majitele, ale žadatelé musí stále splňovat složitý seznam kritérií, včetně toho, zda úzce spolupracovali s původním majitelem.

Vláda v odpovědi na žádost o komentář uvedla, že politika udělování licencí pro prodejce byla přezkoumána a aktualizována, aby reagovala na potřeby veřejnosti v souvislosti s rostoucí poptávkou po zachování místní kultury.

„Nejlepší by bylo, kdyby licence mohla být snadno přenosná na další generaci,“ uvedl Sandy Yau ze společnosti Kan Kee v Sham Shui Po, která podniká již více než 50 let. Její manžel je třetí generací provozovatele, přesto má rodina potíže s jeho registrací jako držitele licence, protože jeho dědeček, současný držitel licence, je stále naživu.

Kong,

V Singapuru, který má rovněž živou kulturu stolování pod širým nebem, se v rámci patnáctiletého programu přesídlování stánkařů, který začal v 70. letech 20. století, přesunuly pouliční stánky do chráněných komplexů pod širým nebem. Od té doby byla kulinární kultura zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Jedním ze způsobů, jak se dai pai dong v Hongkongu snaží pokračovat ve své činnosti i přes tyto problémy, je přestěhovat se pod střechu. Z technického hlediska se stánky již nepovažují za dai pai dong, pokud nejsou pod širým nebem, ale provozovatelé mohou přesto dávat přednost vnitřnímu prostoru, protože místa jsou čistší, lépe regulovatelná a méně náchylná k povětrnostním vlivům.

Toby Choi, 31 let, pomáhá provozovat Dai Lee Dai Pai Dong, který se nachází v budově městských služeb také v Sham Shui Po. Než se vrátil, aby pomáhal provozovat otcovu restauraci, která se v roce 1996 přestěhovala do vnitřních prostor, pracoval jako účetní v USA. Choi řekl, že doufá, že vláda bude moci vydávat nové licence pro venkovní dai pai dong, i když budou muset být přísnější v otázkách zdraví a bezpečnosti.

„Stejně jako fukuocké yatai nebo losangeleské food trucky by venkovní stánky dai pai dong měly mít v Hongkongu své místo, protože jde o jedno z mála našich zbývajících kulinářských dědictví,“ řekl Choi.

Je však také jedním z mála mladých lidí, kteří jsou ochotni podnikat v oblasti provozování dai pai dong, přičemž dalším významným faktorem jejich úpadku je nástupnictví.

„Chtěl bych podnik vést sám, dokud na to už nebudeme mít,“ řekl Yau. „Ale jako rodiče si také přejeme pohodlnější kariéru pro naše syny.“

Kolem sedmi stolů stánku se shlukují skupinky strávníků, kteří touží po něčem, co by je v chladném podzimním dni zahřálo.Navzdory své oblíbenosti se jídelny známé jako dai pai dong staly vzácností. Podle oficiálních údajů jich zůstalo jen 21, zatímco v 50. letech jich bylo 40 a v roce 2004 32. Vláda od 70. let minulého století nevydala žádnou novou licenci, přičemž ty stávající lze převést pouze na rodinné příslušníky. Mnozí se také potýkali s letitými přísnými omezeními Covid, která byla zrušena teprve nedávno.„Máme něco, co jinde nenajdete. Naši zaměstnanci i zákazníci k nám chodí srdečně,“ říká Irene Li, která v Sing Heung Yuen, dai pai dong v centrální finanční čtvrti, podává slavné nudle s rajčatovou polévkou a další pokrmy už 47 let. „Připomíná mi to starý Hongkong. Takový pocit teď ve městě nenajdete.“V kantonštině dai pai dong označuje restauraci, kde se vaří i stoluje venku. V doslovném překladu znamená „stánek s velkou licencí“ – což je odkaz na fyzickou velikost licencí – a tyto obchody se poprvé objevily po druhé světové válce jako cenově dostupná možnost stravování pro chudé vrstvy obyvatel města. Stánky jsou oblíbené pro svůj osobitý zážitek z venkovního stolování, ale vybíravější strávníci tam chodí hledat wok hei, což znamená „dech z woku“, což je technika, která dodává jídlu charakteristickou zuhelnatělou chuť. Video Hongkongské rady pro cestovní ruch vydané v loňském roce propagovalo také dai pai dong v Sham Shui Po, jedné z nejchudších čtvrtí města, kde se nachází mnoho zbývajících stánků.Sing Heung Yuen se kdysi těšil dlouhým frontám jihokorejských turistů před Covidem, řekla Li, kvůli jejich lásce k ramyeon neboli korejským instantním nudlím, které jsou podobné charakteristickému pokrmu restaurace. Situace ohledně Covidu v Hongkongu nejenže na dlouhá léta odradila zahraniční turisty, ale společenská pravidla, včetně omezení počtu strávníků u jednoho stolu a zákazu stolování, znamenala také propad místních podniků.Zrušení nejpřísnějších pravidel pro cestování Covid a omezení společenského odstupu v posledních týdnech do jisté míry pomůže dai pai dongu zotavit se, ale mnohem větší výzvou může být překonání vrstev byrokracie, které ztěžují provoz stánků.Chcete využít této příležitosti?Neochota vlády vydávat nové licence pramení z obav o bezpečnost potravin a veřejnou hygienu, ačkoli vláda uznala kulturní význam stánků. V roce 2009 zmírnila pravidla týkající se dědictví a převodu licencí, aby o ně mohli žádat nejbližší rodinní příslušníci, a nikoli pouze manžel/manželka majitele, ale žadatelé musí stále splňovat složitý seznam kritérií, včetně toho, zda úzce spolupracovali s původním majitelem.Vláda v odpovědi na žádost o komentář uvedla, že politika udělování licencí pro prodejce byla přezkoumána a aktualizována, aby reagovala na potřeby veřejnosti v souvislosti s rostoucí poptávkou po zachování místní kultury.„Nejlepší by bylo, kdyby licence mohla být snadno přenosná na další generaci,“ uvedl Sandy Yau ze společnosti Kan Kee v Sham Shui Po, která podniká již více než 50 let. Její manžel je třetí generací provozovatele, přesto má rodina potíže s jeho registrací jako držitele licence, protože jeho dědeček, současný držitel licence, je stále naživu.V Singapuru, který má rovněž živou kulturu stolování pod širým nebem, se v rámci patnáctiletého programu přesídlování stánkařů, který začal v 70. letech 20. století, přesunuly pouliční stánky do chráněných komplexů pod širým nebem. Od té doby byla kulinární kultura zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.Jedním ze způsobů, jak se dai pai dong v Hongkongu snaží pokračovat ve své činnosti i přes tyto problémy, je přestěhovat se pod střechu. Z technického hlediska se stánky již nepovažují za dai pai dong, pokud nejsou pod širým nebem, ale provozovatelé mohou přesto dávat přednost vnitřnímu prostoru, protože místa jsou čistší, lépe regulovatelná a méně náchylná k povětrnostním vlivům.Toby Choi, 31 let, pomáhá provozovat Dai Lee Dai Pai Dong, který se nachází v budově městských služeb také v Sham Shui Po. Než se vrátil, aby pomáhal provozovat otcovu restauraci, která se v roce 1996 přestěhovala do vnitřních prostor, pracoval jako účetní v USA. Choi řekl, že doufá, že vláda bude moci vydávat nové licence pro venkovní dai pai dong, i když budou muset být přísnější v otázkách zdraví a bezpečnosti.„Stejně jako fukuocké yatai nebo losangeleské food trucky by venkovní stánky dai pai dong měly mít v Hongkongu své místo, protože jde o jedno z mála našich zbývajících kulinářských dědictví,“ řekl Choi.Je však také jedním z mála mladých lidí, kteří jsou ochotni podnikat v oblasti provozování dai pai dong, přičemž dalším významným faktorem jejich úpadku je nástupnictví.„Chtěl bych podnik vést sám, dokud na to už nebudeme mít,“ řekl Yau. „Ale jako rodiče si také přejeme pohodlnější kariéru pro naše syny.“
Tagy: businessbyrokracieHong Kong


    Chcete využít této příležitosti?


    Zanechte své kontaktní údaje, ozve se Vám licencovaný specialista a zároveň získáte:

    • Přístup k nejžhavějším IPO a investičním trendům.

    • Pravidelnou dávku aktuálních tipů pro Vaše portfolio v našem Newsletteru.

    • Investiční portfolio

    Máte zkušenosti s investováním?

    Jakou částku jste připraven použít na investování?



    Odesláním formuláře souhlasíte se zasíláním newsletteru Burzovní svět. Odhlásit se můžete kdykoli.

    Advertisement

    Breaking.

    20:54

    Kyverna odhalí klíčové výsledky z fáze 2 studie o syndromu tuhé osoby.

    16:14

    Whale.io odhaluje $WHALE NFT sérii na Solaně: Předtržní fáze nastavena před TGE

    16:04

    Investoři očekávají, že odložená data osvětlí americkou ekonomiku.

    15:04

    Garanti BBVA prodává portfolia nesplácených úvěrů za 263 milionů TL.

    13:54

    Saúdskoarabské akcie klesly při uzavření trhu; Tadawul All Share se snížil o 1,19 %

    13:13

    NBC 10 WJAR hlásí, že policie v Providence zadržela osobu podezřelou v souvislosti se střelbou na Brownově univerzitě.

    Advertisement

    Příležitosti.

    Zdroj: Getty Images
    Akcie

    „Tentokrát je to jiné“: Investor věří v nový růst konopného trhu

    14 prosince, 2025

    Akcie konopných společností zažily v závěru minulého týdne prudký růst poté, co se objevily zprávy o možné změně federální klasifikace...

    Zdroj: Getty Images

    Citi vidí v akciích Boeing atraktivní příležitost před novým rokem

    12 prosince, 2025
    Zdroj: Getty Images

    Akcie Meta Platforms mohou být tichým vítězem AI, býci radí kupovat

    12 prosince, 2025
    Zdroj: Unsplash

    Akcie cestovních společností rostou díky sazbám Fedu a silné poptávce

    12 prosince, 2025
    Zdroj: Bloomberg

    Akcie Roku už letos posílily o více než 40 %, Jefferies očekává další růst

    11 prosince, 2025

    IPO Radar.

    Medline Inc.

    Datum IPO: 17 prosince, 2025
    Potenciální ocenění: 55,3 miliardy USD

    Buďte u toho

    Nejčtenější zprávy.

    Rok 2026 rozhodne o budoucnosti realitního modelu Opendoor

    13 prosince, 2025

    S&P 500 klesá, akcie Broadcomu dostávají zabrat

    12 prosince, 2025

    S&P 500 končí výše, Fed snížil sazby již potřetí v tomto roce

    10 prosince, 2025

    Broadcom zajistil propad celého technologického sektoru

    12 prosince, 2025

    CSG získává mnohamiliardový kontrakt na munici a posiluje svou globální pozici

    10 prosince, 2025

    Dokáže Meta zopakovat „rok efektivity“ a znovu nastartovat růst akcií v roce 2026?

    13 prosince, 2025

    Santa Claus rally nezačíná před svátky — trhy tradičně ožívají až po Vánocích

    14 prosince, 2025

    S&P 500 uzavřel na rekordním maximu navzdory poklesu Oracle a AI

    11 prosince, 2025
    Advertisement

    Tip editora.

    Zdroj: BurzovníSvět.cz
    Tip editora

    Bublina na trhu nezastavila boom umělé inteligence v Silicon Valley

    30 listopadu, 2025

    Během technologického boomu, který definoval druhou dekádu tohoto století, byla uniformou Silicon Valley obyčejná mikina s kapucí. Tento symbol ležérnosti...

    Advertisement

    Veškeré materiály a informace umístěné na internetových stránkách Burzovního Světa jsou čerpány z veřejně dostupných zdrojů, jako napriklad tyto a slouží výhradně pro informační účely. Při jejich tvorbě bylo postupováno s vynaložením maximální péče. Informace uveřejněné na internetových stránkách Burzovní Svět nemají charakter právních, daňových či jiného doporučení, analýz nebo návrhů a nabídek ke koupi či prodeji investičních nástrojů, jejichž realizací může dojít k poklesu či ztrátě investovaného majetku. Investiční doporučení, která jsou takto označena, jsou pouze informativní a nezávazná. Burzovní Svět neodpovídá za jakoukoli případnou škodu, která v souvislosti s nimi vznikne. Pro obchodování s investičními nástroji proto využívejte výhradně společnosti s udělenou licencí ČNB, popřípadě s platným povolením k činnosti na území České Republiky.

    Burzovní Svět zároveň prohlašuje, že neodpovídá za přímou i nepřímou škodu vzniklou v důsledku obchodování na kapitálových trzích všeobecně a příspěvky v diskusích vyjadřující názory čtenářů, nemusí být v souladu s postojem provozovatele a není možno je tím pádem považovat za jeho názory. Udělením souhlasu / přijetím podmínek zároveň souhlasíte s možností zasílání, či jiného kontaktování v rámci marketingových služeb obchodních partnerů Burzovního Světa. Více informací o cookies

    • Zásady ochrany osobních údajů a cookies
    • Reklama
    • Kontakt

    Burzovnisvet.cz © 2025

    Burzovnisvet.cz © 2025

    Název nebo symbol
    Žádný výsledek
    Zobrazit všechny výsledky
    • Burzy
      • Headlines
      • Breaking
      • Akcie
      • ETF
      • Dividendy
      • IPO
      • Forex
      • Komodity
      • Kryptoměny
      • Ekonomika
      • Hospodářské výsledky
    • Příležitost
    • IPO Radar
    • Nejčtenější
    • Bullionář Daily
    • Úspěch
      • Alternativní investice
      • Škola bullionáře
      • Miliardáři
      • Business
      • Bullionářova knihspirace
      • Bullionářův almanach
      • Bullionářův slovníček
    • AI
    • Česko
    • Invest mentoring
    • E-booky
    • Srovnávač brokerů
    • Kariéra
    • Pomoc investorům
    Odebírat Ranního Bullionáře Podcast

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    ·
    Poslední událost
    Poslední událost

      Používáme soubory cookie a podobné technologie, které jsou nezbytné pro provoz webových stránek. Další soubory cookie se používají k provádění analýzy používání webových stránek. Pokračováním v používání našich webových stránek vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. Další informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů.